13 Skype-alternatieven op een rij

Als je een programma wilt gebruiken om te videobellen, zal je waarschijnlijk het eerst aan Skype denken. Het programma werd in 2003 uitgebracht en is de meest gebruikte applicatie voor online groepsgesprekken met videobeeld. Of je de app nu op een computer, laptop, tablet of smartphone gebruikt, je kunt vanuit bijna overal ter wereld in gesprek gaan met andere Skype-gebruikers. Voor een videogesprek heb je naast een apparaat met camera en microfoon, ook de gratis software van Skype en een internetverbinding nodig.

Naast alternatieven voor YouTube, Netflix, Facebook, Whatsapp of Microsoft, bestaan er uiteraard ook alternatieven voor Skype. Er zijn verschillende gratis apps voor IP-telefonie (internettelefonie, ook wel Voice-over IP of VoIP genoemd) waarmee je een videogesprek met anderen kunt voeren. Veel van deze alternatieven voor Skype zijn ook gratis. Sommige hebben zelfs meer te bieden vanwege hun speciale functies en extra maatregelen voor de bescherming van persoonsgegevens die de marktleider niet heeft. Maar welk Skype-alternatief is nu echt een goede keuze? Wij hebben een lijst gemaakt met de voor- en nadelen van Skype en 13 andere programma’s voor videobellen.


Voor- en nadelen van Skype

alternatief voor Skype
Bron: https://www.skype.com/nl

Skype is natuurlijk meer dan slechts een programma voor gratis IP-telefonie. Naast de functie waarmee je kunt videobellen met één gesprekspartner, scoort het programma ook met een groot aantal mogelijkheden voor groepsgesprekken. Tot 25 Skype-gebruikers kunnen tegelijkertijd aan één groepsgesprek deelnemen.

Bovendien kun je met Instant Messaging van Skype chatberichten, bestanden en meer versturen. Tekstberichten die je zelf hebt verstuurd, kunnen achteraf nog worden bewerkt of verwijderd. Met Desktop Sharing is het mogelijk om de inhoud van je bureaublad te delen. Zo kunnen andere Skype-gebruikers zien wat er op jouw beeldscherm gebeurt. Dankzij deze functie van Skype kun je heel eenvoudig bijvoorbeeld foto’s, documenten of presentaties met andere gebruikers delen. Er bestaan clients (programma’s die met de server van de applicatie communiceren) voor veel verschillende besturingssystemen voor computers (macOS, Windows, Linux) en voor smartphones (iOS, Android, Windows Mobile/Phone, BlackBerry, etc.). Bovendien kun je Skype ook als webapp direct via een browser gebruiken (‘web Skype’).

De hierboven genoemde functies zijn allemaal gratis. Om echter gebruik van ze te maken, heeft ook je gesprekspartner een Skype-account nodig. Personen zonder Skype-account kun je alsnog bereiken, omdat Skype is verbonden aan de wereldwijde vaste en mobiele telefoonlijn. Voor zulke telefoongesprekken en sms-berichtjes moet je wel betalen via een beltegoed dat je van tevoren hebt gekocht, maar de tarieven zijn relatief laag.

Bovendien bestaat er ook een betaalde variant die bedoeld is voor bedrijven: Skype for Business. Pluspunten van deze functie zijn de integratie met Office 365 en een betere bescherming van je gespreksinhoud. De privacy bij de gratis variant wordt daarentegen vaak bekritiseerd. Naast de vele al genoemde voordelen is het grootste nadeel van de gratis versie van Skype dus ook dat de privacy niet goed genoeg wordt beschermd. Dit is in ons overzicht van voor- en nadelen terug te zien.

