Een alternatief office-pakket

Zoals de naam al doet vermoeden, is Microsoft Office een softwarepakket dat geschikt is voor verschillende kantoortoepassingen. Microsoft Office bevat applicaties voor tekstverwerking, het maken van tabellen, presentaties, databases en een eigen e-mailprogramma. Het is een voordeel dat de meeste bedrijven gebruik maken van Microsoft Office, waardoor er nauwelijks problemen ontstaan bij het uitwisselen van bestanden. Die luxe heeft ook een prijs: voor bedrijven kost het eenvoudigste installatiepakket van Microsoft Office maandelijks zo’n 10 euro per werknemer. Privégebruikers betalen momenteel ongeveer 70 euro voor één gebruiker; licenties voor meerdere gebruikers lopen al snel op tot honderden euro’s. Veel privégebruikers vinden deze prijzen te hoog. Welke gratis alternatieven zijn er voor Microsoft Office?


Microsoft Office Online: werken vanaf elke plek

Voordelen Nadelen
Mogelijkheid om overal te werken Iets langzamer dan desktopprogramma’s
Mogelijkheid om met meerdere gebruikers aan dezelfde documenten te werken Minder gegevensbeveiliging
Altijd up-to-date Minder functies

Als je het niet erg vindt om uitsluitend te kunnen werken als je over een internetverbinding beschikt, kun je eenvoudig overstappen op de onlineversie van Microsoft Office als alternatief voor het reguliere office pakket. Het voordeel is dat je vanaf elke computer toegang hebt tot je bestanden, zodat het niet uitmaakt als je je laptop thuis hebt laten liggen. Bovendien kun je bij de onlineversie met meerdere personen aan een document werken en zie je meteen wie wanneer, welke veranderingen heeft aangebracht. Daarnaast hoef je nooit meer Office-updates te installeren: de onlineversie is altijd up-to-date.

Natuurlijk heeft de onlineversie van Microsoft Office ook nadelen. Het programma werkt wat langzamer dan de desktopversie en de kwaliteit van de internetverbinding heeft invloed op de reactietijd van het programma. Veel gebruikers vinden het bovendien geen fijn idee om hun werk op een server op te slaan, omdat ze dan geen controle hebben over de gegevensbescherming. Echter vormt de internetverbinding een groter gevaar: wie met een openbare WiFi-verbinding op Microsoft Office Online werkt, loopt het risico dat de geüploade bestanden gemakkelijk door anderen kunnen worden meegelezen. Er wordt hier namelijk geen gebruik gemaakt van encryptie van de inhoud. Tot slot heeft Microsoft Office Online ook minder functies dan het betaalde Microsoft Office-pakket: de applicaties beperken zich tot Word, Excel en PowerPoint. Microsoft Visio wordt bijvoorbeeld buiten beschouwing gelaten. Echter bestaan er ook voor dit Office-programma goede en gratis alternatieven. Wie meer functies nodig heeft dan Word, Excel en PowerPoint, moet op zoek naar een ander alternatief voor Microsoft Office.

Microsoft Office-alternatieven

Het bekendste Office-alternatief: OpenOffice

Voordelen Nadelen
Vergelijkbare indeling met Microsoft Office; geen linten (ribbons) Slaat geen .docx-, .xlsx- en.pptx-bestanden op
Vergelijkbare functies als Microsoft Office Weinig updates

OpenOffice is waarschijnlijk het bekendste alternatief voor Microsoft Office. Het softwarepakket lijkt op dat van Microsoft Office en biedt programma’s voor tekstverwerking en voor het maken van tabellen, presentaties en databases. Bovendien heeft OpenOffice een programma voor het verwerken van wiskundige formules. Ook de lay-out en de interface van OpenOffice lijken over het algemeen op de programma’s uit het Microsoft-pakket. De functies zijn ook grotendeels identiek. Voor sommige gebruikers zou het doorslaggevend kunnen zijn dat OpenOffice geen gebruik maakt van een lint in de lay-out, wat Microsoft Office sinds 2007 kenmerkt. Een belangrijk verschil is ook dat OpenOffice weliswaar alle bestandsformaten van Microsoft opent, maar .docx voor Word, .xslx voor Excel en .pptx voor Powerpoint niet kan opslaan. Als je die bestanden wilt opslaan, moet je ze daarom converteren naar .doc, .xsl en .ppt-bestanden. Dat kan bij tekstdocumenten leiden tot kleine verschuivingen in de formattering. Voordat je documenten uit OpenOffice afdrukt, is het daarom raadzaam om ze te exporteren als .pdf-bestand. OpenOffice werkt onder Windows, Linux en Mac OS X.

