100% in de EU
Gecertificeerde veiligheid
Bekroonde kwaliteit
Klimaatvriendelijk
Is jouw gewenste domeinnaam niet meer vrij? Dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt een vergelijkbare domeinnaam kiezen, bijvoorbeeld met een andere extensie. Bij STRATO heb je de keuze uit meer dan 300 verschillende domeinextensies. Je kunt de gewenste domeinnaam ook overnemen. Hoe deze laatste optie in zijn werk gaat, lees je in de volgende handleiding:
Allereerst moet je op zoek gaan naar de eigenaar van de domeinnaam. Dit kun je doen door jouw gewenste domein in je browser in te geven. Leidt het domein naar een actieve website? Zoek dan de contactgegevens van de eigenaar.
Kom je terecht op een geïmproviseerde landingspagina? Dan is de kans groot dat je direct ziet dat de domeinnaam te koop is. Je kunt dan eenvoudig contact opnemen via de pagina zelf. Lukt dit niet? Gebruik dan de informatie in de Whois-database om de contactgegevens te achterhalen.
Als je een domeinnaam wilt overnemen, moet je soms rekening houden met hoge kosten. Voordat je contact opneemt met de eigenaar kun je daarom het beste een schatting maken van de waarde van het domein. Is het een goedlopende webshop of staan er alleen wat advertenties op? Het aantal bezoekers op het webadres heeft grote invloed op de prijs.
Maak daarom een inschatting van het marktpotentieel en de bruikbaarheid van het domein. Check daarnaast ook de SEO-status van de website. Rankt de website hoog in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google? Dit kun je eenvoudig meten met behulp van tools als SISTRIX.
Weet je de waarde van jouw gewenste domeinnaam en heb je de contactgegevens van de eigenaar gevonde? Dan kun je de eigenaar van het domein een aanbod doen. Zorg dat je dit op een professionele wijze doet. We raden je daarnaast aan om in je eerste bericht niet direct een bedrag te noemen; toon eerst interesse in de domeinnaam en vraag naar een mogelijke verkoopprijs.
Wanneer je klaar bent om een bod uit te brengen, is het belangrijk om de waarde van het domein niet uit het oog te verliezen. Je eerder gedane onderzoek naar de waarde zorgt voor een reële indicatie. Het is dus een goede zet om te beginnen met een aanbod dat ruim onder je budget zit.
Maar let op: als je bod te laag is loop je het gevaar dat de aandacht van de onderhandelingspartner verloren gaat. Bovendien is het goed om te weten dat je niet alleen geld kwijt bent voor de aankoop van je domeinnaam, maar ook voor de lopende kosten voor het hosten van het domein.
Is het gelukt om tot een overeenkomst te komen? Leg dan alle details schriftelijk vast. Noteer de contactgegevens van beide partijen, de exacte domeinnaam en het afgesproken bedrag. Ook raden we je aan om vast te leggen op welke wijze en wanneer het bedrag betaald wordt. Deze stap kun je ook door een externe partij laten regelen.
Om de overname af te ronden, moet je het domein op jouw naam laten zetten. De vorige eigenaar staat dan zijn gebruikersrechten af, zodat jij de nieuwe eigenaar bent. Deze overdracht verloopt via de provider waar de domeinnaam op dit moment geregistreerd wordt. Vervolgens word je als nieuwe eigenaar opgenomen in de database van de registry van de betreffende domeinextensie.
Nadat je het domein hebt overgenomen, heb je de keuze: het domein bij de huidige provider laten staan of verhuizen naar een andere registrar. Kies je voor het laatste, vraag dan naar de verhuiscode. Met deze code kun je vervolgens de domeinnaam verhuizen naar een hostingprovider naar keuze.
Is jouw gewenste domein beschikbaar? Dan kun je deze meteen registreren. Bij STRATO adviseren we je graag over wat de mogelijkheden zijn als een domeinnaam beschikbaar is. We bieden hierbij verschillende diensten aan:
Wil je jouw domeinnaam checken? Bekijk dan ook de onderstaande links voor meer informatie!