Cloud-onderzoek in opdracht van STRATO

Representatieve enquête door forsa over het privégebruik van de cloud

Resultaten

Een ruime meerderheid van de Nederlandse internetgebruikers gebruikt de cloud voor de opslag van privégegevens. Dit blijkt uit een exclusieve enquête die marktonderzoeksbureau forsa in opdracht van STRATO heeft uitgevoerd.

De typische cloud-gebruiker: mannen onder de 44 (1/9)

Gebruikt u voor het veiligstellen van uw privégegevens een cloud of online harde schijf zoals Google Drive, Apple iCloud, Microsoft OneDrive, Dropbox of andere?

STRATO onderzoek cloud gebruikers

59% van de Nederlandse internetgebruikers slaat gegevens op in de cloud. De meerderheid van de cloud-gebruikers is man.

Cloud: populaire opslaglocatie voor foto‘s, documenten en video’s – minder populair voor gevoelige gegevens (2/9)

Welke van de onderstaande bestandstypen en/of gegevens zou u in een cloud of op een online harde schijf opslaan/slaat u daar reeds op?

STRATO onderzoek bestandstypen

Het vaakst worden foto’s en documenten online opgeslagen. Nederlanders zijn terughoudender met gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden en financiële of medische gegevens.

De belangrijkste voordelen van cloud storage (3/9)

Top 6 redenen om cloud storage te gebruiken

STRATO onderzoek gebruiksscenarios

Waarom de cloud? Belangrijkste redenen voor het gebruik zijn bescherming tegen dataverlies, onafhankelijkheid van fysieke opslagmedia en de toegang vanaf verschillende apparaten.

Cloud made in Europe: bijna de helft vindt serverlocatie belangrijk (4/9)

Bereidheid om voor een Europese cloud te betalen bij bijna 50%

STRATO onderzoek europese gegevensbescherming

Privacy is belangrijk voor Nederlanders. Bijna de helft is bereid voor de cloud te betalen wanneer hun gegevens uitsluitend in de EU worden opgeslagen.

Versleuteling is een belangrijk koopargument (5/9)

Welke van de volgende criteria vindt u met name belangrijk bij de keuze van een cloud-aanbieder of online harde schijf?

STRATO onderzoek criteria bij de keuze van aanbieder

Flexibele toegang is het belangrijkste argument bij de keuze van een aanbieder. Maar ook veiligheidsfuncties zoals versleuteling spelen een belangrijke rol.

Groot potentieel: meer dan 2 van de 5 niet-gebruikers overweegt in de toekomst cloud storage te gebruiken (6/9)

Redenen om eventueel cloud storage te gebruiken:

STRATO onderzoek cloud niet gebruikers

41 procent van de internetgebruikers heeft nog geen cloud storage. Van deze groep kan echter 43 procent zich voorstellen in de toekomst de cloud te gebruiken. Het maken van back-ups en de flexibele toegang tot gegevens zijn de belangrijkste argumenten.

Vooroordelen en kennisgebrek verhinderen cloud-gebruik (7/9)

7 van de 10 niet-gebruikers geven de voorkeur aan fysieke opslagmedia

STRATO onderzoek twijfels

Waarom kunnen velen zich niet voorstellen om de cloud te gebruiken? Een voorkeur voor fysieke opslagmedia en angst voor toegang door derden zijn belangrijke obstakels.

Usability en veel opslagruimte zijn de belangrijkste koopredenen (8/9)

Hiervoor zouden niet-gebruikers eventueel betalen:

STRATO onderzoek criteria betaalde diensten

Voor welke functies zijn potentiële cloud-gebruikers bereid te betalen? Het belangrijkste criterium is dat de cloud-oplossing makkelijk te bedienen is.

Goud van oud: fysieke opslagmedia (9/9)

Welke van de volgende fysieke opslagmedia gebruikt u het vaakst?

Cloud Studie Slide 09/09 - Speichermedien

Wanneer Nederlanders gevraagd worden naar fysieke opslagmedia, staan externe harde schijven en USB-sticks bovenaan de lijst.

Downloads

Infographics liggend
(PNG/617 KB)

Download

Infographics staand
(PNG/376 KB)

Download

Afdruk en online gebruik zonder extra kosten bij vermelding van de bron “STRATO”. Het bewerken van de infographics alleen na schriftelijke toestemming.

Ben je journalist en heb je vragen? Je bereikt ons via pers@strato.com.

forsa. Logo

Over het onderzoek – welke thema’s werden door forsa onderzocht?

Cloud-oplossingen als Dropbox, Microsoft One Drive, Google Drive en iCloud zijn wereldwijd verkrijgbaar. Bij deze diensten slaan gebruikers foto's van hun laatste vakantie op servers op, die vaak op duizenden kilometers afstand staan, in plaats van op een eigen harde schijf of usb-stick. Willen internetgebruikers dat wel?

