Start online met jouw eigen webshop

Webshops zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het aantal webshops is explosief gegroeid. Naast het feit dat de mogelijkheden van het internet enorm zijn toegenomen en consumenten steeds meer online aankopen doen, is het voor kleine en middelgrote bedrijven steeds eenvoudiger geworden om een eigen webshop te starten. Met behulp van webshopsoftware is het voor elke onderneming mogelijk om eenvoudig een webshop te maken.
Een eigen webshop beginnen kost weinig investeringen. Je hoeft alleen een webshoppakket aan te schaffen en eventueel een eerste voorraad producten. Zo kun je er ook voor kiezen om het runnen van een webshop eerst een tijdje uit te proberen. Mocht het je toch niet bevallen, dan heb je weinig onnodige kosten gemaakt.
Met een eigen webshop kun je zelf bepalen wanneer je eraan werkt. Misschien heb je al een baan en wil je graag in je vrije tijd een webshop starten. Of je hebt kinderen en wilt er ook op ieder gewenst moment voor hen kunnen zijn. Klanten zijn niet afhankelijk van jouw beschikbaarheid; die kunnen op ieder uur van de dag in je winkel terecht.

 • Klanten kunnen 24/7 bij je terecht
 • Eén verkoopkanaal voor al je producten
 • Eenvoudig je afzetmarkt vergroten
 • Geen grote investeringen nodig om een webshop te starten
 • Geen programmeerkennis nodig 
 • Lage maandelijkse kosten

Businessplan en marktonderzoek

Webshop beginnen: businessplan en marktonderzoek

Voordat je aan de slag kunt met jouw online shop, moet je een lijst maken en overwegen wat je nodig hebt. Onderzoek de marktsituatie en schrijf een ondernemingsplan. Ook wanneer je dit plan niet nodig hebt om een lening af te sluiten, is het toch aan te raden om dit voor jezelf te schrijven.

 • Wie wil ik bereiken?
 • Waar zitten mijn klanten en hoe kan ik hen bereiken?
 • Hoe snel wil ik beginnen met mijn webshop?
 • Wat wil of kan ik investeren (materiaal, tijd)?
 • Waar haal ik mijn materiaal vandaan?
 • Waar haal ik het verpakkingsmateriaal vandaan om alles te verzenden?
 • Hoe ga ik mijn producten verzenden en hoe ga ik om met retourneren?
 • Waar moet ik mij registreren (KvK, Belastingdienst, enzovoort)?
 • Welke juridische teksten en informatie (algemene voorwaarden etc.) heb ik nodig?
 • Hoe ziet de concurrentie eruit? Hoe bieden zij hun producten aan?
 • Welke prijzen kan ik hanteren?
 • Breng ik verzendkosten in rekening of is de verzending (boven een bepaald bedrag) gratis?

Klant-en-klaar webshopsysteem

Kant-en-klaar webshopsysteem of zelf programmeren

Webshopprogramma’s kenmerken zich vaak door hun gebruiksvriendelijkheid en gemak. Zo ook de webshopsoftware van STRATO. Deze software biedt alle features om een professionele webshop te starten. Om gebruik te maken van de STRATO webshop heb je helemaal geen programmeerkennis nodig. Je hoeft je dus niet te verdiepen in de technische zaken rond het opzetten van een webwinkel. Het programma is volledig online beschikbaar. Zo kun je overal en altijd aan je webshop werken.


naam vastleggen

Naam voor webshop kiezen en een domeinnaam vastleggen

Een naam voor je webshop en een geschikte domeinnaam zijn erg belangrijk! Kies een naam die goed bij je webshop past en waarmee je goed wordt gevonden in zoekmachines. Kies dus een naam die gemakkelijk te onthouden en te spellen is, met een passende extensie.
Ga je ook in het buitenland verkopen? Neem dan bijvoorbeeld de extensie .com of .eu. Verkoop je vooral in Nederland? Kies dan voor een .nl-domeinnaam. Bij alle webshoppakketten krijg je gratis een domeinnaam bij je webwinkel. Zo heb je in een keer alles wat je nodig hebt.


 KvK en Belastingsdienst

Inschrijven bij Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Als je begint met een webshop ben je een online ondernemer en dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je je hebt aangemeld bij de KvK worden je gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan de juridische aspecten van je shop en stel algemene voorwaarden op.


