Een WordPress website maken

 • Zet in vijf stappen een WordPress site op
 • Kies zelf de domeinnaam en -extensie
 • Eenvoudige installatie
WordPress website maken

Een website maken met WordPress

WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS), waarmee je op een eenvoudige manier een website kunt maken. Ook zonder ervaring of technische voorkennis kun je met de opensourcesoftware van WordPress snel je eigen website, blog of webwinkel bouwen. Maar hoe werkt dat precies, een WordPress website maken? Wij leggen uit hoe je dit snel en eenvoudig met STRATO WordPress Hosting doet en leiden je uitgebreid door de onderstaande stappen:

 • Kies een STRATO webhostingpakket
 • Registreer een domeinnaam
 • Installeer WordPress
 • Kies een template
 • Voeg plugins en/of widgets toe

De voordelen van WordPress bij STRATO

WordPress Hosting van STRATO: alle voordelen

hosting kiezen

Stap 1: een webhostingpakket van STRATO kiezen

Wanneer je een WordPress site gaat maken, is het kiezen van hosting doorgaans de eerste stap. Hosting houdt in dat een webhostingbedrijf jouw WordPress site op een server plaatst, die altijd verbonden is met het internet. STRATO biedt hiervoor speciale WordPress hostingpakketten aan. Deze pakketten bedienen alle mogelijke gebruikers: van beginners die zonder zorgen een blog willen starten, tot zakelijke klanten die een professionele webwinkel willen oprichten. Je hebt daarom de keuze uit de pakketten Starter, Basic en Advanced als je kiest voor STRATO WordPress Hosting:

WORDPRESS HOSTING
Starter

blijvend slechts

€ 2,50

per maand

Setupkosten: € 5

Alle informatie

WORDPRESS HOSTING
Basic

12 maanden slechts

€ 1

per maand
daarna € 5 / mnd.
Setupkosten: € 0

Alle informatie

WORDPRESS HOSTING
Advanced

6 maanden slechts

€ 1

per maand
daarna € 8 / mnd.
Setupkosten: € 5

Alle informatie
Alle prijzen incl. btw

Dankzij de 1-klik-installatie kun je hierna in een handomdraai je eigen WordPress website maken, en geniet je meteen van de vele voordelen die STRATO biedt:

 • Eenvoudige installatie van WordPress
 • Makkelijk je domeinnaam verhuizen
 • Automatische back-ups, ook van je database
 • Tot 50 GB webspace
 • Inclusief SSL
 • Datacenters met ISO 27001-certificering voor optimale veiligheid

Voor de hosting betaal je een maandelijks bedrag, maar je krijgt er veel flexibiliteit voor terug: je bepaalt zelf je domeinnaam, er komen geen advertenties op je website en je kunt iedere gewenste template of plugin installeren.


Domeinnaam registreren

Stap 2: een domeinnaam registreren

Ga op de website van STRATO naar het hostingpakket van je keuze en klik op 'Bestel nu'. Je hebt nu de gelegenheid om een domeinnaam te registreren. Met de domeinchecker van STRATO zie je meteen of jouw favoriete domeinnaam nog vrij is en, mocht dat niet zo zijn, welke vergelijkbare alternatieven nog wel beschikbaar zijn.

Waar let je op bij het bedenken van een domeinnaam? In ieder geval is het belangrijk om een domeinnaam te kiezen die past bij de inhoud van je website. Niet alleen zien (potentiële) bezoekers dan meteen met wat voor soort website ze te maken hebben; ook voor zoekmachines is de domeinnaam een signaal: met een relevante domeinnaam verwerf je sneller een goede positie in de zoekresultaten.

De kenmerken van een goede domeinnaam op een rijtje:

 • Kort en krachtig
 • Bevat het zoekwoord waarmee jij wilt worden gevonden
 • Zegt iets over de inhoud van de website


WordPress installeren

Stap 3: WordPress installeren

Na de bestelling van je hostingpakket en het registreren van je domeinnaam, ontvang je van STRATO:

 • een klantnummer en een link waarmee je je wachtwoord kunt aanmaken;
 • waarna je WordPress binnen een minuut installeert;
 • vervolgens kies je een gebruikersnaam en een wachtwoord voor je WordPress beheerpaneel;
 • en kun je meteen inloggen op het beheerpaneel.

Het installeren van WordPress je na het inloggen in gang zetten. Globaal gezien kan er onderscheid worden gemaakt tussen handmatige installatie en een automatische 1-klik-installatie. Bij STRATO zijn beide opties mogelijk, maar de 1-klik-installatie gaat het snelst.

Bij het installeren van WordPress via de 1-klik-installatie wordt aan je gevraagd om voor de flexibele of de veilige modus te kiezen. Bij de eerste optie heb je vrijwel volledige vrijheid qua updates van WordPress. De veilige modus geeft je daarentegen altijd de maximale veiligheid, want alle updates worden automatisch geïnstalleerd:

Selectie: flexibele of veilige modus
Kies voor je begint voor de flexibele of de veilige modus. Voor beginners raden we altijd de veilige modus aan.


templates

Stap 4: een template kiezen

Wanneer je bent ingelogd op je beheerpaneel, zie je aan de linkerkant een menu. Via 'Weergave' en dan 'Thema's' kun je een thema oftewel een template uitkiezen en activeren. Kort gezegd is een thema een verzameling bestanden die het basisdesign van je website bepalen. Er zijn gratis WordPress thema’s beschikbaar, die prima voldoen wanneer je een niet al te ingewikkelde WordPress site wilt maken:

Selectie: type website en design
Selecteer eerste het type website en kies vervolgens een design uit.

Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘Premium’ WordPress thema’s. Aan deze thema's zijn extra kosten verbonden, maar doorgaans zijn ze stabieler gebouwd en bieden ze meer vrijheid bij het ontwerpen van je site. Wat je ook kiest, vrijwel alle templates zijn responsive, wat betekent dat je website goed wordt weergegeven op zowel computers als mobiele apparaten, zoals een tablet of een smartphone.

Het is belangrijk dat we in het bovenstaande aanbod een design vinden dat goed past bij onze gloednieuwe site ‘geldenfinancien.nl’. Voor een dergelijke website is een corporate design erg geschikt. Daarom kiezen we voor het thema ‘Radiate’.

Design template website over financiën
Dit design template past goed bij een website over financiën.


WordPress widgets

Stap 5: plugins en widgets toevoegen

Het thema vormt de basis van je WordPress website, maar je kunt je site zelf verder inrichten met behulp van plugins en widgets. Via je beheerpaneel kun je rechtstreeks op 'Plugins' klikken; de widgets vind je onder 'Weergave'.

Plugins

Een plugin bestaat uit één of een aantal bestanden dat één of meerdere functies aan je WordPress website toevoegt, of bestaande functies beïnvloedt. Er zijn duizenden plugins verkrijgbaar, die voor uiteenlopende doeleinden kunnen worden gebruikt. Zo zijn er plugins voor het toevoegen van foto's en video's, maar er zijn ook plugins die je helpen om je WordPress website sneller te maken of beter te beveiligen:

Plugin toevoegen op je WordPress website
Klik op een plugin naar wens om deze toe te voegen aan je WordPress website.

Widgets

Een widget is een soort blokje dat extra inhoud of een nieuwe functie toevoegt aan je WordPress site. Met behulp van widgets kun je bijvoorbeeld een like-knop van Facebook, een video, een overzicht van je laatst gepubliceerde artikelen of een zoekbalk op je site zetten:

WordPress: standaard-widget zoekbalk
Een standaard-widget van WordPress: de zoekbalk.

Je vindt widgets vaak helemaal rechts op de webpagina, maar wanneer je template het toelaat kun je ze ook op andere locaties toevoegen. Gebruik alleen widgets die echt een meerwaarde bieden, zodat je site overzichtelijk blijft. Met behulp van een widget is het ook erg eenvoudig om video’s op je site te plaatsen.

De basis van je website is nu klaar! Je kunt je site verder vormgeven en tekst- en beeldmateriaal toevoegen.

Nu naar de WordPress aanbiedingen

Veelgestelde vragen over een WordPress website maken

Het maken van een WordPress website bij STRATO heeft veel voordelen. Ten opzichte van het maken van een website bij Wordpress.com is het grootste voordeel dat je meer vrijheid hebt om thema’s en plugins uit te kiezen en te installeren. Daarnaast beschik je bij STRATO standaard over een eigen domeinnaam en wordt er geen reclame op je website geplaatst.

In vergelijking met andere hostingaanbieders zijn bij WordPress Hosting van STRATO veel functies bij de prijs van je pakket inbegrepen. Zo zijn aan de registratie van je domeinnaam geen extra kosten verbonden. Ook beschikt je hostingpakket over een gratis SSL-certificaat en e-mail. Daarnaast zijn er veel handige extra’s beschikbaar, zoals het klonen van je WordPress website in een testomgeving, een 1-klik-veiligheidsfeature en het automatisch aanmaken van back-ups.
Het maken van een WordPress website is niet moeilijk. Wanneer je kiest voor onze 1-klik-installatie van WordPress, kun je meteen aan de slag. Door thema’s en plugins te installeren, heb je als beginnende websitebouwer al snel een professionele website. Ook maak je eenvoudig een WooCommerce webshop aan. Het grote voordeel van WordPress is dat het wereldwijd het meestgebruikte CMS is. Er zijn daarom heel veel online handleidingen en instructievideo’s beschikbaar.
Voor de installatie van WordPress zelf heb je heel weinig ruimte nodig. De huidige WordPress versie is ongeveer 50 MB groot. Daarbij kun je nog een paar honderd MB voor thema’s en plugins optellen. De meeste ruimte nemen mediabestanden, zoals foto’s, video’s of geluidsbestanden in beslag. Maak je een simpele bedrijfswebsite met een paar pagina’s, tekst en enkele foto’s? Dan zal je totale website niet meer dan 1 GB in beslag nemen.

Ben je een fotograaf en wil je op je website foto’s in hoge resolutie aanbieden? Eén fotobestand kan ongeveer 5 MB in beslag nemen. Wanneer je 1000 foto’s toevoegt, heb je dus ongeveer 5 GB opslagruimte nodig. Wil je ook video’s tonen? Een enkel videobestand kan honderden megabytes groot zijn. In de grotere WordPress hostingpakketten van STRATO heb je zelfs genoeg opslagruimte voor meerdere websites.