Zelfs Google Chrome is niet zonder fouten

Chrome is om verschillende redenen een van de beste en populairste browsers ter wereld. De Google-applicatie heeft niet alleen de reputatie bijzonder snel, maar ook zeer veilig te zijn. Wanneer je een account aanmaakt, kun je automatisch instellingen, favorieten en zelfs tabbladen op elk apparaat dat je gebruikt synchroniseren en op hetzelfde moment gebruiken. Bovendien kunnen ontwerpsjablonen, apps en extensies worden gebruikt om de lay-out en de functionaliteit perfect af te stemmen op je eigen behoeften, ongeacht of je Windows, Linux of macOS als besturingssysteem gebruikt.

Maar zelfs Google’s paradepaardje is – net als alle andere software overigens – niet volledig probleem- en foutvrij. Eén van de bekendste foutmeldingen is de foutcode 'ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR', die de browsergebruiker informeert over een mislukte beveiligde verbinding met de gecontacteerde server. Wat is precies deze SSL-verbindingsfout en hoe kan de ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR worden opgelost?


Wat zit er achter de SSL-verbindingsfout?

De tijd dat we het web gewoon als informatieplatform gebruikten, behoort tot het verleden. Vandaag de dag worden browsers zowel op PC’s als op mobiele apparaten steeds vaker gebruikt om geld over te maken, spelletjes te spelen, producten te kopen, bestanden in de cloud op te slaan of met andere gebruikers te communiceren. Het feit dat er steeds meer persoonlijke en gevoelige informatie wordt overgedragen, betekent dat het gemakkelijker wordt voor cybercriminelen om toe te slaan. Vooral klantengegevens, bedrijfsinterne gegevens en andere privégegevens zijn tegenwoordig populair bij dieven. Vandaar dat SSL en TLS een absolute must zijn geworden.

Het beveiligingsprotocol, dat gebaseerd is op het standaard webprotocol HTTP, garandeert veilige verbindingen via certificaatuitwisseling. Het zorgt er ook voor dat de gegevensstromen in gecodeerde vorm worden verzonden. Als een SSL-beschermde website wordt benaderd met de Google-browser en de beveiligde verbinding niet werkt, verschijnt het bericht 'ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR'. Op deze manier informeert Chrome de gebruiker dat er een probleem is dat de noodzakelijke certificaatuitwisseling verhindert.


Mogelijke oorzaken voor ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR

Als Chrome de foutmelding weergeeft bij het oproepen van een HTTPS-adres, geeft de browser de volgende, zeer algemene verklaring voor het mislukken van de verbinding:

“Kan geen veilige verbinding maken met de server. Dit kan worden veroorzaakt door een probleem met de server, of er wordt een certificaat voor clientverificatie vereist waarover u niet beschikt.”

Veel informatie kan niet worden afgeleid uit deze beschrijving, omdat het alleen stelt of het probleem bestaat aan de serverzijde of aan de clientzijde (browserzijde). Het eerste is vaak te wijten aan het feit dat de gecontacteerde site SSL/TLS-gecertificeerd is, maar het certificaat niet op tijd vernieuwd werd en dus verlopen is. Daarnaast kan een grote verscheidenheid aan technische problemen verantwoordelijk zijn voor het mislukken van de uitwisseling van certificaten.

Letop!
Als je denkt dat een serverfout het ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR-bericht veroorzaakt, kan het zin hebben om later te proberen de website opnieuw te laden. Als het probleem echter aanhoudt, contacteer dan de verantwoordelijke webmaster.

Als de ERR_SSL_SSL_PROTOCOL_ERROR te maken heeft met de browser van de gebruiker, kan dit vele oorzaken hebben. In tegenstelling tot wat in de bovenstaande beschrijving het geval lijkt te zijn, is het heel goed mogelijk dat de client het authenticatiecertificaat heeft en de server het simpelweg niet kan vinden. De meestvoorkomende, gekende redenen zijn – onder andere – de volgende:

 • De systeemdatum of -tijd is niet correct
 • De website of het IP-adres wordt geblokkeerd door een firewall of een antivirusprogramma
 • SSL/TLS-verbindingen worden geblokkeerd door een firewall of antivirusprogramma
 • Het HOSTS-bestand is beschadigd
 • De SSL- of browsercache bevat verouderde versies van het certificaat
 • Chrome-extensies veroorzaken de foutmelding
 • Het QUIC-protocol blokkeert de verbinding

Hoe los je de ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR op?