Webshop juridisch zeker maken

Webshop juridisch zeker maken

Een impressum, uitgebreide productinformatie en een herroepingsrecht zijn belangrijk om de rechtszekerheid te waarborgen. Met een STRATO webshop ben je zeker van je zaak: deze helpt je om alle belangrijke, verplichte informatie te onderhouden en zo een rechtsconforme webshop op te bouwen. Met opensource-software zou je alle juridische zaken zelf moeten regelen - of duur juridisch advies moeten inwinnen.


Webshop vullen

Webshop beginnen en vullen (foto’s, prijzen, productbeschrijvingen)

Met een webshop-tool kun je meteen aan de slag en je winkel vullen met producten, mooie foto's toevoegen, prijzen bepalen en productbeschrijvingen te schrijven. Hecht veel belang aan een goede presentatie van jouw producten. Zo voorkom je dat klanten jouw webwinkel weer verlaten of het product later teleurgesteld terugsturen.

Tip 1: Maak foto's van hoge kwaliteit. Het is belangrijk om de producten duidelijk te tonen en te belichten. Snapshots met je smartphone zijn een no-go. Mensen klikken direct weg als de foto's van slechte kwaliteit zijn. De concurrentie is te groot.
Tip 2: Houd de teksten kort. Het is belangrijk om de voordelen van de producten op een heldere en beknopte manier te beschrijven. Als je te lange teksten schrijft, zullen bezoekers niet alles lezen.

Het is echter belangrijk dat je website responsive is. STRATO's  webshops zijn al responsive en passen zich automatisch aan de schermgrootte van het device aan.


Marketing - SEO - klantenbinding - keurmerk

Marketing (SEO, klantenbinding, keurmerken)

Zoekmachineoptimalisatie: Zorg ervoor dat je goed wordt gevonden en geïndexeerd door Google. Zodra je zichtbaarder bent in Google, bereik je meer potentiële bezoekers en win je klanten.
1. De tekst voor de zoekmachines optimaliseren (titel en beschrijving)
2. Keywords gebruiken
3. Bijschriften en zogenaamde alternatieve teksten gebruiken voor foto's
4. Formaat en structuur van de teksten en rubrieken
5. Een favicon creëren 

Klantenbinding: Natuurlijk kan het voorkomen dat een klant niet tevreden is omdat het product te laat of helemaal niet geleverd is, of binnen de garantieperiode beschadigd is geraakt of kapot is gegaan. In dit geval ben je de contactpersoon voor de klant en verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing. Als je daarin slaagt en de klant is tevreden, dan doe je tegelijkertijd iets voor de klantenbinding.
Je kunt dit ook versterken door regelmatig nieuwsbrieven te sturen en te informeren over actuele aanbiedingen, nieuwe artikelen in jouw assortiment of gewoon een onderwerp dat past bij jouw producten.

Keurmerk: Er zijn verschillende keurmerken die zich richten op webwinkels. Veel webwinkels hebben een keurmerk, zodat de consument herkent dat het een betrouwbare webshop is omdat je bij een grotere organisatie hoort. Als je meer bezoekers naar jouw winkel wilt trekken, is het aan te raden een van deze keurmerken te krijgen, zoals Thuiswinkel Waarborg of WebwinkelKeur.


Betaalsysteem kiezen

Betaalsysteem kiezen

Bedenk welke betaalmethoden geschikt zijn. Houd rekening met kosten en risico's, maar ook met de populariteit van het betaalsysteem. Wanneer je jouw winkel start, kunt je meerdere betaalmethoden aanbieden om te zien welke goed functioneert. Controleer continu welke betaalmethoden jouw klanten prefereren. Eventueel kun je mindergebruikte betaalopties verwijderen.
iDEAL, PayPal en creditcard zijn tegenwoordig een must. Als je deze opties niet aanbiedt, kan het zijn dat klanten hun bestelling niet zullen afronden. Bovendien is het risico van wanbetaling bij deze methoden zeer laag.
Als je met een STRATO Webshop in de e-commerce stapt, profiteer je van alle gangbare betaalmethoden. Je kunt verschillende payment providers toevoegen en verwijderen in de webshop editor onder betaalinstellingen.


Logistiek - leveren en retouneren van producten

Logistiek: leveren & retourneren van producten

Boeken, laptops, speelgoed: de meeste producten worden per stuk verkocht. Maar er zijn ook producten die per gewicht of volume worden verhandeld, bijvoorbeeld 1 kg bergkaas, een fles van 500 ml olie of 1,20 m stof. Afhankelijk van wat je verkoopt, moet je nadenken over hoe de producten veilig verpakt kunnen worden, zodat ze onbeschadigd bij de klant aankomen. Het is ook zinvol om samen te werken met verschillende logistieke partners waaruit jouw klant kan kiezen.
Na de bestelling dien je de klant snel een verzendbevestiging te sturen met een geschatte leverdatum. Zo kan hij er zeker van zijn dat zijn bestelling onderweg is en vermijd je onnodige vragen.
Wees voorbereid op klanten die de bestelde goederen willen retourneren of ruilen. Maak het hen zo gemakkelijk mogelijk, bijvoorbeeld door de kosten van de retourzending te dekken.
Als er iets mis gaat met de levering, denk dan na over hoe je de klant tegemoet kunt komen. Vergoed hem bijvoorbeeld de verzendkosten de volgende keer dat hij een aankoop doet of stuur hem een voucher. Want als je in zo'n geval niet reageert, ben je de klant voor altijd kwijt. Onlinehandelaren zijn overigens verplicht om de koper voor de bestelling te informeren over het herroepingsrecht en retourbeleid.


webshop geschikt voor mobiel

Webshop maken: geschikt voor mobiel

De mogelijkheid van mobiel winkelen wordt door steeds meer klanten gebruikt. Alle ontwerpen worden daarom automatisch geoptimaliseerd voor mobiel gebruik vanaf de productdisplay tot aan het winkelmandje. De STRATO Webshop geeft jouw site optimaal weer met elk mobiel apparaat. Zowel op Smartphone, Tablet als Desktop-PC ziet jouw webwinkel er altijd goed uit.


Vergroot je bereik met een eigen webshop

Vergroot je bereik met een eigen webshop

De kansen die een webshop biedt, zijn enorm - ongeacht de branche waarin je actief bent.
Tegen relatief lage kosten zorg je voor een directe vergroting van je potentiële afzetmarkt. Je bent namelijk niet meer gebonden aan je regio, maar klanten uit heel Nederland of zelfs de hele wereld kunnen altijd bij jou terecht.
Met het webshoppakket van STRATO bouw je zelf je eigen professionele webwinkel. Ook zijn er allerlei handige modules inbegrepen zoals diverse marketingtools om het gedrag van je bezoekers te analyseren. Zo kun je vervolgens optimalisaties doorvoeren om conversies te verhogen. Ook beschik je over koppelingen met veelgebruikte betaalmethoden. iDEAL, creditcard of betalen op rekening: het kan allemaal!  

Ontdek de webshops


Veelgestelde vragen

Als je met een webshop wil beginnen is het belangrijk een goed internetadres te kiezen. Je domeinnaam moet begrijpelijk zijn en duidelijk beschrijven wat je bedrijf verkoopt. Wanneer jouw gewenste domein al vergeven is, bieden nieuwe domeinextensies als .amsterdam, .shop of .store goede alternatieven. Het is het beste wanneer jouw domeinnaam beschrijft welke producten je verkoopt. Het is belangrijk dat je domein het keyword bevat waarmee mensen in b.v. Google naar jouw site zullen zoeken.

Voor het inrichten van de webshop bij STRATO heb je geen programmeerkennis noodig. Het ontwerpen en inrichten van de webwinkel is eenvoudig en intuïtief. Om een webshop te maken heb je niets anders nodig dan een verbinding met internet. Om onze software te gebruiken, hoef je niets te installeren en hoeft je computer ook niet aan bepaalde technische specificaties te voldoen.

De meest populaire betaalmethode is iDEAL. Er zijn meerdere betaalproviders die je in je webshop kunt integreren die ook betalingen via iDEAL ondersteunen, zoals Mollie. Het is echter aan te raden in je webshop meerdere betaalmethodes aan te bieden, zoals creditcard of PayPal.