De onderzoeksmethode

STRATO was nieuwsgierig naar het antwoord en liet marktonderzoekers van forsa daarom 1.006 internetgebruikers ondervragen. Het resultaat: bijna 60 procent van alle Nederlanders slaat nu al privégegevens op in de cloud.

En die trend stijgt. Meer dan twee op de vijf niet-gebruikers denkt eraan om tóch de cloud in te gaan. Vrouwen blijken hierbij iets terughoudender dan mannen. Opvallend is dat de cloud duidelijk minder gebruikt wordt door ouderen. Van de 60- tot 75-jarigen gebruikt slechts 44 procent een opslagdienst op internet. In de leeftijdscategorie tussen 18 en 29 jaar ligt het gebruik al bij 82 procent.

Nederlanders gebruiken de cloud vooral als back-up

Een geweldig verjaardagsfeest, honderden foto's die je voor de rest van je leven aan deze gebeurtenis zullen herinneren. Maar een harde schijf kan kapotgaan – en dan zijn je foto’s voorgoed verloren. Dit is precies waar cloud-gebruikers zich tegen willen beschermen.

85 procent van de ondervraagden gebruikt een opslagmogelijkheid op internet om gegevensverlies te voorkomen. Het vertrouwen in de beschikbaarheid en stabiliteit van de cloud is dus groot.

cloud europe

Angst voor slechte gegevensbescherming - cloud made in Europe als oplossing

Als je data op weg stuurt naar de cloud, hebben ze vaak een lange reis voor de boeg. Het is niet ongewoon dat servers zich op andere continenten bevinden, in landen die minder strenge regels voor gegevensbescherming hebben dan Nederland. Zijn die gegevens daar echt veilig? Of kunnen medewerkers onder het genot van een kopje koffie zomaar je data bekijken en manipuleren? Dat is precies waar zo’n tweederde van de ondervraagden die géén gebruik maken van de cloud, bang voor is.

Onaangename scenario’s zijn snel bedacht. Stel je voor hoe pijnlijk het is als privéfoto’s voor iedereen zichtbaar op Instagram verschijnen. 72 procent van de niet-gebruikers blijft daarom harde schijven, geheugenkaartjes, dvd’s en usb-sticks gebruiken. Maar het is interessant dat één op de vier ondervraagden zich de overstap naar de cloud wel kan voorstellen, op voorwaarde dat de aanbieder van de cloud-dienst zich in de EU bevindt. Binnen de EU moeten aanbieders zich immers aan strikte richtlijnen voor gegevensbescherming houden. Cloud made in Europe is daarom erg populair.

De zoektocht naar de juiste cloud-aanbieder

Waarop letten Nederlanders bij het zoeken naar een cloud-aanbieder? Ten eerste willen ze dat de cloud geschikte interfaces heeft. Ze willen niet alleen toegang tot gegevens via de desktop-pc, maar ook via een laptop, smartphone en tablet.

Ten tweede kijken potentiële klanten goed naar de veiligheid. 47 procent van hen vraagt een aanbieder om de mogelijk van versleuteling. Met behulp van bijvoorbeeld end-to-end-versleuteling (ook bekend als end-to-end encryption of E2EE) kunnen gebruikers zich beschermen tegen ongeautoriseerde toegang tot hun gegevens. Bij deze vorm van encryptie worden de gegevens lokaal op het apparaat van de gebruiker versleuteld vóór de overdracht naar de cloud begint. Alleen de gebruiker zelf kent het wachtwoord om de data weer te decoderen.

Ten derde speelt de serverlocatie een rol bij de selectie. Eén op de vier ondervraagden is bereid meer te betalen als de aanbieder de gegevens uitsluitend op servers in de EU opslaat. Echter, bijna de helft van de ondervraagden vindt de locatie onbelangrijk.

Tot slot spelen prijs, opslaggrootte en het imago van de aanbieder een rol bij de keuze.

Checklist: tips bij het kiezen van een cloud-aanbieder

  • Let op de gegevensbescherming: in welk land heeft de aanbieder zijn statutaire zetel? Kan de aanbieder een veiligheidscertificaat voorleggen?
  • Denk aan encryptie: kun je jouw gegevens versleuteld opslaan bij de provider?
  • Let op de opslagruimte: biedt de provider voldoende capaciteit om je gegevens op te slaan? Kun je het geheugen later uitbreiden?
  • Check ook de interfaces: kun je de cloud mobiel gebruiken met je smartphone?
  • Kijk goed naar de gebruiksvriendelijkheid: is de cloud-oplossing zo duidelijk gestructureerd dat je hem in het dagelijks leven snel kunt gebruiken?