403 Forbidden: Wat betekent de HTTP-foutcode en hoe los ik deze op?

Hosting aanbiedingen bekijken

403 Forbidden

De HTTP-error 403 is een 400-foutmelding die internetgebruikers in hun webbrowser te zien krijgen. Het is een van de vele responscodes van het Hypertext Transfer Protocol die je kunt ontvangen als je een webpagina opvraagt. Als de informatie ‘403 Forbidden’ in je browser ziet, in plaats van de gehoopte website, betekent dit dat je geen toegang hebt tot de opgegeven URL.

Maar waarom heb je dan geen toegang? En is het nog steeds mogelijk om de rest van de website te bekijken? Dit verschilt van geval tot geval - er zijn vele mogelijke oorzaken voor een ‘403 Forbidden’. Wij laten je zien hoe je de fout kunt opsporen en corrigeren.


HTTP-error 403: wat is de reden?

De HTTP-403-foutmelding kan optreden als je websites bezoekt - meer specifiek als de HTTP-client (webbrowser) en de HTTP-server (webserver) met elkaar communiceren. Om de achtergrond van de 403-fout te begrijpen, is het nuttig om eerst eens te kijken hoe een webpagina wordt opgeroepen.

Als je een website wilt openen en de URL dus in je browser invoert, stuurt je browser een verzoek naar de verantwoordelijke webserver via het Hypertext Transfer Protocol (HTTP). De server controleert deze aanvraag. Als alles correct is, stuurt de server een HTTP-statuscode in de categorie ‘2xx - succes’ (bijvoorbeeld ‘200 OK’ of ‘201 Created’) naar je browser, waarna de webpagina wordt geladen. Als bezoeker van de website merk je van deze code normaal gesproken niets.

De situatie is anders bij de foutmeldingen in de categorie ‘4xx - Client Error’, waartoe ook ‘403 Forbidden’ behoort. Hier wordt elke foutcode meestal getoond in de vorm van een automatisch gegenereerde HTML-foutpagina. De bekendste foutmelding uit deze categorie is 404. Alle 4xx HTTP-foutcodes zijn antwoorden van de server die de client vertellen dat het verzoek niet succesvol kon worden verwerkt. Zoals de naam van de categorie al aangeeft, hebben deze fouten betrekking op storingen aan de client-zijde. Toch hoeft dit niet noodzakelijkerwijs ook zo te zijn.

De HTTP-foutcode 403 geeft vooral aan dat de opgevraagde URL bestaat, maar dat het verzoek van de client niet is uitgevoerd. De client krijgt geen toegang omdat hij niet over de nodige autorisatie beschikt. Deze rechten verschillen van geval tot geval: er zijn verschillende redenen waarom de HTTP-error 403 verschijnt.

Sommige beheerders van websites gebruiken de 403-status bewust om bepaalde mappen ‘onzichtbaar’ te maken. Bijvoorbeeld als webpagina's afbeeldingen bevatten waarvan de beheerder niet wil dat je ze individueel bekijkt en kopieert. Omdat dit een bewuste beslissing van de beheerder is, kun jij als gebruiker nauwelijks iets doen om toch toegang tot de pagina te krijgen. Dit is anders bij de 403-Forbidden-oorzaken die hierna worden genoemd. Die hangen samen met instellingen op je computer.


Mogelijke 403-oorzaken en oplossingen

De vertaling van ‘403 Forbidden’ is ‘fout 403: toegang geweigerd’ of ‘toegang geweigerd’. Dit suggereert dat de toegang tot de pagina wordt geweigerd vanwege een ontbrekend wachtwoord of iets dergelijks. Maar meestal heeft de HTTP-error 403 niets te maken met zo’n ontbrekende autorisatie, want dan zou immers foutmelding 401 moeten verschijnen in plaats van 403. In plaats daarvan is de fout vaak te wijten aan de instellingen van de client. We zetten hieronder enkele typische fouten op een rij.


Mogelijke aanpak: browserextensies uitschakelen

Het is mogelijk dat je browser door de webserver is afgewezen vanwege verschillende actieve plug-ins of add-ons. Bijvoorbeeld een adblocker of proxy plug-in. Probeer daarom eens of je de URL kunt oproepen na het uitschakelen van de extensies.


Mogelijke aanpak: de browsercache wissenl

Blijft je browser met uitgeschakelde extensies HTTP-error 403 ontvangen? Dan is de tweede stap het wissen van de cache in de browser.


Mogelijke aanpak: firewall-instellingen

Als dat ook niets oplevert, bestaat nog de mogelijkheid dat de webserver een probleem heeft met je firewall. Dat kan eveneens een HTTP-error 403 uitlokken. Vertrouw je de beheerder van de site? Dan kun je de firewall tijdelijk uitschakelen om te zien of de site dan wél opent. Lost dit het probleem op? Dan kun je een uitzondering voor de pagina toevoegen in de firewall-instellingen.


Soms kun je HTTP-foutcode 403 gemakkelijk omzeilen

In het algemeen wil een 403-fout zeggen dat de gebruikte browser geen toestemming heeft om de opgevraagde webpagina te bekijken. Maar met een beetje geluk kun je een HTTP-error 403 oplossen met een van de bovengenoemde methoden. Wie die de foutmelding ontvangt bij het bezoeken van een website, moet altijd even de browserinstellingen en de firewall controleren.

Er zijn echter ook website-beheerders die bepaalde mappen van hun site afschermen, zodat je er niet vrij in kunt rondneuzen. Daarnaast is het mogelijk dat de beheerder van de website de rechten verkeerd heeft geconfigureerd. In dat geval kun je altijd nog even contact met hem opnemen en vragen naar de oorzaak van de 403-fout. Maar in sommige gevallen moet je helaas accepteren dat de URL ‘verboden toegang’ is.