Google Translate: alternatieven voor de vertaalmachine van Google

Hosting aanbiedingen bekijken

Vertaalmachines op het web

De digitale wereld wordt steeds mondialer en internationaler. Of het nu in Web 2.0, sociale netwerken, op het werk of op vakantie is: online vertalers, zoals Google Translate, helpen ons om om te gaan met vreemde talen. Google Translate is een digitale vertaler die zich heeft bewezen als oplossing voor snel, eenvoudig en gratis zoeken naar vertalingen van individuele termen of hele zinnen. Met meer dan 100 beschikbare talen en een eenvoudig zoekmasker is Google Translate een effectieve en voortdurend ontwikkelende vertaler. Maar er zijn ook diverse handige alternatieven voor de Google-vertaler. Deze kunnen gemakkelijk concurreren met de marktleider en bieden soms zelfs betere functionaliteit, overzicht en mobiliteit. We presenteren ze in dit artikel, zodat je op elk moment de juiste vertaler paraat hebt.


Microsoft Translator

Microsoft Translator als Google Translate alternatief
Met de meertalige vertaler Microsoft Translator kun je zelf complexe zinnen en hele websites vertalen, bron: https://www.bing.com/translator.

Microsoft Translator is een vertaler die onder de Bing-zoekmachine valt; je komt hem dus ook onder de naam Bing Translator tegen. De tool heeft een zeer eenvoudige, volledig advertentievrije gebruikersinterface en vertaalt complete webpagina's en samenhangende zinnen met maximaal 5.000 tekens. Dit uiterst functionele hulpmiddel ondersteunt 60 talen, inclusief exotische varianten zoals het Mexicaanse Querétaro Otomí, het Oost-Aziatische Hmong Daw en zelfs Klingon, de fictieve taal uit Star Trek. Als gratis alternatief voor Google Translate stelt Microsoft Translator ook synoniemen voor. Als je complete zinnen of documenten wilt vertalen, levert de tool uitgebreide en verbazingwekkend goede resultaten. En je kunt je registreren of de mobiele app downloaden. Dan heb je zelfs toegang tot een tolkfunctie voor chats, waarmee je dus in meerdere talen direct online kunt communiceren. Er zijn verder individuele taalpakketten, die je kunt downloaden voor offline gebruik met de app.

Een bijzondere functie van Microsoft Translator is de ‘Try & Compare’-optie via een neuraal netwerk. Deze extra functie is gratis en je kunt er complexe termen en langere zinnen mee vergelijken in maximaal 10 talen, wat de vertaling nog nauwkeuriger maakt. De ondersteunde talen zijn Arabisch, vereenvoudigd Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Portugees, Russisch en Spaans. Deze functie werkt via kunstmatige intelligentie (KI) en controleert de context van het woord. Dat gebeurt algoritmisch binnen de zin én via complexe spraakherkenning op basis van grammaticale eigenschappen. Het maakt de vertaling veel meer ‘organisch’ dan bij andere vertalers, zoals Google Translate. Voor zakelijke klanten biedt Microsoft Translator een betaald abonnement met aanvullende functies.

Conclusie: wil je een vertaler die een écht goed alternatief vormt voor Google Translate? Dan kom je met Microsoft Translator erg ver. De tool vertaalt zowel zinnen als complete websites automatisch, het heeft een uitgebreid aanbod aan talen en het biedt een KI-vertaaltool.

Voordelen Nadelen
Uitgebreid aanbod aan talen Geen geïntegreerde zoekfunctie
Vertaling van hele zinnen en websites Registratie nodig (voor zakelijke features)
Volledig advertentievrij
Nauwkeuriger vertalen dankzij neuraal netwerk, voor in totaal 10 talen
Real-time tolkenfunctie voor chatgesprekken
Vrij selecteerbare bron- en doeltaal
Offline bruikbaar

Dict.cc

Dict.cc als Google Translate alternatief
Met Dict.cc kun je snel een breed scala aan woorden vinden, bron: https://www.dict.cc/.

