Heb je met behulp van WordPress een mooie website gemaakt, maar blijkt uit analyses dat het aantal bezoekers dat via een zoekmachine op je site terecht komt tegenvalt? Of heb je geprobeerd om je eigen website via Google op te zoeken, maar leverde dat geen resultaat op? Dan is het een goed idee om eens na te denken over WordPress SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization en omvat alle activiteiten die tot doel hebben om een site beter te laten scoren in zoekmachines. Wat houdt WordPress SEO concreet in? Hoe kun je zelf aan de slag met het optimaliseren van je website en welke WordPress SEO plugins kunnen je daar eventueel bij helpen? Op deze pagina vind je de antwoorden.
Als puur wordt gekeken naar SEO, is WordPress een van de beste content management systemen die je kunt gebruiken. De standaardinstellingen zorgen ervoor dat zoekmachines moeiteloos door je posts, pagina’s en categorieën kunnen crawlen. Toch betekent dit niet dat je zelf niets meer hoeft te doen. WordPress heeft weliswaar een sterke SEO-basis, maar als je echt hoog in de zoekmachines wilt ranken, zal je je actief moeten bezighouden met WordPress SEO.
WordPress SEO lijkt heel veel op SEO voor een website die gebruik maakt van een ander content management systeem. Eigenlijk is het enige verschil dat WordPress een aantal technische aspecten heeft vereenvoudigd. Zo kun je heel eenvoudig zoekmachinevriendelijke URL’s genereren en kan de installatie van een plugin er al voor zorgen dat de snelheid van je website flink verhoogd wordt. Een website die gemaakt is met WordPress rankt niet automatisch beter dan een website die niet met WordPress gemaakt is, maar het is met WordPress wel een stuk makkelijker om bepaalde technische zaken te regelen.
Waarschijnlijk ben je op deze pagina beland omdat je zelf aan de slag wil met het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Met de volgende WordPress SEO tips kun je direct aan de slag.
Permalinks zijn permanente URL’s die worden toegekend aan je pagina’s en berichten. De standaard instellingen van WordPress met betrekking tot permalinks zijn niet erg zoekmachinevriendelijk. Standaard wordt namelijk de volgende URL-opbouw gebruikt: http://www.domeinnaam.nl/?p=123. Op basis van deze structuur weet Google niet waar de pagina over gaat, en moeten ook bezoekers gissen naar de inhoud van de pagina. Kortom: voor beide partijen niet handig. Gelukkig is de oplossing erg makkelijk. Klik binnen je WordPress dashboard op ‘Instellingen’ en ga vervolgens naar ‘Permalinks’. Verander de instellingen van ‘Standaard’ naar ‘Berichtnaam’ (of kies eventueel een van de overige opties).
Veruit de meest gebruikte plugin voor het optimaliseren van een WordPress website is de Yoast SEO WordPress plugin. Yoast zorgt ervoor dat teksten op je website beter worden gevonden in zoekmachines. De Yoast SEO WordPress plugin is zeer uitgebreid, en heeft onder andere de volgende functies:
Zelfs bij het kiezen van een WordPress theme is het belangrijk om WordPress SEO in het achterhoofd te houden. Voor Google is de responsiveness van een website namelijk een belangrijke rankingfactor. Met de responsiveness van een website bedoelen we de mate waarin een website zich aan kan passen aan verschillende schermgroottes. Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw WordPress theme zowel op een desktop als op een smartphone of tablet optimaal wordt weergegeven. Ga daarom altijd op zoek naar een responsive WordPress theme.
Wie een langzame website heeft, verliest niet alleen ongeduldige bezoekers, maar kan ook zijn goede rankingpositie in Google verliezen. Het is dus zaak om je website snel te maken en te houden. Kies daarom een webhost die bekend staat om zijn snelle laadtijden, zoals STRATO. Wees daarnaast zuinig met plugins; activeer enkel plugins die je daadwerkelijk gebruikt en verwijder oude plugins. Verder kan het zich lonen om afbeeldingen te optimaliseren, zodat ze niet teveel ruimte in beslag nemen. Tot slot kun je gebruikmaken van een SEO plugin voor WordPress. Een goede WordPress SEO plugin die je website sneller kan maken, is de W3 Total Cache plugin.
Interne links zijn links die verwijzen naar een pagina op de eigen website. Interne links zijn een belangrijk onderdeel van WordPress SEO, omdat zoekmachines je website hiermee gemakkelijker kunnen indexeren. De zoekmachine krijgt een duidelijk beeld van de structuur van je website en ziet welke pagina’s belangrijk zijn. Ook bezoekers ervaren interne links als prettig en blijven zo wellicht langer op je website. Verwerk de interne links in je tekst maar zorg er wel voor dat de links relevant zijn voor de lezer.
Externe links zijn links die van de ene website naar de andere website verwijzen. Voor het succes van WordPress SEO is het erg belangrijk dat andere, betrouwbare websites naar jouw website linken. Niet alleen zullen zo meer internetgebruikers jouw website vinden maar zoekmachines zien je website dan ook als relevanter (mits de links van goede kwaliteit zijn).
Alle tips die je tot dusver gelezen hebt, zorgen ervoor dat je website geoptimaliseerd wordt voor zoekmachines. Echter: tijd en energie steken in WordPress SEO is niet het enige dat belangrijk is. Zoekmachines worden steeds geavanceerder en kunnen steeds beter de kwaliteit van een website bepalen. Een populaire slogan in de SEO-wereld luidt dan ook: content is king. Je website kan nog zo goed geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines; op het moment dat je content niet van goede kwaliteit is, zal je het alsnog verliezen van een website die wel goede content bevat. Schrijf teksten die nuttig of vermakelijk zijn voor de lezer, kopieer geen teksten van anderen en publiceer op regelmatige basis nieuwe artikelen.
WordPress SEO omvat alle activiteiten die tot doel hebben om een WordPress site beter te laten scoren in zoekmachines. WordPress heeft een sterke SEO-basis en heeft bovendien een aantal technische aspecten van SEO vereenvoudigd.
Met de volgende WordPress SEO tips optimaliseer je je website voor zoekmachines: