Domeinnaam verhuizen: hoe werkt dat?

 • De meestgestelde vragen over de verhuizing van je domeinnaam beantwoord
.nl-domein 1e jaar slechts € 0,60
Wat is een domein-transfer?

Wat is een domeinverhuizing?

Domeinen worden vaak, samen met de benodigde opslagruimte voor je website, bij een hostingprovider gekocht. Dat betekent echter niet dat een domein onlosmakelijk verbonden is met de provider: domeinregistratie en hosting zijn onafhankelijke diensten. Als je ontevreden bent over je webhost, kun je je domeinnaam verhuizen naar een andere provider. Zo’n domeinverhuizing wordt ook wel een domein-transfer genoemd. Wij leggen uit in welke gevallen het handig kan zijn om je domeinnaam te verhuizen en hoe dit in zijn werk gaat.

Wil je je domein naar STRATO verhuizen? In deze video laten we je zien hoe dat werkt:

Video Domeinverhuizing
 

Waarom een domein-transfer?

Waarom je domeinnaam verhuizen?

Met de aanschaf of registratie van een domein verzeker je jezelf van een passend internetadres voor je website. De benodigde webspace kun je huren bij hostingproviders. Meestal kun je kiezen uit pakketten van verschillende groottes. Er kunnen veel verschillende redenen zijn om je domeinnaam te verhuizen naar een andere provider. Veelvoorkomende redenen zijn:

 • de huidige host biedt een of meerdere gewenste functies niet aan
 • de prijs-kwaliteitverhouding is niet goed
 • de klantenservice is slecht of ontbreekt
 • de beveiliging is onvoldoende
 • de server is langzaam
 • de server heeft vaak een storing

Gebruik de domeinchecker en start nu je domeinverhuizing:
domein-transfer

Wanneer is het de moeite waard om je domeinnaam te verhuizen?

Of het verhuizen van je domeinnaam naar een nieuwe provider zich werkelijk loont, kan alleen per geval worden beoordeeld. Als je ontevreden bent over de prestaties van je huidige provider, hoef je niet meteen van provider te wisselen. Doorgaans heb je bij een webhost de keuze tussen verschillende opslagcapaciteiten of servertypes (zoals virtuele of dedicated servers). Vaak is het al voldoende om te wisselen naar een ander pakket van dezelfde provider, zodat een domeinverhuizing helemaal niet nodig is.

Wanneer je echter ontevreden bent over de basisvoorwaarden van de hostingprovider, zoals de kwaliteit van de klantenservice of de beschikbare functies, is het tijd om na te denken over een verhuizing. Hetzelfde geldt als je meerdere domeinen hebt geregistreerd bij verschillende providers; dan is het zinvol om alle domeinen bij dezelfde host onder te brengen, zodat je tijd en kosten kunt besparen.


domein-transfer precies

Hoe kun je je domeinnaam verhuizen?

Een domeinnaam verhuizen van de ene provider naar de andere verloopt in principe bij alle providers hetzelfde. Toch is het verstandig om altijd van tevoren bij je nieuwe host informatie in te winnen over de exacte procedure van de domeinverhuizing. Over het algemeen werkt het als volgt:

 • Back-up data - Voor je wisselt naar de servers van je nieuwe provider, moet je eerst een back-up maken van alle gegevens die bij de oude provider staan opgeslagen. Deze kun je opslaan op je computer of op een externe harde schijf. Als je nog geen back-up van al je websitebestanden (zoals database en templates) hebt gemaakt, is het echt de hoogste tijd voor een veiligheidskopie. Wanneer je immers geen toegang meer hebt tot de gegevens bij je oude webhost, riskeer je het verlies van de volledige structuur van je website.
 • Authinfo-code - Om een domeinnaam te verhuizen van de ene naar de andere provider heb je een verhuiscode nodig, de zogenaamde authinfo-code of EPP-code. Deze autorisatiecode is het bewijs dat het domein geregistreerd staat onder jouw naam. De code kun je opvragen bij je huidige hostingprovider of registrar. Tegelijkertijd kun je aan je huidige provider meedelen dat je je domeinnaam verhuist naar een andere host en eventueel je contract beëindigen.
 • Registratie bij de nieuwe provider - Met de authinfo-code meld je je vervolgens aan bij je nieuwe webhost. Wanneer de provider op zijn website een formulier voor de domeinverhuizing heeft staan, vul je hier de verhuiscode in. Anders kun je op de informatiepagina of bij de FAQ’s meer uitleg vinden over de procedure rondom het verhuizen van een domeinnaam. Als je een nieuwe klant bent, kun je meestal direct bij het kiezen van het hostingpakket de domeinverhuizing met je autorisatiecode aanvragen.
 • Import van je data - Nadat je domein bij de nieuwe provider is geregistreerd en geactiveerd, kun je de data van je website op de nieuwe server overzetten.