Microsoft Office-alternatieven: OpenOffice

LibreOffice: alternatief voor OpenOffice

Voordelen Nadelen
Slaat ook .docx-, .xlsx- en .pptx-bestanden op Soms verschuivingen in de lay-out
Regelmatige updates Sommige functies zijn niet voldoende ontwikkeld
Viewer voor Android

LibreOffice splitste zich in 2010 af van OpenOffice nadat Oracle laatstgenoemde had overgenomen. Het officepakket lijkt in veel opzichten echter op OpenOffice. In tegenstelling tot OpenOffice kan LibreOffice ook .docx-, .xslx- en.pptx-bestanden opslaan. In de praktijk leidt dit echter ook tot kleine verschuivingen in de lay-out. Omdat er aan de ontwikkeling van OpenOffice een tijdje geen aandacht is besteed, heeft LibreOffice intussen een voorsprong opgebouwd. LibreOffice wordt daarom op het ogenblik door velen gezien als het beste alternatief voor Microsoft Office.

Er zijn voor LibreOffice ook aanzienlijk meer updates beschikbaar dan voor OpenOffice, wat het pakket vooral interessant maakt voor gebruikers die graag vooroplopen in de ontwikkeling en de nieuwste versies willen uitproberen. In het verleden hebben de ontwikkelaars van LibreOffice ook af en toe niet voldoende doorontwikkelde functies in hun software geïntegreerd – of er ontstonden bij de ontwikkeling nieuwe functiefouten. Die werden dan natuurlijk in de volgende versie weer gecorrigeerd. Net als OpenOffice werkt LibreOffice onder Linux, Windows en Mac OS X. LibreOffice heeft bovendien een viewer voor Android.

Microsoft Office-alternatieven: LibreOffice

WPS Office Free: een door advertenties betaald alternatief voor Microsoft Office

Voordelen Nadelen
Kan ook .docx-, .xlsx- en .pptx-bestanden opslaan Reclame bij sommige functies
Paragraph layout tool Uitgebreide opties alleen in betaalde versie
Flexibel aan te passen interface Niet beschikbaar voor Mac OS X
Eye protection mode en night mode Niet beschikbaar in het Nederlands
Mobiele versies voor iOS en Android

WPS Office Free is de gratis versie van het WPS Office-businesspakket. Dit gratis alternatief voor Microsoft Office bestaat uit een tekstverwerkingsprogramma, een programma voor het maken van presentaties en een programma voor het maken van tabellen. WPS Office Free is compatibel met de bestandsformaten van Microsoft Office. Het pakket maakt ook gebruik van de zogenaamde ribbon interface (het lint) in plaats van een klassiek menu. Het officepakket is beschikbaar voor Windows en Linux en voor de mobiele besturingssystemen iOS en Android. De software is te downloaden in verschillende talen, waaronder Engels. Een Nederlandse versie is niet beschikbaar.

WPS lijkt qua lay-out, in vergelijking met OpenOffice en LibreOffice, meer op de nieuwere versies van Microsoft Office, maar is flexibeler: gebruikers die niet gecharmeerd zijn van het lint kunnen gemakkelijk wisselen naar het statische menu. Andere voordelen van WPS zijn de tabs die het wisselen tussen documenten vereenvoudigen en de paragraph layout tool waarmee gemakkelijk paragrafen kunnen worden gemaakt. Uniek zijn ook de eye protection mode die de achtergrond zachtgroen maakt en de night mode waarbij de achtergrond zachtgrijs wordt.

Sommige gebruikers ervaren het als een nadeel dat er advertenties verschijnen bij sommige functies, zoals het afdrukken of exporteren van een .pdf-document. Wie dat niet wil, kan kiezen voor een betaalde licentie. Het tonen van advertenties is in ieder geval een verbetering ten opzichte van eerdere versies van WPS, waarbij een watermerk in de afgedrukte documenten en de geëxporteerde .pdf-bestanden stond.

Microsoft Office-alternatieven: WPS Office Free

Calligra Office: een alternatief voor creatieve gebruikers en Linuxgebruikers

Voordelen Nadelen
Zeer goed tekenprogramma Werkt alleen goed onder Linux
Ontwikkeld door een actieve community Beperkte functies in Words
Kan geen Microsoft Office-bestanden opslaan

Calligra is waarschijnlijk de meest bijzondere van de hier besproken officepakketten. Hoewel het pakket in theorie beschikbaar is voor Windows, Mac OS X, FreeBSD en Linux, werkt het programma het best onder Linux. Calligra is vooral geschikt voor gebruikers die het voor creatieve doelen willen gebruiken. Net als de andere alternatieven voor Microsoft Office heeft Calligra programma’s voor tekstverwerking (Words), voor het maken van tabellen (Sheets) en van presentaties (Stage). De drie programma’s zijn in principe vergelijkbaar met die van OpenOffice en LibreOffice, maar het aantal functies lijkt meer op dat van Google Docs. Calligra kan de bestandsformaten van Microsoft Office openen, maar niet opslaan.

