De domeinnaam check van STRATO

  • In een paar seconden de beschikbaarheid controleren
.nl-domein 1e jaar slechts € 0,60

Domeinnaam bedenken

Voordat je een domeinnaam check uit gaat voeren, is het natuurlijk handig om alvast te bedenken welke namen geschikt zouden zijn voor jouw website. Het is goed om daarbij een aantal aandachtspunten in je achterhoofd te houden. STRATO legt het haarfijn uit. Blijven er nog vragen over? Neem gerust contact op met onze klantenservice, die zijn jou graag van dienst.


Aandachtspunten bij het kiezen van een domeinnaam

Domeinnamen controleren op beschikbaarheid

Je hebt een domeinnaam bedacht voor je site, maar je weet niet of deze domeinnaam beschikbaar is. Waar kun je de domeinnaam dan controleren? Dit doe je heel eenvoudig op onze website! Met onze domeinnaamcheck kun je in een paar tellen checken of jouw favoriete domeinnaam nog vrij is. Je kunt je domeinnaam hierbij combineren met allerlei verschillende extensies en krijgt ook direct alternatieve beschikbare domeinnamen te zien. Na de domeinnaamcheck kun je meteen je favoriete domeinnaam registreren!

  • Handige domeinnaamchecker
  • Keuze uit honderden domeinextensies
  • Voordelige domeinpakketten
  • Geen setupkosten
  • Uit te breiden met andere STRATO webdiensten - zoals webhosting of webshop

Hoe check je een domeinnaam?

Een domeinnaam check uitvoeren is met onze domeinchecker heel eenvoudig. Je voert eerst je potentiële domeinnaam in in de zoekbalk van onze domeinnaamchecker. Hierbij hoef je alleen de naam in te vullen. Vervolgens selecteer je de categorie extensies waarmee je je domeinnaam wilt combineren. Je kunt een domeinnaam check uitvoeren voor de klassieke extensies (zoals .nl, .com en .eu), maar je kunt in onze domeinnaamchecker ook een categorie met nieuwe domeinextensies uitkiezen. Denk bijvoorbeeld aan domeinextensies die te maken hebben met horeca of met gezondheid. Als je vervolgens op ‘check’ klikt, krijg je een overzicht van de domeinextensies in deze categorie, gecombineerd met de door jou gekozen domeinnaam. Achter iedere combinatie staat of het domein beschikbaar of bezet is. Zo zie je niet alleen of de domeinnaam die je wilde controleren nog geregistreerd kan worden, maar ook welke alternatieven je hebt.


Hoe check je een domeinnaam?

Domeinnaam bezet?

Is de domeinnaam die jij in je hoofd had al door iemand anders geregistreerd? Dan zijn er twee mogelijkheden: je probeert de domeinnaam over te kopen, of je zoekt naar een andere, soortgelijke domeinnaam. Onderaan dit artikel leggen wij stap voor stap uit hoe je een domeinnaam kunt overnemen.

Je kan natuurlijk ook kijken naar een andere domeinextensie (de lettercombinatie na de punt). Naast de klassiekers als .com, .net of nationale extensies zoals .nl, zijn er honderden nieuwe zogenoemde toplevel-domeinextensies vrijgekomen, zoals .shop, .club, .blog, .amsterdam, .friesland en nog veel meer. Dit heeft het aantal beschikbare domeinnamen enorm vergroot. Er is dan ook vast nog een domein beschikbaar dat bij jouw website past. Een ander voordeel van de nieuwe extensies is dat je een extensie kunt kiezen die iets over het karakter van jouw website zegt.


Na de domeinnaamcheck

Heb je voor één of meerdere domeinnamen een domein check uitgevoerd en je favoriet uitgekozen? Dan kun je deze domeinnaam meteen registreren. Bij iedere domeinregistratie hoort een domeinpakket, waar verschillende voordelen aan verbonden zijn. Zo betaal je geen setupkosten en kun je gebruikmaken van onze 30 dagen geld-terug-garantie. Daarnaast kun je je domein gratis laten omleiden met een zogenaamde domeinforward. Dit is bijvoorbeeld handig als je voor je bestaande website een tweede domein wilt gebruiken. Bezoekers kunnen de website dan via twee verschillende domeinnamen bereiken. Verder kun je voor je domeinnaam bepaalde internationale karakters gebruiken en beschik je over een digitaal visitekaartje. Wanneer je een domeinpakket bestelt, kun je ook meteen andere webdiensten van STRATO aanvragen. Ideaal als je nog op zoek bent naar betrouwbare webhosting of je website graag met behulp van een websitebuilder wilt ontwerpen. Kortom: heb je een goede domeinnaam bedacht voor je website? Registreer deze domeinnaam dan meteen, word binnen een paar muisklikken domeinnaameigenaar en profiteer van alle voordelen die STRATO te bieden heeft!


Na de domeinnaam check

Een domein overnemen in 6 stappen

Je hebt een goed idee voor een online project, maar de best passende domeinnaam is al bezet? Dan kun je natuurlijk proberen om een alternatieve naam te bedenken. Je kunt echter ook kijken of je het reeds geregistreerde domein kunt overnemen. In deze korte handleiding leggen we je in zes stappen uit hoe dit in zijn werk gaat.