domein-transfer met e-mailaccounts

Wat gebeurt er na de domeinverhuizing met e-mailaccounts?

Behalve je domein, wisselt ook je e-mail naar de nieuwe provider. Dit geldt niet voor je postvak met alle tot dan toe ontvangen mails. Wanneer je de oude host behoudt, kun je ervoor kiezen om je mails gewoon als vanouds te beheren en de mailserver van de oude provider toe te voegen aan het MX-record van je domeinnaam.

Je kunt er ook voor kiezen om je volledige e-mailpostvak naar de nieuwe server over te zetten – wat je zeker moet doen als je je contract opzegt bij je oude host. Dat kan handmatig, wat vooral bij goed gevulde postvakken behoorlijk veel werk is, of je kunt gebruikmaken van een e-mailverhuisservice, die veel webhostingbedrijven inmiddels aanbieden.


meerdere domeinen verhuizen

Is het mogelijk om meerdere domeinen te verhuizen?

Het is mogelijk om meerdere domeinnamen tegelijkertijd te verhuizen. Let er hierbij wel op dat je voor iedere domeinnaam een unieke verhuiscode nodig hebt. Ook kan het proces en de duur van de verhuizing per domeinextensie verschillend zijn. Wanneer je de verhuizing van meerdere domeinen tegelijk hebt aangevraagd, kan het gebeuren dat het ene domein sneller is verhuisd dan het andere.


Doorgaans snel geregeld

Hoe lang duurt een domeinverhuizing?

Een domeinnaam verhuizen is over het algemeen eenvoudig en snel afgehandeld. Meestal hoef je niet langer dan een dag te wachten tot je domein actief is bij je nieuwe provider. Alleen in uitzonderingsgevallen is een domeinverhuizing niet één-twee-drie geregeld; soms is het verhuizen van je domeinnaam niet mogelijk als je het webadres pas recent hebt verkregen. In dat geval kan een domain transfer lock een domeinverhuizing gedurende een bepaalde periode verhinderen.


Naar de domein-aanbiedingen

Veelgestelde vragen

Kort samengevat kun je je domeinnaam eenvoudig verhuizen in de volgende vier stappen.

1. Back-up maken van je website en e-mail bij je huidige provider.
2. Verhuiscode aanvragen en je contract beëindigen bij je huidige provider.
3. Domein bestellen en verhuiscode invoeren bij je nieuwe provider.
4. Website uploaden en e-mailaccounts configureren bij je nieuwe provider.

Een domeinverhuizing is in de regel gratis. Je betaalt bij je nieuwe provider het standaardtarief voor een domeinregistratie. Wel kan het zijn dat je bij je huidige registrar al voor een bepaalde periode vooruit hebt betaald. Deze kosten worden doorgaans niet vergoed.

Er zijn verschillende goede redenen om je domeinnaam naar STRATO te verhuizen. Domeinregistratie is bij STRATO erg voordelig. Daarnaast profiteer je in het eerste jaar vaak van actietarieven. Hiervan kun je ook gebruikmaken wanneer je je domein naar STRATO verhuist.
Bij STRATO kun je je domeinnaam met veel verschillende producten combineren: e-mail, webhosting (shared hosting of op een server), of met je eigen webshop. En standaard zijn er veel handige functies bij domeinregistratie gratis beschikbaar. Zo kun je je domeinnaam omleiden naar een ander adres, SSL activeren of een digitaal visitekaartje aanmaken.