Calligra Office onderscheidt zich vooral door haar creatieve applicaties. Eén daarvan, het tekenprogramma Krita heeft zich ontwikkeld tot de concurrent van GIMP en heeft in 2015 de ‘Artists Choice Award’ van het tijdschrift ImagineFX gewonnen. Krita wordt inmiddels uitgegeven door een eigen stichting, maar blijft in het Calligra Officepakket en alle ontwikkelaars van Krita zijn lid van de KDE-community die ook Calligra Office heeft ontwikkeld. Krita is vooral bekend door de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende kwasten en door een interface die een snelle aanpassing van het bewerkingsvenster aan het huidige project mogelijk maakt.

Microsoft Office-alternatieven: Calligra Office

Softmaker FreeOffice: een Duits alternatief voor Microsoft Office

Voordelen Nadelen
Compacte software: werkt vanaf een USB-stick Slaat geen .docx-, .xlsx- en .pptx-bestanden op
Makkelijk te bedienen menu, overzichtelijke lay-out Simpel pakket met 3 programma’s
Goede ondersteuning van producent Niet beschikbaar voor iOS en Mac OS X
Androidversies voor smartphone en tablet

FreeOffice is een Microsoft Office-alternatief dat is ontwikkeld door de softwareontwikkelaar Softmaker uit Duitsland. De 3 applicaties van FreeOffice heten TextMaker, PlanMaker en Presentations. Met FreeOffice 2016 heeft Softmaker een gebruiksvriendelijke en goed functionerende versie ontwikkeld. Het pakket vereist weinig opslagruimte en kan zelfs draaien vanaf een USB-stick, wat het gebruik op verschillende computers vereenvoudigt. De lay-out lijkt op die van Microsoft Office XP en biedt een intuïtieve bediening zonder lint. FreeOffice is beschikbaar voor Linux en Windows – voor Android is er een smartphone- en ook een speciale tabletversie.

FreeOffice kan de bestandsformaten .doc en .docx, .xls en .xlsx en .ppt en .pptx en ook oudere Microsoftformaten probleemloos openen. Voor het opslaan van .docx, .xlsx en.pptx heb je een betaalde versie nodig van het pakket, Softmaker Office. De programmabundel bevat ook een synoniemenwoordenboek, een formule-editor en uitgebreide beeldbewerkingsfuncties. Een leuk extraatje van het gratis pakket is dat .epub-bestanden kunnen worden geëxporteerd, dit is een nieuwe functie in de versie uit 2016. Tot slot biedt de producent van Softmaker ook een goede klantenservice.

Microsoft Office-alternatieven: Softmaker FreeOffice

Overzicht van alle officepakketten

Beschikbaar voor Mobiele versie Bevat de volgende programma’s Kan Microsoft Office-bestandsformaten openen/opslaan Bijzonderheden Talen
Microsoft Office Online Alle besturingssystemen, omdat het online werkt ja Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Sway, Mail, People, Calendar, Onedrive, Docs Openen en opslaan Meerdere personen kunnen aan een document werken Veel talen beschikbaar
OpenOffice Windows, Linux, Mac OS X nee Writer, Base, Calc, Draw, Impress, Math .doc, .xls en .ppt openen en opslaan; .docx, .xlsx en .pptx alleen openen Veel talen beschikbaar met taalpakketten
LibreOffice Windows, Linux, Mac OS X Viewer voor Android Writer, Calc, Impress, Draw, Base, Math, Diagramme Openen en opslaan Veel updates beschikbaar Veel talen beschikbaar met taalpakketten
WPS Office Free Windows en Linux Ja, voor iOS en Android Writer, Spreadsheet, Presentation Openen en opslaan Eye protection mode, night mode Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Pools, Russisch
Calligra Office Windows, Mac OS X, FreeBSD en Linux Ja, maar weinig informatie beschikbaar Words, Sheets, Stage, Plan, Kexi, Krita, Karbon, Flow, Braindump Alleen openen Goed tekenprogramma 26 talen beschikbaar
Softmaker FreeOffice Linux en Windows Ja, smartphone- en tabletversie voor Android Textmaker, Planmaker, Presentations .doc, .xls en .ppt openen en opslaan; .docx, .xlsx en .pptx alleen openen Zeer compact programma; export als .epub 26 talen beschikbaar