Adobe InDesign: waarom een alternatief?

Het desktoppublishing-programma Adobe InDesign biedt zijn gebruikers creatieve mogelijkheden en veel speelruimte om projecten te ontwerpen. Het programma voor lay-out en DTP bevat veel functies en wordt gebruikt door o.a. uitgevers en grafische ontwerpers. Of het nu gaat om het ontwerpen van brochures, posters of catalogi; met de handige templates van Adobe kun je je drukwerk met elke paginalay-out snel en eenvoudig ontwerpen.

Het programma biedt een groot aantal mogelijkheden om een lay-out te ontwerpen. Je kunt o.a. vectoren bewerken; tekenattributen, blokdefinities en typografie bepalen; en tabel-, cel- en objectstijlen aanmaken. Het is zelfs mogelijk om geanimeerde pdf-bestanden aan te maken.

Al met al is het programma een efficiënte tool voor professionele gebruikers – maar er hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan InDesign.

In tegenstelling tot vroeger ‘koop’ je een programma van Adobe niet eenmalig. Om toegangsrechten tot de tool te verkrijgen, moet je een lidmaatschap afsluiten en maandelijks betalen. Voor Adobe InDesign betaal je (afhankelijk van de versie) iets meer dan 20 euro. Als je de gehele Creative Cloud van Adobe wilt gebruiken, zodat je naast InDesign ook toegang hebt tot Photoshop CC en Illustrator CC, dan kost dat ongeveer 60 euro per maand. Vooral zzp'ers en privégebruikers willen en kunnen zulke bedragen niet altijd investeren. Maar er zijn ook goede gratis alternatieven voor Adobe InDesign. Wij stellen er vijf voor.

Niet alleen voor Adobe InDesign zijn er gratis alternatieven, ook voor bijvoorbeeld Adobe Lightroom zijn er goede gratis varianten te vinden. In dit artikel lees je er meer over.


Scribus

Het bekendste en populairste gratis alternatief voor InDesign is Scribus. Het omvangrijke DTP-programma is beschikbaar voor Windows, macOS en verschillende GNU/Linuxdistributies Het project profiteert van een betrouwbare, voortdurende ontwikkeling en wordt door regelmatige updates steeds verbeterd. Ook al zijn de beschikbare functies niet zo omvangrijk als die van het Adobe-pakket, Scribus is toch een programma met veel handige mogelijkheden. Van het ontwerpen van eenvoudige advertenties tot het samenstellen van hele tijdschriften en boeken – Scribus kan op veel toepassingsgebieden worden ingezet. Je kunt bovendien interactieve en geanimeerde pdf-bestanden aanmaken en deze voorzien van markeringen, links en aanvullende informatietabellen.

De belangrijkste aanvullende functies, waardoor Scribus een bijna gelijkwaardig alternatief voor InDesign is, zijn onder andere:

  • in- en export van SVG-bestanden en EPD-bestanden
  • CMYK-preview
  • templates en voorbeeldpagina's

De keuze aan templates is bijna net zo veelzijdig als bij InDesign. Toch heeft het programma een nadeel: mensen met weinig tot geen ervaring hebben veel tijd nodig om zich in te werken, omdat de interface niet erg intuïtief is en sommige functies slechts omslachtig kunnen worden gebruikt.

Voordelen Nadelen
gratis opensource-oplossingen bediening en interface minder intuïtief dan bij InDesign
voortdurende doorontwikkeling en verbetering importeren en teksten formatteren ietwat omslachtig
Scribus
Net zoals InDesign is Scribus geschikt om de lay-out van eenvoudige advertenties tot omvangrijke boeken te ontwerpen

Lucidpress

Om van de DTP-tool Lucidpress gebruik te maken, hoef je geen software te downloaden. De tool wordt via de browser geopend. Deze online print- en publishingapplicatie is geschikt om brochures, nieuwsbrieven en tijdschriften te ontwerpen. In vergelijking met Scribus ligt de nadruk bij Lucidpress sterker op digitale media, zoals slideshows en nieuwsbrieven.

Gebruikers hebben een aantal designsjablonen, maar kunnen ook eigen templates maken. Een voordeel ten opzichte van programma's zoals InDesign en Scribus is dat er niet veel tijd aan het inwerken besteed hoeft te worden, maar dat ligt aan het feit dat de mogelijkheden minder uitgebreid zijn. De tool is weliswaar gratis, maar de beschikbare functies en gebruiksmogelijkheden zijn vrij beperkt. Gebruikers van de gratis versie kunnen maximaal 3 pagina's per document aanmaken. De opslagcapaciteit bedraagt maximaal 25 MB.

Daardoor is de gratis versie van Lucidpress voor professionele gebruikers dan ook geen alternatief voor InDesign. Voor een hobbygebruiker, die eenmalig of af en toe kleine projecten wil ontwerpen, is het wel een handige oplossing. Wie meer functies en opslagcapaciteit wil hebben, moet ook bij Lucidpress betalen. Als je de tool alleen zelf gebruikt, beginnen de kosten bij enkele euro's per maand. Lucidpress is alleen online beschikbaar. Voor professionele gebruikers vormt daarom ook privacy een probleem. Het beschermen van eigen ideeën tegen diefstal is een groot thema onder creatieven, daarom is het belangrijk om attent te blijven bij online applicaties.

