Steeds meer netflix alternatieven

Steeds meer alternatieven voor Netflix in Nederland

Netflix staat in veel landen synoniem voor het streamen van films en series. Al geruime tijd produceert het concern grote eigen producties in alle genres en levert zo een belangrijke bijdrage aan het succes van het streaming-model. Toch krijgt Netflix concurrentie van bijvoorbeeld Amazon en andere diensten, die ook een eigen aanbod, onafhankelijke producties en alternatieve betaalmodellen beschikbaar stellen. De markt is dan ook onoverzichtelijk geworden: welke Netflix-alternatieven zijn er eigenlijk? Wie biedt wat en wat kost het? In deze vergelijking geven we antwoord.


Streaming in Nederland

Steeds meer alternatieven voor Netflix in Nederland

De markt voor streaming is soms erg verwarrend en de beschikbaarheid van veel diensten vaak beperkt. Streaming-aanbieders zijn in het ene land wél en het andere land weer niet beschikbaar. Dit ligt aan de vele verschillende uitzendrechten en een toenemende trend naar eigen, lokale content. Daarnaast dringen telkens nieuwe partijen deze zeer competitieve markt binnen.

De overvloed aan verschillende aanbieders dwingt ons dus een selectie te maken voor dit artikel. We vergelijken de belangrijkste Netflix-alternatieven waaruit je in Nederland kunt kiezen, zoals Amazon Prime, Google Play Movies & Series, iTunes, Videoland en NLZIET. Met gratis portals zoals YouTube hebben we overigens geen rekening gehouden, ook al bieden die steeds meer legale films en series. Een overzicht van alternatieve videoplatforms voor YouTube vind je in dit artikel.

In onze vergelijking bekeken we uiteraard het aanbod aan films en series, maar ook de beschikbaarheid van mobiele apps, extra's en de abonnementsvoorwaarden. Verder proberen we te ontdekken of er naast aangekochte films en series ook originele inhoud (bijvoorbeeld eigen producties) te zien is.


Netflix: wat biedt het?

Wat de marktcijfers betreft, staat Netflix in Nederland op de absolute eerste plaats met meer dan twee miljoen abonnees. Meer dan een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft een Netflix-abonnement. De dienst is nog maar sinds 2013 in Nederland verkrijgbaar en marktaandeel zegt natuurlijk niet alles over de kwaliteit van het aanbod. Desondanks lukt het Netflix om een in vele opzichten gevarieerd aanbod samen te stellen. Het filmaanbod groeit snel, ook met oudere films, al is het nog wat onvolledig. Oudere klassieke cultfilms en filmhuisproducties ontbreken bijvoorbeeld overwegend. Daar staat tegenover dat Netflix uiterst succesvolle series heeft die het zelf produceert, zoals House of Cards, Stranger Things, Orange is the New Black, Narcos en de Marvel-series Jessica Jones, Luke Cage en Daredevil. Deze series bieden weken en soms maanden entertainment. Het label ‘Netflix Original’ staat intussen dus voor kwaliteit.

Naast eigen producties heeft Netflix populaire series in huis als The Walking Dead, Modern Family en Breaking Bad. De huidige seizoenen van deze series zijn in principe vrij snel bij Netflix te vinden, maar nieuwe films laten meestal even op zich wachten. Ook serie-hits als True Detective en Game of Thrones zijn nog niet beschikbaar op het streamingplatform. Er verschijnen echter regelmatig nieuwe releases; het aanbod van Netflix wordt meerdere keren per maand bijgewerkt. Ook zijn er veel bijzondere genres beschikbaar, zoals documentaires en anime-series.