Voordelen Nadelen
Op veel platforms beschikbaar (clients voor Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Windows Mobile/Phone, BlackBerry en meer); met ‘web Skype’ kun je het programma ook als webapp via de browser openen. Je weet niet wie er naast jezelf en je gesprekspartners toegang heeft tot de inhoud van je (video)gesprekken en de Instant Messenger. Door Edward Snowden werd bijvoorbeeld bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA van Microsoft direct toegang kreeg tot verschillende Skype-gesprekken.
Veelzijdige functies. Via de chatfunctie kunnen niet alleen tekstberichten worden verstuurd, maar ook achteraf worden bewerkt en verwijderd. Via de Instant Messenger is het ook mogelijk bestanden (afbeeldingen, documenten, etc.) en contacten uit te wisselen. Bovendien kun je andere gebruikers laten zien wat er op jouw beeldscherm gebeurt met de functie “Share screen”. Een zwak privacybeleid. De gebrekkige afluisterbescherming van Skype stond al vaak onder vuur. De gesprekken tussen gebruikers zijn volgens Skype weliswaar met de AES-256-encryptie gecodeerd (chatberichten gedeeltelijk ook met TLS), maar alsnog mag volgens de privacyregelingen van Skype inhoud worden doorgegeven aan de overheid (zoals in 2008 in Oostenrijk al eens gebeurde).
Videogroepsgesprekken met tot 25 deelnemers zijn mogelijk.

Andere apps als Skype-alternatief: 13 gratis programma’s voor videobellen

Toegegeven: veel apps voor videobellen hebben wat privacy betreft dezelfde problemen als Skype. Maar er zijn wel enkele aanbieders op dit gebied die steeds meer op de bescherming van gespreksinhoud letten. Bij sommige programma’s ligt de focus op de bescherming van persoonsgegevens, terwijl andere alleen vanwege publieke kritiek en druk hun privacyregelingen hebben aangepast en beter versleutelde codering zijn gaan gebruiken.

Als je de privacydiscussie laat voor wat hij is, dan zijn er veel programma’s te vinden die een alternatief voor Skype bieden vanwege hun zinvolle en creatieve functies. De volgende 13 programma’s voor videotelefonie zijn allemaal gratis te verkrijgen. Wij gaan in op de sterke en zwakke punten van deze vervangers voor Skype.


ooVoo

alternatief voor Skype: ooVoo
Bron: http://www.oovoo.com/

ooVoo kan bijna alles wat Skype ook kan. Naast videotelefonie en IP-telefonie kun je met andere ooVoo-gebruikers chatten, bestanden uitwisselen en tegen betaling mobiele en vaste nummers bellen. Een videogroepsgesprek kun je met maximaal 12 accounts voeren. Volgens de aanbieder krijgen gebruikers een uitstekende beeld- en audiokwaliteit dankzij de ‘Superclear’-technologie. Bovendien heeft het programma enkele functies die bij Skype niet te vinden zijn, zoals de optie om videogesprekken via de app op te nemen. Via de desktop-versie kun je bovendien samen met je gesprekspartner naar YouTube-video’s kijken. Het programma is beschikbaar voor Windows (computer en smartphone), macOS, Android en iOS. Over het algemeen is ooVoo vanwege de aangeboden functies een goed Skype-alternatief, omdat de mogelijkheden vergelijkbaar zijn en ooVoo zelfs nog een paar extra opties biedt.

Wat privacy betreft stelt het programma echter aardig teleur. De communicatie wordt niet versleuteld. Op de website van de ontwikkelaars staat dat de reden hiervoor is, dat de kwaliteit van de gesprekken daardoor negatief zou worden beïnvloed. Andere minpunten van ooVoo zijn dat er maar maximaal 12 personen aan een groepsvideogesprek kunnen deelnemen en dat er geen functie is voor desktop-sharing. Daarnaast is het systeem nog niet zo bekend en populair. In tegenstelling tot Skype moet je waarschijnlijk eerst je contacten ervan overtuigen dat deze applicatie de moeite van het proberen waard is, voordat je met hen via deze Skype-vervanger kunt communiceren.

Voordelen Nadelen
Goede audio- en videokwaliteit Gesprekken worden niet versleuteld
Veel verschillende functies – je kunt o.a. videoclips opnemen Relatief weinig gebruikers in Nederland

ICQ

alternatief voor Skype: ICQ
Bron: https://icq.com/windows/en

Dit in 1996 gepubliceerde programma was oorspronkelijk slechts een Instant Messenger. In de jaren ‘90 werd ICQ veel gebruikt als messenger, maar het aantal gebruikers is tegenwoordig flink gedaald. Waarschijnlijk is dit een van de redenen waarom ICQ verder werd ontwikkeld tot een veelzijdig programma, waarmee je nu ook kunt videobellen. Dit is tot nu toe slechts met maximaal twee personen mogelijk. Sinds midden 2016 heeft het programma een speciale functie: bij ICQ voor Windows, Android en iOS is er een end-to-end-encryptie voor videogesprekken geïnstalleerd.

