Webhosting WordPress

Een website maken met WordPress

WordPress is een contentmanagementsysteem (inhoudsbeheersysteem), waarmee je op een eenvoudige manier een website kunt maken. Zelfs als je nog nooit eerder een website hebt gebouwd en over weinig technische kennis beschikt, is WordPress een toegankelijk systeem waarmee je je eigen website, blog of webwinkel kunt beginnen. Maar hoe pak je dat precies aan, een website maken met WordPress? Op deze pagina zetten we alle stappen die je dient te nemen op een rijtje.


Stap 1: hosting kiezen

Wanneer je een WordPress-site gaat maken, is het kiezen van hosting doorgaans de eerste stap. Hosting houdt in dat een webhostingbedrijf ruimte op het internet beschikbaar stelt voor jouw WordPress-site. De webhost zet jouw site op een server, die altijd in verbinding staat met het internet. Je kunt een WordPress-website op twee manieren laten hosten: via het WordPress-platform zelf (je maakt je website via wordpress.com) of via een externe host (je maakt je website via wordpress.org).

Een WordPress-website via Wordpress.com

Wanneer je je WordPress-website gaat maken via wordpress.com, hoef je geen software te installeren en kun je meteen online aan de slag. Bovendien kun je je website op deze manier kosteloos laten hosten. Een wordpress.com-website heeft echter ook nadelen. Kies je voor een gratis WordPress-website, dan heb je weinig vrijheid bij het bouwen en beheren ervan: je hebt beperkte webruimte, beschikt alleen over standaard templates, kunt geen plugins installeren, hebt geen controle over de advertenties op je website en je domeinnaam bevat altijd het onderdeel 'wordpress.com'. Extra opties zijn wel mogelijk, maar daar zijn kosten aan verbonden. Vooral als je voor meerdere extra's kiest, is externe hosting vaak voordeliger.

Een WordPress-website via Wordpress.org

Behalve door WordPress zelf, kun je je WordPress-website ook laten hosten door een externe webhost. Je downloadt de WordPress-software dan via wordpress.org, waarna je je site kunt uploaden naar de door jou gekozen host. Voor de hosting betaal je een maandelijks bedrag, maar je krijgt er veel flexibiliteit voor terug: je stelt zelf je domeinnaam samen, bepaalt zelf of er advertenties op je website komen te staan en je kunt iedere gewenste template of plugin installeren.

Ga je een WordPress-site maken via wordpress.org, dan dien je op zoek te gaan naar een passende hostingaanbieder. Controleer hierbij altijd of de pakketten van een webhost geschikt zijn voor een WordPress-website. De servers van de hostingaanbieder moeten minstens PHP-versie 5.6, MySQL versie 5.6 of MariaDB versie 10.0 ondersteunen. Daarnaast wordt een Apache mod_rewrite-module aangeraden. Er zijn ook webhosts, waaronder STRATO, die speciale WordPress-hostingpakketten aanbieden. Deze pakketten bedienen alle mogelijke gebruikers: van beginners die zonder zorgen een blog willen starten, tot zakelijke klanten die een professionele webwinkel willen oprichten. Met onze Website-apps heb je in een handomdraai je eigen WordPress-website opgezet, en geniet je gelijk van de vele voordelen die STRATO biedt:

 • Eenvoudige installatie van WordPress
 • Makkelijk je domeinnaam verhuizen
 • Automatische back-ups, ook van je database
 • Tot 240 GB webspace
 • Datacenters met ISO 27001-certificering voor optimale veiligheid

Na het kiezen van je hostingpakket

Heb je op het gebied van hosting je keuze gemaakt? Als je voor hosting op het WordPress-platform hebt gekozen, ga je naar www.wordpress.com en volg je de instructies op de WordPress-website. Wij zullen hier verder ingaan op het maken van een WordPress-site via wordpress.org en nemen daarbij hosting van STRATO als uitgangspunt. Kies je voor een andere webhost, dan ziet het proces er hoogstwaarschijnlijk anders uit.


Wordpress.org: de standaardkosten voor je site

Kies je ervoor om je website via WordPress.org op te zetten, dan komen hier standaard de kosten voor een webhost en een domeinnaam bij kijken; het downloaden van de software is wel gratis. Je kunt je webhosting en je domeinnaam aan de hand van je te besteden budget en tijd uitkiezen.

Domeinnaam - Een domeinnaam zorgt ervoor dat je website op het web gevonden kan worden door je gebruikers. Bij de registratie van een domeinnaam komen kosten kijken. De hoogte van deze kosten voor je WordPress-website zijn uiteenlopend en hangen vooral af van de domeinextensie die je kiest; aan elke extensie hangt een ander prijskaartje.

Bovendien wordt er een onderscheid gemaakt tussen klassieke en nieuwe domeinextensies. Klassieke domeinextensies (zoals .nl en .com) zijn vaak voordeliger dan nieuwe domeinextensies (zoals .design en .taxi) die al meteen iets over de branche of het soort website zeggen. Op de website van STRATO kun je in een mooi overzicht zien welke domeinextensies er allemaal beschikbaar zijn, en wat de bijbehorende prijzen zijn. Zo kun je in één oogopslag zien met welke kosten je rekening moet houden voor je WordPress-site.