Netflix onderscheidt zich vooral door zijn flexibele abonnementsmodel en tal van extra mogelijkheden: je kunt een maand gratis op proef kijken en het abonnement kan maandelijks online worden opgezegd. Je loopt als gebruiker dus nauwelijks risico. Als je het aanbod niet goed genoeg vindt, kun je na de proefmaand een andere service zoeken, wat ideaal is. Daarnaast is de dienst interessant voor iedereen die mobiel wil kijken, want Netflix heeft apps voor iOS, Android en Windows Phone. Voor de iOS- en Android-versie is er zelfs een handige downloadfunctie, zodat je zonder internetverbinding kunt kijken. Ook de eenvoudig uitwisselbare audiokanalen en ondertiteling zijn handig. Tot slot zijn er apps voor talloze smart-tv’s, alle populaire consoles, Apple TV en Chromecast. En natuurlijk kun je ook gewoon via je browser kijken.

Netflix biedt films en series in HD en Ultra-HD aan, maar vaak alleen in combinatie met duurdere abonnementen of zelfs een Premium-abonnement. Dit hoeft geen nadeel te zijn,maar de kenmerken van de duurdere abonnementen zijn zeker niet voor alle gebruikers aantrekkelijk, gezien de toeslag van enkele euro’s. HD is een bonus die bij het Standaardabonnement is inbegrepen, waarvan een groot percentage van de gebruikers profiteert. Verder biedt de toeslag alleen nog de mogelijkheid om op twee apparaten tegelijk te kijken. Het Premium-abonnement is pas interessant als je daadwerkelijk Ultra-HD en 4K kunt bekijken, dus zowel de desbetreffende apparaten hebt als een snelle internetverbinding.

Voordelen Nadelen
Geweldige originele producties In diverse genres ontbreken films en series
Flexibel abonnementsmodel De duurdere standaard- en premiumabonnementen bieden weinig extra's
Apps voor veel apparaten en besturingssystemen Je kunt niet afzonderlijk betalen voor films of series
Downloadfunctie voor mobiele apparaten Voor HD moet je extra betalen
Originele versies en ondertitels

Amazon Prime

Het Netflix-alternatief met veruit het grootste wereldwijde marktaandeel is Amazon Prime, dat nu ook in Nederland beschikbaar is. Het is succesvol door de slimme combinatie van premium-verzending van Amazon-pakketten en videoportaal. Dit betekent ook dat het een aanzienlijk grotere doelgroep bereikt dan Netflix.

Amazon Prime
Naast films en series biedt Amazon Prime extra snel geleverde en verzendkostenvrije Amazon-bestellingen. Bron: https://www.amazon.com/Prime-Video/b?ie=UTF8&node=2676882011


Het film- en serie-aanbod van Amazon Prime Video is in elk opzicht van dezelfde kwaliteit als Netflix. Het heeft hoogwaardige eigen producties zoals The Man in the High Castle, Goliath, The Grand Tour en Red Oaks. Ook heeft dit Netflix-alternatief regelmatig nieuwe en soms exclusieve content van derden. Amazon Prime heeft een iets breder assortiment aan producten en diensten, variërend van exclusieve blockbusters, zoals de Hunger Games-verfilmingen met Jennifer Lawrence, en succesvolle series, zoals Downtown Abbey en de populaire Bibi & Tina-kinderfilms. In de regel verschijnen nieuwe seizoenen van series zoals The Walking Dead tegelijk met Netflix. Je kunt het aanbod uitbreiden met content die je kunt kopen of huren.

Het abonnementsmodel is anders dan bij Netflix. Je kunt Prime een maand op proef kijken en daarna een maandabonnement afsluiten of het hele Amazon Prime-pakket voor een jaar aanschaffen. De minder flexibele abonnementen maken Prime wel tot een betaalbaar alternatief voor Netflix: de dienst kost 69 euro per jaar, wat minder is dan de basisversie van Netflix (7,99 euro per maand, dus 95,88 euro per jaar).

Daarnaast zijn er nauwelijks beperkingen in de mogelijkheden. Je kunt video’s bekijken in SD, HD en 4K, er is ondertiteling en vrijwel altijd originele audio. En er zijn apps voor iOS en Android, voor alle huidige consoles, de interne settopboxen Amazon Fire TV en Amazon Fire TV Stick. De downloadfunctie is ook een uitstekende oplossing voor veel mobiele apparaten, want daardoor kun je zonder internetverbinding kijken. Alleen op smart-tv's, Blu-Ray-spelers en thuisbioscoopsystemen is Amazon Prime Video iets minder sterk aanwezig dan Netflix. Parallel kijken is momenteel alleen mogelijk op twee apparaten tegelijk. Het premiumpakket van Netflix staat dit toe op maximaal vier apparaten – maar dat pakket is ook veel duurder.