Verder zijn er ook hier veel overeenkomsten met Skype te zien. Zo is het ook bij dit alternatief voor Skype mogelijk om tegen betaling vaste en mobiele nummers te bellen. Tekstberichten kun je natuurlijk nog steeds via ICQ versturen. Over het algemeen biedt de applicatie veel functies. We moeten nog afwachten om te zien of het ICQ lukt om een populair programma op het gebied van IP-telefonie te worden. In het verleden was ICQ als chatprogramma een marktleider, maar waarschijnlijk zal het deze positie als videobel-app niet meer terugkrijgen. De concurrentie heeft immers een duidelijke voorsprong wat het aantal gebruikers betreft.

Voordelen Nadelen
Op veel platforms beschikbaar (Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Windows Phone), maar ook via de browser te gebruiken Tot nu toe is videobellen alleen tussen twee gebruikers mogelijk (de functie Groepsvideogesprekken met meer deelnemers staat volgens de aanbieder op de planning)
Versleutelde videogesprekken Weinig actieve gebruikers
Veel functies

Jitsi

alternatief voor Skype: Jitsi
Bron: https://jitsi.org/

De opensourcesoftware Jitsi richt zich op gebruikers die er bij het videobellen veel waarde aan hechten dat de gesprekken niet worden afgeluisterd. Alle gesprekken (met en zonder video) worden versleuteld. Ook bij de chat kun je de inhoud van encryptie voorzien. Een limiet voor deelnemers aan videogroepsgesprekken is er officieel niet. Het aantal deelnemers is vooral afhankelijk van het computervermogen en de snelheid van het internet. Je hoeft je niet aan te melden om dit Skype-alternatief te gebruiken, maar je kunt Jitsi Meet eenvoudig via de browser gebruiken. Met slechts enkele muisklikken kun je een gesprek openen en andere mensen toevoegen door hun een link te sturen. Via deze link kunnen zij dan aan het gesprek deelnemen.

Jitsi kun je ook via een client op de besturingssystemen Windows, macOS en Linux gebruiken. Voor mobiele besturingssystemen bestaan er echter nog geen clients. Het is wel mogelijk om deze Skype-vervanger op je smartphone of tablet via de browser te gebruiken.

Voordelen Nadelen
De webapp Jitsi Meet functioneert onafhankelijk van het gebruikte platform en kan zonder aanmelding worden gebruikt Geen clients voor mobiele besturingssystemen
Alle soorten communicatie kunnen worden versleuteld (videobellen, IP-telefonie, messenger) Vrij eentonige gebruikersinterface
Geen algemeen limiet aantal deelnemende accounts bij videobellen

Tox

alternatief voor Skype: Tox
Bron: https://tox.chat/

In 2013 – na het NSA-schandaal – begon een anonieme programmeur het programma Tox te ontwikkelen. Het logo laat al zien dat bij het programma veel waarde wordt gehecht aan privacy. Alle soorten communicatie via het programma zijn met een end-to-end-encryptie beveiligd. Zo moet worden gewaarborgd dat naast de gespreksdeelnemers niemand anders toegang heeft tot de inhoud van een gesprek. Zelfs het IP-adres is alleen voor je gesprekspartner zichtbaar. Bovendien vindt de gegevensuitwisseling niet via een centrale server plaats, maar via een peer-to-peernetwerk. De gegevens worden hierbij direct uitgewisseld tussen de twee computers die bij het gesprek worden gebruikt. Dit maakt het moeilijker voor externe gebruikers om toegang tot het gesprek en de uitgewisselde gegevens te krijgen. De ontwikkelaars zien hun software als tegenwicht van de meeste andere apps voor videobellen en chatten die geen afluisterbescherming garanderen, maar juist gebruikersdata verzamelen. Bovendien heeft dit alternatief voor Skype geen commerciële doelstelling.

