YouTube: de grootste, maar niet de enige

Van de belangrijkste social media kanalen is YouTube de onbetwiste koploper als het om videoportals gaat. YouTube heeft naar eigen zeggen meer dan een miljard gebruikers, wat neerkomt op bijna een derde van alle internetgebruikers. Het is dan ook niet vreemd dat het platform al lange tijd beschouwd wordt als een effectief marketinginstrument. Je kunt video's met slechts enkele klikken uploaden en je kunt automatisch gegenereerde HTML-codes gebruiken om video’s in te bedden op je website. Maar er zijn ook diverse alternatieven voor YouTube, die particulieren en zakelijke gebruikers eveneens talrijke mogelijkheden bieden. Vier van deze alternatieven zijn Dailymotion, Vimeo, Flickr en Vevo. Hieronder bespreken we deze videoplatformen en zetten we hun voor- en nadelen op een rij.


YouTube-alternatief 1: Dailymotion

Dailymotion is een videoportal uit Frankrijk. Kijkend naar de gebruikersaantallen van Dailymotion, is dit momenteel één van de beste alternatieven voor YouTube. Met name in het land van herkomst. In Frankrijk had de dienst in 2015 een actief bereik van 23 procent. Internationaal gezien kan geen enkele andere dienst hieraan tippen. Deze statistieken plaatsen Dailymotion in Frankrijk op de tweede plaats, na YouTube (actief bereik van 57 procent). Maar ook in veel andere landen is het videoportaal de tweede speler na YouTube. Het bedrijf schat in dat de site zo’n 300 miljoen gebruikers over de hele wereld heeft. Via Dailymotion worden maandelijks 3,5 miljard video’s afgespeeld.

Dailymotion scoort vooral goed op het gebied van uploadspecificaties. Video’s kunnen maximaal 2 GB groot en 60 minuten lang zijn. Veel video- en audioformaten worden ondersteund, zodat uploaders kunnen kiezen tussen .mov, .mpeg4, .mp4, .avi en .wmv-bestanden. Bij een snelheid van 25 FPS wordt H.264 aanbevolen als videocodec en AAC als audiocodec. De resolutie is maximaal 1080p (full HD). Dit maakt het portaal bijzonder geschikt voor veeleisende uploaders; het online zetten van grote bestanden en video’s van een uitstekende beeldkwaliteit is geen probleem.

De blauw-witte lay-out van Dailymotion is overzichtelijk. De indeling van de elementen is grotendeels gebaseerd op de grote concurrent YouTube, zodat gebruikers gemakkelijk hun weg vinden op de site. Ook het inbedden en delen van video's op externe platformen is zeer eenvoudig; met één klik wordt de juiste HTML-code aangemaakt.

alternatief voor YouTube: Dailymotion
Screenshot van Dailymotion, bron: http://www.dailymotion.com

Nog meer mogelijkheden zijn er voor zogenaamde partners. Niet alleen YouTube biedt je namelijk de mogelijkheid om geld te verdienen; ook met Dailymotion kun je inkomsten genereren met je video’s, de player aanpassen en je omzet analyseren met een tool. Dit maakt Dailymotion tot een geschikt YouTube-alternatief voor bloggers die hun content tegen vergoeding beschikbaar willen stellen of premium-video’s willen aanbieden. Wie bijvoorbeeld het website-verdienmodel van Dailymotion wil gebruiken, kan zijn site hiervoor laten vrijgeven of een speciale widget inbouwen. Aan dit partnerprogramma nemen al diverse bekende partners deel, waaronder CNN.

Een ander groot voordeel van Dailymotion is het uitgebreide aanbod aan apps; het YouTube-alternatief is met bijbehorende apps beschikbaar op veel smart-tv's, settopboxen en op Sony Playstation 4 en kan dus vanaf de bank bekeken worden. Je kunt de service ook gebruiken via apps op iOS, Android of Windows.

Voordelen Nadelen
Een van de populairste alternatieven voor YouTube Heeft in Nederland maar een klein marktaandeel
Uitgebreide uploadfuncties
Duidelijke lay-out
Videobestanden van maximaal 2 GB en 60 minuten lengte mogelijk
Mogelijkheden tot geld verdienen met je video’s
Apps voor allerlei apparaten

YouTube-alternatief 2: Vimeo

Vimeo is een Amerikaanse videodienst die in 2004 op de markt is gebracht en zich specialiseert in artistieke, hoogwaardige video's. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dienst door filmmakers is opgericht en dat vooral regisseurs hun creaties via dit platform vertonen. Op Vimeo vind je bijvoorbeeld indrukwekkende korte films, documentaires en muziekvideo's. Als je geïnteresseerd bent in een breed aanbod aan onafhankelijke producties, is Vimeo één van de betere alternatieven voor YouTube. Het bereik van Vimeo is aanzienlijk minder dan dat van zijn belangrijkste concurrent, maar het platform heeft een niche gevonden in de doelgroep die zoekt naar hoogwaardige content.

