Waar dient een ZIP-bestand voor?

Als je grote hoeveelheden gegevens via e-mail wilt verzenden of als je foto’s, video's en documenten efficiënt op je harde schijf wilt opslaan, is het verstandig om te overwegen de bestanden te comprimeren. Anders neemt de opslag van deze bestanden immers te veel ruimte in beslag. De eenvoudigste manier om dit te doen, is het aanmaken van een ZIP-bestand. Het ZIP-formaat functioneert als een datacontainer. Dit wil zeggen dat het meerdere bestanden en mappen verpakt in een compacte databundel, waarin je bestanden worden gecomprimeerd tot slechts 12% van hun oorspronkelijke grootte. Zo kun je opslagruimte besparen en foto's en video's in een hogere resolutie per e-mail versturen.

De ontvanger pakt de bestanden aan diens kant uit zodat ze hun oorspronkelijke grootte weer aannemen. Je lijdt dan ook geen kwaliteitsverlies als je een map comprimeert. Het enige wat je hoeft te doen is de bestanden “uitpakken” om ze weer in hun oorspronkelijke staat terug te krijgen.


Een bestand zippen: de voordelen op een rijtje

 • Opslagruimte besparen: als je een ZIP-bestand aanmaakt, comprimeer je de grootte van je bestanden met meerdere procentpunten; ideaal dus om je foto’s en video’s te archiveren.
 • Grote bestanden via e-mail versturen: het ZIP-formaat maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data snel en compact te versturen. Bovendien bespaart het de ontvanger tijd, omdat diegene niet meer elk bestand afzonderlijk hoeft te downloaden.
 • Veilige opslag van vertrouwelijke gegevens: wanneer je een bestand comprimeert, heb je de mogelijkheid om de toegang tot het ZIP-bestand met een wachtwoord te beschermen.

Zo zip je een bestandsmap met Windows

Als je een ZIP-bestand wilt maken in Windows 7, 8 of 10, is dat heel eenvoudig. Het besturingssysteem bevat alles wat je nodig hebt om bestanden te zippen en te unzippen. Voer de volgende stappen uit om je ZIP-archief in slechts enkele seconden aan te maken.

 1. De eenvoudigste manier is om een nieuwe map aan te maken waarin je alle bestanden die je wilt comprimeren kunt kopieren en plakken (of verplaatsen). Om dit te doen, open je met de rechtermuisknop het contextmenu en selecteer je vervolgens "Nieuw" en dan "Map”.

 2. Een ZIP-file maken
  Het is makkelijker om een map te comprimeren dan een stel losse bestanden.
 3. Zodra alle bestanden die je wilt zippen zich in de nieuwe map bevinden, klik je met de rechtermuisknop op de map om het contextmenu te openen. Klik daarna op “Kopiëren naar” en selecteer "Gecomprimeerde (gezipte) map".

 4. Een ZIP-file maken
  Met slechts twee muisklikken kan je een map comprimeren tot een ZIP-bestand.
 5. Meteen verschijnt er op dezelfde plek een gelijknamige ZIP-map eindigend op .zip. Je kan deze natuurlijk een andere naam geven, mocht je dat willen.

 6. Een ZIP-file maken
  Als je eenmaal een bestand gezipt hebt, verschijnt het zip-formaat als een kopie van hetzelfde bestand op dezelfde plek.

Letop!
Je kunt ook een zip-bestand maken zonder een nieuwe map aan te maken. Selecteer gewoon alle bestanden, open het contextmenu met een rechtermuisknop en klik direct op "Kopiëren naar" en "Gecomprimeerde (gezipte) map". Dit kan echter wel snel verwarrend worden wanneer je met een grote hoeveelheid data werkt.


Een ZIP-file maken
Om meerdere bestanden in één map te zippen, selecteer je ze allemaal tegelijk.

Zo zip je een bestand met macOS

Ook met macOS heb je geen speciaal extra programma nodig om een map te zippen. Je comprimeert bestanden op dezelfde manier als bij Windows 7, 8 of 10.

 1. Selecteer de bestanden die je wilt comprimeren
 2. Open het contextmenu met de rechtermuisknop
 3. Klik op “Comprimeer onderdelen"
 4. Het gecomprimeerde ZIP-bestand verschijnt op dezelfde plek

Hieronder vind je een Engelse tutorial


Versleutelde ZIP-bestanden maken in Windows

Als je vertrouwelijke bestanden in je ZIP-archief hebt die je wilt beschermen tegen pottenkijkers, kun je ze beveiligen met een wachtwoord. Om een versleuteld ZIP-bestand in Windows 10 of een oudere versie van Windows aan te maken, heb je een speciaal programma nodig zoals 7-Zip, WinZip of WinRAR. Zo versleutel je het ZIP-archief met een wachtwoord:

 1. Download het ZIP-programma van je keuze, zo is bijv. het programma 7-Zip gratis. Zodra je het programma op je pc hebt geïnstalleerd, vind je het als extra optie in je contextmenu.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de map die je wilt comprimeren, selecteer "7-Zip" en klik vervolgens op "Add to archive".

 3. Een ZIP-file maken
  Als het compressieprogramma 7-Zip is geïnstalleerd, verschijnt het als keuzemogelijkheid in het contextmenu.
 4. Vervolgens verschijnt er een venster waarin je een wachtwoord kunt instellen om je ZIP-file te versleutelen. Je hebt hier ook andere opties die je kunt instellen, waarna je alles bevestigt met een klik op “OK”.

 5. Een ZIP-file maken
  In het invoervenster van 7-Zip kan je een wachtwoord instellen en kiezen tussen verschillende opties om te comprimeren.
 6. Het bestand is nu gecomprimeerd en kan alleen uitgepakt worden met een wachtwoord.

Een ZIP-file maken
Een bestand dat gezipt is met 7-Zip kan uitgepakt worden met twee muisklikken in het contextmenu.

Een ZIP-file maken
Ongewenste toegang tot het ZIP-bestand is door het wachtwoord dan niet meer mogelijk.

Versleutel ZIP-bestanden op macOS

7-Zip is een bestandscompressie-programma dat oorspronkelijk alleen voor Microsoft Windows was ontwikkeld. Met de applicatie 7zX heeft 7-Zip nu echter ook een Mac-versie die eveneens gratis kan worden gedownload. Hiermee kun je vertrouwelijke bestanden net zo gemakkelijk zippen en versleutelen als in Windows.

Hieronder vind je een Engelse tutorialVond je dit handig? In ons handboek vind je onder meer ook artikels over het maken van screenshots, het omzetten van html naar pdf en het verschil tussen vector- en pixel-afbeeldingen