Wat is iDEAL?

Bij het doen van een online aankoop heb je waarschijnlijk wel eens gebruik gemaakt van iDEAL, en anders heb je dit betalingssysteem ongetwijfeld voorbij zien komen. iDEAL is één van de populairste betaalmethodes van Nederland. Kenmerkend voor iDEAL is dat het internetbankieren via de eigen bank van de consument gaat. Hoe de betaling exact verloopt, is dan ook afhankelijk van de bank waar je klant van bent. Momenteel wordt iDEAL aangeboden door ABN AMRO Bank, ASN Bank, bunq, ING Bank, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS bank, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers.


Waarom iDEAL in je WordPress webshop integreren?

Heb je een WordPress website waarop je enkele producten te koop aanbiedt? Of heb je een volledige webwinkel gebouwd met WordPress? Dan zijn er verschillende betaalmethodes die je aan je website kunt koppelen. Behalve iDEAL kan je WordPress website bijvoorbeeld betalingen via PayPal en via creditcard ondersteunen. Wat zijn, ten opzichte van andere betaalmethodes, de voordelen van het integreren van iDEAL in je WordPress webshop?

Het grootste voordeel van iDEAL is misschien wel dat het een veilige betaalmethode is, en dat het door consumenten ook als zodanig gezien wordt. Daarnaast is iDEAL voor de consument erg voordelig; wanneer je via iDEAL een betaling doet, komen daar geen extra transactiekosten bij kijken. Een derde voordeel is dat iDEAL eenvoudig is. Consumenten maken gebruik van hun eigen bankrekening (ze hoeven dus geen aparte rekening aan te maken, zoals bij PayPal het geval is) en het betalen zelf gaat via een paar simpele stappen. Een ander voordeel is dat het met iDEAL direct duidelijk is of een betaling gelukt is, zodat de verkopende partij meteen over kan gaan tot het leveren van het product. Voor de webshopeigenaar heeft iDEAL nog als pluspunt dat de consument een betalingsopdracht niet kan annuleren.

Verkoop je je producten in meerdere landen? Dan is het essentieel om naast iDEAL ook andere betaalmethodes aan te bieden op je WordPress site. iDEAL is namelijk uitsluitend ontwikkeld voor de Nederlandse markt.


Hoe voeg je iDEAL aan je WordPress website toe?

WordPress is van oorsprong vooral bedoeld voor het creëren van blogs en niet voor het opzetten van een webwinkel. Dit heeft tot gevolg dat je iDEAL en WordPress niet op een directe manier aan elkaar kunt koppelen. Toch is het prima mogelijk om met WordPress een webshop te maken en iDEAL hierin te integreren. Voor het toevoegen van iDEAL aan je WordPress shop heb je in principe drie dingen nodig: een betalingsprovider, een WordPress e-commerce plugin en een WordPress iDEAL plugin of extensie die deze twee vervolgens aan elkaar kan koppelen.

iDEAL betalingsproviders

Het is niet mogelijk om je als websitebeheerder rechtstreeks bij iDEAL aan te sluiten; je dient hiervoor een bemiddelende partij in te schakelen. Je kunt een iDEAL-overeenkomst afsluiten met een specifieke bank, maar vaak is het handiger om te kiezen voor een betalingsprovider (een Payment Service Provider) die betalingen via meerdere banken mogelijk maakt. Meld je je aan bij zo’n betalingsprovider, dan kun je te maken krijgen met drie soorten kosten: aansluitkosten, abonnementskosten en kosten per uitgevoerde transactie.

Er zijn veel verschillende betalingsproviders waar je uit kunt kiezen en het hangt van de grootte (en het succes) van je webshop af welke providers voor jou een geschikte optie zijn. Sommige betalingsproviders richten zich vooral op kleine en/of startende webwinkels die relatief weinig producten verkopen. Andere providers richten zich juist uitsluitend op grote webwinkels met hoge verkoopcijfers. De betalingsproviders verschillen ook van elkaar als het gaat om de diensten die ze leveren. Terwijl de ene betalingsprovider er enkel voor zorgt dat je met je WordPress webshop toegang tot iDEAL hebt, biedt de andere een heel pakket met allerlei services op het gebied van betalingsverkeer aan.

