Hoe maak je een app

Hoe maak je een app?

Als je een mobiele applicatie wilt ontwikkelen, dan is na het maken van een planning en het afmaken van het uiteindelijke ontwerp, het realiseren van de app op technisch vlak aan de orde. Als je je native mobiele app niet door iemand anders wilt laten bouwen, maar zelf verantwoordelijk wilt zijn, zijn er twee opties. Ten eerste kun je zelf de app maken en programmeren. Hiervoor moet je over de benodigde kennis van softwareontwikkeling beschikken. Ten tweede is het mogelijk om gebruik te maken van software die modulaire ‘bouwstenen’ aanbiedt voor het maken van je app, bekend als een app-maker, app-creator, app-builder of app-generator. Dit artikel gaat in op de verschillen tussen deze twee mogelijkheden. Bovendien worden zes van de beste app-makers voorgesteld.


App programmeren vs. app-maker

App programmeren vs. app-maker

Welke software je kiest om je app te ontwikkelen is een belangrijke keuze waar je best grondig over nadenkt. De klassieke optie – via een bepaald platform programmeren – biedt over het algemeen de meeste mogelijkheden om een app te bouwen. Eenvoudige basiskennis van het programmeren is hierbij echter niet voldoende. Succesvolle app-ontwikkelaars hebben vaak jaren ervaring op dit gebied. Beginners moeten daarom veel basiskennis opdoen, voordat ze zelf apps kunnen coderen met behulp van een programmeertaal.

Voor het programmeren worden meestal geïntegreerde ontwikkelomgevingen gebruikt (ook: IDE, Engels voor; ‘Integrated Development Environment’). Een IDE om apps te programmeren, stelt meestal verschillende onderdelen voor de softwareontwikkelaar ter beschikking (software development kit, editor, debugger, compiler, emulator, etc.). Ontwikkelaars beschikken op deze manier over verschillende hulpmiddelen om een app te maken, maar ook om deze tools te bedienen moet je de gebruikte programmeertaal beheersen.

App-programma’s die modulaire bouwstenen bieden, gebruiken een vergelijkbaar systeem als de ondertussen populaire aanbieders van programma’s voor webpagina’s bouwen met templates. Je hebt geen programmeerkennis nodig als je je app met templates maakt, omdat app-makers volgens het WYSIWYG-principe (‘What You See Is What You Get’) werken. Binnen een app-builder werk je via een grafische gebruikersomgeving, oftewel GUI, die idealiter intuïtief en eenvoudig kan worden bediend. De ontwerpmogelijkheden zijn echter veel beperkter dan bij een IDE. Een app-maker heeft slechts een beperkte keuze aan programmacommando's, die via de grafische gebruikersomgeving toegankelijk zijn en kunnen worden toegevoegd aan de GUI.

Dit artikel richt zich hoofdzakelijk op het voorstellen van app-makers met dergelijke bouwstenen. Om de verschillen tussen de twee bovengenoemde opties te belichten, gaan we nog kort in op het programmeren van apps voor iOS en Android met een geïntegreerde ontwikkelomgeving.


Een native mobiele app zelf programmeren

Een native mobiele app zelf programmeren

Dus: hoe maak je een eigen app? Als je een complexe, technisch veeleisende of grafisch zware mobiele native app wilt ontwikkelen, kun je niet zonder IDE. Met een native app die op bouwstenen gebaseerd is, kom je in dit geval niet ver. Een app-maker kan ook vaak geen grote hoeveelheden aan gegevens verwerken of gebruikmaken van meerdere native toestelfuncties zoals locatie- en bewegingssensoren.

Een geïntegreerde ontwikkelomgeving biedt niet alleen de mogelijkheid om een app te maken, maar kost ook niets. Bedrijven zoals Apple en Google stellen eersteklas IDE's gratis ter beschikking. De reden daarvoor is vrij eenvoudig: een grote keuze aan apps maakt een platform aantrekkelijk voor de gebruikers. Daarom vinden de verantwoordelijken van iOS en Android het prima als zoveel mogelijk ontwikkelaars aan nieuwe apps werken en deze voor hun besturingssystemen publiceren. Bovendien is dit een onderdeel van het businessmodel van de aanbieders. Apple, Google en Microsoft ontvangen een transactievergoeding ter waarde van 30 procent voor elke betaalde app die via hun app store wordt verkocht.

