WordPress in het Nederlands

WordPress aanbiedingen bekijken
 1. Home
 2. WordPress hosting
 3. WordPress in het Nederlands

WordPress Nederland

Hoewel WordPress standaard in het Engels wordt weergegeven, is het zowel voor als na de installatie mogelijk om de hoofdtaal te wijzigen. De Nederlandse WordPress community is zeer actief en heeft vrijwel alle delen van de website vertaald. Omschakelen naar het Nederlands is bovendien erg gemakkelijk. Op deze pagina lees je waarom het een goed idee is om over te schakelen naar de Nederlandse versie van WordPress, hoe je WordPress in het Nederlands installeert en hoe je vanuit een eerder geïnstalleerde Engelstalige versie over kunt schakelen naar WordPress Nederland. Ook lees je waarom bepaalde thema’s of plugins nog niet vertaald zijn.


Waarom WordPress in het Nederlands gebruiken?

Wanneer je een Nederlandstalige website hebt, is het verstandig om WordPress ook daadwerkelijk in deze taal te gebruiken. Dat zorgt niet alleen voor meer gebruiksgemak, maar heeft ook een technische reden: WordPress Nederland heeft in de broncode staan, terwijl bij Engelstalige websites wordt gehanteerd. Google indexeert deze codering (het zogenaamde lang-element) en kan daaruit afleiden in welke taal een website is geschreven. Wanneer Google weet dat jouw WordPress website Nederlands is, word je beter vindbaar in de Nederlandse zoekmachine. Daarnaast zijn er bepaalde elementen op je WordPress website die bij gebruik van de Nederlandse versie automatisch veranderen, zoals de weergave van de tijd en de datum. Ook website-elementen als ´Continue Reading’ worden voor je lezers direct in het Nederlands weergegeven.


Hoe installeer je WordPress in het Nederlands?

WordPress in het Nederlands installeren is erg eenvoudig. Tijdens de installatie zal je namelijk gevraagd worden een taalkeuze te maken. Nadat je WordPress Nederland hebt geselecteerd, zal WordPress automatisch controleren of de benodigde vertaalbestanden aanwezig zijn. Waarschijnlijk is dit het geval, en zal de installatie probleemloos verder gaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijg je de melding dat je de benodigde vertaalbestanden alsnog kunt installeren. Ook dit gebeurt volledig automatisch en verloopt via de update-pagina van WordPress (jouwsite.nl/wp-admin/update-core.php).


Hoe zet je WordPress om van Engels naar Nederlands?

Vanaf versie 4.0

How to: zo verander je de taalinstellingen in WordPress
Het veranderen van de taalinstellingen is in WordPress erg eenvoudig

Heb je een Engelstalige versie van WordPress geïnstalleerd en wil je dit graag veranderen? Dat is geen enkel probleem. Vanaf versie 4.0 is het aanpassen van de taalinstellingen erg eenvoudig. Ga in het menu naar ‘Settings’ en klik op ‘General’. Onderaan de pagina zie je het kopje ‘Site Language’; hier kun je de taal wijzigen. Open het uitklapmenu en kies voor Nederlands. Sla de veranderingen op, et voilà! Vanaf nu gebruik je WordPress in het Nederlands.


Oudere versies

Wil je, om wat voor reden dan ook, een oudere WordPress versie blijven gebruiken? Dan is het veranderen van de taalinstellingen wat gecompliceerder. Het volgende stappenplan biedt uitkomst.

Stap 1: Download de laatste Nederlandse WordPress versie. Als het goed is, ontvang je nu een zip-bestand.

Stap 2: Pak het zip-bestand uit. Dit doe je door met de rechtermuisknop op het zip-bestand te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘hier uitpakken’. Er verschijnt nu een map genaamd ´WordPress´.

Stap 3: Klik op de map ´WordPress´, vervolgens op ‘wp-content’ en tot slot op ‘languages’. Dit is de map waar het Nederlands is opgeslagen. Upload de gehele ‘languages’-map naar je eigen server door gebruik te maken van een FTP-verbinding. FTP staat voor File Transfer Protocol, en maakt het mogelijk om bestanden van je computer over te zetten naar een (web)server. Eén van de meest gebruikte programma’s hiervoor is FileZilla. Open FileZilla en selecteer zowel op je computer als op de server de ‘wp-content’-map. Sleep vervolgens de ‘languages’-map van je computer naar de server (in het programma sleep je de map dus van de linkerkant naar de rechterkant van het scherm).

Stap 4: Zoek een bestand genaamd ‘wp-config-php’ en verplaats deze van de server naar je computer (dit keer sleep je het bestand dus van de rechterkant naar de linkerkant). Open het bestand vervolgens op je computer met een tekst editor, en ga in het bestand op zoek naar een regel waarin staat ‘define (‘WPLANG’, ”);’. Verander de letters tussen de haakjes, zodat er ‘define (‘WPLANG’, ‘nl_NL’);’ komt te staan. Sla het bestand op en upload het vervolgens weer naar de server. Je versleept het ‘wp-config-php’-bestand nu dus weer van de linkerkant naar de rechterkant van je scherm. FileZilla zal je een melding geven waarin wordt gevraagd of je het bestand wilt overschrijven. Klik op ´OK´ en je bent klaar. Vanaf nu gebruik je WordPress in het Nederlands.


Waarom zijn sommige thema’s of plugins alsnog in het Engels?

Hoewel de Nederlandse WordPress community zeer actief is en up-to-date is met het vertalen van content, kan het altijd zijn dat er voor een aantal thema’s of plugins nog een vertaling ontbreekt. Dit komt omdat er continu nieuwe thema’s en plugins aan het aanbod worden toegevoegd. De ontwikkelaars van deze thema’s en plugins stellen de content daarvan meestal alleen beschikbaar in het Engels. De Nederlandse WordPress community zal er alles aan doen om ook deze content zo snel mogelijk te vertalen.


Samenvattend

  • Om technische redenen is het in veel gevallen verstandig om WordPress in het Nederlands te gebruiken.
  • Tijdens de installatie zal je gevraagd worden een taalkeuze te maken. Mochten de benodigde vertaalbestanden niet beschikbaar zijn, kun je deze alsnog gemakkelijk online vinden.
  • WordPress al geïnstalleerd? Vanaf versie 4.0 kun je de taalinstellingen op ieder moment aanpassen.
  • Gebruik je een oudere versie van WordPress? Volg dan ons stappenplan.
  • Nieuwe Engelstalige thema’s en plugins worden door de Nederlandse WordPress community altijd zo snel mogelijk vertaald.