Een WordPress website maken

 • In vijf stappen heb je de basis van je eigen WordPress site
WordPress website maken

Een website maken met WordPress

WordPress is een contentmanagementsysteem (software), waarmee je op een eenvoudige manier een website kunt maken. Ook zonder ervaring of technische voorkennis kun je met WordPress snel je eigen website, blog of webwinkel bouwen. Maar hoe pak je dat precies aan, een website maken met WordPress? Volg simpelweg het volgende stappenplan, dat we op deze pagina verder toelichten:

 • Kies een webhostingpakket
 • Registreer een domeinnaam
 • Installeer WordPress
 • Kies een template
 • Voeg plugins en/of widgets toe

hosting kiezen

Stap 1: hosting kiezen

Wanneer je een WordPress site gaat maken, is het kiezen van hosting doorgaans de eerste stap. Hosting houdt in dat een webhostingbedrijf jouw WordPress site op een server plaatst, die altijd in verbinding staat met het internet. Je kunt een WordPress website op twee manieren laten hosten: via het WordPress platform zelf (je maakt je website via wordpress.com) of via een externe host (je maakt je website via wordpress.org).

Een WordPress website via Wordpress.com

Ga je je WordPress website maken via Wordpress.com? Dan hoef je geen software te installeren en kun je meteen online aan de slag. Bovendien kun je je website op deze manier in principe kosteloos laten hosten. Een Wordpress.com website heeft echter ook nadelen. Kies je voor een gratis WordPress website? Dan heb je weinig vrijheid bij het bouwen en beheren ervan: je hebt beperkte webruimte, beschikt alleen over standaard templates, kunt geen plugins installeren, hebt geen controle over de advertenties op je website en je domeinnaam bevat altijd het onderdeel 'wordpress.com'. Extra opties zijn wel mogelijk, maar daar zijn kosten aan verbonden. Vooral als je voor meerdere extra's kiest, is externe hosting vaak voordeliger.

Een WordPress website via Wordpress.org

Behalve door WordPress zelf, kun je je WordPress website ook laten hosten door een externe webhost. Je downloadt de WordPress software dan via Wordpress.org, waarna je deze uploadt naar de door jou gekozen host. Voor de hosting betaal je een maandelijks bedrag, maar je krijgt er veel flexibiliteit voor terug: je bepaalt zelf je domeinnaam, er komen geen advertenties op je website en je kunt iedere gewenste template of plugin installeren.

Ga je een WordPress website maken via Wordpress.org, dan dien je op zoek te gaan naar een passende hostingaanbieder. Controleer hierbij altijd of de pakketten van het webhostingbedrijf geschikt zijn voor een WordPress website. De servers van de hostingaanbieder moeten minstens PHP-versie 7.4, MySQL versie 5.6 of MariaDB versie 10.1 ondersteunen. Daarnaast wordt een Apache mod_rewrite-module aangeraden. Er zijn ook webhosts, waaronder STRATO, die speciale WordPress hostingpakketten aanbieden. Deze pakketten bedienen alle mogelijke gebruikers: van beginners die zonder zorgen een blog willen starten, tot zakelijke klanten die een professionele webwinkel willen oprichten. Dankzij de 1-klik-installatie heb je in een handomdraai je eigen WordPress website opgezet, en geniet je gelijk van de vele voordelen die STRATO biedt:

 • Eenvoudige installatie van WordPress
 • Makkelijk je domeinnaam verhuizen
 • Automatische back-ups, ook van je database
 • Tot 50 GB webspace
 • Inclusief SSL
 • Datacenters met ISO 27001-certificering voor optimale veiligheid

WordPress login

Na het kiezen van je hostingpakket

Heb je op het gebied van hosting je keuze gemaakt? Als je voor hosting op het WordPress platform hebt gekozen, ga je naar www.wordpress.com en volg je de instructies op de WordPress website. Wij zullen hier verder ingaan op het bouwen van een WordPress site via wordpress.org en nemen daarbij hosting van STRATO als uitgangspunt. Kies je voor een andere webhost, dan ziet het proces er hoogstwaarschijnlijk anders uit.


website standaardkosten

Wordpress.org: de standaardkosten voor je site

Kies je ervoor om je website via WordPress.org op te zetten, dan komen hier standaard de kosten voor een webhost en een domeinnaam bij kijken; het downloaden van de software is wel gratis. Je kunt je webhosting en je domeinnaam aan de hand van je te besteden budget en tijd uitkiezen.