Bij het ontwikkelen van een native app wordt over het algemeen op elk platform een speciale IDE gebruikt. Hierdoor stijgt ook de werkbelasting: als je een app voor zowel Android als iOS wilt aanbieden, moet je iedere appversie met een eigen code onafhankelijk van de ander schrijven. Er zijn ondertussen weliswaar geïntegreerde ontwikkelomgevingen zoals Xamarin, waarmee je native Android-, iOS- en Windows-apps kunt programmeren met grotendeels identieke codes, maar zulke IDE's vormen een uitzondering en hebben weer andere eisen met betrekking tot het programmeren. Bij Xamarin moet je bijvoorbeeld van de programmeertaal C# gebruikmaken.


Basiskennis om apps te maken voor Android

Apps voor Android zijn gebaseerd op het framework van Java. Kennis van de programmeertaal Java is dus een eerste vereiste. Als je Java niet beheerst, maar wel kennis hebt van C++, krijg je Java wellicht snel onder de knie, omdat deze talen op elkaar lijken.

De meestgebruikte IDE voor het programmeren van een Android-app is Android Studio. Dit is de officiële geïntegreerde ontwikkelomgeving voor Android-apps die voor iedereen beschikbaar is. Android Studio maakt deel uit van Android SDK (studio development kit) en kan op verschillende besturingssystemen worden gebruikt. Er bestaan versies van Android Studio voor Microsoft Windows (vanaf Windows 7), Mac OS X en Linuxsystemen met desktopomgeving GNOME of KDE. Een voorwaarde om apps te ontwikkelen met de IDE is een geïnstalleerde versie van de Java Development Kit, die ook gratis kan worden gedownload. De basis van Android Studio is de populaire ontwikkelomgeving van Java: IntelliJ IDEA.


Basiskennis om apps te ontwikkelen voor iOS

Voor het ontwikkelen van een applicatie voor iOS-toestellen gebruiken de meeste ontwikkelaars Xcode, de officiële ontwikkelomgeving van Apple. Hiermee kunnen apps voor Mac OS X en watchOS worden geprogrammeerd. Xcode is uitsluitend beschikbaar voor het besturingssysteem Mac OS X. Iedere Mac-gebruiker kan de IDE met zijn of haar Apple-ID gratis via de app store van Apple downloaden.

De omgeving maakt deel uit van het ontwikkelingspakket dat ook Xcode heet. Om onderscheid te maken tussen de geïntegreerde ontwikkelomgeving en het ontwikkelingspakket worden ze ook Xcode IDE en Xcode Tools genoemd. Binnen de Xcode IDE kun je apps schrijven met behulp van het Cocoa-framework en de programmeertalen Swift en Objective-C. Bovendien is het mogelijk om applicaties in de programmeertalen C, C++, Java en andere te maken.


 mobiele app ontwikkelen

Een native mobiele app ontwikkelen via een app-builder

Als je geen programmeerervaring hebt, maar alsnog een app wilt maken en ontwerpen, kan een app-maker de passende tool voor jou zijn. Ondertussen is er een groot aantal aanbieders die app-ideeën goed kunnen realiseren met behulp van modulaire ‘bouwstenen’. In tegenstelling tot de officiële IDE's van Google en Apple kun je deze hulpmiddelen meestal niet gratis gebruiken. Bijna alle app-builders baseren zich op een businessmodel waarbij de klanten maandelijks moeten betalen voor het gebruik van de software en het hosten van de uiteindelijke applicatie. Bij een aantal aanbieders zijn de kosten voor het publiceren van de app in de officiële app store al bij het maandbedrag inbegrepen, maar bij anderen moet hiervoor (vaak eenmalig) extra worden betaald. Vaak kun je je app ook eerst gratis met behulp van de software maken en testen en betaalt dan pas als je de app lanceert.

Maar wat krijg je voor je geld van een app-maker? Over het algemeen zijn apps die voornamelijk uit tekst en beeld bestaan eenvoudig te maken met software die modulaire ‘bouwstenen’ biedt. Dit bouwsteenprincipe is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven en organisaties die met de app klanten willen informeren over producten, dienstverleningen of bepaalde thema's. Veel app-makers geven de mogelijkheid om een online shop aan te maken; ook shopping-apps kun je dus met dit principe realiseren.

Bovendien behoren RSS-feeds en pushberichten tot de functies van veel app-makers. Die zijn geschikt om bijvoorbeeld een nieuws-app of een app met informatie over evenementen te ontwerpen. Maar ook andere toestelfuncties zoals geotargeting en het gebruikmaken van de camera in de app zijn bij sommige aanbieders gedeeltelijk mogelijk.

