WordPress installeren; alles wat je moet weten

  • Hoe moet je WordPress installeren?
WordPress aanbiedingen
Webhosting WordPress

De verschillende manieren om WordPress te installeren

Doordat je met WordPress eenvoudig zelf een website kunt beheren, is WordPress het populairste CMS (content management system) van deze tijd. Steeds meer mensen en bedrijven stappen over op dit CMS, dat ook nog eens gratis te downloaden is. Heb je ook besloten om WordPress te gebruiken, maar weet je niet goed hoe je WordPress moet installeren? Wij zullen je hier alles vertellen over het installeren van WordPress en de verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden. In principe is het niet moeilijk om WordPress te installeren, je moet alleen wel een paar details en begrippen kennen om een WordPress installatie succesvol uit te kunnen voeren.

Er zijn twee mogelijkheden om een installatie van WordPress te volbrengen; je kunt WordPress automatisch installeren met de one-click installation of je kunt WordPress handmatig installeren. Voordat we hier dieper op ingaan, is het belangrijk om te weten dat je voor de WordPress installatie eerst een webhostingpakket aan moet vragen en een domeinnaam dient vast te leggen.

  • Webhostingpakket aanvragen - Webhosting is een plek op het internet waar jouw website is opgeslagen. Deze plek kun je verkrijgen door een webhostingpakket aan te vragen bij een hostingprovider zoals STRATO. Er wordt dan schijfruimte voor jouw website gereserveerd op een webserver die ervoor zorgt dat jouw website dag en nacht bereikbaar is.
  • Domeinnaam vastleggen - Een domeinnaam is een URL gevormd uit een woord gevolgd door een extensie (bijvoorbeeld .nl of .com). Door dit in te voeren, komen mensen bij jouw website terecht. Een domeinnaam kan ook bij je hostingprovider aangevraagd worden en kost een paar euro per jaar.

Installeren van WordPress met de one-click installation

Nadat je een webhostingpakket en domeinnaam hebt aangevraagd, kun je WordPress installeren. Indien je dit bij STRATO doet, log je in via de klantlogin. Dit is het controlepaneel van je hostingpakket en de plek waar je alle informatie van jouw hosting terug kunt vinden. Met de volgende stappen voer je de WordPress installatie eenvoudig en snel uit.

  1. Vanuit het controlepaneel ga je naar de pagina met een overzicht van alle applicaties en klik je op WordPress. Vervolgens start je de WordPress installatie door op ‘Instal this application’ te klikken.
  2. Je krijgt nu een pagina te zien waar je je gegevens moet invoeren en/of controleren. Kijk of de juiste instellingen aangevinkt zijn en voer een gebruikersnaam en wachtwoord in voor je WordPress beheerpaneel.
  3. Als je niet wilt dat WordPress geïnstalleerd wordt op de hoofdfolder van je website (https://www.jouwwebsite.nl) ga je naar het kopje ‘Directory’. Hier kun je bijvoorbeeld ‘blog’ invoeren, waardoor WordPress geïnstalleerd wordt op https://www.jouwwebsite.nl/blog
  4. Wanneer de instellingen kloppen, klik je op ‘Install’ waarna de automatische WordPress installatie begint. Als deze voltooid is, ontvang je een mail met daarin je inloggegevens.

WordPress handmatig installeren

Wanneer je je WordPress website gaat maken via wordpress.com, hoef je geen software te installeren en kun je meteen online aan de slag. Bovendien kun je je website op deze manier kosteloos laten hosten. Een wordpress.com-website heeft echter ook nadelen. Kies je voor een gratis WordPress website, dan heb je weinig vrijheid bij het bouwen en beheren ervan: je hebt beperkte webruimte, beschikt alleen over standaard templates, kunt geen plugins installeren, hebt geen controle over de advertenties op je website en je domeinnaam bevat altijd het onderdeel 'wordpress.com'. Extra opties zijn wel mogelijk, maar daar zijn kosten aan verbonden. Vooral als je voor meerdere extra's kiest, is externe hosting vaak voordeliger.

Een WordPress website via wordpress.org

Behalve door WordPress zelf, kun je je WordPress website ook laten hosten door een externe webhost. Je downloadt WordPress dan via wordpress.org, waarna je je site kunt uploaden naar de door jou gekozen host. Voor de hosting betaal je een maandelijks bedrag, maar je krijgt er veel flexibiliteit voor terug: je stelt zelf je domeinnaam samen, bepaalt zelf of er advertenties op je website komen te staan en je kunt iedere gewenste template of plugin installeren.

Ga je een WordPress site maken via wordpress.org, dan dien je op zoek te gaan naar een passende hostingaanbieder. Controleer hierbij altijd of de pakketten van een webhost geschikt zijn voor een WordPress website. De servers van de hostingaanbieder moeten PHP versie 5.6 of hoger, en MySQL versie 5.6 of hoger of MariaDB versie 10.0 of hoger ondersteunen. Daarnaast wordt een Apache mod_rewrite module aangeraden. Er zijn ook webhosts, waaronder STRATO, die speciale WordPress hostingpakketten aanbieden. Daarmee weet je zeker dat je goed zit.