Tox biedt naast de gebruikelijke functies (video- en internetbellen, Instant Messenger, bestanden versturen) ook de optie van desktop-sharing en is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. Contactgegevens kun je met andere Tox-gebruikers uitwisselen via een speciale Tox-ID. Een videogesprek kun je op dit moment alleen maar tussen twee gebruikers voeren, maar omdat de software nog steeds verder wordt ontwikkeld, kan dit nog veranderen. Tox bevindt zich nog in de bètafase, wat betekent dat je hier en daar nog foutmeldingen kunt krijgen. Dit wordt ook op de website van Tox vermeld. Wie verwacht dat zijn privacy wordt beschermd bij alle videogesprekken, VoIP en chatberichten, hoeft niet te schrikken bij het krijgen van een dergelijke foutmelding. In totaal biedt dit Skype-alternatief namelijk buitengewoon sterke en zinvolle regelingen om de privacy te waarborgen – meer privacybescherming kun je bijna niet verwachten.

Voordelen Nadelen
End-to-end-encryptie van gespreksinhoud Op dit moment alleen als bètaversie beschikbaar – er kunnen bugs voorkomen
Vanwege het peer-to-peersysteem wordt de inhoud alleen op de computers van de gebruikers opgeslagen Videogesprekken met maximaal twee accounts
Screen-sharing met andere gebruikers is mogelijk Tox is vrij onbekend en heeft relatief weinig gebruikers

Yahoo Messenger

alternatief voor Skype: Yahoo Messenger
Bron: https://messenger.yahoo.com/#home

Met de messenger van Yahoo is er nog een programma waarvan de kernfuncties lijken op die van Skype (chatfunctie met de mogelijkheid bestanden te versturen en een webapp via de browser). Ook bij dit programma is een videogesprek slechts tussen twee accounts mogelijk. Verder is Yahoo Messenger zeker aan te bevelen als alternatief voor Skype, vooral vanwege de mogelijke integratie van de Yahoo e-mailservice. Bovendien kun je berichten die je via de messenger hebt verstuurd, weer verwijderen – deze functie is verder alleen bij Skype te vinden. De Yahoo Messenger is een goed uitgewerkte applicatie voor videogesprekken en messaging. Clients zijn beschikbaar voor Windows, macOS, Android en iOS. Yahoo stond echter ook al een aantal keer negatief in de pers vanwege ontoereikende privacyregelingen. Je kunt daarom niet volledig op de veiligheid van deze messenger vertrouwen.

Voordelen Nadelen
Applicatie kan in een browser worden gebruikt Videogesprekken alleen tussen twee accounts mogelijk
Verstuurde chatberichtjes kunnen worden verwijderd Ook bij Yahoo ging er het een en ander mis op privacygebied (bijvoorbeeld werden gegevens van Yahoo-gebruikers gestolen en had NSA toegang tot data). Programma’s van Yahoo gelden daarom niet als veilige opslaglocatie.
Veel functies Niet erg populair

Viber

alternatief voor Skype: Viber
Bron: https://www.viber.com/de/

Ook de functies van Viber lijken op die van Skype. VoIP – met of zonder video – staat centraal in het programma, net zoals de Instant Messenger en het delen van bestanden. Bovendien is het ook mogelijk om tegen betaling vaste en mobiele nummers te bellen. Videogesprekken zijn bij dit alternatief voor Skype alleen tussen twee accounts mogelijk. Clients zijn beschikbaar voor o.a. Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Windows Phone en BlackBerry. Viber kwam echter onder vuur te liggen, omdat het programma buitengewoon veel gebruikersgegevens verzamelt. De applicatie overtrad de privacywetgeving van de EU. Zelfs informatie over personen die helemaal niet bij het programma waren aangemeld, werden opgeslagen. Sinds 2016 wordt er ten minste een end-to-end-encryptie aangeboden, alleen niet bij gesprekken naar vaste en mobiele nummers. Daardoor moet de bescherming worden gewaarborgd. Geconcludeerd kan worden dat Viber een applicatie met veel functies is, maar ook met relatief weinig gebruikers (zoals bij veel alternatieven voor Skype) en met een slecht privacybeleid.

