De domeinnaam check van STRATO

 • Wil je weten of jouw gewenste domein nog vrij is? Laat dan je domeinnaam checken bij STRATO! Is je domein niet meer beschikbaar? Dan tonen we je passende alternatieven!
.nl-domein 1e jaar slechts € 0,60

Waarom een domeinnaam checken?

Voordat je jouw domeinnaam kunt registreren, is het belangrijk dat je eerst een domein check doet. Zo zie je direct of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Is dit het geval? Dan kun je hem meteen registreren. Op die manier weet je zeker dat hij van jou is en voorkom je dat iemand er met jouw domein vandoor gaat. Met je eigen domeinnaam ben je online overal ter wereld bereikbaar. Of je nou bezoekers naar je website trekt of mails verstuurt met jouw eigen domein. Een domeinnaam is dé eerste stap naar online succes!


Hoe check je een domeinnaam in 4 stappen?

Met behulp van onze domeinnaam check weet je binnen enkele seconde of jouw gewenste naam nog beschikbaar is. Wil je weten hoe je jouw domeinnaam goed en snel checkt? Volg dan onderstaande stappen:

 • Stap 1: Geef je potentiële domeinnaam in de zoekbalk van onze domeinnaamchecker in. Je hoeft enkel jouw gewenste naam in te vullen.
 • Stap 2: Kies vervolgens de extensies waarmee je jouw domeinnaam wilt combineren. Je hebt de keuze uit klassieke extensies (.nl, .com en .eu), maar je kunt ook een categorie met nieuwe domeinextensies uitkiezen. Kies in dat geval voor de categorie die voor jouw bezoekers of klanten relevant is.
 • Stap 3: Wanneer je een categorie gekozen hebt, zie je een overzicht van de domeinextensies rondom dit thema, gecombineerd met jouw gewenste naam. Je ziet achter iedere combinatie of het domein beschikbaar of bezet is.
 • Stap 4: Is jouw domeinnaam nog vrij? Dan kun je deze direct registreren. Ook wanneer jouw gekozen domein niet beschikbaar is, laten we enkele alternatieven zien die je wel kunt kiezen.

Domeinnaam bezet: wat nu?

Is jouw gewenste domeinnaam niet meer vrij? Dan zijn er twee mogelijkheden: je kiest een vergelijkbare domeinnaam, bijvoorbeeld met een andere extensie, of je neemt jouw gewenste domeinnaam over. Hoe deze laatste optie in zijn werk gaat, lees je in de volgende handleiding:

1. De domeineigenaar traceren

Allereerst moet je op zoek gaan naar de eigenaar van de domeinnaam. Dit kun je doen door jouw gewenste domein in je browser in te geven. Leidt het domein naar een actieve website? Zoek dan de contactgegevens van de eigenaar. Kom je terecht op een geïmproviseerde landingspagina? Dan is de kans groot dat je direct ziet dat de domeinnaam te koop is. Je kunt dan eenvoudig contact opnemen via de pagina zelf. Lukt dit niet? Gebruik dan de

2. Budget berekenen

Als je een domeinnaam wilt overnemen, moet je soms rekening houden met hoge kosten. Voordat je contact opneemt met de eigenaar kun je daarom het beste een schatting maken van de waarde van het domein. Is het een goedlopende webshop of staan er alleen wat advertenties op? Het aantal bezoekers op het webadres heeft grote invloed op de prijs. Maak daarom een inschatting van het marktpotentieel en de bruikbaarheid van het domein. Check daarnaast ook de SEO-status van de website. Rankt de website hoog in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google? Dit kun je eenvoudig meten met behulp van tools als SISTRIX en Searchmetrics.

3. Interesse kenbaar maken

Weet je de waarde van jouw gewenste domeinnaam en heb je de contactgegevens van de eigenaar gevonden? Dan kun je de eigenaar van het domein een aanbod doen. Zorg dat je dit op een professionele wijze doet. We raden je daarnaast aan om in je eerste bericht niet direct een bedrag te noemen; toon eerst interesse in de domeinnaam en vraag naar een mogelijke verkoopprijs.

4. Een bod uitbrengen

Wanneer je klaar bent om een bod uit te brengen, is het belangrijk om de waarde van het domein niet uit het oog te verliezen. Je eerder gedane onderzoek naar de waarde zorgt voor een reële indicatie. Het is dus een goede zet om te beginnen met een aanbod dat ruim onder je budget zit. Maar let op: als je bod te laag is loop je het gevaar dat de aandacht van de onderhandelingspartner verloren gaat. Bovendien is het goed om te weten dat je niet alleen geld kwijt bent voor de aankoop van je domeinnaam, maar ook voor de lopende kosten voor het hosten van het domein.

