Webhosting WordPress

Wat houdt WordPress Multisite in?

Met de Multisite plugin van WordPress is het mogelijk om meerdere WordPress sites te creëren met één installatie. Zo’n cluster van websites, gecreëerd met WordPress Multisite, heet ook wel een WordPress Network of een multisite-netwerk. Via WordPress Multisite kun je dus meerdere websites beheren vanuit één WP-Admin. Daarnaast is het mogelijk dat sites binnen een multisite-netwerk dezelfde plugins en thema’s delen. Dit hoeft echter niet; de websites zijn namelijk “virtuele” websites. Dit betekent dat ondanks dat de verschillende websites geen eigen database (directory) hebben, ze wel eigen tabellen hebben en een folder waarin bestanden worden opgeslagen.

De voor- en nadelen van WordPress Multisite

Om meerdere sites effectief te beheren, is Multisite van WordPress een hele handige tool. Zo kun je meerdere websites centraliseren en automatiseren op één server. Dit neemt veel minder ruimte in dan wanneer je WordPress voor iedere website opnieuw gaat downloaden. Ook hoef je hierdoor veel thema’s en plugins maar één keer te updaten om ze up-to-date te hebben voor al je websites. Daarnaast is het mogelijk om meerdere personen een website aan te laten maken binnen een bepaald subdomein.

Toch moet je er goed over nadenken of je de WordPress Multisite plugin daadwerkelijk wilt gebruiken. Indien je van plan bent om slechts één site te creëren, is het af te raden om een multisite-netwerk te installeren. De Multisite WordPress plugin is namelijk erg foutgevoelig, doordat de websites vanuit een centrale plek beheerd worden. Je hoeft maar één fout in je basisinstellingen te maken en je merkt het op al je geïnstalleerde sites. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat alle thema’s en plugins werken met deze vorm van websitebeheer.

Is WordPress Multisite geschikt voor jou?

Weet je nu niet precies of je het moet houden bij één versie van WordPress of dat je je opties open moet houden door de Multisite WordPress plugin te installeren? Met de volgende opsomming kun je bepalen of WordPress Multisite wel of niet geschikt is voor jou.

WordPress Multisite is geschikt voor jou als:

  • Je onbeperkt websites wilt uitrollen via dezelfde server
  • Je deze websites centraal vanuit één WP-Admin wilt beheren
  • Shortcodes van WordPress kunnen gecreëerd worden door een stukje code in je functions.php bestand te plaatsen. Let er wel op dat sommige thema’s een speciaal bestand hebben voor shortcodes.
  • Je voor elke website dezelfde thema’s en plugins gebruikt

WordPress Multisite is minder geschikt voor jou als:

  • Je websites aanmaakt voor verschillende klanten die allemaal een verschillende hostingprovider hebben
  • De websites allemaal een aparte database en/of een apart IP-adres nodig hebben
  • Je werkt met veel verschillende thema’s en plugins

Soorten WordPress Multisite omgevingen

Voordat je een multisite-netwerk gaat bouwen, is het belangrijk dat je weet in wat voor soort omgeving je dit wilt doen. Er zijn namelijk drie verschillende omgevingen waarin je websites kunt bouwen met Multisite van WordPress.

WordPress Multisite – Path Mapping

Met path mapping werk je vanuit één hoofddomein, van waaruit je verschillende directories (databases) aanmaakt met elk een eigen subsite. Vaak wordt dit gedaan met websites die in meerdere talen aangeboden worden. Het hoofddomein is bijvoorbeeld www.jouwwebsite.com en de subsites zijn dan www.jouwwebsite.com/en en www.jouwwebsite.com/fr. Ook voor SEO doeleinden is path mapping interessant. De linkkracht wordt namelijk verdeeld over het hele domein. Dit wil zeggen dat als één directory het goed doet, de andere directories hiervan mee kunnen profiteren.