1. De domeineigenaar traceren

Om een domeinnaam die bezet is te kunnen kopen, dien je eerst contact op te nemen met de eigenaar. Dit kan doorgaans op twee manieren. Wanneer bij het domein een website hoort, dan is het goed mogelijk dat de contactgegevens die je nodig hebt op de contactpagina te vinden zijn.
Een geregistreerde domeinnaam duidt echter niet altijd op actief gebruik. Vaak kopen domeinhandelaren de felbegeerde webadressen om deze met winst door te verkopen. Deze domeinnamen kunnen naar geïmproviseerde landingspagina’s leiden, die bezoekers erop wijzen dat de domeinnaam die ze ingevoerd hebben te koop is. Contact opnemen is dan vaak eenvoudig; dit kan in veel gevallen via de pagina zelf. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van de Whois-database. De Whois-service voor domeinen met een .nl extensie wordt in Nederland geleverd door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).


2. Budget berekenen

Aan het overnemen van een domein hangt normaliter een prijskaartje. Voordat je contact op gaat nemen met de eigenaar van het domein, is het belangrijk om je budget te bepalen en een inschatting te maken van de waarde van het domein. Bij het inschatten van de waarde van een domeinnaam, kan de bijbehorende website een indicatie geven. Is het een goed lopende webshop? Of een geparkeerd domein, met alleen wat advertenties? Het succes van het domein en het aantal bezoekers dat het webadres trekt, heeft een grote invloed op de prijs. Maak een inschatting van het marktpotentieel en de bruikbaarheid van het domein en verdiep je in de SEO-status van de website. Hoe rankt de site op relevante zoekwoorden in zoekmachines? Beschikt de site over een backlink-profiel? En wat is de kwaliteit van de links die vanaf andere websites naar de betreffende site leiden? Tools zoals SISTRIX en Searchmetrics helpen je bij het maken van een analyse. Gebruik al deze informatie om een inschatting van de prijs te maken en bedenk van te voren goed wat het maximale bedrag is dat je wilt investeren.


3. Interesse kenbaar maken

Heb je, na het inschatten van de waarde van de website en het bepalen van je budget, besloten dat je de eigenaar van het domein een aanbod wilt doen? Zorg er dan voor dat je een serieuze indruk maakt en de juiste contactpersoon benadert. Vaak belanden e-mails die verstuurd zijn naar het algemene e-mailadres van een website in een spamfolder of worden ze over het hoofd gezien. Probeer uit te vinden wie er verantwoordelijk is voor de aanschaf van de domeinnaam en neem contact met die persoon op. Het is niet aan te bevelen om in je eerste bericht meteen een bedrag te noemen; het maakt een professionelere indruk wanneer je eerst je interesse in de domeinnaam te kennen geeft en vraagt naar een mogelijke verkoopprijs.


4. Een bod uitbrengen

Prijsonderhandelingen kunnen een heikel thema zijn en dat is in de domeinhandel niet anders. Om te beginnen is het goed om de onderhandelingen in te gaan met een aanbod dat ruim onder je eigenlijke budget ligt. Hierbij is het belangrijk de waarde van het domein niet uit het oog te verliezen; het eerder gedane onderzoek naar de waarde van de domeinnaam zorgt voor een reële indicatie. Wanneer je aanbod te laag is, loop je het gevaar de onderhandelingspartner voor het hoofd te stoten en je kansen te verspelen. Is je aanbod te hoog, dan snijd je vooral jezelf in de vingers en betaal je meer dan nodig. Houd er rekening mee dat je niet alleen geld kwijt bent bij de aankoop van de domeinnaam, maar dat je ook de lopende kosten voor het hosten van het domein moet betalen. Er zit geen limiet aan de hoogte van de aankoopprijs van een domeinnaam die bezet is; populaire combinaties van domeinnamen en TLD’s wisselen soms zelfs voor honderdduizenden euro’s van eigenaar.


5. De domeinaankoop afronden

Is het gelukt om tot een overeenkomst te komen? Dan is het belangrijk de details schriftelijk vast te leggen. Naast de contactgegevens van beide partijen, bevat het contract de exacte domeinnaam en het afgesproken bedrag. Ook is het raadzaam om vast te leggen op welke wijze en wanneer het bedrag betaald wordt, en wanneer de overdracht als volledig wordt beschouwd (meestal is dit wanneer jouw registratie als nieuwe eigenaar in de Whois-database is doorgevoerd). Een andere mogelijkheid is om de aankoop door een externe partij te laten regelen. Deze dienst wordt onder andere door diverse online domeinmarktplaatsen aangeboden.


6. Het domein officieel overnemen

De laatste stap die je zet voordat je het domein helemaal kunt overnemen, is het registreren van de overname in een daarvoor bedoeld register. De oude eigenaar geeft zijn gebruikersrechten af, zodat jij de nieuwe eigenaar kunt worden. De bestaande overeenkomst wordt dan ontbonden en je sluit een nieuwe af met de beheerder van de domeinnaam. Dit kan een verandering van eigenaar zijn bij eenzelfde provider, maar er kan ook voor een nieuwe provider worden gekozen. In het laatste geval wordt ook wel van een domeinverhuizing gesproken. Meer informatie over het wisselen van de domeinnaamhouder van een .nl domein vind je op de website van de SIDN en hier over het verhuizen.