Een ruime meerderheid van de Nederlandse internetgebruikers gebruikt de cloud voor de opslag van privégegevens. Dit blijkt uit een exclusieve enquête die marktonderzoeksbureau forsa in opdracht van STRATO heeft uitgevoerd.
Afdruk en online gebruik zonder extra kosten bij vermelding van de bron “STRATO”. Het bewerken van de infographics alleen na schriftelijke toestemming.
Ben je journalist en heb je vragen? Je bereikt ons via pers@strato.com.
Cloud-oplossingen als Dropbox, Microsoft One Drive, Google Drive en iCloud zijn wereldwijd verkrijgbaar. Bij deze diensten slaan gebruikers foto's van hun laatste vakantie op servers op, die vaak op duizenden kilometers afstand staan, in plaats van op een eigen harde schijf of usb-stick. Willen internetgebruikers dat wel?
STRATO was nieuwsgierig naar het antwoord en liet marktonderzoekers van forsa daarom 1.006 internetgebruikers ondervragen. Het resultaat: bijna 60 procent van alle Nederlanders slaat nu al privégegevens op in de cloud.
En die trend stijgt. Meer dan twee op de vijf niet-gebruikers denkt eraan om tóch de cloud in te gaan. Vrouwen blijken hierbij iets terughoudender dan mannen. Opvallend is dat de cloud duidelijk minder gebruikt wordt door ouderen. Van de 60- tot 75-jarigen gebruikt slechts 44 procent een opslagdienst op internet. In de leeftijdscategorie tussen 18 en 29 jaar ligt het gebruik al bij 82 procent.
Een geweldig verjaardagsfeest, honderden foto's die je voor de rest van je leven aan deze gebeurtenis zullen herinneren. Maar een harde schijf kan kapotgaan – en dan zijn je foto’s voorgoed verloren. Dit is precies waar cloud-gebruikers zich tegen willen beschermen.
85 procent van de ondervraagden gebruikt een opslagmogelijkheid op internet om gegevensverlies te voorkomen. Het vertrouwen in de beschikbaarheid en stabiliteit van de cloud is dus groot.
Als je data op weg stuurt naar de cloud, hebben ze vaak een lange reis voor de boeg. Het is niet ongewoon dat servers zich op andere continenten bevinden, in landen die minder strenge regels voor gegevensbescherming hebben dan Nederland. Zijn die gegevens daar echt veilig? Of kunnen medewerkers onder het genot van een kopje koffie zomaar je data bekijken en manipuleren? Dat is precies waar zo’n tweederde van de ondervraagden die géén gebruik maken van de cloud, bang voor is.
Onaangename scenario’s zijn snel bedacht. Stel je voor hoe pijnlijk het is als privéfoto’s voor iedereen zichtbaar op Instagram verschijnen. 72 procent van de niet-gebruikers blijft daarom harde schijven, geheugenkaartjes, dvd’s en usb-sticks gebruiken. Maar het is interessant dat één op de vier ondervraagden zich de overstap naar de cloud wel kan voorstellen, op voorwaarde dat de aanbieder van de cloud-dienst zich in de EU bevindt. Binnen de EU moeten aanbieders zich immers aan strikte richtlijnen voor gegevensbescherming houden. Cloud made in Europe is daarom erg populair.
Waarop letten Nederlanders bij het zoeken naar een cloud-aanbieder? Ten eerste willen ze dat de cloud geschikte interfaces heeft. Ze willen niet alleen toegang tot gegevens via de desktop-pc, maar ook via een laptop, smartphone en tablet.
Ten tweede kijken potentiële klanten goed naar de veiligheid. 47 procent van hen vraagt een aanbieder om de mogelijk van versleuteling. Met behulp van bijvoorbeeld end-to-end-versleuteling (ook bekend als end-to-end encryption of E2EE) kunnen gebruikers zich beschermen tegen ongeautoriseerde toegang tot hun gegevens. Bij deze vorm van encryptie worden de gegevens lokaal op het apparaat van de gebruiker versleuteld vóór de overdracht naar de cloud begint. Alleen de gebruiker zelf kent het wachtwoord om de data weer te decoderen.
Ten derde speelt de serverlocatie een rol bij de selectie. Eén op de vier ondervraagden is bereid meer te betalen als de aanbieder de gegevens uitsluitend op servers in de EU opslaat. Echter, bijna de helft van de ondervraagden vindt de locatie onbelangrijk.
Tot slot spelen prijs, opslaggrootte en het imago van de aanbieder een rol bij de keuze.