Een domeinnaam registreren met WordPress

 • Domeinnaam registreren via WordPress of externe host
WordPress aanbiedingen
WordPress domein registreren

WordPress domein

Eén van de eerste stappen die je moet zetten wanneer je een nieuwe website maakt, is het registreren van een domeinnaam. Ook wanneer je gekozen hebt voor WordPress, is een domeinnaam belangrijk. Een domeinnaam is een gemakkelijk te onthouden koppeling aan een bepaald IP-adres en bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is de eigenlijke naam (bijvoorbeeld STRATO) en het tweede deel de domeinextensie (bijvoorbeeld .nl). De domeinnaam kun je zelf kiezen, mits deze nog niet bezet is. Maar hoe registreer je eigenlijk een domeinnaam? Op deze pagina vind je het antwoord.


WordPress domeinnaam

Hoe registreer je een domeinnaam?

Wanneer je weet dat je gebruik wilt maken van WordPress, kun je de domeinnaam op twee manieren registreren: via WordPress.com of via een externe host die WordPress hosting aanbiedt.

Een domeinnaam via WordPress.com

Wanneer je ervoor kiest om via WordPress.com een domeinnaam te registreren, kies je er ook automatisch voor om gebruik te maken van hosting via WordPress. Nadat je aangegeven hebt waar je nieuwe website over gaat, hoe je wilt dat je homepage eruit komt te zien en welk thema je wilt gebruiken, kun je kiezen voor een aangepast domein of een gratis .wordpress.com adres. In dit laatste geval heb je geen kosten, maar bevat je domeinnaam wel standaard het onderdeel ‘wordpress.com’ en verschijnen er advertenties op je website. Een aangepast WordPress domein hoeft niet veel te kosten; voor een klein bedrag per maand krijg je al een aangepaste domeinnaam zonder wordpress.com-advertenties.

Wie op wordpress.com een eigen domeinnaam wil registreren, krijgt bij het invoeren van de nieuwe websitenaam direct te zien welke domeinextensies mogelijk zijn bij die naam. Na het kiezen van de gewenste domeinextensie, moet de gebruiker upgraden naar één van de wordpress.com premium accounts. Er zijn abonnementen voor persoonlijk gebruik, voor ondernemers en freelancers en voor kleine bedrijven. Na het upgraden is het account klaar voor gebruik en kan de eigenaar direct online aan de slag met zijn of haar nieuwe website.

Een domeinnaam registreren via een externe host

Je kunt dus via WordPress.com een domeinnaam registreren, maar je kunt ook op zoek gaan naar een externe host die WordPress ondersteunt. Je WordPress website wordt dan geüpload naar de server van de door jou gekozen webhost. Het grootste voordeel van een externe host is dat je over meer flexibiliteit beschikt bij het maken en beheren van je website. Onder andere STRATO biedt deze service. Om een domeinnaam te registreren bij een externe host, moet je naar de website van de desbetreffende host gaan. We gaan in dit voorbeeld even uit van het registreren van een WordPress domeinnaam bij STRATO.

STRATO biedt vier verschillende WordPress hostingpakketten: WordPress Basic, Plus, Pro en E-Commerce. Bij alle pakketten krijg je je domeinnaam gratis! Bij het selecteren van je hostingpakket zijn er een aantal specificaties die belangrijk zijn om in acht te nemen, zoals de hoeveelheid webspace, het aantal databases en de setup-procedure. Om een domeinnaam te registreren, moet in principe eerst een hostingpakket gekozen worden.

Wanneer je een hostingpakket geselecteerd hebt, kun je door middel van een domeincheck nagaan of je favoriete domein nog vrij is. Bij STRATO wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde klassieke domeinen en nieuwe domeinen. Met klassieke domeinnamen worden extensies bedoeld die al voor 2014 ingevoerd waren, zoals .nl, .com en .eu. Nieuwe domeinen zijn er pas sinds 2014, en zijn specifiek gericht op bepaalde bedrijfstakken, interesses of locaties. Denk aan .shop, .cafe of .amsterdam. Omdat deze extensies minder lang op de markt zijn, bieden ze meer mogelijkheden. Bij het afsluiten van een WordPress pakket kan zowel een klassieke als nieuwe domeinnaam gekozen worden.

Overigens is het bij STRATO ook mogelijk om enkel een domeinnaam te registreren, zonder direct een WordPress pakket af te sluiten. Dit kan nuttig zijn wanneer je bijvoorbeeld al een idee hebt voor een website of webshop, maar nog even wilt wachten met het bouwen ervan. Je kunt dan op ieder ander gewenst moment alsnog een WordPress pakket afsluiten.


Voordelen van WordPress

De voordelen van een WordPress domeinnaam bij STRATO

Wanneer je je WordPress website bij STRATO host en meteen je domeinnaam registreert, profiteer je van een groot aantal voordelen. Wanneer je een domein voor je WordPress site zoekt, neem daarom zeker STRATO mee in je overwegingen:

 • Voordelig: domeinregistratie bij STRATO is zeer voordelig! Zo heb je al een .nl-domein voor € 0,12 in het eerste jaar. En bij je WordPress hostingpakket krijg je zelfs een domeinnaam gratis!
 • Flexibel: WordPress bij STRATO biedt meer flexibiliteit in vergelijking met een site via WordPress.com. Je kunt meer thema’s en plugins installeren, je kunt WordPress naar wens updaten en uitbreiden en je beschikt over veel opslagruimte. Ook qua domeinen ben je bij STRATO flexibel. Je kunt namelijk kiezen uit meer dan 300 verschillende domeinextensies.
 • Veilig: WordPress hosting bij STRATO is zeer veilig. Je website wordt gehost in onze eigen, gecertificeerde datacenters in de EU. Je kunt alle belangrijke WordPress updates automatisch laten installeren. En uitbreidingen als SiteLock Scan + Repair zorgen voor nog meer veiligheid.

Bestel daarom nu een WordPress pakket en krijg je eigen domeinnaam gratis.

Naar de WordPress aanbiedingen

Veelgestelde vragen

Heb je al een domeinnaam, bijvoorbeeld bij STRATO, en je wilt deze koppelen aan je website bij WordPress.com? Dat kan via de volgende stappen:
 1. Log in bij WordPress.com. In het menu voor domeinen vind je de mogelijkheid om een domein toe te voegen. Kies hier voor de mogelijkheid om een domein te koppelen dat je al in bezit hebt.

 2. Ontvang de DNS-instellingen. WordPress.com geeft je DNS-instellingen die je bij de provider van je domeinnaam kunt invoeren. Je kunt hierbij kiezen voor Nameserver-records (NS-records) of een A-record en een CNAME-record. Wij raden de tweede optie aan.

 3. Vul de DNS-instellingen in bij de provider van je domeinnaam. Bij STRATO doe je dit via de klantenlogin. Ga hier naar het domeinbeheer en selecteer het domein dat je wilt koppelen. Onder DNS-instellingen kun je vervolgens de gegevens die je hebt gekregen van WordPress.com invoeren.
Wil je het domein van je WordPress website aanpassen? Dat kan via de volgende stappen.
 1. Verwijs je nieuwe domeinnaam naar de map op je webruimte waarin je WordPress hebt geïnstalleerd. Probeer dit uit: als je je domeinnaam intypt, zou je je WordPress site te zien moeten krijgen.

 2. Meld je aan in het dashboard van WordPress.

 3. Ga hier naar “Instellingen” en voer vervolgens bij WordPress-adres en Siteadres je nieuwe domeinnaam in.

 4. Vervolgens is je WordPress installatie bereikbaar via je nieuwe domein en verschijnt deze domeinnaam ook in adresbalk van je browser wanneer je je website bezoekt.
Wil je een domein voor je WordPress website kiezen? De keuze van een geschikte domeinnaam is belangrijk. Zorg er in de eerste plaats voor dat je domeinnaam niet te lang is, en gebruik wanneer mogelijk geen koppeltekens. Probeer daarnaast een belangrijk keyword waarnaar geïnteresseerden zullen zoeken te integreren in je domein. Zorg er ook voor dat je domeinnaam je locatie of branche weerspiegelt.

Kies bijvoorbeeld een .nl-domein als je vooral in Nederland actief bent. Verkoop je producten via je website? Kies dan bijvoorbeeld voor .shop. Let er tot slot op dat je domeinnaam makkelijk te onthouden en te schrijven is. Zo voorkom je dat bezoekers het verkeerde adres intypen.