De lijst met mogelijke oorzaken voor het ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR-bericht laat zien dat er geen algemene oplossing is. In plaats daarvan zijn er verschillende opties die je kunt proberen om het SSL-verbindingsprobleem zelf op te lossen. Allereerst kun je een ‘trucje’ uitproberen, dat altijd een effectief middel blijkt te zijn om met verschillende webfouten om te gaan: het resetten van je router. Het is niet ongewoon dat verbindingsproblemen verdwijnen wanneer het apparaat opnieuw verbinding maakt met het internet. Als de melding nog steeds in de Chrome-browser verschijnt, kun je deze oplossingen proberen:


Oplossing 1: controleer de datum en de tijd van je systeem

Aangezien onjuiste systeemdatums en -tijden ertoe kunnen leiden dat de SSL/TLS-verbinding mislukt, kun je het beste je systeemklok controleren wanneer de 'ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR'-melding in je Chrome-browservenster verschijnt. Als er een wezenlijk verschil is tussen wat er wordt getoond en de werkelijke tijd of als de verkeerde datum is ingesteld, is de browser immers vaak niet in staat om SSL-verbindingen correct tot stand te brengen. Zorg ervoor dat de datum en de tijd correct zijn en pas deze zo nodig aan. Standaard kun je dit rechtstreeks vanuit de taakbalk doen – als alternatief kun je het juiste menu vinden onder 'Datum en tijd' in het Configuratiescherm.

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Standaard stellen besturingssystemen de tijd juist in wanneer je apparaat verbonden is met internet en houden ze tevens rekening met de zomer- en wintertijd.

Oplossing 2: tijdelijk uitschakelen van antivirus- en firewall-programma's

Software ter bescherming tegen malware en een firewall zijn ten sterkste aan te raden voor elke gebruiker die van plan is om zijn apparaat met het internet te verbinden. Echter, omdat beveiligingstools zoals deze werken met verschillende algoritmes en regels, kunnen ze de toegang tot bepaalde websites voorkomen, zelfs als deze geen veiligheidsrisico vormen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het IP-adres of het domeinadres geclassificeerd is als een veiligheidsrisico en daarom geblokkeerd wordt. Chrome geeft ook het ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR-bericht weer als SSL-verbindingen worden geblokkeerd door een tool.

Je kunt eenvoudig testen of de beveiligingsprogramma’s die je gebruikt de foutmelding activeren door ze tijdelijk uit te schakelen en de website in kwestie opnieuw te bezoeken. Als de set-up van de verbinding nu zonder problemen werkt, weet je dat je de instellingen van de programma's moet wijzigen en het IP-adres uit de zwarte lijst moet verwijderen.


Oplossing 3: verwijder de SSL-cache en de browser-cache

In sommige gevallen kan de informatie in de SSL-cache (SSL-status) of in de browser-cache ook verantwoordelijk zijn voor het ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR-bericht in Chrome. Als dit het geval is, hoef je alleen de cache te wissen om de fout te corrigeren.

In Chrome open je het instellingenmenu door op de drie stippen in de rechterbovenhoek te klikken en de optie 'Instellingen' in het drop-downmenu te kiezen.

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Ook op je smartphone of tablet kun je via de drie stippen naar het instellingenmenu.

Klik op ’Geavanceerd’ om toegang tot ’Privacy en Beveiliging’ te krijgen. Daar kun je onder ’Browsergegevens wissen’ de Chrome-cache verwijderen.

Tip!
Je hebt nog vlugger toegang tot de optie van de cache verwijderen via deze URL:
chrome://settings/clearBrowserData.

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Om het certificaatprobleem op te lossen, is het logisch om de Chrome-cache voor de volledige periode te wissen en niet alleen voor de afgelopen uren.

De SSL-cache wordt beheerd door het besturingssysteem zelf en kan daarom niet verwijderd worden met Chrome. De bijbehorende functie vind je dan ook in de netwerk- en internetinstellingen, die in Windows via het configuratiescherm of bedieningspaneel toegankelijk zijn.


ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
In het configuratiescherm onder ‘Netwerk en internet’ vind je de belangrijkste lokale netwerk- en internetsettings.

Wanneer je het netwerkcentrum in gaat, kies je voor ‘Inhoud’ en dan ‘SSL-status wissen’.

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
In de meeste besturingssystemen, zo ook in Windows 10, wordt naar de SSL-cache verwezen als SSL-status.

Zodra de cache verwijderd is, ontvang je een statusrapport. Je kunt dan, door de site via Chrome opnieuw te laden, nagaan of de ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR opgelost is door het verwijderen van de SSL-cache.

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Het bericht ‘De SSL-cache is leeggemaakt’ informeert gebruikers dat Windows de certificaatscache, zoals gewenst, heeft verwijderd.