Voordelen Nadelen
Biedt clients voor uiterst veel besturingssystemen en platforms Ook met de meest recente codering blijft Viber vanwege voorvallen in het verleden niet geheel betrouwbaar wat betreft privacy
End-to-end-encryptie Videogesprekken alleen tussen twee deelnemers mogelijk
Veel functies

Facebook

alternatief voor Skype: Facebook
Bron: https://www.messenger.com/

Veel mensen weten helemaal niet dat ze via de chat van het meest succesvolle platform voor sociale media andere gebruikers ook per videogesprek kunnen bereiken. Dit kan via de desktop-versie van Facebook alsook via de Messenger App voor Android en iOS. Via de app kunnen VoIP-gesprekken met tot 50 verschillende accounts worden gevoerd. Dit is echter alleen met een Facebook-account mogelijk. De enorme populariteit van Facebook is een van de belangrijkste voordelen. Je bent waarschijnlijk al verbonden met je vrienden, zodat je ze met een paar muisklikken online kunt (video)bellen. Het grote nadeel daarentegen is dat de communicatie nog niet standaard wordt gecodeerd, hoewel dit blijkbaar wel op de planning staat. Facebook heeft bovendien al vaker onder vuur gelegen als het om privacy gaat.

Voordelen Nadelen
Veel gebruikers zijn al bij Facebook aangemeld; het is vaak niet nodig een extra app te installeren en contacten te zoeken Het privacybeleid van Facebook ligt vaak onder vuur. Een automatische codering van alle inhoud is tot nu toe slechts aangekondigd
Groepsgesprekken met tot 50 deelnemers Videogesprekken zijn alleen tussen twee accounts mogelijk
Alleen beschikbaar voor de desktop-versie van Facebook of via de Messenger App voor iOS en Android

FaceTime

alternatief voor Skype: FaceTime
Bron: https://support.apple.com/de-de/HT204380

Met FaceTime biedt Apple een app voor videobellen aan voor de eigen apparaten (iPhone, iPad en Mac). Dit Skype-alternatief heeft niet veel toeters en bellen: meer dan internettelefonie met of zonder video is met FaceTime niet mogelijk. Net zoals bij de messenger van Facebook is het ook bij de app van Apple niet mogelijk om met meer dan één ander contact een videogesprek te voeren. Het is in ieder geval mogelijk om tot 10 contacten voor een audiogesprek uit te nodigen.

Voordelen Nadelen
Je hoeft je nergens extra voor aan te melden, FaceTime is meestal al geïnstalleerd Videobellen is alleen tussen twee gebruikers mogelijk
End-to-end-encryptie Alleen voor Apple-apparaten
Bediening is beperkt tot wat je echt nodig hebt Geen andere functies zoals Instant Messenger of het versturen van bestanden

Google Duo

alternatief voor Skype: Google Duo
Bron: https://duo.google.com/

Net zo minimalistisch als FaceTime is de app Google Duo, die in 2016 is verschenen. Ook bij dit alternatief voor Skype is de kernfunctie het videobellen tussen twee deelnemers. Toch zijn er ook enkele verschillen met het programma van Apple. Zo is er een aanklop-functie waarbij degene die wordt gebeld al een videofragment krijgt van degene die belt, voordat het telefoontje wordt aangenomen. Bovendien is Google Duo niet alleen beschikbaar voor toestellen met Android, maar ook voor iOS. Gebruikers van mobiele Apple apparaten hoeven ook geen extra Google-account aan te maken voor dit programma – je mobiele telefoonnummer is genoeg.

Voordelen Nadelen
Ondersteund op veel platforms; een Google-account is niet nodig Videobellen is alleen tussen twee gebruikers mogelijk
End-to-end-encryptie Geen extra functies zoals een Instant Messenger of bestanden doorsturen
Eenvoudige bediening Alleen beschikbaar voor Android en iOS

Google Hangouts

alternatief voor Skype: Google Hangouts
Bron: https://hangouts.google.com/?hl=en

De app Hangouts wordt algemeen gezien als een poging van Google om met WhatsApp te concurreren. Google Hangouts is als app beschikbaar voor Android en iOS en kan ook via de browser worden gebruikt. Bij alle varianten van het programma kun je niet alleen maar met andere Hangouts-gebruikers chatten en bestanden delen, maar ook videogroepsgesprekken met tot 10 deelnemers voeren. Sinds eind 2015 kun je ook mensen zonder account uitnodigen om te videobellen. Zij kunnen dan via de browser deelnemen. Vanwege de in 2016 opgerichte apps Google Duo en Google Allo (ook een Instant Messenger) lijkt het er wel op dat dit Skype-alternatief een steeds onbelangrijkere rol gaat spelen en door de twee nieuwe programma’s zal worden vervangen. Google maakte bekend dat Hangouts nu vooral is gericht op zakelijke klanten.