WordPress handmatig installeren

Het voordeel aan STRATO webhosting is dat het WordPress ondersteunt. Mocht je voor een webhost hebben gekozen die geen WordPress ondersteunt, dien je WordPress te installeren via FTP. Het klinkt een stuk technischer dan het automatisch installeren van WordPress, maar in de praktijk vereist dit enkel een paar extra stappen.

  • WordPress bestanden downloaden - Besluit of je je website in het Nederlands of Engels wilt hebben en download vervolgens de benodigde bestanden op de officiële website van WordPress.
  • Download een FTP programma - Wanneer je webhost WordPress niet ondersteunt, dien je WordPress via FTP te installeren. FTP staat voor File Transfer Protocol en is een programma waarmee je bestanden vanaf je computer naar de host van je website over kunt zetten. Een bekend FTP programma om WordPress mee te installeren is FileZilla.

Nadat je dit allemaal hebt gedownload, kun je WordPress installeren via het FTP programma. WordPress slaat namelijk alles op in een database als een soort van harde schijf. Zo’n database wordt ook wel een MySQL Database genoemd en moet aangemaakt worden voordat je de WordPress installatie start. Hiervoor ga je naar je controlepaneel en klik je op het kopje ‘Databases’ om vervolgens op ‘MySQL Databases’ te klikken. Maak een nieuwe database en gebruiker aan, en koppel deze aan elkaar door ze simpelweg te selecteren en op ‘Toevoegen’ te klikken. Houd er rekening mee dat de gegevens van de database worden gevraagd tijdens de installatie van WordPress.

Als je deze stappen hebt doorlopen, kun je WordPress gaan installeren.

  1. Open de WordPress bestanden, die je via de officiële website gedownload hebt, op je computer.
  2. Om WordPress via FTP te kunnen installeren, moet het programma verbinding maken met de hostingprovider van je website. Dit doe je door het FTP programma te openen en te zoeken naar de verbindingsfunctie.
  3. Nadat je dit hebt gedaan, sleep je de WordPress bestanden naar de root-map waar ze opgeslagen worden.
  4. Vervolgens ga je in je browser naar https://www.jouwwebsite.nl/install.php, waar je alle gegevens invult die gevraagd worden tijdens de WordPress installatie.
  5. Het enige wat je nu nog moet doen, is op de intallatieknop drukken en WordPress begint met installeren.

WordPress lokaal installeren

Als je eenmaal een website bent gestart met WordPress, dan zal je zo nu en dan je lay-out willen updaten of veranderen. Je kunt ervoor kiezen dit online te doen, maar soms is het aan te raden je website offline aan te passen. Op deze manier vermijd je, op het moment dat er iets fout gaat, dat je website tijdelijk niet werkt. Hoe kun je WordPress lokaal installeren?

  1. Het eerste wat je nodig hebt, is een programma dat als server kan fungeren waarop de website draait, zodat je deze offline kunt aanpassen. Bekende programma’s die je hiervoor kunt downloaden zijn LAMP, WAMP en XAMPP.
  2. Als een van deze programma’s geïnstalleerd is, kun je WordPress installeren op de lokale server. In principe werkt dit precies hetzelfde als wanneer je WordPress via FTP installeert, zoals eerder op deze pagina is beschreven.
  3. Wanneer de installatie van WordPress klaar is, heb je alleen nog een testwebsite nodig. Deze krijg je door op je lokale website in te loggen en naar ‘localhost/wordpress/wp-admin’ te gaan. Hier ga je naar ‘Extra’ > ‘Importeren’. Vervolgens kun je via de optie ‘WordPress’ de WordPress Importer plugin installeren.
  4. Om deze plugin te gebruiken ga je weer naar ‘Extra’ > ‘Importeren’ en selecteer je het gedownloade .xml-bestand. Klik op ‘Bestanden uploaden en importeren’, kies de juiste gebruiker en ‘Submit’.

WordPress op de MAC

Sinds 2015 is het ook mogelijk om de desktop app van WordPress op de MAC te installeren. WordPress downloaden voor de MAC gaat precies hetzelfde als hierboven beschreven. Het enige verschil is dat je gebonden bent aan het programma MAMP. Dit is een gratis applicatie waarmee je WordPress voor de MAC kan installeren. Om WordPress te downloaden op de MAC met het programma MAMP volg je de stappen die we hebben uitgelegd om WordPress lokaal te installeren.


In het kort: zo installeer je WordPress

  • Voordat je WordPress gaat installeren, dien je een webhostingpakket aan te vragen en een domeinnaam vast te leggen; zo reserveer je een plek op het internet voor jouw website.
  • Ondersteunt jouw webhost WordPress, dan kun je WordPress automatisch installeren vanuit het de klantlogin.
  • Als je webhost WordPress niet ondersteunt, dien je WordPress handmatig te installeren via een FTP-programma. Hiermee kunnen bestanden van een computer overgezet worden naar de host van je website.
  • Door WordPress lokaal te installeren is het mogelijk om je website offline aan te passen, zonder het risico te lopen dat de website niet meer werkt door een fout. Ook is het mogelijk om WordPress lokaal op de MAC te installeren.