5. De domeinaankoop afronden

Is het gelukt om tot een overeenkomst te komen? Leg dan alle details schriftelijk vast. Noteer de contactgegevens van beide partijen, de exacte domeinnaam en het afgesproken bedrag. Ook raden we je aan om vast te leggen op welke wijze en wanneer het bedrag betaald wordt. Deze stap kun je ook door een externe partij laten regelen.

6. Het domein officieel overnemen

Om de overname af te ronden, moet je het domein op jouw naam laten zetten. De vorige eigenaar staat dan zijn gebruikersrechten af, zodat jij de nieuwe eigenaar bent. Deze overdracht verloopt via de provider waar de domeinnaam op dit moment geregistreerd wordt. Vervolgens word je als nieuwe eigenaar opgenomen in de database van de registry van de betreffende domeinextensie.


Domeinnaam vrij: wat ga je ermee doen?

Is jouw gewenste domein beschikbaar? Dan kun je deze meteen registreren. Bij STRATO adviseren we je graag over wat de mogelijkheden zijn als een domeinnaam beschikbaar is. We bieden hierbij verschillende diensten aan:

 • E-mail aanmaken
  Met je eigen domeinnaam kun je professionele e-mailadressen aanmaken.
 • Webhosting en websitemaker
  We bieden zeer betrouwbare webhosting en een websitemaker aan, waarmee je eenvoudig je eigen website kunt ontwerpen.
 • Gratis SSL-certificaat
  De beveiliging van je website is enorm belangrijk! Daarom ontvang je bij ons een gratis SSL-certificaat. Op die manier bescherm je transacties, voldoe je aan de AVG én creëer je meer vertrouwen.
 • 30 dagen geld-terug-garantie
  Ben je niet tevreden? Dan krijg je binnen de eerste dertig dagen je geld terug!
 • Wijzig eenvoudig van pakket
  Je kunt altijd gemakkelijk van pakket wisselen. Op die manier heb je altijd het pakket dat perfect aansluit bij jouw behoeften.
 • Veel meer voordelen
  Naast bovenstaande diensten bieden we nog veel meer voordelen aan! Is jouw domein beschikbaar? Registreer hem direct en wordt binnen een paar muisklikken de eigenaar van jouw gewenste domeinnaam. Zo profiteer je in no-time van al onze voordelen.

Handige achtergrondinformatie over domeinen

Wil je jouw domeinnaam checken? Bekijk dan ook de onderstaande links voor meer informatie!

 • Wat is een domeinnaam?
  Eén van de eerste stappen die je zet als je een nieuwe website bouwt, is het registreren van een domeinnaam. Een domein is simpelweg een online adres waardoor je gemakkelijk bereikbaar bent. Maar daar komt nog veel meer bij kijken!
 • Domeinnaam verzinnen
  Met een krachtige domeinnaam profiteer je van veel strategische voordelen. De naam van jouw domein kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de positie van je website in de zoekresultaten van zoekmachines. Zeker commerciële websites, zoals webshops, profiteren hiervan.
 • Kosten van een domeinnaam
  De kosten van jouw gewenste domeinnaam zijn onder andere afhankelijk van de gekozen domeinextensie. Bij STRATO bieden we honderden extensies aan. Zo heb je voldoende keuze wanneer je snel en voordelig één of meerdere domeinnamen wilt registreren.
Naar de domein-aanbiedingen

Vragen en antwoorden

Een domeinnaam check is volledig gratis! Aan de registratie van het domein zijn echter wel kosten verbonden. De prijs die je betaalt voor jouw domeinnaam hangt onder andere af van de extensie die je kiest. Bij STRATO kun je jouw domeinnaam zeer voordelig registreren. Je ontvangt bovendien een domeinpakket met verschillende handige features. Zo beschik je met onze pakketten standaard over een digitaal visitekaartje en heb je de mogelijkheid een domeinomleiding te configureren.
Door je domeinnaam in de domeinchecker van STRATO in te voeren, zie je meteen of deze nog vrij is. Als het domein niet meer beschikbaar is, zie je alternatieve domeinnamen die je nog wel kunt registreren.
Het checken of een domeinnaam nog vrij is, duurt slechts een paar seconden. Hierna weet je meteen of je gewenste domein nog vrij is en met welke extensies je jouw naam kunt registreren. Als je het domein vervolgens bestelt, duurt het nog een aantal uur voordat je domeinnaam definitief is vastgelegd.