De vertaaltool Dict.cc is qua vormgeving minder aantrekkelijk dan Microsoft Translator, maar is met een groot aanbod aan talen ook zeker een goede optie als digitale vertaler. In totaal kan hier in 27 verschillende talen worden vertaald, uitgaande van de twee brontalen Duits en Engels. Met extensies, zoals een mobiele vertaler-app en plug-ins voor je browser, is Dict.cc ook een redelijk alternatief voor Google Translate. De vertaler biedt een directe vergelijking met andere online woordenboeken en portalen zoals Wikipedia of Google. Deze extra functie zit onder de informatieknop (‘i’). Je kunt de tool ook downloaden en offline gebruiken.

Verder biedt Dict.cc de mogelijkheid om met een muisklik op internet individuele woorden te vertalen, door middel van een praktische koppeling met het shareware-programma LingoClick. In omvang is de vertaler bijzonder indrukwekkend dankzij het uitgebreide repertoire van synoniemen en zinnen. Dus als je zo veel mogelijk keuze bij je vertalingen wilt, of gewoon een aanvulling op Google Translate zoekt, is de gratis service van Dict.cc een prima oplossing.

Conclusie: snel en uitgebreid. Dict.cc bevat een grote database voor gedetailleerde vertalingen en kan ook offline worden gebruikt.


Voordelen Nadelen
Breed scala aan talen Gebruikersinterface enigszins onoverzichtelijk
Mobiele app Vertaalt geen formuleringen of websites
Vocabulairetrainer met woordgeheugen, gesproken weergave, link naar andere woordenboeken. Registratie vereist (voor extra features)
Tekstbestanden kunnen offline worden gebruikt (via download) Geen geïntegreerde zoekmachine
Plug-ins voor Windows, Mac OS X Bron- en doeltaal niet vrij te kiezen
Via forum helpt de community bij vertaling
Ook Engels als basistaal beschikbaar

Linguee

Linguee als Google Translate alternatief
Linguee maakt het gemakkelijker om externe bronnen te gebruiken, bron: https://www.linguee.de/.

Ten opzichte van Google Translate is Linguee een intuïtief en helder alternatief. Met een eenvoudige gebruikersinterface en tot 25 beschikbare talen biedt de tool effectieve hulp bij het vertalen. Een groot voordeel ten opzichte van Google Translate: Linguee zoekt op het web naar geschikte vertalingen en biedt dus zowel definities uit het eigen lexicon als suggesties voor terminologie uit andere bronnen. De vertaler markeert die suggesties in de meeste gevallen als ‘ongecontroleerd’, maar ze bieden toch een goede vergelijking, zodat je de juiste formulering snel vindt.

Linguee biedt in dit verband niet alleen een gedetailleerde vertaling inclusief synoniemen, maar is vooral ook een vertaler die zinsdelen verwerkt en hierbij de context biedt voor de gekozen vocabulaire. Dit maakt Linguee een goed Google Translate-alternatief, omdat ook variaties van vaktermen worden weergegeven. Door middel van de app en geïntegreerde database kan je Linguee ook onderweg en in offline modus gebruiken.

Conclusie: Linguee is zowel vertaler als zoekmachine. Dit alternatief voor Google Translate legt verbanden tussen zoektermen en webpagina's met vergelijkbare inhoud. Daarom is het bijzonder geschikt als je creatieve of technische teksten wilt vertalen.

Voordelen Nadelen
Uitgebreid aanbod aan talen Externe vertaalresultaten worden niet geverifieerd
Mobiele app Vertaalt geen formuleringen of websites
Geïntegreerde zoekmachine (woorden en zinnen) met gesproken weergave Bron- en doeltaal niet vrij te kiezen
Bijzonder geschikt voor onderzoek op technisch gebied en creatieve formuleringen
Offline beschikbaar

Reverso

Reverso als Google Translate alternatief
Met Reverso kun je niet alleen termen vertalen, maar ze ook controleren; bron: http://www.reverso.net/.

Als alternatief voor Google Translate is Reverso een handige en informatieve vertaaltool. Het toont illustratieve voorbeelden bij elke vertaling, wat het gebruik vereenvoudigt. Ook leer je zo sneller een vreemde taal. De digitale vertaler heeft bovendien een handige vervoegingscontrole voor meertalige werkwoorden en een spellingcontrole met autocorrectie (in het Engels en Frans). Anders dan Google Translate, maakt dit Reverso bijzonder geschikt voor taalcontroles en correcties. Er is een app, ‘Reverso Context’, voor mobiel gebruik. En je kunt je gratis registreren om diverse extra functies te gebruiken, zoals woordgeheugen, zoekgeschiedenis en uitgebreide voorbeeldzinnen.