Domeinnaam - Een domeinnaam zorgt ervoor dat je website op het web gevonden kan worden door je gebruikers. Bij de registratie van een domeinnaam komen kosten kijken. De hoogte van deze kosten voor je WordPress website zijn uiteenlopend en hangen vooral af van de domeinextensie die je kiest; aan elke extensie hangt een ander prijskaartje.

Webhosting - Naast de registratie van een domeinnaam heb je webhosting nodig, zodat je website ook daadwerkelijk via het internet te bereiken is. De kosten hiervoor hangen af van de wensen die je voor jouw website hebt. Er kan een keuze gemaakt worden uit verschillende pakketten. Baseer je keuze op bijvoorbeeld de prijs, de beschikbare features als webspace of de klantenservice van het hostingbedrijf.


domeinnaam registreren

Stap 2: een domeinnaam registreren

Ga op de website van STRATO naar het hostingpakket van je keuze en klik op 'Bestel nu'. Je hebt nu de gelegenheid om een domeinnaam te registreren. Met de domeinchecker van STRATO zie je meteen of jouw favoriete domeinnaam nog vrij is en, mocht dat niet zo zijn, welke vergelijkbare alternatieven nog wel beschikbaar zijn.

Waar let je op bij het bedenken van een domeinnaam? In ieder geval is het belangrijk om een domeinnaam te kiezen die past bij de inhoud van je website. Niet alleen zien (potentiële) bezoekers dan meteen met wat voor soort WordPress website ze te maken hebben; ook voor zoekmachines is de domeinnaam een signaal. Met een relevante domeinnaam verwerf je sneller een goede positie in de zoekresultaten.


WordPress installeren

Stap 3: WordPress installeren

Na het registreren van je domeinnaam is het tijd om WordPress te installeren. Het installeren van WordPress kan op verschillende manieren. Globaal gezien kan er onderscheid worden gemaakt tussen handmatige installatie en een automatische 1-klik-installatie. Bij STRATO zijn beide opties mogelijk, maar de 1-klik-installatie gaat het snelst. Na de bestelling van je hostingpakket en het registreren van je domeinnaam, ontvang je van STRATO een klantnummer en een link waarmee je je wachtwoord kunt aanmaken. Via je klantenlogin installeer je WordPress binnen een minuut. Vervolgens kies je een gebruikersnaam en een wachtwoord voor je WordPress beheerpaneel.


templates

Stap 4: een template kiezen

Wanneer je bent ingelogd op je beheerpaneel, zie je aan de linkerkant een menu. Via 'Weergave' en dan 'Thema's' kun je een thema (ook wel 'template' genoemd) activeren. Kort gezegd is een thema een verzameling bestanden die het basisdesign van je website bepaalt. Er zijn gratis WordPress thema’s beschikbaar, die prima voldoen wanneer je een niet al te ingewikkelde WordPress site wilt maken. Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘Premium’ WordPress thema’s. Aan deze thema's zijn kosten verbonden, maar doorgaans zijn ze stabieler gebouwd en bieden ze meer vrijheid bij het ontwerpen van je site. Ook zijn ze vaker responsive, wat betekent dat je website goed wordt weergegeven op zowel computers als mobiele apparaten, zoals een iPad of een smartphone.


WordPress widgets

Stap 5: plugins en widgets toevoegen

Het thema vormt de basis van je WordPress website, maar je kunt je site zelf verder inrichten met behulp van plugins en widgets. Via je beheerpaneel kun je rechtstreeks op 'Plugins' klikken; de widgets vind je onder 'Weergave'.

 • Een plugin is een bestand (of een verzameling bestanden) dat een functie (of meerdere functies) aan je WordPress website toevoegt of bestaande functies beïnvloedt. Er zijn duizenden plugins verkrijgbaar, die voor uiteenlopende doeleinden kunnen worden gebruikt. Zo zijn er plugins voor het toevoegen van foto's en video's, maar er zijn ook plugins die je helpen om je WordPress website sneller te maken of beter te beveiligen.
 • Een widget is een soort blokje dat extra inhoud of een nieuwe functie toevoegt aan je WordPress site. Met behulp van widgets kun je bijvoorbeeld een zoekformulier of een overzicht van je laatst gepubliceerde artikelen op je site zetten. Je vindt widgets vaak helemaal rechts op de webpagina, maar wanneer je template het toelaat kun je ze ook op andere locaties toevoegen.

De basis van je website is nu klaar! Je kunt je site verder vormgeven en tekst- en beeldmateriaal toevoegen.

Nu naar de WordPress aanbiedingen

Veelgestelde vragen

Het maken van een WordPress website bij STRATO heeft veel voordelen. Ten opzichte van het maken van een website bij Wordpress.com is het grootste voordeel dat je meer vrijheid hebt om thema’s en plugins uit te kiezen en te installeren. Daarnaast beschik je bij STRATO standaard over een eigen domeinnaam en wordt er geen reclame op je website geplaatst.

In vergelijking met andere hostingaanbieders zijn bij WordPress Hosting van STRATO veel functies bij de prijs van je pakket inbegrepen. Zo zijn aan de registratie van je domeinnaam geen extra kosten verbonden. Ook beschikt je hostingpakket over een gratis SSL-certificaat en e-mail. Daarnaast zijn er veel handige extra’s beschikbaar, zoals het klonen van je WordPress website in een testomgeving, een 1-klik-veiligheidsfeature en het automatisch aanmaken van back-ups.
De kosten voor een WordPress website zijn afhankelijk van of je de website maakt bij Wordpress.com of zelf host bij een hostingprovider. Een WordPress website bij Wordpress.com is om te beginnen gratis. Je hebt dan wel een website met reclame, je beschikt niet over een eigen domeinnaam en je designmogelijkheden zijn beperkt.

Wanneer je je WordPress site bij een hostingprovider uploadt, betaal je de kosten van het hostingpakket. Een hostingpakket heb je al vanaf een paar euro per maand. In sommige gevallen is een domeinnaam al inbegrepen. De installatie van WordPress zelf is gratis, de installatiebestanden kun je downloaden van Wordpress.org. Het voordeel van deze optie is dat je flexibeler bent bij de keuze en installatie van plugins en thema’s.
Het maken van een WordPress website is niet moeilijk. Wanneer je kiest voor een hostingprovider met een 1-klik-installatie van WordPress, zoals STRATO, kun je meteen aan de slag. Door thema’s en plugins te installeren, heb je als beginnende websitebouwer al snel een professionele website. Het grote voordeel van WordPress is dat het wereldwijd het meestgebruikte contentmanagementsysteem is. Er zijn daarom heel veel online handleidingen en instructievideo’s beschikbaar.
Voor de installatie van WordPress zelf heb je heel weinig ruimte nodig. De huidige WordPress versie is ongeveer 50 MB groot. Daarbij kun je nog een paar honderd MB voor thema’s en plugins optellen. De meeste ruimte nemen mediabestanden, zoals foto’s, video’s of geluidsbestanden in beslag. Maak je een simpele bedrijfswebsite met een paar pagina’s, tekst en enkele foto’s? Dan zal je totale website niet meer dan 1 GB in beslag nemen. Ben je een fotograaf en wil je op je website foto’s in hoge resolutie aanbieden? Eén fotobestand kan ongeveer 5 MB in beslag nemen. Wanneer je 1000 foto’s toevoegt, heb je dus ongeveer 5 GB opslagruimte nodig. Wil je ook video’s tonen? Een enkel videobestand kan honderden megabytes groot zijn. In de grotere WordPress hostingpakketten van STRATO heb je zelfs genoeg opslagruimte voor meerdere websites.