Onze datacenters draaien al sinds 2008 op groene stroom. Voor ons is dat echter niet genoeg: we zetten de volgende belangrijke stap en worden klimaatneutraal. Dat doen we door de CO₂-voetafdruk van ons bedrijf volledig te compenseren - tot in onze toeleveringsketens, het woon-werkverkeer van onze medewerkers en zelfs het papierverbruik. Hiervoor ondersteunen we projecten die CO₂-uitstoot vermijden en compenseren, bijvoorbeeld door duurzame energieopwekking.
Sinds kort meten en compenseren we onze CO₂-voetafdruk volgens internationaal erkende normen in samenwerking met South Pole. Dat is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor klimaatbescherming. Alle directe en indirecte uitstoot compenseren we: van stook- en stroomkosten, auto’s van de zaak, dienstreizen, tot aan de productie en levering van de hardware voor onze datacenters en kantoren aan toe. Ook de uitstoot die aan de klantzijde ontstaat door het gebruik van STRATO producten wordt door ons gecompenseerd.
Waarom deze stap? De klimaatcrisis is één van de grootste uitdagingen waarmee de mens op dit moment wordt geconfronteerd. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid voor de oplossing nemen en een actieve bijdrage leveren - ook STRATO. De komende jaren willen we de eisen die we aan onszelf stellen verder verhogen. We hebben ons tot doel gesteld om onze CO₂-voetafdruk de komende drie jaar met in totaal twaalf procent te verkleinen. Het is immers nog beter om de uitstoot van kooldioxide te vermijden dan te compenseren.
"De klimaatcrisis is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en vereist de inzet van alle mensen en bedrijven. STRATO neemt deze verantwoordelijkheid op zich en compenseert zijn CO₂-voetafdruk niet slechts gedeeltelijk, maar volledig. In de komende jaren verminderen we bovendien onze CO₂-uitstoot. Het is immers nog altijd beter om CO₂-emissies te vermijden dan ze achteraf te compenseren."
Claudia Frese, CEO van STRATO
Het Königsmoor in Sleeswijk-Holstein werd decennialang drooggelegd om het bruikbaarder te maken voor de landbouw. De gevolgen: een lagere grondwaterstand waardoor broeikasgassen die voorheen in de veengrond werden vastgehouden, ontsnappen uit de nu droge bodem. Daarom steunen we het project om het veengebied te herstellen.
Hierdoor wordt het equivalent van meer dan 1.000 ton CO₂ per jaar bespaard.
Als archipel in de Grote Oceaan wordt Nieuw-Caledonië bijzonder hard getroffen door de gevolgen van klimaatverandering - de bewoners hebben vaak last van extreem en sterk wisselvallig weer. Tegelijkertijd dekken de eilanden nog steeds 80% van hun energiebehoefte met fossiele brandstoffen.
Hier komt het Prony-windenergieproject om de hoek kijken: er worden zes windparken gebouwd met in totaal 116 turbines. Het project produceert jaarlijks zo'n 40 gigawattuur groene stroom, die rechtstreeks het lokale elektriciteitsnet instroomt.