Reverso Localize is een betaalde versie van Reverso die je kunt gebruiken voor het vertalen en bekijken van complete websites, alsmede voor het vertalen en bewerken van documenten zoals presentaties, cv's of contracten. Dankzij links naar nieuws-websites, encyclopedieën en afbeeldingenzoekers kun je gemakkelijk ook andere bronnen op het web bij je vertaling betrekken.

Conclusie: Reverso is een Google Translate-alternatief waarmee je vertalingen kunt controleren en corrigeren. De volledige functionaliteit is alleen beschikbaar voor geregistreerde gebruikers.

Voordelen Nadelen
App voor mobiel gebruik Beperkt aantal talen
Spelling- en grammaticacontrole (Engels en Frans) Niet offline bruikbaar
Beperkte basisversie Registratie vereist (voor extra features)
Bron- en doeltaal kunnen vrij worden gekozen (in beperkte mate)
Link naar andere woordenboeken en zoekmachines

Babylon

Babylon als Google Translate alternatief
Met Babylon kun je snel termen en zinnen vertalen, bron: http://vertalen.babylon-software.com/.

Het Google Translate-alternatief Babylon is het laatste dat we bespreken. Met deze tool kun je snel termen en bijbehorende zinnen vertalen. Babylon is vooral geschikt voor snel zoeken en vergelijken van bestaande vertalingen. Babylon genereert de informatie via de database, die bestaat uit meer dan 1600 woordenboeken en glossaria. De gebruikersinterface is netjes, gebruiksvriendelijk en daarom vooral handig voor snel en flexibel zoeken in verschillende bron- en doeltalen. Ook biedt de tool naast een vertaalfunctie een online woordenboek en thesaurus (voor synoniemen) aan. Babylon is daarnaast ook als app te downloaden voor verschillende platformen en offline te gebruiken.

Conclusie: net als Google Translate, is Babylon een eenvoudig vertaalhulpmiddel voor snel, aanvullend en flexibel zoeken in meer dan 75 talen.

Voordelen Nadelen
Snelle, eenvoudige vertaler Vertalingen kloppen niet altijd
Flexibel inzetbaar Geen uitgebreide zoekfunctie met verschillende vertaalsuggesties
Veel verschillende talen Niet offline bruikbaar

Geen vervanging voor professionele vertalers

Google Translate is waarschijnlijk de bekendste gratis vertaler op internet. Of je een vertaaltool nu gebruikt voor je werk of voor privédoeleinden, ze vormen altijd praktische hulpmiddelen. En op internet vind je veel alternatieven voor Google Translate, waarmee je jouw eigen vertalingen kunt ondersteunen, van eenvoudige woorden tot complete websites. Naast online vertalers, zijn de meeste vertaaltools als app beschikbaar voor gebruik op je smartphone of tablet. Toch moet je altijd één ding in gedachten houden: geautomatiseerde vertaalprogramma’s zijn gebaseerd op algoritmische analysefuncties en daarom verschillen hun zoekresultaten vaak in kwaliteit en nauwkeurigheid. Zelfs de beste en meest uitgebreide hulpmiddelen kunnen het werk van gekwalificeerde menselijke vertalers niet overnemen. Ze kunnen de terminologie en teksten niet professioneel controleren en in hun context begrijpen. Afhankelijk van het type tekst zijn altijd aanvullende aspecten bepalend, zoals specialistische kennis, ervaring, culturele kennis, een goed taalgevoel en een gevoel voor tonaliteit, ritme of de context van individuele formuleringen. Maar hoe dan ook kunnen Google Translate én de hier genoemde alternatieven voor de Google-vertaler je altijd prima ondersteunen, als taalhulp in je werk en je dagelijks leven.

Tool Talen App Browser (plug-ins) Reclame Offline bruikbaar
Microsoft Translator 60 verschillende Android, iOS, Windows, Amazon Microsoft Edge Nee Ja
Dict.cc 27 verschillende Android, iOS Firefox, Chrome Ja Ja
Linguee 25 verschillende Android, iOS Firefox Ja Ja
Reverso 9 verschillende Android, iOS Firefox, Chrome, Safari Ja Nee
Babylon 75 verschillende Android, iOS, Windows, Blackberry, Kindle Firefox, Chrome, Safari Ja Nee