WordPress Multisite – Subdomain Mapping

Je kunt ook een WordPress Multisite met subdomeinen installeren. Deze optie wordt niet vaak gebruikt, maar is wel handig op het moment dat je bijvoorbeeld verschillende producten onder hetzelfde merk aan wilt bieden. Waar je bij path mapping een hoofddomein hebt met content die slechts in andere talen is vertaald, heb je bij subdomain mapping verschillende sites met hetzelfde uitgangspunt. Alleen kan bij subdomain mapping de website en content aangepast worden op het desbetreffende product. Voorbeeld: kleding.jouwwebsite.com en auto.jouwwebsite.com.

WordPress Multisite – Domain Mapping

De derde omgeving bij Wordpress multisite is domain mapping. Deze omgeving is perfect voor een groep websites waarbij het onlogisch is om ze onder hetzelfde domein te laten vallen, maar die wel bij elkaar horen. Denk bijvoorbeeld aan een scholengemeenschap. De scholen horen bij elkaar, maar de doelgroep verwacht per school een andere website. Doordat de sites wel dezelfde thema’s en plugins gebruiken, is het handiger om te kiezen voor WordPress Multisite domain mapping, waarbij je alles vanuit een centrale plek kunt beheren en slechts één keer hoeft te updaten.


WordPress Multisite setup; een multisite-netwerk creëren

Je kunt nu gaan besluiten of je een Multisite van WordPress wilt of niet. In de volgende stappen leggen we uit hoe je dit kunt instellen. Voor het gemak gaan we er hierbij van uit dat je een WordPress Multisite wilt gebruiken op een bestaande WordPress installatie. Let er hierbij op dat je, voordat je de multisite gaat opzetten, een backup maakt van je WordPress site. Mocht de netwerkinstallatie niet lukken, dan kun je in ieder geval alles herstellen.

Stap 1: WordPress Multisite toestaan

Om dit te kunnen doen, dien je het wp-config.php bestand aan te passen. Dit bestand bevat informatie over de database: naam, host, gebruikersnaam en wachtwoord. Deze informatie heeft WordPress nodig om te kunnen communiceren met de database om dingen op te kunnen slaan. Om WordPress Multisite toe te staan, open je dit bestand en voeg je de volgende code toe:

/* Multisite */
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);.

Deze code plak je vóór de regel; /* That’s all, stop editing! Happy blogging.*/. Hiermee begrijpt WordPress dat je een WordPress Multisite in wilt schakelen.

Stap 2: Een netwerk instellen

Nadat je het wp-config bestand hebt aangepast, is het mogelijk om een netwerk in te stellen. Dit doe je door naar ‘Extra’ (of ‘Tools’) > ‘Network Setup’ te gaan. Hier maak je de keuze in welke omgeving je de WordPress Multisite wilt laten draaien. Je geeft dus aan of je met een subdomein of subdirectories wilt werken. Let erop dat je dit later niet meer kunt aanpassen, dus maak de juiste keuze. Uit SEO-overwegingen raden we je aan met subdirectories te werken.

Stap 3: Netwerkinstallatie voltooien

Wanneer je de voorgaande stappen hebt doorlopen, kom je terecht op een nieuwe pagina waar verteld wordt hoe je de installatie voltooit. Je moet de code die je in stap 1 hebt toegevoegd aan het wp-config.php bestand, vervangen door de volgende code:

define(‘MULTISITE’, true);
define(‘SUBDOMAIN_INSTALL’, false);
define(DOMAIN_CURRENT_SITE’, ‘apache.lan’);
define(‘PATH_CURRENT_SITE’, ‘/wpsamp/’);
define(#SITE_ID_CURRENT_SITEE’, 1);
define(‘BLOG_ID:CURRENT_SITE’, 1);

Na deze stap is de installatie klaar en kun je beginnen met het aanmaken van meerdere websites.


Samengevat

  • Met WordPress Multisite is het mogelijk om meerdere WordPress websites te creëren en te beheren binnen één installatie. De verschillende websites delen dan dezelfde thema’s en plugins.
  • De tool is heel handig wanneer je meerdere websites centraal wilt beheren, en verschillende personen de mogelijkheid wilt geven om een website aan te maken binnen een subdomein.
  • Er zijn drie verschillende omgevingen waarin een multisite-netwerk gebouwd kan worden; WordPress Multisite Path Mapping, WordPress Multisite Subdomain Mapping en WordPress Multisite Domain Mapping.