WordPress templates maken

Om een WordPress template te kunnen maken, is het handig om te weten wat een WordPress template precies is. Een WordPress template (ook wel 'thema' of 'theme' genoemd) is een reeks bestanden die bepaalt hoe jouw website eruit ziet. Wil je jouw website dus een ander uiterlijk geven dan kun je dit doen door het thema van je website te veranderen.


Op welke manieren kun je een WordPress template maken?

Ten eerste bestaat er de mogelijkheid om een kant-en-klare template te gebruiken voor je WordPress website. Deze hoef je dan alleen nog maar naar eigen smaak aan te passen; verder hoef je in principe niets meer te doen. Wil je graag een thema dat geheel gepersonaliseerd is? Dan kun je ervoor kiezen om zelf een WordPress thema te maken. Er zijn twee manieren om zelf een WordPress thema te maken: door een WordPress theme builder plugin te gebruiken, of door handmatig een template te maken voor je WordPress website. Voor deze laatste optie dien je wel het een en ander over programmeren te weten.


WordPress theme builder plugins

Een WordPress theme builder, ook wel page builder genoemd, helpt je om op een eenvoudige manier een geavanceerde WordPress template te maken. Je hebt hiervoor geen programmeerkennis nodig, want aan het gebruik van een WordPress theme builder komt geen moeilijke codetaal te pas. Jouw ontwerp wordt namelijk automatisch door de page builder omgezet in de code die daarvoor nodig is.

WordPress theme builders kun je vinden in de WordPress Plugin Directoy en zijn zowel kosteloos als tegen betaling te installeren. Let bij het kiezen van een WordPress theme builder op de beoordelingen van andere gebruikers en bekijk de functionaliteiten die het programma biedt. Niet alle plugins zijn namelijk even goed. Populaire WordPress theme builders zijn: Page Builder: Live Composer, Page Builder by SiteOrigin en Beaver Builder. We zullen deze drie WordPress theme builders in het kort beschrijven.

  • Page Builder: Live Composer - Deze plugin is kosteloos te installeren en open source. De ontwikkelaars van Live Composer zorgen ervoor dat er regelmatig nieuwe updates beschikbaar zijn en leveren gratis support. Dit is een groot pluspunt ten opzichte van de meeste andere gratis WordPress theme builders. Dankzij het intuïtieve drag & drop-systeem van deze plugin is Live Composer erg gebruiksvriendelijk.
  • Page Builder by SiteOrigin - Ook deze plugin is kosteloos, al zou je dat op basis van de specificaties niet zeggen. De Page Builder by SiteOrigin biedt namelijk alles wat je van een premium plugin zou verwachten. De plugin pakt het iets meer bij de bron aan en brengt je terug naar het WordPress admin-gedeelte. Het voordeel hiervan is dat deze WordPress theme builder niet zoveel vraagt van je site ten opzichte van plugins die front-end editing aanbieden. Bovendien is deze theme builder responsive, werkt de plugin met elk WordPress thema en wordt er actief aan updates gewerkt.
  • Beaver Builder - Deze plugin biedt je een uitgebreide en handige drag & drop front-end editor waardoor de standaard editor van WordPress overbodig wordt gemaakt. Beaver Builder bevat een aantal relevante thema’s waarmee je eenvoudig en snel de belangrijkste pagina’s van je website kunt maken. Wie geen gebruik meer wil maken van de standaard WordPress editor, heeft met Beaver Builder een goed alternatief te pakken.

Handmatig een WordPress thema maken of aanpassen

Zoals hierboven beschreven, zijn er allerlei plugins beschikbaar die je kunnen helpen om een eigen WordPress thema te maken voor je website. Maar beschik je over HTML-, PHP- en CSS-kennis, dan kun je er ook voor kiezen om zelf een WordPress thema te maken, zonder de hulp van een WordPress theme builder plugin. In principe heb je dan alleen een goede front-end tekstverwerker nodig en een recente versie van WordPress met FTP-toegang om je nieuwe thema te uploaden.

Het voordeel van het handmatig maken van een thema is dat je niet afhankelijk bent van de (beperkte) opties die een vooraf gemaakt thema je bieden. Je kunt vanaf nul beginnen met het maken van een WordPress thema en je WordPress thema precies zo maken zoals jij dat wilt. Het kost wel wat meer tijd en moeite om alles zelf te coderen maar dan heb je wel een origineel thema dat precies bij jouw wensen aansluit.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om de codes van een bestaand thema te wijzigen en deze naar jouw smaak aan te passen. Dit scheelt een hoop tijd want veel is al voor je gedaan. Het is aan te raden om in het geval van aanpassingen een child theme te maken. Een child theme zorgt er namelijk voor dat je aanpassingen bewaard blijven als je thema bijvoorbeeld automatisch een update ondergaat.


In het kort: zelf een WordPress thema maken

  • Een thema is een reeks bestanden die bepaalt hoe jouw website eruit ziet.
  • Een WordPress thema kan kant-en-klaar van internet gehaald worden waarna het alleen nog naar eigen smaak aangevuld hoeft te worden.
  • Zelf een WordPress thema maken is mogelijk met behulp van een WordPress theme builder plugin maar ook handmatig kun je een WordPress thema maken. Dat laatste vergt echter wat meer tijd en programmeerkennis.