Veel functies die je van apps kent, kunnen echter bijna niet tot helemaal niet met een app-maker worden gerealiseerd. De mogelijkheid om native toestelfuncties, zoals de camera, de microfoon en bluetooth, te integreren – als het überhaupt al mogelijk is – is sterk beperkt. Bovendien worden sommige functies helemaal niet ondersteund, zoals de accelerometer van een smartphone. Videospelletjes kun je met de gebruikelijke software ook niet realiseren. Er zijn ondertussen weliswaar ook aanbieders die zijn gespecialiseerd in app-spellen, zoals GameSalad, maar zij baseren zich slechts op kant-en-klare 2D-grafieken en vastgelegde elementen voor de gamewereld.


Hoe werken app-makers?

De beperkte functiemogelijkheden van een app-builder vergeleken met een geïntegreerde ontwikkelomgeving zullen geen verrassing zijn. De ontwerpmogelijkheden van de app-makers baseren zich tenslotte op kant-en-klare commandostructuren van de gebruikte programmeertaal. In een app-builder zijn bepaalde programmacommando's van een programmeertaal (of de daaruit samengestelde componenten) via een GUI toegankelijk. Op deze manier kunnen ook leken de commando's inzetten. Uiteindelijk bevat een app-maker verschillende acties waarmee gebruikers een app kunnen samenstellen.

Een programma met bouwstenen is vergelijkbaar met een sectie in een reisgids die vertalingen van de meestgebruikte woorden en zinnen bevat. Met deze kant-en-klare vertalingen kun je in noodgevallen en bepaalde situaties alsnog in de vreemde taal communiceren. Maar als je iets vakspecifieks wilt bespreken dat niet in de reisgids staat, wordt het moeilijk om je communicatiedoel in de vreemde taal te bereiken.

Net zoals een reisgids bevat een app-maker verschillende instructies die je kunt gebruiken (bijvoorbeeld afbeeldingen toevoegen), ook al beheers je de programmeertaal niet. De commando's geef je via de grafische gebruikersomgeving, bijvoorbeeld via een drag-and-drop-functie, die dan door het programma automatisch worden vertaald. Omdat een app-builder slechts een deel van de programmeertaal gebruikt of er slechts enkele commando's in de bouwstenen zijn opgenomen, kunnen gebruikers slechts van een beperkt aantal app-functies gebruikmaken.


6 handige app-makers

De hieronder voorgestelde app-makers bieden allemaal software waarmee je een native mobiele app kunt realiseren. Met elk programma kun je door middel van bouwblokken applicaties voor Android en iOS maken. Met sommige programma's kun je bovendien een webapp of website ontwikkelen. De software wordt eenvoudig via de browser bediend.

De prijsverschillen tussen de afzonderlijke app-builders zijn vrij groot. Ieder programma biedt verschillende pakketten aan. Een standaardpakket kost over het algemeen tussen 10 en 20 euro per maand, hoewel er in deze lijst ook een geheel gratis app-creator wordt genoemd. Van verschillende functies, zoals een groter aantal pushberichten, kun je pas gebruikmaken als je wat meer geld uitgeeft (ongeveer 20 tot 50 euro per maand). Een versie met een nog groter aantal mogelijkheden kan maandelijks echter meer dan 100 euro kosten. Welke app-maker bij je past, is echter altijd afhankelijk van welke functies je voor je applicatie nodig hebt.

Met alle zes app-builders kun je social mediakanalen, zoals Facebook en Twitter, integreren en streamingplatformen, zoals YouTube en SoundCloud, implementeren. Bovendien kun je alle genoemde app-creators testen voordat je daadwerkelijk voor het gebruik betaalt. Deze lijst concentreert zich vooral op de aspecten die de afzonderlijke systemen uniek maken.


AppMachine

AppMachine is een systeem dat naast applicaties voor iOS en Android, ook het met bouwstenen ontwikkelen van apps ondersteunt voor Windows en BlackBerry. De app-maker blinkt vooral uit door de zogenoemde wizardfunctie, waarmee verschillende content van een website wordt herkend en in de app kan worden overgenomen. Als je dus online al te vinden bent en een app met hetzelfde thema plant, kun je veel basisaspecten van de app gewoonweg van de website importeren.

Bovendien biedt AppMachine een enorm aantal ontwerpmogelijkheden en templates, naast een duidelijke weergave en eenvoudige bediening van verschillende app-functies. Bovendien bestaat de mogelijkheid om inkomsten te genereren van reclame in de app. Het nadeel: AppMachine heeft een behoorlijk prijskaartje.


