Domeinen worden vaak, samen met de benodigde opslagruimte voor je website, bij een hostingprovider gekocht. Dat betekent echter niet dat een domein onlosmakelijk verbonden is met de provider: domeinregistratie en hosting zijn onafhankelijke diensten. Als je ontevreden bent over je webhost, kun je je domeinnaam verhuizen naar een andere provider. Zo’n domeinverhuizing wordt ook wel een domein-transfer genoemd. Wij leggen uit in welke gevallen het handig kan zijn om je domeinnaam te verhuizen en hoe dit in zijn werk gaat.
Wil je je domein naar STRATO verhuizen? In deze video laten we je zien hoe dat werkt:
Met de aanschaf of registratie van een domein verzeker je jezelf van een passend internetadres voor je website. De benodigde webspace kun je huren bij hostingproviders. Meestal kun je kiezen uit pakketten van verschillende groottes. Er kunnen veel verschillende redenen zijn om je domeinnaam te verhuizen naar een andere provider. Veelvoorkomende redenen zijn:
Gebruik de domeinchecker en start nu je domeinverhuizing:
Of het verhuizen van je domeinnaam naar een nieuwe provider zich werkelijk loont, kan alleen per geval worden beoordeeld. Als je ontevreden bent over de prestaties van je huidige provider, hoef je niet meteen van provider te wisselen. Doorgaans heb je bij een webhost de keuze tussen verschillende opslagcapaciteiten of servertypes (zoals virtuele of dedicated servers). Vaak is het al voldoende om te wisselen naar een ander pakket van dezelfde provider, zodat een domeinverhuizing helemaal niet nodig is.
Wanneer je echter ontevreden bent over de basisvoorwaarden van de hostingprovider, zoals de kwaliteit van de klantenservice of de beschikbare functies, is het tijd om na te denken over een verhuizing. Hetzelfde geldt als je meerdere domeinen hebt geregistreerd bij verschillende providers; dan is het zinvol om alle domeinen bij dezelfde host onder te brengen, zodat je tijd en kosten kunt besparen.
Een domeinnaam verhuizen van de ene provider naar de andere verloopt in principe bij alle providers hetzelfde. Toch is het verstandig om altijd van tevoren bij je nieuwe host informatie in te winnen over de exacte procedure van de domeinverhuizing. Over het algemeen werkt het als volgt:
Behalve je domein, wisselt ook je e-mail naar de nieuwe provider. Dit geldt niet voor je postvak met alle tot dan toe ontvangen mails. Wanneer je de oude host behoudt, kun je ervoor kiezen om je mails gewoon als vanouds te beheren en de mailserver van de oude provider toe te voegen aan het MX-record van je domeinnaam.
Je kunt er ook voor kiezen om je volledige e-mailpostvak naar de nieuwe server over te zetten – wat je zeker moet doen als je je contract opzegt bij je oude host. Dat kan handmatig, wat vooral bij goed gevulde postvakken behoorlijk veel werk is, of je kunt gebruikmaken van een e-mailverhuisservice, die veel webhostingbedrijven inmiddels aanbieden.
Het is mogelijk om meerdere domeinnamen tegelijkertijd te verhuizen. Let er hierbij wel op dat je voor iedere domeinnaam een unieke verhuiscode nodig hebt. Ook kan het proces en de duur van de verhuizing per domeinextensie verschillend zijn. Wanneer je de verhuizing van meerdere domeinen tegelijk hebt aangevraagd, kan het gebeuren dat het ene domein sneller is verhuisd dan het andere.
Een domeinnaam verhuizen is over het algemeen eenvoudig en snel afgehandeld. Meestal hoef je niet langer dan een dag te wachten tot je domein actief is bij je nieuwe provider. Alleen in uitzonderingsgevallen is een domeinverhuizing niet één-twee-drie geregeld; soms is het verhuizen van je domeinnaam niet mogelijk als je het webadres pas recent hebt verkregen. In dat geval kan een domain transfer lock een domeinverhuizing gedurende een bepaalde periode verhinderen.
Een domeinverhuizing is in de regel gratis. Je betaalt bij je nieuwe provider het standaardtarief voor een domeinregistratie. Wel kan het zijn dat je bij je huidige registrar al voor een bepaalde periode vooruit hebt betaald. Deze kosten worden doorgaans niet vergoed.