Webhosting - Naast de registratie van een domeinnaam heb je webhosting nodig, zodat je website ook daadwerkelijk via het internet te bereiken is. Webhosting is als het ware het huren van een stukje schrijfruimte op een server. De kosten hiervoor hangen af van de wensen die je voor jouw website hebt. Er kan een keuze gemaakt worden uit verschillende pakketten. Bedenk goed wat jij zoekt in een webhostingpakket; bij de één spelen bijvoorbeeld vooral de kosten een rol, en bij de ander is de hoeveelheid beschikbare webspace het belangrijkst.


Stap 2: een domeinnaam registreren

Ga op de website van STRATO naar het hostingpakket van je keuze en klik op 'Bestel nu'. Je hebt nu de gelegenheid om een domeinnaam te registreren. De domeinnaam wordt gekoppeld aan een IP-adres, dat weer verbonden is met de server van je webhost (in dit geval STRATO). Door die domeinnaam hoeven mensen die je website willen bezoeken niet een volledig IP-adres in te voeren. Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de eigenlijke naam (bijvoorbeeld: 'strato') en de extensie (ook wel top-level domain of TLD genoemd, bijvoorbeeld: '.nl'). Met STRATO's domeinnaamchecker zie je meteen of jouw favoriete domeinnaam nog vrij is en, mocht dat niet zo zijn, welke vergelijkbare alternatieven nog wel beschikbaar zijn.

Waar let je op bij het bedenken van een domeinnaam? In ieder geval is het belangrijk om een domeinnaam te kiezen die past bij de inhoud van je website. Niet alleen zien (potentiële) bezoekers dan meteen met wat voor soort WordPress-website ze te maken hebben; ook voor zoekmachines is de domeinnaam een signaal. Met een relevante domeinnaam verwerf je sneller een goede positie in de zoekresultaten.


Stap 3: WordPress installeren

Na het registreren van je domeinnaam is het tijd om WordPress te installeren. Het installeren van WordPress kan op verschillende manieren. Globaal gezien kan er onderscheid worden gemaakt tussen handmatige installatie en een automatische 1-klik-installatie. De installatievorm die STRATO aanbiedt, behoort tot de laatste categorie. Na de bestelling van je hostingpakket en het registreren van je domeinnaam, ontvang je van STRATO een klantnummer en een link waarmee je je wachtwoord kunt aanmaken. Via je klantenlogin installeer je WordPress binnen een minuut. Vervolgens kies je een gebruikersnaam en een wachtwoord voor je WordPress-beheerpaneel.


Stap 4: een template kiezen

Wanneer je bent ingelogd op je beheerpaneel, zie je aan de linkerkant een menu. Via 'Weergave' en dan 'Thema's' kun je een thema (ook wel 'template' genoemd) activeren. Kort gezegd is een thema een verzameling bestanden die het basisdesign van je website bepaalt. Er zijn gratis WordPress-thema’s beschikbaar, die prima voldoen wanneer je een niet al te ingewikkelde WordPress-site wilt maken. Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘Premium’ WordPress-thema’s. Aan deze thema's zijn kosten verbonden, maar doorgaans zijn ze stabieler gebouwd en bieden ze meer vrijheid bij het ontwerpen van je site. Ook zijn ze vaker responsive, wat betekent dat je website goed wordt weergegeven op zowel computers als mobiele apparaten, zoals een iPad of een smartphone.


Stap 5: plugins en widgets toevoegen

De template vormt de basis van je WordPress-website, maar je kunt je site zelf verder inrichten met behulp van plugins en widgets. Via je beheerpaneel kun je rechtstreeks op 'Plugins' klikken; de widgets vind je onder 'Weergave'.

 • Een plugin is een bestand (of een verzameling bestanden) dat een functie (of meerdere functies) aan je WordPress website toevoegt of bestaande functies beïnvloedt. Er zijn duizenden plugins verkrijgbaar, die voor uiteenlopende doeleinden kunnen worden gebruikt. Zo zijn er plugins voor het toevoegen van foto's en video's, maar er zijn ook plugins die je helpen om je WordPress website sneller te maken of beter te beveiligen.
 • Een widget is een soort blokje dat extra inhoud of een nieuwe functie toevoegt aan je WordPress site. Met behulp van widgets kun je bijvoorbeeld een zoekformulier of een overzicht van je laatst gepubliceerde artikelen op je site zetten. Je vindt widgets vaak helemaal rechts op de webpagina, maar wanneer je template het toelaat kun je ze ook op andere locaties toevoegen.

De basis van je website is nu klaar! Je kunt je site verder vormgeven en tekst- en beeldmateriaal toevoegen.


Samengevat: in 5 stappen een website maken met WordPress

 • Kies een webhostingpakket
 • Registreer een domeinnaam
 • Installeer WordPress
 • Kies een template
 • Voeg plugins en/of widgets toe