Hoe werkt een
domein-transfer?

Wat is een domein-transfer?

Wat is een domein-transfer?

Domeinen worden vaak, samen met de benodigde opslagruimte voor je website, bij een hostingprovider gekocht. Dat betekent echter niet dat een domein onlosmakelijk verbonden is met de provider: domeinregistratie en hosting zijn onafhankelijke diensten. Als je ontevreden bent over je webhost, kun je je domein dus verplaatsen naar een andere provider. Zo’n domeinverhuizing wordt ook wel een domein-transfer genoemd. Wij leggen uit in welke gevallen het handig kan zijn om van provider te wisselen en hoe dit in zijn werk gaat.


Waarom een domein-transfer?

Waarom een domein-transfer?

Met de aanschaf of registratie van een domein verzeker je jezelf van een passend internetadres voor je website. De benodigde webspace kun je huren bij hostingproviders. Meestal kun je kiezen uit pakketten van verschillende groottes. Er kunnen veel verschillende redenen zijn om te wisselen van provider. Veelvoorkomende redenen zijn:

 • de huidige host biedt een of meerdere gewenste functies niet aan
 • de prijs-kwaliteitverhouding is niet goed
 • de klantenservice is slecht of ontbreekt
 • de beveiliging is onvoldoende
 • de server is langzaam
 • de server heeft vaak een storing

domein-transfer

Wanneer is een domein-transfer de moeite waard?

Of het verhuizen van een domein naar een nieuwe provider zich werkelijk loont, kan alleen per geval worden beoordeeld. Als je ontevreden bent over de prestaties van je huidige provider, hoef je niet meteen van provider te wisselen. Doorgaans heb je bij een webhost de keuze tussen verschillende opslagcapaciteiten of servertypes (zoals virtuele of dedicated servers). Vaak is het al voldoende om te wisselen naar een ander pakket van dezelfde provider, zodat een domein-transfer helemaal niet nodig is.

Wanneer je echter ontevreden bent over de basisvoorwaarden van de hostingprovider, zoals de kwaliteit van de klantenservice of de beschikbare functies, is het tijd om na te denken over een transfer. Hetzelfde geldt als je meerdere domeinen hebt geregistreerd bij verschillende providers; dan is het zinvol om alle domeinen bij dezelfde host onder te brengen, zodat je tijd en kosten kunt besparen.


Tip!
Heb je nog geen eigen domein? Registreer nu je gewenste domein bij STRATO!

domein-transfer precies

Hoe werkt een domein-transfer precies?

De domein-transfer van de ene provider naar de andere verloopt in principe bij alle providers hetzelfde. Toch is het verstandig om altijd van tevoren bij je nieuwe host informatie in te winnen over de exacte procedure van de domein-transfer. Over het algemeen werkt het als volgt:

 • Back-up data - Voor je wisselt naar de database van je nieuwe provider, moet je eerst een back-up maken van alle gegevens die bij de oude provider staan opgeslagen. Deze kun je opslaan op je computer of op een externe harde schijf. Als je nog geen back-up van al je websitebestanden (zoals database en templates) hebt gemaakt, is het echt de hoogste tijd voor een veiligheidskopie. Wanneer je immers geen toegang meer hebt tot de gegevens bij je oude webhost, riskeer je het verlies van de volledige structuur van je website.
 • Authinfo-code - Voor een domein-transfer van de ene naar de andere provider heb je een verhuiscode nodig, de zogenaamde authinfo-code of EPP-code. Deze autorisatiecode is het bewijs dat het domein geregistreerd staat onder jouw naam. De code kun je opvragen bij je huidige hostingprovider of registrar. Tegelijkertijd kun je aan je huidige provider meedelen dat je je domein verhuist naar een andere host en eventueel je contract beëindigen.
 • Registratie bij de nieuwe provider - Met de authinfo-code meld je je vervolgens aan bij je nieuwe webhost. Wanneer de provider op zijn homepage een formulier voor de domein-transfer heeft staan, vul je hier de verhuiscode in. Anders kun je op de informatiepagina of bij de FAQ’s meer uitleg vinden over de procedure rondom een domein-transfer. Als je een nieuwe klant bent, kun je meestal direct bij het kiezen van het hostingpakket de domein-transfer met je autorisatiecode aanvragen.
 • Import van je data - Nadat je domein bij de nieuwe provider is geregistreerd en geactiveerd, kun je de data van je website op de nieuwe server overzetten.

domein-transfer met e-mailaccounts

Wat gebeurt er na de domein-transfer met e-mailaccounts?

Behalve je domein, wisselt ook je e-mailadres naar de nieuwe provider. Dit geldt niet voor je postvak met alle tot dan toe ontvangen mails. Wanneer je de oude host houdt, kun je ervoor kiezen om je mails gewoon als vanouds te beheren en die mailserver te registreren in het MX-record van het domein.

Je kunt er ook voor kiezen om je volledige e-mailpostvak naar de nieuwe server over te zetten – wat je zeker moet doen als je je contract opzegt bij je oude host. Dat kan handmatig, wat vooral bij goed gevulde postvakken behoorlijk veel werk is, of je kunt gebruikmaken van een e-mailverhuisservice die veel webhostingbedrijven inmiddels aanbieden.


Doorgaans snel geregeld

Doorgaans snel geregeld

Het wisselen van provider is over het algemeen eenvoudig en snel afgehandeld. Alleen in uitzonderingsgevallen is een domein-transfer niet één-twee-drie geregeld; soms is een domein-transfer bijvoorbeeld niet mogelijk als je het webadres pas recent hebt verkregen. In dat geval kan een domain transfer lock een domein-transfer gedurende een bepaalde periode verhinderen.

 • Gecertificeerde veiligheid

  Gecertificeerde veiligheid
 • Beste hostingbedrijf

  Beste hostingbedrijf
 • MKB Best Choice

  MKB Best Choice
 • Professionele support

  Professionele support
 • Hosted in Germany

  Hosted in Germany