Wanneer je een WordPress website hebt, dan is de WP admin pagina het gedeelte waar je nieuwe elementen aan je site toevoegt en waar je je instellingen kunt wijzigen, zoals het offline zetten van je WordPress website als je site onder constructie is. 'Admin' staat voor beheerder, dus dit is de ruimte waar alleen jij als websitebeheerder bij kunt. Het admin gedeelte wordt ook wel het backend-deel van de site genoemd. Op deze pagina vertellen we hoe je via de WordPress admin URL inlogt en hoe je zelf je admin URL en je inloggegevens kunt wijzigen.
Om toegang te krijgen tot het admin gedeelte van je website moet je inloggen via je WordPress admin URL. Doorgaans is de admin URL een combinatie van de URL van je website en het onderdeel '/wp-login.php'. Stel: de URL van je website luidt 'www.strato.nl'. Dan zou je WordPress admin URL 'www.strato.nl/wp-login.php' zijn. Ook voor subdomeinen (zoals 'blog.strato.nl') en subdirectories (zoals 'www.strato.nl/blog') geldt dat je de admin pagina bereikt door '/wp-login.php' achter de URL te plaatsen. Behalve door letterlijk '/wp-login.php' in te typen, kun je je admin pagina ook op een iets eenvoudigere manier openen: bij een reguliere website URL kun je '/wp-login.php' vervangen door '/login' of '/admin' en bij een subdomein of subdirectory door '/login'.
Dat de admin URL van een WordPress site uit vaste onderdelen bestaat, is natuurlijk in veel gevallen praktisch. Het nadeel hiervan is echter dat ook hackers gemakkelijk op je WordPress admin login pagina terechtkomen. Vooral wanneer je, naast de standaard URL, een standaard gebruikersnaam gebruikt (daarover later meer), hoeven zij alleen nog maar het juiste wachtwoord te achterhalen. Uit beveiligingsoverwegingen is het daarom aan te raden om je WordPress admin URL te wijzigen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een plugin.
Er zijn verschillende plugins waarmee je je WordPress admin URL kunt wijzigen. Een voorbeeld is de plugin WPS Hide Login. Je installeert en activeert deze door op je admin dashboard via 'Plugins' naar 'Nieuwe plugin' te gaan. Let op: wanneer je deze plugin geactiveerd hebt, wordt je oorspronkelijke admin URL automatisch veranderd: '/wp-login.php' wordt vervangen door '/login'. Je kunt de URL vervolgens zelf aanpassen door via 'Settings' en 'General' naar het kopje 'WPS Hide Login' te gaan, de gewenste URL in te voeren en op 'Save Changes' te klikken. Een voordeel van WPS Hide Login is dat de standaard admin URL's niet verwijderd worden, maar slechts geblokkeerd zijn. Wanneer je de plugin deactiveert, kun je weer met de oorspronkelijke admin link inloggen.
Het kan gebeuren dat je niet meer precies weet hoe je bij je WordPress admin pagina moet komen. Er zijn echter een paar trucjes om dit te voorkomen. Een handige methode is het toevoegen van de WP admin pagina aan het favorietengedeelte van je browser. Een andere optie is het toevoegen van de admin login link aan de website zelf. Je plaatst de link in je menu door via 'Weergave' en 'Menu's' naar 'Aangepaste links' te gaan en daar de URL in te voeren, óf door de standaard WordPress widget 'Meta' te activeren (die naast je login URL een link naar je RSS-feeds en naar wordpress.org bevat). Ook kun je je WordPress admin URL veranderen naar een URL die je gemakkelijker onthoudt.
Wanneer je naar je WordPress admin URL gegaan bent, zie je een pagina waarop je je gebruikersnaam en je wachtwoord in kunt voeren. Hoe kom je aan de gegevens voor je WordPress admin login? Eén van de eerste stappen die je zet wanneer je een WordPress site gaat maken, is het bestellen van een webhostingpakket. Heb je een hostingpakket besteld, dan ontvang je de gebruikersnaam en het wachtwoord voor je WordPress admin login van je hostingaanbieder (of je hostingaanbieder geeft je de mogelijkheid deze zelf te kiezen). Hiermee kun je meteen inloggen. Werk je op een privé-computer en wil je volgende keer inloggen zonder je gegevens opnieuw in te hoeven voeren? Vink dan 'Deze gegevens onthouden' aan wanneer je inlogt.
Voor de beveiliging van je website is het instellen van een sterk wachtwoord essentieel. Daarnaast is het aan te raden om je wachtwoord regelmatig te veranderen. Gelukkig is het aanpassen van het wachtwoord van je WordPress site heel simpel. Ga op je beheerpanel naar 'Gebruikers' en dan naar 'Je profiel'. Als je naar beneden scrollt, kom je bij de optie 'Wachtwoord genereren', waar je de wachtwoordsuggestie van WordPress kunt aannemen of zelf een wachtwoord kunt invoeren.
Wanneer je zelf geen andere gebruikersnaam opgeeft, stelt WordPress standaard 'Admin' in als gebruikersnaam. Net als de voorspelbare URL met '/wp-login.php', zorgt deze gebruikersnaam ervoor dat je website gemakkelijker gehackt kan worden. Wil je je gebruikersnaam op een eenvoudige manier wijzigen, dan heb je twee opties:
De eerste methode is het creëren van een nieuw gebruikersaccount en het verwijderen van het oude account. Om dit te doen, ga je op je admin dashboard naar 'Gebruikers' en dan naar 'Nieuwe toevoegen'. Hier vul je, naast een gebruikersnaam, ook een e-mailadres in (dit adres mag niet het adres zijn dat je voor je andere account gebruikt hebt). Bij 'Rol' klik je op 'Beheerder'. Wanneer je deze gegevens hebt opgeslagen, log je in als deze nieuwe gebruiker. Vervolgens ga je via 'Gebruikers' naar 'Alle gebruikers' en klik je bij de oude gebruikersnaam op 'Verwijderen'. Geef hierbij aan dat je de content die bij de oude gebruikersnaam hoort aan de nieuwe gebruiker koppelt, om te voorkomen dat er inhoud verloren gaat.
De tweede methode is het gebruiken van een speciale plugin. Voeg (bijvoorbeeld) de plugin Username Changer toe (via 'Plugins' en dan 'Nieuwe plugin'). Wanneer je nu naar 'Gebruikers' gaat, kun je op 'Username Changer' klikken en heel eenvoudig een nieuwe gebruikersnaam invoeren.
WordPress staat standaard zo ingesteld dat je gebruikersnaam te zien is bij alle artikelen die je publiceert. Heb je de naam 'Admin' uit veiligheidsoverwegingen verwijderd, dan raden we je aan ook je schermnaam te wijzigen (anders kan iedere bezoeker immers nog steeds zien wat je gebruikersnaam is). Om dit te doen ga je via 'Gebruikers' naar 'Je profiel'. Hier kun je je schermnaam aanpassen.