Dat de betalingsproviders zich op verschillende doelgroepen richten (en daardoor ook verschillende diensten leveren), is terug te zien in de prijzen die ze vragen. Een betalingsprovider die zich richt op beginnende webshops en uitsluitend iDEAL-betalingen mogelijk maakt, zal normaliter weinig aansluitkosten en abonnementskosten vragen en een hoger bedrag per transactie. Wanneer grote webshops de doelgroep vormen, zullen de kosten per transactie juist laag zijn en de andere kosten hoger. Maak daarom, voordat je een betalingsprovider kiest, een inschatting van het aantal iDEAL transacties dat je WordPress webshop zal opleveren.

Populaire iDEAL betalingsproviders zijn bijvoorbeeld Mollie en Ingenico ePayments.

  • Mollie is een geschikte optie wanneer je iDEAL aan een kleinere WordPress webshop wilt toevoegen. Bij deze betalingsprovider betaal je geen aansluitkosten en abonnementskosten en zijn er dus alleen de kosten per transactie. Je stelt een eigen pakket samen door de betaalmethodes die jij wilt aanbieden te selecteren.
  • Ingenico ePayments (voorheen Ogone Payments) is een voorbeeld van een betalingsprovider die een totaalpakket aan betaalservices biedt. Dit platform ondersteunt, naast iDEAL, nog tientallen andere online betaalmethodes. Ook kan Ingenico je onder andere van dienst zijn bij het bestrijden van fraude.

Andere bekende betalingsproviders zijn Sisow, Multisafepay en Buckaroo.


E-commerce plugins voor WordPress

Doorgaans gebruik je een e-commerce plugin als je een WordPress webshop bouwt. Deze plugin vormt niet alleen de basis van je webshop, maar heb je ook nodig om een specifieke WordPress iDEAL plugin of extensie te kunnen gebruiken. Het bekendste voorbeeld van een e-commerce platform is WooCommerce. Wanneer je iDEAL in je WordPress website wilt integreren, heeft WooCommerce als voordeel dat het specifieke extensies voor verschillende iDEAL betalingsproviders biedt (waaronder Mollie en Sisow). Andere bekende e-commerce platformen zijn WP eCommerce en Shopify.

iDEAL voor WordPress
De e-commerce plugin WooCommerce

WordPress iDEAL plugins en extensies

Een WordPress iDEAL plugin of extensie functioneert als een soort koppeling tussen je webwinkel (je e-commerce plugin) en je betalingsprovider. Daarbij kan het zijn dat er voor jouw betalingsprovider een specifieke WordPress iDEAL plugin of extensie is. Net gaven we bijvoorbeeld al aan dat er voor Mollie en Sisow speciale WooCommerce extensies zijn en deze vind je ook terug in de plugin directory van WordPress. Het kan echter ook voorkomen dat er een WordPres iDEAL plugin van een derde partij nodig is.

Een voorbeeld van een WordPress iDEAL plugin die een koppeling kan maken tussen verschillende betalingsproviders en verschillende e-commerce systemen is Pronamic Pay. Pronamic Pay voor WordPress ondersteunt bijna alle bekende shopsystemen en betalingsproviders; gebruik je bijvoorbeeld WP e-Commerce voor je webshop en is Buckaroo je betalingsprovider, dan is Pronamic Pay een goede keuze. Andere pluspunten van deze iDEAL plugin voor WordPress zijn dat je gemakkelijk een nieuwe betalingsprovider kunt instellen en dat de plugin je een helder overzicht biedt van alle transacties die zijn uitgevoerd.

Pronamic Pay voor WordPress
De Pronamic Pay WordPress plugin

WordPress & iDEAL in het kort

  • Wanneer je iDEAL in je WordPress webshop hebt geïntegreerd, kunnen je klanten online transacties uitvoeren via hun eigen bank.
  • iDEAL is een veilige betaalmethode die voor consumenten bovendien voordelig en eenvoudig is.
  • Wil je iDEAL aan je WordPress website koppelen, dan heb je daar drie dingen voor nodig: een betalingsprovider, een WordPress e-commerce plugin en een WordPress iDEAL plugin of extensie.
  • Betalingsproviders richten zich op verschillende doelgroepen. Het is aan te raden om je betalingsprovider te kiezen op basis van het aantal iDEAL transacties dat je WordPress webshop oplevert.
  • De e-commerce plugin vormt niet alleen de basis voor je webshop, maar heb je ook nodig om een specifieke WordPress iDEAL plugin of extensie te kunnen gebruiken.
  • Sommige betalingsproviders hebben hun eigen plugin of extensie, maar het kan ook zijn dat er een plugin van een derde partij nodig is.