Voordelen Nadelen
Videogroepsgesprekken met tot 10 personen mogelijk; gesprekspartners hoeven niet bij Google Hangouts aangemeld te zijn Om zelf iemand te kunnen bellen, moet je bij Google zijn aangemeld
Alleen beschikbaar voor Android en iOS

Line

alternatief voor Skype: Line
Bron: https://line.me/en

Deze gratis Instant Messenger uit Japan biedt veel functies die je al van concurrenten zoals WhatsApp kent. Line biedt naast de klassieke Instant Messenger een functie voor videobellen tussen twee gebruikers. Maar Line kan nog veel meer. Je kunt (net zoals bij Facebook) een eigen tijdlijn creëren en hier foto’s, video’s en nog veel meer met andere Line-gebruikers delen. Zo kun je een klein sociaal netwerk met je eigen contacten opbouwen. Berichtjes en bestanden kunnen met de Keep-functie in een afzonderlijke folder worden opgeslagen. Bovendien kun je spelletjes, stickers en nieuwe designs kopen. Deze Skype-vervanger werd in het verleden sterk bekritiseerd vanwege de ontbrekende gegevensbescherming – en heeft daarvan geleerd. Ondertussen is de gehele communicatie versleuteld met een end-to-end-encryptie.

Voordelen Nadelen
End-to-end-encryptie Videogesprekken alleen tussen twee gebruikers mogelijk
Beschikbaar voor veel platforms (Windows, macOS, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Firefox OS) In Nederland niet veel gebruikt – je moet je contacten ervan overtuigen de app te installeren om met hen via Line contact op te nemen
Veel functies die andere messengers niet hebben (bijvoorbeeld tijdlijn en opslagplaats voor berichten en bestanden)

WeChat

alternatief voor Skype: WeChat
Bron: https://www.wechat.com/en/

WeChat is voor bijna alle gebruikelijke systemen beschikbaar: van de relevante gebruikerssystemen wordt alleen Linux niet ondersteund. De functies van de applicatie lijken net zo veelzijdig als die van Line. Je hebt de klassieke mogelijkheden zoals de chat en IP-telefonie met en zonder video (voor maximaal 9 deelnemers) en je kunt bestanden delen. Bovendien heb je bij dit Skype-alternatief ook een soort tijdlijn voor het posten van berichten. Meer functies kun je in de app erbij kopen. Er worden niet alleen maar spelletjes en digitale stickers voor de messenger aangeboden, maar ook dienstverleningen om online te shoppen, taxi’s te boeken en afspraken bij de dokter te maken.

Dat het programma zo buitengewoon veel functies biedt, ligt er vooral aan dat WeChat door een Chinees bedrijf is ontwikkeld. Het internet in China wordt door de regering veel sterker beperkt dan bij ons (veel platforms zoals Facebook zijn geblokkeerd), daarom is WeChat een populaire optie voor alledaagse taken in de Chinese onlinewereld. Een nadeel is dat het programma alleen voldoet aan het extreem zwakke privacybeleid van China. De aanbieder van WeChat heeft daardoor toegang tot veel gebruikersgegevens binnen het programma. Ook de communicatie via de app is niet veilig – alleen het verloop van de berichten wordt gecodeerd opgeslagen. Bovendien is het onbekend waar de servers staan waarop de gegevens worden opgeslagen, hoewel de locatie van de server wel vastlegt hoe hoog de juridisch bepaalde gegevensbescherming is. Over het algemeen kun je dus zeggen dat WeChat van de eerdergenoemde alternatieven voor Skype een privacybeleid heeft dat het minst transparant en waarschijnlijk het zwakst is.