Voordelen Nadelen
Originele en exclusieve inhoud van hoge kwaliteit Soms verwarrend verschil tussen Amazon Video (betalen per view) en Amazon Prime Video (onbeperkt voor één tarief)
Extra content tegen betaling beschikbaar Originele versies soms niet beschikbaar
Apps voor iOS, Android, consoles en de Amazon settopbox Minder of geen ondersteuning voor smart-tv's, Blu-ray-spelers en thuisbioscoopsystemen
HD-abonnement inbegrepen
Downloadfunctie voor mobiele apparaten
Ondertiteling

Videoland

Videoland
Videoland is een van de bekendste Netflix-alternatieven in Nederland en biedt toegang tot verschillende Nederlandse tv-programma’s en series. Bron: https://www.videoland.com/nl/


Waarschijnlijk het bekendste Netflix-alternatief in Nederland is Videoland. De site is onderdeel van RTL en biedt dan ook toegang tot verschillende Nederlandse tv-programma’s en series die eerder op de tv-zenders van RTL te zien waren, zoals Divorce, Moordvrouwen, Rozengeur & Wodka Lime, Van Speijk en Voetbalvrouwen. Verder is er een behoorlijk aanbod aan films. Net als Netflix biedt Videoland exclusieve producties, die vooral op Nederland zijn gericht, zoals de dramaserie Zwarte Tulp. Videoland zet overigens vaak een heel seizoen in één keer online. Perfect voor een regenachtig weekend dus.

Het abonnement van Videoland is vergelijkbaar met Netflix: je betaalt 8,99 euro per maand en kunt net zoveel kijken als je wilt. Dat kan via je browser en op je tablet of telefoon.

Voordelen Nadelen
Op verschillende apparaten beschikbaar Nauwelijks unieke, eigen producties
Ook in (Ultra-)HD Vrijwel alleen Nederlandse series
Downloadbare versies, dus films en series offline kijken
Ondersteunt tablets, smart-tv's en Apple TV, Chromecast en Humax H3

NLZIET

NLZIET
NLZIET toont vrijwel uitsluitend Nederlandse tv-programma’s. Bron: https://www.nlziet.nl/nl/


NLZIET is een Netflix-alternatief dat vrijwel uitsluitend Nederlandse tv-programma’s toont. Het sluit aan op de bekende publieke en commerciële tv-zenders, zoals NPO, RTL4, RTL5, RTL7, NET5, SBS6 en Veronica. De nadruk ligt dan ook op Nederlandse programma's en series, zoals Penoza, De Wereld Draait Door, Overspel en Flikken Maastricht. Vaak verschijnen afleveringen op NLZIET vrijwel tegelijk met de uitzending op tv, soms zijn ze zelfs al eerder te bekijken.

Er zijn apps voor iOS en Android en daarnaast kun je NLZIET via je browser bekijken. Ook Chromecast wordt ondersteund en mag je 2 apparaten (elke open browser telt als ‘apparaat’) tegelijk gebruiken. Tot slot heeft NLZIET live-tv geïntroduceerd. Je kunt dus publieke en private zenders live bekijken via internet.

Voordelen Nadelen
Publieke en private Nederlandse tv-programma's terugkijken Alleen de 12 grootste Nederlandse tv-zenders beschikbaar
Uitzendingen zijn soms zelfs eerder beschikbaar dan op live-tv Geen andere series of films
Ook streams in hoge kwaliteit
Je kunt Nederlandse zenders live bekijken

Google Play Films & TV

Google Play Films & TV
Google Play heeft veel actuele films en series – maar alleen voor individuele releases als huur- of koopversie. Bron: https://play.google.com/store/movies


Google Play biedt ook films en series via streaming aan, maar niet via een abonnementsmodel. Dit Netflix-alternatief is in Nederland steeds populairder. Speciaal voor minder regelmatige kijkers is het aanbod van Google Play de moeite waard. Films, seizoenen en afleveringen kunnen per stuk worden gehuurd of gekocht. Je hebt de maandelijkse kosten dus volledig onder controle, net als bij Amazon. Maar als je vaak kijkt, betaal je onder de streep meer dan met een abonnement.

