Duurzaamheid STRATO is vanaf nu volledig klimaatneutraal!

Onze datacenters draaien al sinds 2008 op groene stroom. Voor ons is dat echter niet genoeg: we zetten de volgende belangrijke stap en worden klimaatneutraal. Dat doen we door de CO₂-voetafdruk van ons bedrijf volledig te compenseren - tot in onze toeleveringsketens, het woon-werkverkeer van onze medewerkers en zelfs het papierverbruik. Hiervoor ondersteunen we projecten die CO₂-uitstoot vermijden en compenseren, bijvoorbeeld door duurzame energieopwekking.

Sinds kort meten en compenseren we onze CO₂-voetafdruk volgens internationaal erkende normen in samenwerking met South Pole. Dat is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor klimaatbescherming. Alle directe en indirecte uitstoot compenseren we: van stook- en stroomkosten, auto’s van de zaak, dienstreizen, tot aan de productie en levering van de hardware voor onze datacenters en kantoren aan toe. Ook de uitstoot die aan de klantzijde ontstaat door het gebruik van STRATO producten wordt door ons gecompenseerd.

Icon: groen blad

Waarom deze stap? De klimaatcrisis is één van de grootste uitdagingen waarmee de mens op dit moment wordt geconfronteerd. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid voor de oplossing nemen en een actieve bijdrage leveren - ook STRATO. De komende jaren willen we de eisen die we aan onszelf stellen verder verhogen. We hebben ons tot doel gesteld om onze CO₂-voetafdruk de komende drie jaar met in totaal twaalf procent te verkleinen. Het is immers nog beter om de uitstoot van kooldioxide te vermijden dan te compenseren.

Portret van STRATO CEO Claudia Frese

"De klimaatcrisis is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en vereist de inzet van alle mensen en bedrijven. STRATO neemt deze verantwoordelijkheid op zich en compenseert zijn CO₂-voetafdruk niet slechts gedeeltelijk, maar volledig. In de komende jaren verminderen we bovendien onze CO₂-uitstoot. Het is immers nog altijd beter om CO₂-emissies te vermijden dan ze achteraf te compenseren."

Claudia Frese, CEO van STRATO

Klimaatbescherming bij STRATO: de reis tot nu toe

Certificaat: STRATO werd in 2022 als klimaatneutraal bedrijf gecertificeerd door South Pole We compenseren onze CO₂-voetafdruk volledig.

Zo worden we stap voor stap nog duurzamer

Stap 1:
Analyse

Hoeveel koolstofdioxide stoten we eigenlijk uit? Samen met onze partner South Pole verzamelen we activiteits- en emissiegegevens uit verschillende bronnen en berekenen we de CO₂-uitstoot van STRATO.

Stap 2:
Compensatie

We ondersteunen gecertificeerde regionale en internationale milieuprojecten die de lokale CO₂-uitstoot verminderen. Zo compenseren we onze uitstoot.

Stap 3:
Reductie

Voorkomen is beter dan compenseren. Elk jaar grijpen we kansen om resources te sparen en onze CO₂-uitstoot te verminderen.

Deze projecten ondersteunen we

Het moerasgebied Königsmoor in Noord-Duitsland

Herstel van het Königsmoor in Noord-Duitsland

Het Königsmoor in Sleeswijk-Holstein werd decennialang drooggelegd om het bruikbaarder te maken voor de landbouw. De gevolgen: een lagere grondwaterstand waardoor broeikasgassen die voorheen in de veengrond werden vastgehouden, ontsnappen uit de nu droge bodem. Daarom steunen we het project om het veengebied te herstellen.
Hierdoor wordt het equivalent van meer dan 1.000 ton CO₂ per jaar bespaard.

Meerdere windmolens op het eiland Nieuw-Caledonië

Windenergie op Nieuw-Caledonië

Als archipel in de Grote Oceaan wordt Nieuw-Caledonië bijzonder hard getroffen door de gevolgen van klimaatverandering - de bewoners hebben vaak last van extreem en sterk wisselvallig weer. Tegelijkertijd dekken de eilanden nog steeds 80% van hun energiebehoefte met fossiele brandstoffen.
Hier komt het Prony-windenergieproject om de hoek kijken: er worden zes windparken gebouwd met in totaal 116 turbines. Het project produceert jaarlijks zo'n 40 gigawattuur groene stroom, die rechtstreeks het lokale elektriciteitsnet instroomt.

Vragen en antwoorden

Er zijn verschillende modellen die kunnen worden gebruikt om zo'n voetafdruk te berekenen. We hebben voor een berekening gekozen die zoveel mogelijk factoren bevat. Naast de CO₂ die we zelf uitstoten of die het directe gevolg is van ons elektriciteitsverbruik, omvat dit ook onze toeleveringsketens (bijvoorbeeld voor hardwarebestellingen) en het woon-werkverkeer van onze medewerkers. We houden zelfs rekening met de elektriciteit die laptops of mobiele telefoons gebruiken bij het bezoeken van de websites die we hosten. Onze partner South Pole ondersteunt ons bij het verzamelen van deze gegevens en de omzetting naar CO₂-equivalenten.
Ja, absoluut! Onze projecten zijn gecertificeerd. Daarbij moeten de projectontwikkelaars bewijzen dat hun project de CO₂-uitstoot vermindert en dat het project zonder financiering niet zou worden uitgevoerd. Deze twee punten zijn dan ook bevestigd door een onafhankelijke instantie. De Prony-windparken zijn gecertificeerd volgens de zogenaamde Gold Standard. Het herstel van het Königsmoor is ISO-gecertificeerd en ook volgens de Gold Standard geclassificeerd.
Duurzaamheid zien wij niet als een bereikt resultaat, maar als een constante reis met continu nieuwe data en inzichten - en deze reis gaat verder. We hebben ons zelf al verplicht om onze resterende CO₂-voetafdruk de komende drie jaar met in totaal twaalf procent te verkleinen. Om onze vooruitgang te meten, nemen we ons verbruik elk jaar opnieuw onder de loep. Op deze pagina geven we onder andere informatie over waar we staan en de maatregelen die we nemen.