Dat Vimeo een uitwisselingsplatform voor creatieve geesten wil zijn, zie je direct terug op de startpagina. Hier worden video’s gepresenteerd die door medewerkers zijn uitgezocht en die zo samen een soort interactieve galerij vormen. Als het om het uploaden van video’s gaat, heb je als gebruiker veel mogelijkheden. Ook het online plaatsen van content in topkwaliteit is geen probleem. Vimeo biedt verschillende account-upgrades aan: met de gratis basisversie mag je 500 MB video per week uploaden, met Vimeo Plus 5 GB per week en met Vimeo Pro 20 GB per week, wat betekent dat je zelfs korte films in 4K Ultra-HD-resolutie kunt publiceren. Er zijn dus, vooral bij de professionele accounts, nauwelijks limieten voor uploaders. Alleen de frame rate wordt automatisch verlaagd als deze bij het uploaden hoger ligt dan 60 FPS.

Met de Pro-versie van dit YouTube-alternatief kun je drie teamleden toevoegen aan je account, de player volledig aanpassen en content verkopen via video on demand. Hierbij gaat 90 procent van de opbrengsten naar de maker of eigenaar van de video. Daarnaast is er een uitgebreid pakket met diverse tools, analyseprogramma's en een volledig advertentievrije gebruikersinterface. Commerciële verkopers kunnen zelfs tot 5 TB aan opslagruimte reserveren met Vimeo Business, zonder wekelijkse limiet. In dit account mag je tien teamleden toevoegen, die allemaal toegang hebben tot tools voor analyse, marketing en workflow.

alternatief voor YouTube: Vimeo
Screenshot van de Vimeo on demand-pagina, bron: https://vimeo.com/ondemand/startselling

Vimeo heeft veel tutorials in het Help Center, die je bijvoorbeeld helpen bij het exporteren van video's uit de meest populaire bewerkingstoepassingen, zoals Quicktime, Windows Live Movie Maker en iMovie. Op het platform staat kwaliteit boven kwantiteit, en daarmee onderscheidt Vimeo zich duidelijk van Youtube. Vimeo richt zich meer op professionele filmmakers, marketingmanagers en kunstenaars. Dit betekent echter ook dat veel belangrijke functies van dit YouTube-alternatief alleen tegen betaling beschikbaar zijn.

Gebruikers profiteren overigens ook met de gratis versie van de innovatieve content en kunnen talrijke handige apps installeren. Vimeo is beschikbaar op mobiele besturingssystemen als Android, iOS en Windows smartphones. Daarnaast kun je de service in de woonkamer gebruiken via tal van apparaten, waaronder Chromecast, Apple TV, de Xbox 360 en smart-tv’s van fabrikanten als Panasonic, Philips en Samsung. Verder heeft Vimeo een deskundige community, die ondersteuning kan bieden en waardevolle feedback kan geven.

Voordelen Nadelen
Hoogwaardige content Heeft in Nederland maar een klein marktaandeel
Het platform is vooral voor professionele videomakers interessant De belangrijkste features voor uploaders zijn alleen als betaalde dienst beschikbaar
Uitgebreide (betaalde) account-upgrades mogelijk, met handige tools en tutorials
Toegang tot ondersteuning en feedback van de community
Apps voor diverse apparaten

YouTube-alternatief 3: Flickr

Flickr heeft meer dan 90 miljoen gebruikers in 63 verschillende landen, die dagelijks ongeveer een miljoen foto’s delen via het platform. Misschien vraag je je af waarom Flickr een alternatief voor YouTube is; het wordt immers vooral gebruikt voor foto’s. Sinds begin 2008 is het echter eveneens mogelijk om via Flickr video’s te uploaden. Het gaat daarbij om video’s met een lengte van maximaal 180 seconden, die beschouwd worden als ‘lange foto’s’. Voor je via Flickr een video kunt uploaden, dien je een gratis account aan te maken. Het uploaden van een video gaat vervolgens op dezelfde manier als het uploaden van een foto. Flickr accepteert veel verschillende bestandsformaten en video’s kunnen ook in HD-kwaliteit worden geüpload. Zowel met een gratis account als met een betaald account, beschik je over 1 TB aan opslagruimte. Wat de betaalde accounts anders maakt, is dat je daarmee advertentievrij kunt browsen en publiceren, en via gedetailleerde statistieken inzage hebt in de prestaties van je content.

