WordPress event calendar plugins

Met een WordPress event calendar plugin geef je op een overzichtelijke manier weer welke activiteiten er op de planning staan. Bezoekers van je site kunnen de events vaak op verschillende manieren filteren; bijvoorbeeld op basis van locatie of categorie. Er zijn veel verschillende WordPress event calendar plugins beschikbaar, waarvan de plugins hieronder populaire voorbeelden zijn. De beschrijvingen betreffen de gratis basisversies, maar deze plugins zijn allemaal uit te breiden met add-ons of verkrijgbaar in pro-versies.

  • The Events Calendar - Met The Events Calendar kun je gemakkelijk events toevoegen en op verschillende manieren laten weergeven. Via de zoekfunctie kunnen bezoekers specifieke events vinden en met behulp van de bijbehorende widget kun je een lijst met toekomstige events aan je sidebar toevoegen.
  • Events Manager - Events Manager is een veelzijdige WordPress event calendar plugin, waarmee je zowel aparte events als eventreeksen in kunt voeren en events op basis van locatie of categorie kunt filteren. Bovendien zitten bij Events Manager verschillende widgets inbegrepen en is de plugin geschikt voor het beheren van boekingen.
  • Event Organiser - Kenmerkend voor deze WordPress event calendar plugin is onder andere dat je er ook complexere eventseries mee kunt toevoegen (bijvoorbeeld elke eerste dinsdag van de maand), dat er verschillende widgets en shortcodes bij inbegrepen zitten en dat je events op diverse manieren kunt filteren. Wat Event Organiser extra handig maakt, is dat deze plugin in het Nederlands beschikbaar is.
  • Google Calendar Widget - Ben je vooral op zoek naar een simpele event calendar? Dat is deze WordPress calendar widget wellicht geschikt. Wanneer je een Google calendar bijhoudt, kun je deze met behulp van de Google Calendar Widget in je sidebar laten weergeven. Je kunt meerdere calendar feeds instellen en voor elke calendar feed een titel en een bepaald aantal calendar items instellen.

WordPress booking calendar plugins

Wil je dat bezoekers van je website meteen online een afspraak kunnen maken of een reservering kunnen plaatsen? Dan heb je de keuze uit allerlei verschillende WordPress booking calendar plugins. De volgende drie plugins worden veel gebruikt voor het toevoegen van een boekingssysteem aan een WordPress website:

  • easyReservations - Deze WordPress booking calendar plugin is geschikt voor allerlei soorten boekingen; van overnachtingen tot zakelijke afspraken. Reserveringen zijn gemakkelijk toe te voegen, te bewerken, goed te keuren of juist af te wijzen. Je kunt er ook voor kiezen om de bijbehorende calendar widget toe te voegen, die in je sidebar de beschikbaarheid van je product of dienst toont.
  • Appointments - Appointments biedt je de mogelijkheid om verschillende dienstverleners of diensten in te stellen. Andere voordelen van deze WordPress calendar booking plugin zijn dat klanten bij het boeken meteen een betaling kunnen doen, dat je bevestigings- en herinneringsberichten kunt versturen en dat je de plugin aan Google Calendar kunt koppelen.
  • Bookly - Responsive Appointment Booking Tool - Net als met Appointments, kun je met deze WordPress booking calendar plugin verschillende diensten en dienstverleners instellen, en directe betalingen mogelijk maken. De basisversie van Bookly is gratis; voor meer opties is er een premium versie beschikbaar.

Een WordPress calendar voor je posts

Op veel blogs vind je een kalender in de sidebar, waarin de publicatiedatum van een post terug te vinden is. Bij je theme zit een standaard WordPress calendar widget inbegrepen, waarmee je zo’n kalender op een eenvoudige manier aan je website kunt toevoegen. Activeer je deze widget, dan wordt bij het openen van een post de bijbehorende publicatiedatum gemarkeerd. En de widget werkt ook andersom: bij het aanklikken van een datum worden de op die dag geplaatste berichten getoond. Een alternatief voor de standaard WordPress calendar widget, met wat meer opties, is Archives Calendar Widget. Deze WordPress calendar widget is vooral geschikt wanneer je een groot en/of divers berichtenarchief hebt.

WordPress calendar widget
De standaard WordPress calendar widget

WordPress calendar plugins in het kort

  • Met behulp van een WordPress event calendar plugin kun je, op een eenvoudige manier, een agenda met geplande activiteiten aan je WordPress website toevoegen.
  • Een ander type kalender dat je op je WordPress site kunt plaatsen, is de booking calendar. Bezoekers van je website kunnen hiermee direct online een afspraak inplannen of iets reserveren.
  • Met behulp van de standaard WordPress calendar widget, die bij je theme inbegrepen zit, kun je een kleine kalender met de publicatiedata van je posts creëren.