Het aanbod van Google Play Films & TV maakt deze aanbieder tot een serieus Netflix-alternatief, zeker als het gaat om actuele en populaire films en series. De filmselectie is indrukwekkend en omvat de meeste van de huidige films en veel geselecteerde klassiekers. Op het gebied van series is de selectie beperkter. Google heeft bekende series als Game of Thrones, The Walking Dead, Sherlock en The Big Bang Theory, maar je zult geen spannende originele of exclusieve content vinden. Daarnaast is het koop- en huurmodel onaantrekkelijk voor binge-watchen, dus voor marathonkijkers. Als je een echte fan van series bent en regelmatig regenachtige weekenden op de bank voor de tv doorbrengt, is het prettiger als je series of afleveringen niet per stuk hoeft te betalen.

Als het gaat om extra's, gebruiksgemak en technologie is Google Play een goed Netflix-alternatief, vooral binnen het ecosysteem van Google: de Android en Chromebook-apps hebben bijvoorbeeld een offline- of downloadmodus. Ook voor apparaten met Apple iOS is er een app met downloadfunctie. Maar op alle overige apparaten werkt het niet. De beschikbaarheid van apps is sowieso buiten de mobiele apps nogal schaars: alleen de eigen streaming-stick Chromecast, Android TV, Roku en slechts enkele geselecteerde smart-tv’s van LG en Samsung worden direct ondersteund (bijvoorbeeld via HDMI naar de laptop). Gebruikers van andere smart-tv’s, consoles of Blu-ray-spelers hebben pech.

Een groot voordeel is dat inhoud met 5.1-geluid uitstekend klinkt op compatibele apparaten. Als het gaat om beeldkwaliteit kun je zowel de standaard SD-kwaliteit als HD kiezen in vele films en series. Sinds kort is ook 4K/UHD deels beschikbaar. Als vereisten hiervoor noemt de officiële supportsite een bandbreedte van 15 Mbit/s, Chromecast Ultra en een 4K-scherm.

Voordelen Nadelen
Zeer grote keuze aan films Geen tarief voor onbeperkt gebruik
Ook actuele blockbusters beschikbaar Geen eigen of originele content
Apps voor Android, iOS, Chromebooks Heeft daarom weinig extra's te bieden voor fans van series
Download-/offlinemodus voor mobiele apps Slechts weinig apparaten met native-apps ondersteund
HD en 4K/UHD

iTunes

Wat Google ‘Play Films & TV’ noemt, is bij Apple onder het iTunes-aanbod te vinden. In Nederland is iTunes als streamingplatform gemiddeld populair. Waarschijnlijk omdat je films en series weliswaar massaal op dit platform kunt vinden, maar niet in de vorm van een vast abonnement. Dit is identiek aan Google Play en beide diensten hebben dus ook vergelijkbare sterke en zwakke punten. Toch zijn er ook diverse verschillen.

iTunes
iTunes maakt reclame met een downloadfunctie en bonusmateriaal voor films en series. Bron: https://www.apple.com/nl/itunes/


Als je iTunes wilt testen, ontdek je meteen een groot verschil met de andere Netflix-alternatieven in dit artikel: er is momenteel geen functie om de video’s via de browser te bekijken. Je moet een iTunes-client downloaden en installeren op elk apparaat dat je wilt gebruiken. Hier staat tegenover dat de selectie aan films werkelijk enorm is, van klassiekers tot blockbusters; voor elk genre biedt iTunes een flink scala aan opties. Daarnaast biedt het series als Game of Thrones, House of Cards, The Big Bang Theory en vele andere populaire series, die je allemaal achter elkaar of individueel kunt bekijken.

