Online enquête-tools

 • Vergelijking van vijf interessante gratis survey tools
Hosting aanbiedingen bekijken
online enquete tool maken gratis

Enquêtes maken kan gratis met deze vijf survey-tools

Naast inzicht verkrijgen in de prestaties van je eigen website en product met tools zoals Google Analytics of geschikte alternatieven, is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om feedback van klanten te krijgen voor het verbeteren van je marketingstrategie, om de customer journey van je klanten in kaart te kunnen brengen of hun mening over bepaalde thema’s te horen, bijvoorbeeld met behulp van online enquêtes. Met een goed uitgedacht concept kun je zo online de gewenste informatie verzamelen – 24 uur per dag en ongeacht de locatie van de bevraagden. Om je zoektocht naar een passend hulpmiddel voor enquêtes eenvoudiger te maken, hebben wij een overzicht met vijf interessante enquête-tools gemaakt.


Doodle

Doodle

Met de webapplicatie Doodle kun je zowel gemakkelijk een poll aanmaken om een datum vast te leggen voor het komende bedrijfsetentje of barbecue als eenvoudige enquêtes aanmaken. De gecreëerde online polls krijgen een willekeurig aangemaakt adres toegewezen dat wordt gehost op de server van de Zwitserse eigenaar Doodle AG. Via e-mail kan de enquête naar de gewenste deelnemers worden verstuurd. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele poll of afspraak mist, kun je Doodle met verschillende agenda’s en adresboeken (Google, Outlook, iCloud, etc.) verbinden. Naast de eenvoudige poll waarin je met “ja” of “nee” kunt reageren, heb je bovendien nog de volgende mogelijke instellingen:

 • de aanvullende antwoordmogelijkheid “indien nodig”
 • verborgen poll (alleen jijzelf ziet de antwoorden van de deelnemers)
 • deelnemers mogen slechts één optie selecteren
 • beperkt aantal stemmen per optie

Met Doodle kun je dus gemakkelijk een online enquête maken die gratis is en desgewenst zelfs zonder registratie. Als je de tool veel gebruikt, bestaat de mogelijkheid om een van de twee premium-pakketten te kopen met aanvullende functies zoals SSL-versleuteling, individuele mogelijkheden bij het ontwerp en reclamevrij gebruik van de webdienst.

Voordelen: eenvoudig, geen registratie nodig; enquêtes kunnen snel worden aangemaakt; ook beschikbaar als app voor iOS en Android.

Nadelen: enquêtes worden op de server van de aanbieder opgeslagen; alleen geschikt voor afspraken en kleinere enquêtes; enquêtes zijn niet versleuteld bij de gratis optie.


Polldaddy

Polldaddy

De webdienst Polldaddy is gebaseerd op een editor van het bedrijf Automattic dat ook verantwoordelijk is voor het contentmanagementsysteem WordPress. Met behulp van deze editor – waarvan je met een WordPress-account gebruik kunt maken – kun je een onbeperkt aantal polls of uitgebreide enquêtes met vragenlijsten, quizzen en beoordelingslijsten aanmaken. Ook wat de antwoordmogelijkheden en het aantal deelnemers betreft, bestaan er geen beperkingen in deze enquête-tool. Er zijn twee opties om ervoor te zorgen dat de aangemaakte enquête bij de deelnemers terechtkomt: je kunt de link naar de enquête via e-mail versturen en op fora en sociale media posten of je voegt de enquête direct aan je website toe. Omdat Polldaddy alleen in het Engels beschikbaar is, moet je een talenpakket voor enquêtes in andere talen zelf installeren.

Met de basisversie van de online survey-tool kun je gratis enquêtes maken en beschik je over onderstaande functies:

 • 15 kant-en-klare enquête-designs
 • 19 verschillende vraagsoorten
 • SSL-versleuteling
 • een eigen logo aan de enquête toevoegen
 • media invoegen, zoals foto’s en video’s

Met de betaalde pakketten krijg je aanvullende functies zoals de mogelijkheid het design van de enquête per CCS te ontwerpen, je eigen domeinnaam te gebruiken voor de enquête of de resultaten bijvoorbeeld als Excel-bestand of pdf te exporteren.

Voordelen: onbeperkte vraag- en antwoordmogelijkheden; verschillende designs; enquêtes zijn versleuteld; iOS-app; omvangrijk verslag, inclusief verschillende filtermethodes voor een eenvoudige analyse.

Nadelen: enquêtes worden op de server van de aanbieder opgeslagen; kennis van CSS noodzakelijk om eigen designs te kunnen ontwerpen; Nederlands talenpakket moet zelf worden geïnstalleerd.