Oplossing 4: de Chrome-extensies deactiveren

Elke internetbrowser, zo ook Google Chrome, wordt uitgebreid met plug-ins die extra functies, spelletjes of nieuwe designs aan de gebruikersinterface toevoegen. Echter, met iedere extra uitbreiding loop je het risico dat deze de werking van de browser aantast en foutmeldingen zoals ERR_SSL_SSL_PROTOCOL_ERROR veroorzaakt. Als de vorige oplossingen niet succesvol bleken, kan het de moeite waard zijn om de extensies te deactiveren totdat je ze opnieuw wilt gebruiken. Als de SSL-verbinding dan met succes tot stand kan worden gebracht, weet je dat het een extensie was die de verbinding blokkeerde. Door de extensies daarop stap voor stap te heractiveren (terwijl je dus ook de verbinding test) kun je eenvoudig vaststellen welke extensie er verantwoordelijk was voor de foutmelding.

Om toegang te krijgen tot de extensies, klik je op de drie stippen naast de zoekbalk van de browser, net als wanneer je de Chrome-cache verwijdert. Selecteer in het dropdown-menu 'Meer hulpprogramma’s' en vervolgens 'Extensies'.

Tip!
Je kunt ook chrome://extensions/ invoeren en zo rechtstreeks naar de extensies gaan.

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Via het item ‘Meer hulpprogramma’s’ kun je zowel de ‘Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars’ en het ‘Taakbeheer’, als de Chrome-extensies bereiken.

Deactiveer de geactiveerde extensies door ze een voor een uit te schakelen, start dan Chrome opnieuw op en controleer of de ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR-fout blijft voorkomen wanneer je toegang tot de doelwebsite probeert te krijgen.

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Om een gedeactiveerde extensie opnieuw te starten, moet je deze enkel opnieuw inschakelen door het balkje met de muis naar rechts te schuiven.

Oplossing 5: schakel het QUIC-protocol uit

Google Chrome was een van de eerste browsers die QUIC implementeerde. Het op de toekomst gerichte protocol is onder andere bedoeld om het maken van een verbinding te versnellen. Officieel nog in de testfase, wordt het standaard al geactiveerd als 'experimenteel protocol' in diverse diensten van het grote bedrijf, zoals ook de Google-browser. Dit betekent natuurlijk dat het ook een mogelijke oorzaak kan zijn voor de ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR. Soms is het voldoende om QUIC simpelweg uit te schakelen om het probleem op te lossen. Om dit te doen, voer je eerst het volgende adres in de zoekbalk in:

chrome://flags/#enable-quic

In het Chrome-Flags-menu staan alle functies die nog niet officieel in de browser zijn geïmplementeerd. Hier zie je 'Default' (‘Standaard’) staan, wat betekent dat QUIC actief is. Om het protocol uit te schakelen, selecteer je de optie ‘Disabled’ ('Uitgeschakeld') en start je Chrome opnieuw op.

ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Via Google Chrome heb je toegang tot het QUIC-protocol op de populairste apparaten (macOS, Windows, Linux en Android).

Oplossing 6: verwijder het HOSTS-bestand of reset ze naar de standaardinstellingen

Voordat het Domain Name System (voor name resolution op het internet) werd geïntroduceerd en ingevoerd, werd een systeem op basis van lokale tekstbestanden gebruikt, dat handmatig moest worden onderhouden. Dit bestand met de naam 'hosts' bestaat nog steeds in de gangbare besturingssystemen, maar wordt meestal alleen gebruikt voor het toewijzen van adressen in lokale netwerken.

Het is echter mogelijk voor schadelijke programma's om het hosts-bestand aan te passen zodat je naar verkeerde websites wordt omgeleid of zodat foutmeldingen zoals ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR verschijnen. Door het bestand te verwijderen of de standaardinstellingen te herstellen (als je je eigen netwerkconfiguraties hebt gemaakt), kun je dit probleem echter snel oplossen. Met Windows werkt dat zo:

 1. Open het programma 'Run' door tegelijkertijd op de Windows-toets en [R] te drukken.
 2. Geef in het nieuwe venster de map in waarin het hosts-bestand zich bevindt door de volgende regel in te voegen (als Windows niet op C: is geïnstalleerd, moet je de juiste drive-lettergebruiken):
  C:\Windows\System32\drivers\etc

 3. ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
  Mit einem Klick auf das Pluszeichen können Sie Ihre Sendungsnummer eingeben
 4. Nadat je de invoer hebt bevestigd door op 'OK' te klikken, kom je in de doelmap waar je het hosts-bestand kunt selecteren en verwijderen of bewerken.
ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
Om het hosts-bestand te bewerken, open je het met een tekstverwerker naar keuze.

Gebruikers van andere systemen kunnen op dezelfde manier te werk gaan (toegang tot de map krijgen en vervolgens het bestand verwijderen), maar de toegang tot de map varieert van systeem tot systeem: macOS-, Unix-, Linux- en Android-gebruikers kunnen het hosts-bestand vinden in /etc/hosts. iOS slaat het bestand dan weer op in de map /private/etc/hosts.

In ons handboek vind je overigens veel meer over foutmeldingen, met een uitleg over statuscodes, en ook specifiek over de oorzaken van de 400-en de 500-fouten.