Voordelen Nadelen
eenvoudige bediening zonder lange inwerktijd gratis versie met zeer beperkte mogelijkheden
aantrekkelijke interface twijfelachtige privacy bij online applicaties
Lucispress
Het menu van Lucidpress is eenvoudig en intuïtief, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is

VivaDesigner

Het programma voor DTP en lay-out is via de desktop en online beschikbaar. Je kunt het programma met iedere browser openen en voor Windows, macOS en Linux kun je het bovendien downloaden. Ook van dit InDesign-alternatief is de Free Edition weliswaar gratis, maar gebruikers van deze versie moeten genoegen nemen met een beperkte keuze aan functies. Om alle functies te kunnen gebruiken, moet het programma worden gekocht.

Verschillende functies zoals de spellingscontrole, Pantone-kleuren en HKS-kleuren zijn alleen beschikbaar bij de betaalde versie. Ook het in- en exporteren van pdf-bestanden is niet mogelijk bij de Free Edition. Een voordeel: de gratis versie mag gebruikt worden voor zowel privédoeleinden als commerciële doelen. Bovendien is de tool goed geschikt voor beginners, omdat de interface goed is gestructureerd en eenvoudig kan worden bediend.

Voordelen Nadelen
platformonafhankelijk systeem mogelijkheden van de Free Edition zeer beperkt (geen pdf-export)
gratis versie ook voor commerciële gebruikers
betaalde versie met goede verhouding van prijs en mogelijkheden

Canva

Het programma Canva is eerder een designtool dan een publishingtool. Canva helpt bij het ontwerpen van bloggrafieken, presentaties, omslagfoto's op Facebook, flyers, posters, uitnodigingen en meer.

De basisversie bevat een gratis designtool die eenvoudig te bedienen is. Een gratis professionele versie is beschikbaar voor charitatieve instellingen. Verder bestaat de doelgroep vooral uit marketeers, sociale mediavertegenwoordigers en start-ups die snel en eenvoudig duidelijke designgrafieken willen genereren.

Zelfs bij de gratis versie kun je gebruikmaken van een groot aantal kleuren, lettertypes en gratis stockfoto's. Een complete DTP-oplossing of alternatief voor InDesign is Canva natuurlijk niet. Voor opgaves op het gebied van online marketing is de kleine, flexibele en bovendien goedkope oplossing echter toereikend.

Voordelen Nadelen
goed alternatief voor InDesign voor eenvoudige grafieken en kleine projecten geen volwaardige DTP-oplossing
eenvoudige bediening
gratis versie met teamworkfuncties
Canva
Canva is geen volwaardig InDesign-alternatief, maar voornamelijk geschikt voor kleinere projecten

Overzicht: welke alternatieven voor InDesign zijn er?

Welke voorgestelde oplossing het beste alternatief voor InDesign is, is geheel afhankelijk van het geplande gebruik. De volwaardigste vervanger is de tool Scribus. Voor professionele gebruikers die bereid zijn om zich intensief met een programma bezig te houden en zich in de soms ingewikkelde bediening in te werken, is de opensourceoplossing een goed alternatief voor InDesign. Ook Lucidpress is een goed en omvangrijk programma voor weinig geld. Een groot nadeel is echter dat de Private Edition vanwege licentieredenen geen pdf's kan aanmaken.

De gratis versie van VivaDesigner is vooral geschikt om een eerste indruk van het programma te krijgen of eenvoudige ontwerpen te maken. De volledige versie is niet goedkoop, maar kan wel met InDesign concurreren.

Wie slechts af en toe grafieken en kleinere webprojecten wil ontwerpen, heeft de enorme mogelijkheid aan functies van Adobe's programma toch niet helemaal nodig. Een gratis designtool zoals Canva is in dit geval geschikter dan een omvangrijk DTP-programma met hoge licentiekosten. Andere geschikte programma's voor het maken van diagrammen vind je in dit artikel.

Soort Prijsmodel Voordelen Nadelen
Scribus opensourceprogramma gratis download gratis alternatief voor InDesign met vergelijkbare functies, voortdurende verdere ontwikkeling, geschikt voor professioneel gebruik tijd nodig om in te werken, bediening en interface zijn minder intuïtief, sommige centrale functies zijn omslachtig
Lucidpress online applicatie gratis licentie met vrij beperkte mogelijkheden, volledige versie tegen betaling eenvoudig te bedienen, snel te begrijpen, goede hulp voor beginners op de overzichtelijke interface slechts zeer beperkte mogelijkheden bij de gratis versie, minder geschikt voor professionele gebruikers, twijfelachtige privacy (online opslag)
VivaDesigner als download en online beschikbaar, onafhankelijk van het gebruikte platform Free-versie, volledige versie tegen betaling gratis versie ook voor commercieel gebruik volledige functiemogelijkheden alleen tegen betaling, anders zeer beperkt
Canva online applicatie freemium model snel te begrijpen, eenvoudige en intuïtieve tool geen volwaardig alternatief voor InDesign