Het WordPress theme:
de basis van je website

WordPress aanbiedingen bekijken
WordPress Theme

Wat zijn WordPress themes?

WordPress is speciaal ontwikkeld om het bouwen van een website zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het proces wordt onder andere vereenvoudigd doordat WordPress met themes werkt. Een theme (ook wel 'template' of 'thema' genoemd) is kort gezegd een verzameling bestanden die het basisdesign van je website bepaalt. Je kiest een theme dat bij jouw site past en kunt dit vervolgens in meer of mindere mate zelf aanpassen. Op deze pagina lees je meer over WordPress themes. Hoe kies je een geschikt WordPress theme? Wat is het verschil tussen gratis en premium WordPress themes? En hoe installeer je het WordPress theme van jouw keuze?


Hoe kies je een WordPress theme?

Er zijn duizenden templates beschikbaar voor WordPress en het kan dan ook gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kies je nu de ideale template?

Het is natuurlijk van belang dat de WordPress template die je kiest past bij de inhoud van je website. Daarbij kijk je zowel naar het soort inhoud (een blog met vooral tekst vraagt om een heel ander thema dan een website waarop afbeeldingen centraal staan) als naar de inhoud zelf (de stijl van het thema moet passen bij het onderwerp van je site). Sommige WordPress templates zijn al helemaal afgestemd op een specifiek soort website, zoals een webshop of een fotoportfolio. Om gemakkelijker thema´s te vinden die bij je site passen, kun je met behulp van de eigenschapfilter thema's selecteren op onderwerp (ga via je admin dashboard naar 'Weergave'>'Thema's'>'Nieuwe toevoegen'>'Eigenschapfilter'). Ook in de shops voor premium WordPress themes kun je vaak op categorie selecteren.

Behalve naar de stijl van de WordPress template, is het belangrijk om te kijken naar de functies die de template biedt. Bedenk welke onderdelen voor jou essentieel zijn; wellicht wil je dat je theme in ieder geval een foto-slider of lightbox bevat of je de mogelijkheid geeft je website op een gemakkelijke manier te vertalen. Via het eigenschapfilter in de WordPress theme directory kun je thema's ook op basis van functies filteren.

Een andere tip voor het kiezen van een WordPress thema: bekijk de beoordelingen van andere gebruikers. Als een thema een groot aantal positieve beoordelingen krijgt, kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid in orde zijn. In de WordPress theme directory vind je de beoordelingen onder 'Details en voorbeeld' (ga via je admin dashboard naar 'Weergave'>'Thema's'>'Nieuwe toevoegen' en dan naar het thema dat je overweegt).

Het kiezen van een template betekent ook dat je moet beslissen of je een gratis of premium WordPress thema gaat gebruiken. Hier lees je meer over in de volgende alinea's.


Gratis versus premium WordPress templates

Wanneer je een WordPress website maakt, heb je de keuze uit gratis themes en premium themes. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Hieronder hebben we een paar kenmerken op een rijtje gezet. Wat voor jou de beste keuze is, hangt helemaal af van wat jij belangrijk vindt en van de plannen die je met je website hebt.

Kwaliteit

Hoewel je misschien zou verwachten dat de kwaliteit van premium WordPress themes beter is dan de kwaliteit van gratis WordPress themes, is dit niet per definitie het geval. Kies je een gratis template uit de WordPress directory, dan heeft deze template een uitgebreid reviewproces doorstaan. Templates moeten namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om te mogen worden opgenomen in de WordPress directory. Dit neemt niet weg dat er veel zeer goed gebouwde premium thema's verkrijgbaar zijn.

Mogelijkheden

Premium WordPress templates bieden over het algemeen meer mogelijkheden dan gratis WordPress templates. Daarbij gaat het zowel om de hoeveelheid ingebouwde functies als om de mate waarin je het thema zelf nog kunt aanpassen. Dat eerste kan overigens ook een nadeel zijn; wanneer je een simpele website maakt en die extra opties niet gebruikt, kunnen ze je website onnodig trager maken.

Originaliteit

Gratis WordPress themes worden veelvuldig gebruikt voor websites en blogs. Het gevolg is dat je met een premium WordPress theme eerder een origineel design te pakken hebt. Daar komt nog bij dat je met een premium theme meer ruimte hebt voor het personaliseren van je website. Wanneer je originaliteit belangrijk vindt, is een premium theme dus over het algemeen de beste keuze.

Updates

De technologie van WordPress ondergaat regelmatig een update. Om je website optimaal te kunnen laten functioneren, is het essentieel dat je template compatibel is met de nieuwste WordPress versie. Doorgaans zijn Premium WordPress templates meer up to date dan gratis WordPress templates. Gratis templates worden vaak pas later aangepast en het komt ook voor dat dit helemaal niet gebeurt.

Support

Een groot voordeel van premium WordPress themes is dat je er normaliter support bij krijgt. Als je een probleem of een vraag hebt, kun je contact opnemen met de makers ervan. Bij gratis WordPress themes is dit lang niet altijd het geval. Vind je het belangrijk dat je hulp kunt inschakelen, houd hier dan rekening mee bij het kiezen van een theme.


Hoe installeer je een WordPress template?

Een gratis WordPress template installeren

Heb je een gratis WordPress template gekozen, dan installeer en activeer je deze in een paar simpele stappen. Hierbij gaan we ervan uit dat je een template uit de WordPress directory gaat gebruiken (wat aan te raden is, omdat deze templates uitgebreid gecontroleerd zijn). In het linker menu van je admin dashboard ga je via 'Weergave' naar 'Thema's' Je komt nu eerst bij een overzicht van de thema's die al zijn geïnstalleerd. Wil je een nieuw thema installeren, dan ga je bovenaan de pagina naar 'Nieuwe toevoegen' (of onderaan naar 'Nieuw thema toevoegen'). Nu zie je de directory met gratis WordPress templates. Zoek het theme van jouw keuze op en klik op 'Installeren'. Vervolgens kun je direct op 'Activeren' klikken of dit op de pagina met geïnstalleerde thema's doen.


Een premium WordPress template installeren

Premium WordPress templates kun je downloaden via theme shops als StudioPress, Themify en Themeforest. Doorgaans ontvang je het thema dat je gekocht hebt in de vorm van een .ZIP-bestand. Wanneer je dit bestand ontvangen hebt, ga je op je admin dashboard via 'Weergave' en 'Thema's' naar 'Nieuwe thema's', waar je de optie 'Thema uploaden' ziet. Klik je hierop, dan kun je via 'Bestand kiezen' het gewenste .ZIP-bestand selecteren. Daarna verloopt het installatieproces hetzelfde als bij het een gratis thema: je klikt op 'Nu installeren' en hoeft het thema daarna alleen nog maar te activeren.


WordPress Theme

WordPress themes in het kort

  • Een WordPress theme of template is een verzameling bestanden die het basisdesign van je website bepaalt.
  • Er zijn duizenden WordPress themes beschikbaar, waarbij je de keuze hebt uit gratis en premium themes.
  • Let er bij het kiezen van een WordPress theme op dat het theme goed bij het onderwerp van je website past, dat het de eigenschappen heeft die voor jou essentieel zijn en dat het thema positief beoordeeld wordt door andere gebruikers.
  • Of je beter voor een gratis of voor een premium theme kunt kiezen, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen; beide opties hebben verschillende voor- en nadelen.
  • Het installeren van een gratis WordPress theme doe je direct via de WordPress directory. Premium themes dien je eerst te downloaden via een WordPress theme shop en vervolgens te uploaden naar je website.