Voordelen Nadelen
Voor veel platforms beschikbaar (o.a. Windows, macOS, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry) Privacy is zwak en niet transparant
Enorm veel functies
Videogroepsgesprekken met tot 9 deelnemers

Wire

alternatief voor Skype: Wire
Bron: https://medium.com/@wireapp/hello-video-calls-hello-privacy-61a189aec23d#.yl1i3pyxk

De Instant Messenger Wire kan niet alleen worden geïnstalleerd op Windows, macOS, Android en iOS, maar is ook via de browser te gebruiken. Ook dit alternatief voor Skype biedt typische functies die we bij messengers kennen. Er is een chatfunctie waar je ook bestanden kunt delen, daarnaast kun je audio- (met maximaal 5 gebruikers) en videobellen (tussen twee gebruikers). Bovendien bestaat de mogelijkheid content van YouTube, Vimeo, Soundcloud en Spotify met andere Wire-gebruikers delen.

Het bedrijf achter Wire en de softwareontwikkeling van het programma komen uit Zwitserland en Duitsland. Het team hecht blijkbaar veel waarde aan de beveiliging van de inhoud die wordt gedeeld tussen gebruikers. De gehele inhoud binnen de app wordt met een end-to-end-encryptie gecodeerd. Ook is het een voordeel voor de beveiliging dat alle Wire-gegevens volgens de aanbieder op servers in de EU worden opgeslagen, ook al wordt niet genoemd waar precies. Over het algemeen beschermen de privacywetgevingen in de EU de gebruikersdata toch een stuk beter dan in andere delen van de wereld. Daardoor is Wire een van de veiligste messengers op de markt.

Voordelen Nadelen
End-to-end-encryptie Videobellen maximaal tussen twee gebruikers
Gebruikersdata staan op Europese servers
Kan in de browser via een webapp worden gebruikt

Overzicht: vergelijking van alle applicaties voor videogesprekken

Ondersteunde platforms Videogesprek met hoeveel accounts mogelijk? Instant Messaging mogelijk? Bestanden versturen mogelijk? Privacy In het Nederlands beschikbaar?
Skype Webapp; Windows, macOS, Linux, Android, iOS, BlackBerry, Windows Phone 25
ooVoo Windows, macOS, Android, iOS 12
ICQ Webapp; Windows, macOS, Android, iOS, BlackBerry, Windows Phone 2
Jitsi Webapp; Windows, macOS, Linux, Android, iOS Geen vast limiet -
Tox Windows, macOS, Linux, iOS, Android 2 -
Yahoo Messenger Webapp; Windows, macOS, Linux, iOS, Android 2
ViberWindows, macOS, Linux, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry 2
FaceTime macOS, iOS 2 - -
Google Duo Android, iOS 2 - -
Google Hangouts Webapp; Android, iOS 10
Facebook (Messenger) Webapp (Facebook); Android, iOS (Facebook Messenger) 2
Line Windows, macOS, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Firefox OS 2 -
WeChat Windows, macOS, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry 9 -
Wire Webapp; Windows, macOS, Android, iOS 2 -

Veel programma’s bieden een goed alternatief voor Skype

In de tabel is te zien dat er maar weinig programma’s zijn waarmee het mogelijk is een videogesprek met meer dan twee accounts te voeren. Naast Skype kan dit alleen met de apps Jitsi, ooVoo, Google Hangouts en WeChat. Verder hebben de meeste systemen dezelfde of vergelijkbare functies. Bijna alle Skype-alternatieven hebben een Instant Messenger (behalve Google Duo en FaceTime). Ook het versturen van bestanden is bij veel programma’s mogelijk.

Opvallend is bovendien dat veel applicaties in het verleden hun privacyregelingen hebben verbeterd, maar er alsnog maar weinig programma’s zijn die daadwerkelijk als veilig gelden. Slechts drie alternatieven voor Skype laten zien hoe je met privacy omtrent afluisterveiligheid, gesprekken en het opslaan van gebruikersdata, video-, audio- en tekstinhoud omgaat: Jitsi, Tox en Wire.

Het is trouwens belangrijk om te onthouden dat je mobiele data snel wordt verbruikt, als je zonder wifi via een van deze apps belt. Bij videogesprekken wordt over het algemeen het gebruik van een lokaal netwerk aanbevolen, vooral als je thuis een sterke internetverbinding hebt. Zo staat er niets in de weg voor een videogesprek met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit.