Responsive test

  • acht tools voor een responsive check van je website
Hosting aanbiedingen bekijken

Hoe kun je het responsive design van je website testen?

Als je een website beheert, wil je natuurlijk dat deze zonder fouten functioneert. Een goed werkende website op verschillende platformen is van groot belang voor succesvolle marketing van een bedrijf en zorgt voor een betere customer journey. De meeste webdesigners kennen het belang en de voordelen van responsive reagerende websites. Als je hebt besloten om een responsive website te bouwen, is het zinvol om de weergave al tijdens het ontwikkelingsproces te testen op verschillende apparaten (desktopcomputers, laptops, tablets, smartphones). De website moet uiterlijk in de laatste fase van de ontwikkeling met een ‘responsive test’ worden gecontroleerd op fouten en inconsistenties. Er zijn verschillende responsive design test tools waarmee webdesigners de lay-out van een website kunnen testen en zien hoe deze zich aanpast aan verschillende apparaten en resoluties. Het is de moeite waard om deze tools te gebruiken. Wij zetten acht van de beste, gratis responsive test-tools op een rij.


Responsive test in je webbrowser

De hieronder gepresenteerde responsive check-tools draaien allemaal in de browser en kunnen gratis gebruikt worden, zonder registratie. Zeven van de acht applicaties zijn webapps die uiterst eenvoudig te gebruiken zijn: je voert de URL in van de website waarop je een responsive check wilt uitvoeren, en vervolgens kan je de pagina in verschillende schermgroottes bekijken. De responsive test simuleert de weergave van de website in een bepaalde resolutie. Net als in de browser kun je vervolgens door de website klikken. Met de webdesign-tools kun je dus niet alleen een website bekijken, maar ook in verschillende resoluties door de volledige website navigeren.


Mozilla Firefox Tool

Mozilla Firefox Tool responsive test

Als je Firefox als webbrowser gebruikt, is het eenvoudig om een responsive check op je website te doen. Ga in het menu ‘Extra’ naar ‘Webontwikkelaar’ en kies ‘Responsive Design-modus’. De momenteel geopende website wordt nu in een schaalbaar venster weergegeven. Je kunt de resolutie bijna onbeperkt wijzigen, bijvoorbeeld door een hoek van het venster met de muis te verslepen. Er zijn ook vooraf ingestelde, veelgebruikte resoluties beschikbaar, die je in landschaps- en portretformaat kunt gebruiken.


Screenfly

Screenfly responsive test

Met deze webapp voor het testen van responsive webdesign, heb je een keuze uit vele populaire resoluties (zoals standaard laptop- en desktopformaten, maar ook veelvoorkomende formaten van smartphones en tablets). Met Screenfly kun je ook individuele resoluties testen, wat deze toepassing bijzonder veelzijdig maakt.


responsivepx

responsivepx responsive test

Deze responsive test-tool biedt net als Screenfly een vrijwel onbeperkte vrijheid in het kiezen van de schermresolutie. Met behulp van responsivepx kun je de hoogte en breedte van het virtuele scherm vergroten tot maximaal 3.000 pixels.


Screencheck van Cyber Crab

Cyber Crab responsive test

Screencheck is net als responsivepx en Screenfly een zeer flexibele webapp voor een responsive test. De app is geprogrammeerd door de softwareontwikkelaars van cybercrab.com, je vindt de responsive check op hun website.


Google Resizer

Google Resizer responsive test

Met Google Resizer kun je een website in drie verschillende formaten (desktop, tablet, smartphone) laten weergeven. De responsive test website ondersteunt ook andere resoluties in liggend (480-1.600 pixels) en staand formaat (360-1.024 pixels). In vergelijking met andere responsive check apps, biedt Google minder beschikbare resoluties om te testen.


Demonstrating Responsive Design

Demonstrating Responsive Design responsive test

Ook bij de responsive check van Demonstrating Responsive Design heb je slechts drie verschillende schermformaten tot je beschikking (de smartphone- en tabletversies zijn ook beschikbaar in liggend formaat). Met deze tool kun je echter snel en eenvoudig schakelen tussen de verschillende weergaveversies.


Responsinator

Responsinator responsive test

De Responsinator simuleert een website op zes verschillende mobiele apparaten - elk in staand en liggend formaat. De check is beschikbaar voor verschillende iPhones en Android-smartphones evenals de iPad.


Am I Responsive?

Am I Responsive? responsive test

De tool van Am I Responsive? biedt je vier verschillende Apple-apparaten om je site mee te testen: desktop (resolutie: 1.600 x 992 pixels), laptop (1.280 x 802 pixels), tablet (768 x 1.024 pixels) en mobiel (320 x 480 pixels). Een voordeel van de applicatie is dat je de verschillende formaten direct kunt vergelijken.


Samenvatting

Als je een website wilt testen op responsive design, zijn de hierboven genoemde responsive test-tools zeer nuttig. Maar vertrouw niet blindelings en uitsluitend op dergelijke toepassingen. We raden je aan je website altijd op zoveel mogelijk echte apparaten te controleren, aangezien een responsive test slechts een simulatie van de website op verschillende schermen biedt.

Sommige problemen zijn simpelweg niet te lokaliseren met een responsive test simulatie. Een voorbeeld hiervan is het uitvinden hoe de gebruikerservaring van een website wordt beïnvloed door de prestaties van een specifiek apparaat, de verschillen tussen browsers of de bediening per touchscreen. Een responsive test is ook niet altijd volledig waarheidsgetrouw. Zo kan er bijvoorbeeld op de website van een responsive test een schuifbalk verschijnen, terwijl deze niet beschikbaar is op een mobiel apparaat met touchscreen.

Toch is het gebruik van een website of online tool nog steeds erg handig als onderdeel van een uitgebreide responsive test. Voor webdesigners is zo’n tool namelijk een ongecompliceerde en snelle manier om resolutiewijzigingen te simuleren, wat het testproces aanzienlijk kan versnellen.