Een domeinnaam registreren met WordPress

  • Domeinnaam registreren via WordPress of externe host
WordPress aanbiedingen
Webhosting WordPress

WordPress domein

Eén van de eerste stappen die je moet zetten wanneer je een nieuwe website maakt, is het registreren van een domeinnaam. Ook wanneer je gekozen hebt voor WordPress, is een domeinnaam belangrijk. Een domeinnaam is een gemakkelijk te onthouden koppeling aan een bepaald IP-adres en bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is de eigenlijke naam (bijvoorbeeld STRATO) en het tweede deel de domeinextensie (bijvoorbeeld .nl). De domeinnaam kun je zelf kiezen, mits deze nog niet bezet is. Maar hoe registreer je eigenlijk een domeinnaam? Op deze pagina vind je het antwoord.


Hoe registreer je een domeinnaam?

Wanneer je weet dat je gebruik wilt maken van WordPress, kun je de domeinnaam op twee manieren registreren: via WordPress zelf of via een externe host die WordPress hosting aanbiedt.

Een domeinnaam via WordPress

Wanneer je ervoor kiest om via WordPress een domeinnaam te registreren, kies je er ook automatisch voor om gebruik te maken van hosting via WordPress. Nadat je aangegeven hebt waar je nieuwe website over gaat, hoe je wilt dat je homepage eruit komt te zien en welk thema je wilt gebruiken, kun je kiezen voor een aangepast domein of een gratis .wordpress.com adres. In dit laatste geval heb je geen kosten, maar bevat je domeinnaam wel standaard het onderdeel ‘wordpress.com’ en verschijnen er advertenties op je website. Een aangepast WordPress domein hoeft niet veel te kosten; voor een klein bedrag per maand krijg je al een aangepaste domeinnaam zonder wordpress.com-advertenties.

Wie op wordpress.com een eigen domeinnaam wil registreren, krijgt bij het invoeren van de nieuwe websitenaam direct te zien welke domeinextensies mogelijk zijn bij die naam. Na het kiezen van de gewenste domeinextensie, moet de gebruiker upgraden naar één van de wordpress.com Premium accounts. Er zijn abonnementen voor persoonlijk gebruik, voor ondernemers en freelancers en voor kleine bedrijven. Na het upgraden is het account klaar voor gebruik en kan de eigenaar direct online aan de slag met zijn of haar nieuwe website.

Een domeinnaam registreren via een externe host

Je kunt dus via WordPress een domeinnaam registreren, maar je kunt ook via wordpress.org de software downloaden en op zoek gaan naar een externe host. Je WordPress website wordt dan geüpload naar de server van de door jou gekozen webhost. Het grootste voordeel van een externe host is dat je over meer flexibiliteit beschikt bij het maken en beheren van je website. Onder andere STRATO biedt deze service. Om een domeinnaam te registreren bij een externe host, moet je naar de website van de desbetreffende host gaan. We gaan in dit voorbeeld even uit van het registreren van een WordPress domeinnaam bij STRATO.

STRATO biedt drie verschillende WordPress hostingpakketten: WP Starter, WP Basic en WP Advanced. Bij het WP Starter pakket zit één .nl domeinnaam inbegrepen, bij WP Basic twee domeinnamen (.nl, .com, .eu & meer) en bij WP Advanced drie (.nl, .com, .eu & meer). Daarnaast zijn er een aantal andere specificaties die belangrijk zijn om in acht te nemen bij het selecteren van een hostingpakket, zoals de hoeveelheid webspace, het aantal databases en de setup-procedure. Om een domeinnaam te registreren, moet in principe eerst een hostingpakket gekozen worden.

Wanneer je een hostingpakket geselecteerd hebt, kun je door middel van een domeincheck nagaan of je favoriete domein nog vrij is. Bij STRATO wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde klassieke domeinen en nieuwe domeinen. Met klassieke domeinnamen worden extensies bedoeld die al voor 2014 ingevoerd waren, zoals .nl, .com en .eu. Nieuwe domeinen zijn er pas sinds 2014, en zijn specifiek gericht op bepaalde bedrijfstakken, interesses of locaties. Denk aan .shop, .cafe of .amsterdam. Omdat deze extensies minder lang op de markt zijn, bieden ze meer mogelijkheden. Bij het afsluiten van een WordPress pakket kan zowel een klassieke als nieuwe domeinnaam gekozen worden.

Overigens is het bij STRATO ook mogelijk om enkel een domeinnaam te registreren, zonder direct een WordPress pakket af te sluiten. Dit kan nuttig zijn wanneer je bijvoorbeeld al een idee hebt voor een website, maar nog even wilt wachten met het bouwen ervan. Je kunt dan op ieder ander gewenst moment alsnog een WordPress pakket afsluiten.


Samengevat

  • Een WordPress domeinnaam is op twee manieren te registreren; via WordPress zelf of via een externe host die WordPress hosting aanbiedt.
  • Wanneer je een domeinnaam bij WordPress registreert, maak je automatisch gebruik van de hostingservice van WordPress.
  • Door de software via wordpress.org te downloaden, heb je de mogelijkheid om zelf een webhost te kiezen en daar een domeinnaam te registreren.