AppYourself

AppYourself is een app-creator van een Duits bedrijf. Voor dit programma spreekt vooral het feit dat je, naast een native app, ook een webapp en een normale website krijgt. De inhoud van de drie versies is hetzelfde, alleen het formaat wordt aangepast. Veranderingen worden automatisch gesynchroniseerd. AppYourself is daarom vooral geschikt voor bedrijven, die nog geen website hebben die bij de geplande app moet horen. De ontwerpmogelijkheden van deze app-maker zijn echter sterker beperkt dan bij andere systemen. Een ander nadeel is het feit dat je geen advertenties in de app kunt integreren, waardoor mogelijke inkomsten wegvallen.


Swiftic

Als je op het gebied van e-commerce actief bent, kan Swiftic (voorheen Como DIY) het juiste programma met bouwstenen voor je zijn. Andere app-makers zoals Appmachine, AppYourself en Shoutem hebben weliswaar ook functies op dit gebied, maar bijna geen andere software heeft zoveel mogelijkheden voor het realiseren van een online shop als app. Bovendien kun je verschillende online shopkanalen in de app integreren, zoals Magento, Shopify en Etsy.


GoodBarber

Dit native appsysteem voor applicaties op iOS en Android overtuigt door veelzijdige ontwerpmogelijkheden. Je hebt een goede keuze uit een groot aantal professionele en aantrekkelijke ontwerpsjablonen, die je bovendien prima kunt individualiseren. GoodBarber scoort ook met enkele ongewone functies, zoals geofencing en iBeacon.

Via deze app-maker kun je bovendien met meerdere ontwikkelaars aan een app werken. Je kunt de medeontwikkelaars verschillende rollen geven, zoals beheerder en gebruiker. Een nadeel is de ontbrekende online shopfunctie. Met GoodBarber kun je geen eigen webshop maken, maar alleen andere online shopkanalen integreren, zoals Shopify of Amazon.


Mobincube

Mobincube is een van de weinige programma's met bouwstenen waarmee je een volwaardige native app zelf kunt maken en gratis kunt aanbieden. De gratis versie heeft verbazingwekkend veel functies en templates, maar het programma zit ook vol reclame.

Volgens de aanbieder kun je met deze advertenties geld verdienen. Mobincube heeft een eigen reclamenetwerk, waarvan advertenties in de app worden weergegeven. Als een gebruiker op een advertentie klikt die in je app verschijnt, krijg je hiervoor een kleine bijdrage. De pakketten tegen betaling zijn alsnog niet duur en hebben de mogelijkheid de advertenties te deactiveren. Bovendien heb je toegang tot meer functies en templates.


Shoutem

Shoutem heeft twee bijzonder opvallende eigenschappen. Ten eerste kun je speciaal voor de app ontwikkelde social mediafuncties gebruiken om een eigen communityplatform te realiseren. Ten tweede is Shoutem verbonden met een groot aantal reclamenetwerken, wat betekent dat er veel opties voor in-app advertising zijn. De app-maker voor Android en iOS is daarnaast ook eenvoudig te bedienen.


app-builders

Conclusie: met app-builders kunnen ook leken zelf een app maken

De voorgestelde app-makers bewijzen: zelfs zonder ervaring in het ontwikkelen van apps (of andere kennis van het schrijven van programma's) kun je met bouwstenen zelf native mobiele apps maken, als de geplande functies van de app de mogelijkheden van de bouwstenen niet te boven gaan. App-builders beschikken namelijk slechts over een fractie van de ontwerpmogelijkheden die een geïntegreerde ontwikkelomgeving biedt. Een app via een IDE programmeren is zonder twijfel de professionelere optie, maar vereist uitgebreide kennis van de gebruikte programmeertaal.

Een IDE is niet altijd nodig. Veel van de minder ingewikkelde apps kunnen zonder problemen met ‘bouwstenen’ worden gemaakt. Als de app-creator genoeg functies biedt om je app-ideeën behoorlijk te realiseren en als de maandelijkse kosten binnen het budget vallen, kun je gerust gebruikmaken van een app-maker. Er is zelfs een programma dat niets kost, namelijk het hierboven genoemde Mobincube.

Uiteindelijk zijn er verschillende redenen die voor of tegen het gebruik van een app-maker of een IDE spreken. Hoe je ook je app gaat maken, je moet bij het realiseren altijd aan het ontwerp van het menu, het bedienen van de applicatie en de gebruiksvriendelijkheid denken. Ook deze factoren kunnen een rol spelen in hoe je ervoor kiest jouw app te ontwikkelen.

Interesseert codering en programmering je mateloos? Bij Strato vind je bijvoorbeeld ook artikels over encryptie-methodes, de betekenis van alle statuscodes en leer je wat de ASCII-code is.