LimeSurvey

LimeSurvey

De kosteloze online enquête-tool LimeSurvey met GPL-licentie is geschreven in de programmeertaal PHP en is standaard gebaseerd op een MySQL-databank. Je kunt de vrij beschikbare software gratis downloaden op de officiële homepage en op je eigen webserver of lokale computer hosten. Daarnaast kun je het programma door een externe aanbieder laten hosten of van LimeService gebruikmaken, de hosting-service van de ontwikkelaars. Vanwege de licentie is het toegestaan om de publieke brontekst aan te passen aan de eigen wensen en handige plug-ins te programmeren. LimeSurvey ondersteunt 80 verschillende talen en biedt een design-editor waarmee je de lay-out en het design van de enquêtes kunt veranderen. De survey-tool omvat onder andere de volgende functies:

 • onbeperkt aantal enquêtes, vragen en deelnemers
 • 28 verschillende vraagsoorten
 • meertalige enquêtes
 • voorwaarden voor vragen die op eerdere antwoorden gebaseerd zijn
 • anonieme en openbare enquêtes
 • integratie van foto’s en video’s

Wie de ontwikkelaars financieel wil ondersteunen, kan ervoor kiezen om een van de premium-pakketten te gebruiken. Daarvoor ontvang je de premium-add-on ‘ComfortUpdate’ waarmee je met enkele muisklikken de actuele versie van LimeSurvey kunt verkrijgen.

Voordelen: opensourcesoftware; kan op de eigen computer of server worden geïnstalleerd waardoor je de volledige controle op de verzamelde gegevens hebt; meer dan 80 ondersteunde talen.

Nadelen: beperkte toegankelijkheid; gedeeltelijk onoverzichtelijke backend-weergave; design kost wat meer inspanning.


SurveyMonkey

SurveyMonkey

Of het gaat om een eenvoudige opiniepeiling of een uitgebreid marktonderzoek: SurveyMonkey is een online enquête-tool met alle benodigde functies. Er zijn bijvoorbeeld 15 vraagsoorten, zoals meerkeuzevragen en beoordelingsschalen. Het programma werkt bovendien met een doordacht systeem voor vertakkingen die het verloop van de enquête bepalen. Je profiteert bij deze online enquête-tool niet alleen van honderden door experts gecreëerde templates, maar ook van de hulp van de e-mailsupport van het SurveyMonkey-team. Je kunt de vragenlijst in je online project integreren, op sociale media publiceren of per e-mail naar de gewenste deelnemers sturen. Om de resultaten te analyseren, stelt SurveyMonkey een aantal nuttige functies ter beschikking:

 • resultaten in real time
 • visualisatie als diagram of grafiek
 • filteren op bepaalde eigenschappen (zoals naam, e-mailadres, etc.)
 • kruistabellen om trendgegevens te ontdekken

Bij SurveyMonkey kun je gebruikmaken van de gratis basisversie, met een onbeperkt aantal vragen en 100 reacties per vraag, of een betaald abonnement afsluiten. Daardoor krijg je toegang tot aanvullende functies zoals Engelstalige support per telefoon, een centraal gebruikersbeheer – bijvoorbeeld om de software in een bedrijf te gebruiken – en de optie om een eigen logo toe te voegen.

Voordelen: SSL-versleuteling; mobiele apps voor iOS en Android; verschillende kant-en-klare templates; nuttige vertakkingslogica; centraal gebruikersbeheer (Advantage- en Premier-edities).

Nadelen: enquêtes worden op de server van de aanbieder opgeslagen; vrij complex; de gratis variant is vrij beperkt.


sosci survey

SoSci Survey

SoSci Survey is een unieke online enquête-tool. Met deze software kun je niet alleen gratis enquêtes maken voor maximaal 20 personen. Ook als je een wetenschappelijke vragenlijst zonder commercieel doel wilt aanmaken, kost dit niets en kun je van alle functies gebruikmaken. Dankzij de uitgebreide documentatie – van het eerste ontwerp van de vragenlijst tot de daadwerkelijke bevraging – kunnen ook onervaren gebruikers kwalitatief hoogwaardige enquêtes aanmaken voor tot wel 5.000 deelnemers. De mogelijkheden van de enquête-software zijn onder andere:

 • meer dan 30 vraagsoorten (bijvoorbeeld invulvragen, scala, ballontest)
 • integratie van audio, foto’s en video’s
 • filtervragen en vertakkingen
 • wachtwoordbeveiliging en SSL-versleuteling
 • resultaten met Excel of SPSS exporteren
 • filters en lay-out zelf programmeren

De goedkope cloudoplossing SoSci Survey kun je via de server van de aanbieder gebruiken die in Duitsland staat. Het is ook mogelijk om deze survey-tool op de eigen webserver te installeren en zelf te hosten. Universiteiten en hogescholen krijgen een gratis licentie die nodig is voor de eigen enquêteserver.

Voordelen: altijd gratis voor wetenschappelijk onderzoek; SSL-versleuteling en wachtwoordbeveiliging; kan op de eigen webserver worden geïnstalleerd.

Nadelen: te groot voor kleinere enquêtes; gespecialiseerd in het verzamelen van gegevens en biedt geen hulpmiddel voor het analyseren ervan.