Hoewel Flickr op het gebied van video’s maar weinig mogelijkheden biedt, heeft dit YouTube-alternatief wel een grote hoeveelheid actieve gebruikers. Dit is een belangrijk voordeel wanneer je met je content graag een groot publiek wilt bereiken.

alternatief voor YouTube: Flickr
Screenshot van Flickr, bron: https://www.flickr.com/search/?text=video&media=videos

Voordelen Nadelen
Hoogwaardige content Video’s mogen maximaal 3 minuten lang en 1 GB groot zijn
Bij elk account 1 TB opslagruimte Weinig functies rondom het uploaden van video’s
Statistieken inzien en advertentievrij browsen en publiceren met een betaald account
Bijna elk bestandsformaat wordt ondersteund

YouTube-alternatief 4: Vevo

Met meer dan 51 miljoen unieke bezoekers en 12 miljard views per maand, is Vevo uitgegroeid tot een populair platform voor de promotie van muziekvideo’s. De meeste muzikanten willen graag dat zoveel mogelijk mensen hun video’s zien, en Vevo biedt gebruikers de mogelijkheid om met hun video op de startpagina te verschijnen en een nog groter publiek te bereiken. Om dit voor elkaar te krijgen, dien je informatie over jezelf of je band op te sturen (zoals tourdata, albumverkoop en je Twitter- en Facebook-account). Wanneer er op je video geklikt wordt, komt de gebruiker op je Vevo-pagina terecht en ziet hij of zij de rest van jouw content. Als je 100 miljoen views hebt, krijg je een zogenaamde Vevo Certified-Award. In tegenstelling tot op YouTube, worden er op Vevo uitsluitend muziekvideo’s gepubliceerd. Mocht je andere content willen publiceren, dan is Vevo dus geen geschikt alternatief voor YouTube.

alternatief voor YouTube: Vevo
Screenshot van Vevo, bron: https://www.vevo.com/

Voor het aanmaken van accounts werkt Vevo samen met Vydia. Het beoordelen van je aanvraag duurt 1-2 werkdagen. Of en wanneer je profiel daadwerkelijk door Vevo geaccepteerd wordt, is afhankelijk van de vraag. Dit laatste beoordelingsproces kan wat meer tijd in beslag nemen. Is je profiel geaccepteerd, dan kun je video’s gaan toevoegen en op je dashboard zien hoeveel geld deze video’s opleveren. Als artiest betaal je vanaf 20 euro per jaar voor een Vevo-pagina. Omdat Vevo aan YouTube gekoppeld is, kunnen de video’s die je publiceert ook via YouTube bekeken worden.

Vevo is in veel landen beschikbaar. Ook kan het via veel platformen worden bekeken, waaronder Android, Windows Phone, iOS, Apple TV en Xbox 360.

Voordelen Nadelen
Inkomsten genereren met video’s Pagina moet beoordeeld worden voor je video’s kunt toevoegen
Mogelijkheid om op de startpagina te verschijnen Aan belangrijke uploadfuncties zijn kosten verbonden
Vevo Certification na 100 miljoen views Niet gratis; prijzen beginnen bij 20 euro
Beschikbaar op veel apparaten

Samenvatting

De bovenstaande vier platformen zijn allemaal goede alternatieven voor YouTube. Maar waar Dailymotion in veel opzichten vergelijkbaar is met YouTube, hebben de andere drie videodiensten elk hun eigen niche gevonden. Vimeo onderscheidt zich van YouTube door zich te richten op kwalitatief hoogwaardige content en professionele videomakers. Flickr is in de eerste plaats een fotografieplatform, dat daarnaast de mogelijkheid biedt om korte video’s te uploaden. Voor muzikale acts die een groter publiek willen bereiken, is Vevo het ideale platform; deze videodienst accepteert uitsluitend muziekvideo’s.

Overigens zijn er op YouTube steeds vaker films en afleveringen van series te vinden, waardoor YouTube ook als een concurrent van Netflix gezien kan worden. Echter is het aanbod op YouTube veruit kleiner dan op Netflix en andere alternatieven.

Lees je graag meer? In ons handboek hebben we het verder niet enkel over alternatieven voor andere social media zoals Whatsapp, Skype of Facebook, maar ook over handige tools zoals voor Microsoft Onenote-notebook.