Waarom WordPress in het Nederlands gebruiken?
Wanneer je een Nederlandstalige website hebt, is het verstandig om WordPress ook daadwerkelijk in deze taal te gebruiken. Met behulp van een WordPress handleiding in het Nederlands is het voor Nederlandstaligen natuurlijk makkelijker om een website te maken. Maar er is ook een technische reden om WordPress in het Nederlands te maken. Google kan uit de broncode (in plug-ins het zogenaamde lang-element) afleiden in welke taal een website is geschreven. Wanneer Google weet dat jouw WordPress website Nederlands is, word je beter vindbaar inNederlandse zoekmachines. Daarnaast zijn er bepaalde elementen op je WordPress website die bij gebruik van de Nederlandse versie automatisch veranderen, zoals de weergave van de tijd en de datum. Ook website-elementen als ´Continue Reading’ worden voor je lezers direct in het Nederlands weergegeven.
Hoe installeer je WordPress in het Nederlands?
WordPress in het Nederlands installeren is erg eenvoudig. Tijdens de installatie zal je namelijk gevraagd worden een taalkeuze te maken. Nadat je WordPress Nederland hebt geselecteerd, zal WordPress automatisch controleren of de benodigde vertaalbestanden aanwezig zijn. Waarschijnlijk is dit het geval, en zal de download in het Nederlands van je Wordpress probleemloos verder gaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijg je de melding dat je de benodigde vertaalbestanden alsnog kunt installeren. Ook dit gebeurt volledig automatisch en verloopt via de update-pagina van WordPress (jouwsite.nl/wp-admin/update-core.php).
Hoe zet je WordPress om van Engels naar Nederlands?

Vanaf versie 4.0
Heb je een Engelstalige versie van WordPress geïnstalleerd en wil je dit graag veranderen? Dat is geen enkel probleem. Vanaf versie 4.0 is het aanpassen van de taalinstellingen erg eenvoudig. Ga in het menu naar ‘Settings’ en klik op ‘General’. Onderaan de pagina zie je het kopje ‘Site Language’; hier kun je de taal wijzigen. Open het uitklapmenu en kies voor Nederlands. Sla de veranderingen op, et voilà! Vanaf nu gebruik je WordPress in het Nederlands.
Oudere versies
Wil je, om wat voor reden dan ook, een oudere WordPress versie blijven gebruiken? Dan is het veranderen van de taalinstellingen wat gecompliceerder. Het volgende stappenplan biedt uitkomst.
Stap 1: WordPress downloaden
Download de laatste Nederlandse WordPress versie. Als het goed is, ontvang je nu een zip-bestand.
Stap 2: Zip-bestand uitpakken
Pak het zip-bestand uit. Dit doe je door met de rechtermuisknop op het zip-bestand te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘hier uitpakken’. Er verschijnt nu een map genaamd ´WordPress´.
Stap 3: Languages-map uploaden
Klik op de map ´WordPress´, vervolgens op ‘wp-content’ en tot slot op ‘languages’. Dit is de map waar het Nederlands is opgeslagen. Upload de gehele ‘languages’-map naar je eigen server door gebruik te maken van een FTP-verbinding. FTP staat voor File Transfer Protocol, en maakt het mogelijk om bestanden van je computer over te zetten naar een (web)server. Eén van de meestgebruikte programma’s hiervoor is FileZilla. Open FileZilla en selecteer zowel op je computer als op de server de ‘wp-content’-map. Sleep vervolgens de ‘languages’-map van je computer naar de server (in het programma sleep je de map dus van de linkerkant naar de rechterkant van het scherm).
Stap 4: wp-config aanpassen
Zoek een bestand genaamd ‘wp-config-php’ en verplaats deze van de server naar je computer (dit keer sleep je het bestand dus van de rechterkant naar de linkerkant). Open het bestand vervolgens op je computer met een tekst editor, en ga in het bestand op zoek naar een regel waarin staat ‘define (‘WPLANG’, ”);’. Verander de letters tussen de haakjes, zodat er ‘define (‘WPLANG’, ‘nl_NL’);’ komt te staan. Sla het bestand op en upload het vervolgens weer naar de server. Je versleept het ‘wp-config-php’-bestand nu dus weer van de linkerkant naar de rechterkant van je scherm. FileZilla zal je een melding geven waarin wordt gevraagd of je het bestand wilt overschrijven. Klik op ´OK´ en je bent klaar. Vanaf nu gebruik je WordPress in het Nederlands.
Waarom zijn sommige thema’s of plug-ins alsnog in het Engels?
Hoewel de Nederlandse WordPress community zeer actief is en vertalingen meestal up-to-datezijn, kan het altijd voorkomen dat er voor een aantal thema’s of plug-ins nog een vertaling ontbreekt. Dit komt omdat er continu nieuwe thema’s en plug-ins aan het aanbod worden toegevoegd. De ontwikkelaars van deze thema’s en plug-ins stellen de content daarvan meestal alleen beschikbaar in het Engels. De Nederlandse WordPress community zal er alles aan doen om ook deze content zo snel mogelijk te vertalen.
Naar WordPress aanbiedingen