Foto's aan je WordPress site toevoegen

Wil je in de artikelen op je WordPress site een photo gallery verwerken? Of ben je (hobby-)fotograaf en wil je je portfolio graag door middel van een WordPress fotosite presenteren? Voor het toevoegen van foto's biedt WordPress je verschillende mogelijkheden: je kunt gebruik maken van de ingebouwde WordPress photo gallery-functie, een WordPress photo gallery plugin installeren of een WordPress foto theme als basis voor je site nemen. Op deze pagina lees je meer over deze drie opties.


1. Een standaard WordPress photo gallery toevoegen

Via een ingebouwde functie biedt WordPress je de optie om in een paar stappen een foto of fotogalerij op je site te zetten. Hoe doe je dit precies?

 1. Ga naar de pagina waar je de foto's aan toe wilt voegen of maak een nieuwe pagina aan.
 2. Zet de cursor op de gewenste plaats in de tekst en klik op 'Media toevoegen'.
 3. Je ziet nu een scherm met aan de linkerkant een menu. Wil je één foto toevoegen aan je tekst, dan blijf je bij de optie 'Media invoegen'. Wil je een fotogalerij toevoegen, dan klik je op 'Galerij aanmaken'.
 4. In beide gevallen zie je de tab 'Mediabibliotheek', waar je de afbeeldingen vindt die al eerder geüpload zijn. Daarnaast zie je de tab 'Bestanden uploaden'. Klik je daarop, dan kun je de gewenste foto of foto's selecteren en vervolgens uploaden naar je site.
 5. Voor het toevoegen van één foto klik je in de mediabibliotheek op de gewenste foto en daarna op 'In pagina invoegen'. De foto staat nu op de pagina.
  Voor het aanmaken van een galerij klik je op alle foto's die je toe wilt voegen en daarna op 'Een nieuwe galerij aanmaken'. Nu verschijnt het scherm waarin je je galerij kunt bewerken. Klik je daarna op 'Galerij invoegen', dan is de galerij toegevoegd aan de pagina.

2. Een WordPress photo gallery plugin gebruiken

Is het maken van een WordPress fotoblog of WordPress fotografie website niet je doel, maar nemen foto's wel een belangrijke plaats in op je site? En ben je op zoek naar meer opties dan de standaard photo gallery van WordPress je kan bieden? Dan is het handig om een WordPress photo gallery plugin te gebruiken. Met zo'n plugin kun je bijvoorbeeld op een gemakkelijke manier albums samenstellen, je foto's verplaatsen met behulp van een drag-and-drop-systeem of je foto's laten weergeven in de vorm van een lightbox of een slider. Ook bevatten bepaalde plugins een soort thema’s, die je als basis voor de lay-out van je fotogalerij kunt gebruiken.

Voorbeelden van WordPress photo gallery plugins zijn:

 • NextGEN Gallery
 • Envira Gallery
 • Portfolio Gallery
 • Social Gallery
 • Simple Photo Gallery

Hoe installeer je een WordPress photo plugin?

Wil je een WordPress photo gallery plugin aan je website toevoegen, dan ga je eerst via je admin dashboard naar 'Plugins' en dan naar 'Nieuwe plugin'. Je ziet nu een overzicht van de beschikbare plugins en je kunt gebruik maken van de zoekfunctie. Heb je de ideale WordPress photo gallery plugin gevonden? Dan klik je op 'Nu installeren'. Is de installatie afgerond, dan klik je op 'Activeren'. De plugin is nu actief en je kunt er meteen mee aan de slag.


3. Een WordPress foto theme gebruiken

Wanneer je een WordPress website maakt, staan er duizenden themes tot je beschikking. Kort gezegd is een theme of thema een verzameling bestanden die het basisdesign van je website bepalen. Er zijn verschillende themes die bij uitstek geschikt zijn voor het maken van een WordPress fotoblog of WordPress fotosite. De lay-out van deze themes biedt veel ruimte voor het weergeven van je foto's en bevat bijvoorbeeld grote headers en/of een ingebouwde slider. Ook zijn ze vaak responsive, wat inhoudt dat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermgroottes. Dit is voor fotosites erg belangrijk, omdat foto's zo op ieder apparaat optimaal weergegeven worden.

Voorbeelden van WordPress thema’s die een zeer goede basis vormen voor een WordPress fotografie website, zijn:

 • RokoPhoto (gratis)
 • Vega (gratis)
 • LENS (gratis)
 • Oshine (premium)
 • TheGem (premium)

WordPress plugins in het kort

 • Een WordPress plugin is een stukje software dat een functie (of meerdere functies) aan je WordPress website toevoegt of bestaande functies beïnvloedt.
 • Er zijn kosteloze en premium WordPress plugins. De gratis plugins in de WordPress directory voldoen aan de voorwaarden die WordPress aan plugins stelt, maar premium plugins zijn vaak beter gebouwd en meer up-to-date. Ook zit er vaak support bij inbegrepen.
 • Wil je een gratis WordPress plugin installeren, dan haal je deze direct uit de WordPress plugin directory. De premium plugins moet je eerst via een externe bron downloaden en vervolgens uploaden.
 • Behoud alleen de plugins die je daadwerkelijk gebruikt; overbodige plugins nemen alleen maar ruimte in en kunnen je website langzamer maken.

Hoe installeer je een WordPress foto theme?

Het installeren van een WordPress foto theme is heel eenvoudig. Kies je voor een standaard (gratis) WordPress thema, dan ga je in het linker menu van je admin dashboard naar 'Weergave' en vervolgens naar 'Thema's'. Je ziet nu alle thema's die al geïnstalleerd zijn. Wil je meer keuze hebben, dan kun je via de knop 'Nieuwe toevoegen' nog meer thema's installeren. Na de installatie dien je je thema nog in te schakelen door op 'Activeren' te klikken.

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een premium WordPress foto theme. Hier zijn kosten aan verbonden, maar premium thema's bieden ook voordelen: vaak zijn ze kwalitatief beter en meer up to date. Bovendien zijn ze unieker dan de veelgebruikte gratis thema's en kun je bij vragen doorgaans contact opnemen met degene die het thema ontwikkeld heeft. Premium thema's ontvang je normaliter in de vorm van een .ZIP-bestand. Wanneer je via 'Weergave' naar 'Thema's' en dan naar 'Nieuwe thema's' gaat, zie je de optie 'Thema uploaden'. Klik je hierop, dan kun je via 'Bestand kiezen' het gewenste .ZIP-bestand selecteren. Vervolgens klik je op 'Nu installeren' en daarna op 'Activeren'.


WordPress en fotografie; een samenvatting

 • Voor het toevoegen van foto's aan een artikel op je WordPress site, heeft WordPress een ingebouwde functie. Je kunt hiermee zowel één foto invoegen als een hele fotogalerij.
 • Nemen foto's een belangrijke plaats in op je website, of wil je liever meer opties dan de standaard WordPress functie je kan bieden, dan is een WordPress photo plugin erg handig.
 • Wanneer je een WordPress fotoblog of WordPress fotosite wilt maken, is het aan te raden om als basis voor je site een speciaal daarvoor ontwikkeld thema te gebruiken.