Dat je alles afzonderlijk moet bestellen, brengt dezelfde voor- en nadelen met zich mee als bij Google: actualiteit en een brede keuze aan de ene kant, een hogere prijs voor minder video’s aan de andere kant. Maar de dienst van Apple biedt wel bonusmateriaal voor films en series, zoals je het kent van dvd’s en Blu-ray’s. Dit is perfect voor iedereen die geïnteresseerd is in interviews, making-ofs en andere achtergrondvideo’s. De beeld- en geluidskwaliteit van de films is ook overtuigend. Je kunt steeds meer films bekijken in HD en met 5.1-geluid, mits je natuurlijk de juiste thuisbioscoopapparatuur hebt. 4K-films zijn vooralsnog weinig beschikbaar.

Net als Google is iTunes een goed alternatief voor Netflix. De service richt zich wel voornamelijk tot Apple gebruikers, wat ook tot uiting komt in de beperkte ondersteuning van iTunes als het gaat om apps en platformen. iTunes kan alleen worden gebruikt op de iPhone, iPad, iPod Touch, Mac, PC en de eigen settopbox Apple TV. Als je geen smart-TV, Blu-ray-speler of console wilt gebruiken, heb je met dit Netflix-alternatief in ieder geval de mogelijkheid om offline te blijven kijken. De film wordt eenvoudig gedownload of tot het einde gestreamd en is dan offline in de iTunes-bibliotheek beschikbaar. De gebruikersinterface is ook intuïtief en praktisch. Tot slot hebben films en series in iTunes talrijke versies van audio en ondertiteling.

Voordelen Nadelen
Enorm aanbod aan films en series Alleen na downloaden en installeren van de eigen software, browserweergave niet mogelijk
Veel actuele films en klassiekers Geen tarief voor onbeperkt gebruik
Bonusmateriaal bij veel films Geen eigen, originele content
HD bij veel films Alleen apps voor iOS en PC
5.1-geluid voor steeds meer films 4K/UHD nog niet beschikbaar
Offline-modus

Een overzicht van Netflix en de alternatieven in Nederland

Netflix Amazon Prime Video Videoland NLZIET Google Play iTunes
Filmaanbod + ++ +++ + +++ +++
Serie-aanbod ++ +++ ++ ++ ++ +++
Eigen content Veel Veel Geen Geen Geen Geen
Actualiteit van het aanbod Matig Matig Matig Hoog (zelfs live-tv) Hoog Hoog
Tarief voor onbeperkt gebruik
Huur- en koopversies
Apps en beschikbaarheid Hoog Hoog Hoog Hoog Gering Gering
Download/offlinemodus voor mobiel gebruik
Maximale kwaliteit HD/UHD tegen betaling HD/UHD Soms UHD HD HD/UHD HD
Verschillende talen
Ondertiteling Deels Deels

Samenvatting

Alle voorgestelde Netflix-alternatieven hebben hun voordelen. Ze spreken zeer diverse doelgroepen aan en richten zich op totaal verschillende onderwerpen. Serieverslaafden zijn maandenlang zoet bij Amazon Prime, vanwege het voordelige abonnementsmodel en de vele toonaangevende, eigen programma’s. Voor liefhebbers van Nederlandse series en tv-programma’s bieden Videoland en NLZiet actuele en aantrekkelijke platforms. Wie vooral waarde hecht aan een actueel aanbod, ruime keus en uitstekende kwaliteit, en bovendien niet op de centen hoeft te letten, kan Google Play Films & TV en iTunes eens uitproberen. Deze laatste aanbieder heeft bovendien veel bonusmateriaal. Welk alternatief voor Netflix je ook kiest: elk van deze alternatieven heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Je persoonlijke voorkeuren zijn dus altijd bepalend.  

Ben je geïnteresseerd in meer alternatieven voor gevestigde programma's? Bij STRATO hebben we naast overzichten voor Netflix en YouTube, ook alternatieven voor Microsoft Office, Microsoft Visio, InDesign, Google Analytics, Google Translate, Skype, Whatsapp en Microsoft Onenote.