Met WordPress een portfolio maken

  • Waarom met WordPress een portfolio maken?
WordPress aanbiedingen

Waarom een WordPress portfolio?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een online portfolio wil hebben. Het kan zijn dat je een fotograaf bent en een centrale plek nodig hebt voor je foto’s, zodat ze eenvoudig door anderen bekeken kunnen worden. Maar het kan ook zijn dat je snel een verzameling aan werken of projecten wilt laten zien tijdens het solliciteren. Met een online portfolio kan dat; een toekomstige werkgever kan zo meteen zien wat de capaciteiten zijn van de sollicitant.

Over het algemeen zijn er vier hoofdredenen waarom iemand een portfolio nodig heeft. Op het moment dat je het doel weet van je portfolio, is het ook eenvoudiger om een portfolio te maken. De meest voorkomende redenen om een online portfolio te maken zijn:

  • Reputatie opbouwen voor een merk (jouw merk)
  • Een netwerk of community opbouwen
  • Proberen om een baan te krijgen
  • Het genereren van sales en leads

Eén van de programma´s waarmee je een online portfolio kunt creëren, is WordPress. Het voordeel van WordPress is dat het eenvoudig in gebruik is en geen technische kennis vereist. WordPress biedt je een manier om gemakkelijk al je projecten vanuit één centrale plek te beheren. Op deze pagina ontdek je hoe je een WordPress portfolio maakt.


Verschillende manieren om een WordPress portfolio te maken

Wanneer je besloten hebt om een portfolio met WordPress te maken, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je gewoon de standaard portfolio toepassing installeren, zijn er diverse WordPress themes voor het maken van een portfolio, en is het mogelijk om een portfolio plugin aan je WordPress website toe te voegen.


Standaard portfolio toepassing aan WordPress toevoegen

Ben je al in het bezit van een website via wordpress.com, dan kun je daar eenvoudig een portfolio aan toevoegen. Indien je WordPress theme de portfolio toepassing niet heeft, kun je deze met de volgende twee simpele stappen activeren:

  1. Ga in het admin dashboard van je WordPress site naar ‘Instellingen’ > ‘Schrijven’ > ‘Custom Content Types’ en zorg dat de optie ‘Portfolio Projecten’ ingeschakeld is. Wanneer je dit ingeschakeld hebt, dien je deze wijziging eerst op te slaan voordat je verder kunt.
  2. Nadat deze optie ingeschakeld is, verschijnt er een nieuw menu in je zijbalk, genaamd ‘Portfolio’. Via dit menu kun je nieuwe projecten aan je WordPress portfolio toevoegen. Dit is tevens de plek waar je al je projecten kunt beheren.

Wanneer je een aantal projecten hebt toegevoegd aan je website, kun je ze terugvinden via de link: http://jouwwebsite.wordpress.com/portfolio/.

De standaard portfolio toepassing is een gratis optie die wordpress.com aan zijn gebruikers aanbiedt. Toch wordt er geadviseerd om een WordPress website te creëren met een externe hostingprovider en wordpress.org. Dit kost je slechts een klein bedrag per maand, maar je hebt veel meer mogelijkheden wat betreft het maken van een portfolio. Daarnaast mag WordPress adverteren op de gratis versie, terwijl je met een betaalde versie alle controle zelf behoudt.


Het WordPress portfolio theme

Op het moment dat je ervoor kiest een betaalde WordPress versie te nemen, is het aan te raden om je portfolio te maken met een WordPress portfolio theme. Er is een brede keuze aan portfolio themes bij WordPress, waarvan sommige gratis en andere premium (tegen betaling) zijn.

De gratis versies zijn goed om mee te beginnen wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met WordPress. Wanneer je echter een uniek porfolio wilt hebben, kun je beter gaan voor een betaalde versie. Hierbij heb je namelijk veel meer opties om je portfolio te ontwerpen naar jouw wensen. Het beste wat je kunt doen als je een WordPress portfolio theme uitkiest, is rustig bekijken welke portfolio themes WordPress allemaal heeft. Zeker als je kiest voor een premium versie is het belangrijk dat je investeert in het juiste thema.


De WordPress portfolio plugin

Opvallend aan Jigoshop is de gelijkenis met WooCommerce. Dat is ook niet gek, want WooCommerce is in 2011 ontstaan als aftakking van Jigoshop. Hoewel Jigoshop nog steeds actief is, heeft WooCommerce duidelijk een grotere achterban. Daardoor zijn er bij laatstgenoemde meer en betere plugins beschikbaar. Toch biedt Jigoshop veel functionaliteit, en zijn er enkele plugins uitsluitend voor Jigoshop ontwikkeld.


WordPress webshop themes

Mocht je nu al een WordPress website hebben en niet van thema willen veranderen, dan is een WordPress portfolio plugin de beste optie. Hiermee kun je een portfolio aan je huidige website toevoegen, terwijl de rest gewoon hetzelfde blijft. Ook hierbij geldt dat de gratis portfolio plugins van WordPress goed zijn om mee te beginnen, maar dat je met de betaalde versies vrijer bent in het ontwerp. Kijk naar de verschillende mogelijkheden voordat je er eentje uitkiest. Een WordPress portfolio plugin installeer je door naar ‘Plugins’ te gaan in je admin dashboard en dan naar ‘Nieuwe plugin’. Door in de zoekfunctie portfolio in te vullen, krijg je de verschillende portfolio plugins van WordPress te zien.


Samengevat

  • Vier veel voorkomende redenen om een WordPress portfolio te maken zijn: men wil een reputatie voor een merk opbouwen, een netwerk of community opbouwen, proberen om een baan te krijgen of sales en leads genereren.
  • Je kunt op drie verschillende manieren een portfolio met WordPress maken. Indien je een website hebt met wordpress.com, schakel je simpelweg de portfolio optie in. Heb je een WordPress website bij een externe hosting provider en via wordpress.org, dan kun je gebruik maken van een speciale WordPress portfolio theme of WordPress portfolio plugin.
  • Met een plugin behoud je de huidige vorm van je website.