Domeinnaam kopen: eenvoudig, snel en voordelig!

Hoe kan ik domeinnamen kopen?

Het kopen van een domein is niet moeilijk. Dit verloopt volgens de volgen stappen:

  1. Kijk of jouw domeinnaam nog vrij is. Bij STRATO kun je dit doen in de domeinchecker.
  2. Heb je een domeinnaam gevonden en is deze nog beschikbaar? Dan kun je je domeinnaam direct bestellen.
  3. Het bedrijf waarbij je je domein bestelt, zoals STRATO, zal deze nu registreren. Meestal is dit binnen enkele uren gebeurd. Je zult hiervan een bevestiging ontvangen.
  4. Zodra je domein actief is, kun je deze koppelen aan je website of er een e-mailadres mee aanmaken.

Gebruik nu de gratis domein check en controleer de beschikbaarheid van je gewenste domein:


Waarop moet ik letten bij het kopen van een domein?

Het belang van een passende domeinnaam is een veelbesproken onderwerp. Ten eerste moet je domeinnaam aansluiten bij je website of bedrijf. Wanneer je domeinnaam keywords bevat waarnaar mensen in zoekmachines zoeken, zal je website waarschijnlijk sneller gevonden worden. Heb je een meubelzaak? Verwerk dan het woord “meubel” in je domeinnaam. Zorg er daarnaast voor dat je domeinnaam niet te lang is. Hoe langer je domein, hoe groter de kans dat mensen typefouten maken wanneer ze je naam ingeven. Bestaat je domein uit meerdere woorden? Dan kan het verstandig zijn om deze woorden te scheiden met een koppelteken. Dit vergroot de leesbaarheid.

Ook de keuze van de domeinextensie is van belang. Heb je een Nederlands bedrijf dat zich enkel op de Nederlandse markt richt? Dan is .nl de beste keuze. Verkoop je producten over de hele wereld? Kies dan voor een .com-domein. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren tal van nieuwe domeinextensies bijgekomen. Deze beschrijven vaak een bepaalde branche of een bepaalde locatie. Heb je een webshop? Dan kun je een .shop-domein kopen. Of wat dacht je van een .amsterdam-domein, voor je winkel of restaurant in de hoofdstad?


De kosten van een domeinnaam

Hoeveel kost het om een domeinnaam te kopen? De prijzen van domeinen verschillen per extensie. Doorgaans kun je echter al een domeinnaam kopen vanaf een paar euro per jaar. Voor elke domeinextensie is een registry verantwoordelijk. Zij bepalen hoeveel een registrar, zoals STRATO, moet betalen om bij hen een domeinnaam te registreren. Registrars kunnen zelf weer hun eigen prijzen voor klanten vastleggen. Zo kan het voorkomen dat een bepaalde domeinextensie duurder is dan een andere.

Wil je bij je domeinnaam ook een website? Dan heb je webhosting nodig. Bij een webhostingpakket van STRATO is een domeinnaam doorgaans inbegrepen. Het is dan ook voordeliger om webhosting en je domeinnaam samen te kopen, in plaats van los van elkaar.

Voordat je een domeinnaam koopt, is het in ieder geval verstandig om de prijzen bij verschillende aanbieders te vergelijken. Ook is het de moeite waard om aanbiedingen voor domeinnamen in de gaten te houden. Vaak kun je op die manier geld besparen. Een actueel overzicht van de kosten van domeinen bij STRATO vind je op onze overzichtspagina.


Domeinnaam verhuizen

Je domeinnaam moet je registreren bij een registrar of hostingbedrijf, zoals STRATO. Heb je eenmaal een domeinnaam gekocht? Dan blijft deze van jou! Je kunt een domeinnaam eenvoudig verhuizen naar een andere aanbieder, bijvoorbeeld wanneer je niet meer tevreden bent over de service van je huidige provider. Ook kan het zijn dat een domein ergens anders goedkoper is. Ook dan kun je je domeinnaam verhuizen. Dit is een slimme manier om geld te besparen.

Wil je je domein naar STRATO verhuizen? In deze video laten we je zien hoe dat werkt:

Video Domeinverhuizing
 

Domeinnaam kopen bij STRATO

Er zijn meerdere goede redenen om je domeinnaam bij STRATO te kopen. Ten eerste biedt STRATO veel verschillende domeinextensies aan. Via de zoekfunctie kun je eenvoudig meerdere domeinnamen checken. Daarnaast zijn domeinnamen bij STRATO erg goedkoop. Zeker wanneer je een groot aantal domeinnamen wilt kopen, kan het voordeel snel oplopen. Daarnaast biedt STRATO naast domeinregistratie ook webhosting aan, bijvoorbeeld voor WordPress of op een eigen server. Je kunt je domeinnaam eenvoudig combineren met verschillende diensten. Tot slot biedt STRATO professionele, Nederlandstalige support. De klantenservice is ook telefonisch bereikbaar. Check daarom snel je domein en koop het vandaag nog!

Nu een domeinnaam kopen

Veelgestelde vragen

Heb je een idee voor een nieuw bedrijf of project? Registreer dan als een van de eerste stappen een domeinnaam. Het kan namelijk voorkomen dat je gewenste domein niet (meer) beschikbaar is. Doe dit daarom voordat je je bedrijfsnaam registreert. Wanneer je geen bedrijf of website hebt, kun je een domeinnaam kopen om mee te e-mailen. Met je eigen domeinnaam kun je e-mailadressen aanmaken, zoals “voornaam@mijndomeinnaam.nl”. Zo’n e-mailadres ziet er professioneel uit voor een sollicitatie of andere belangrijke e-mails. Ook zijn veel e-mailadressen bij aanbieders van gratis e-mail, zoals Gmail of Outlook.com, vaak al vergeven. Je moet dan een ingewikkeld adres bedenken dat moeilijk te onthouden is.
Het kan zinvol zijn om meerdere domeinen te registreren. Zo kan het voorkomen dat mensen bij het invoeren van je domeinnaam typefouten maken. Registreer daarom ook domeinen met spelfouten en laat deze doorverwijzen naar je website. Zo verhinder je dat je bezoekers misloopt. Ook is het verstandig om je domeinnaam te kopen met verschillende extensies, zoals .nl, .eu en .com. Internationale bezoekers weten je zo beter te vinden.
Als je een domeinnaam koopt, is deze van jou. Je wordt de eigenaar van het domein. Zolang je je domeinnaam niet opzegt en de kosten betaalt, blijft het domein van jou. Het is ook mogelijk om je domeinnaam naar een andere provider te verhuizen. Zeg je je domeinnaam op? Dan heb je doorgaans eerst een bedenktijd. Dit wordt ook wel de quarantaine- of redemption-periode genoemd. Hierna komt het domein vrij. Dit betekent dat ook iemand anders je domeinnaam weer kan kopen.
Doorgaans duurt het registreren van een domeinnaam niet langer dan een paar uur. Je kunt erop rekenen dat je uiterlijk na een dag gebruik kunt maken van je domeinnaam. Wil je een website maken bij je domein? Dan kun je alvast aan de slag – ook als je domeinnaam nog niet actief is.