WordPress: hostingprovider of domeinnaam verhuizen

Ben je ontevreden met je hostingprovider, is er een onvoorziene groei in je benodigdheden of heb je behoefte aan betere klantenservice? Er zijn allerhande redenen om je website te willen verhuizen naar een andere hostingprovider. Dit wordt vaak aangeduid als domeinmigratie of providerwissel.

Afhankelijk van jouw WordPress variant zijn er twee soorten domeinmigratie. Als je website op Wordpress.com wordt gehost en jij naar een externe hostingprovider wil verhuizen, geldt een ander proces dan wanneer jouw website al bij een externe hostingprovider was ondergebracht. Beide scenarios lichten wij toe.

Ook kan het zijn dat je enkel je WordPress domeinnaam wilt veranderen: je blijft bij dezelfde hostingprovider maar stelt een nieuwe naam voor je website in. Onderaan dit artikel bespreken wij tot in detail wat hiervoor je opties zijn.


Stappenplan voor succesvolle WordPress migration

Verhuizen van WordPress.com naar een gehuurde webserver

Beperkte keuze aan plugins, stijgende kosten voor grotere websites, geen FTP toegang tot je eigen bestanden: het hebben van je website op WordPress.com kent meerdere nadelen.

Wil je je website niet meer hosten op WordPress.com, maar op een eigen of gehuurde webserver? Dan moet je de website verhuizen, inclusief alle content en het WordPress domein. Vergeet niet een back-up te maken via het CMS van WordPress.com. Dit doe je door alle inhoud van de website te exporteren via de functie “Export”, die je in het WordPress dashboard vindt onder “Site Tools”. Waarschijnlijk moet je de data na de export aanpassen om de website in de nieuwe WordPress installatie te kunnen importeren.

Verder verlopen de providerwissel en de websiteconfiguratie op de nieuwe server bij een wordpress.com-site op dezelfde manier als bij een zelfstandige CMS-installatie. STRATO biedt overigens als webhost speciale WordPress pakketten aan, zodat je naast de voordelen van WordPress ook profiteert van volledige technische ondersteuning. Denk hierbij aan automatische updates, beveiliging en back-ups.


WordPress site handmatig verhuizen

Een zelf gehoste WordPress verhuizen

Je kunt ervoor kiezen handmatig je website te verhuizen, waarbij je stap voor stap het inzicht behoudt, of via plugins, waarbij ingebouwde software het proces voor je uitvoert. Wij leggen hier beide manieren gedetailleerd uit.  


Handmatige verhuizing

Handmatig je WordPress site verhuizen is niet moeilijk en kan in een paar stappen volbracht worden. Je hebt FTP-toegang tot je huidige website nodig, evenals phpMyAdmin-toegang tot de bestaande database en een webhostingpakket bij een (nieuwe) aanbieder. Binnen een uur kun je de oude data opslaan en exporteren, nieuwe toegangen en een nieuwe database aanmaken en de bestaande gegevens aanpassen en weer importeren.


Stap 1: back-up maken

Bij een WordPress migration zal eerst de huidige stand van de database moeten worden veiliggesteld. Daarbij volstaat het niet om alleen de inhoud te exporteren, omdat belangrijke instellingen en plug-ins dan alsnog verloren gaan. Voor de WordPress migratie van blogs en kleinere websites (van maximaal 2MB) kan de phpMyAdmin-software gebruikt worden; deze is bij de meeste hostingproviders geïntegreerd. Voor grotere websites dient een extern programma zoals mySQLDumper gebruikt te worden. 


Stap 2: nieuw account en nieuwe database aanmaken

De tweede stap is het aanmaken van een database bij de nieuwe hostingprovider. Bij STRATO maak je deze aan in de klantenlogin, onder het kopje  “Databasebeheer”. Bij het aanmaken van de database is het aan te raden om de naam van de host en de database, als ook de gebruikersnaam en het wachtwoord van de database te noteren. Vervolgens kun je een FTP-toegang instellen. Noteer ook bij het instellen van de FTP-toegang de hostnaam, de gebruikersnaam en het wachtwoord; deze gegevens heb je op een later moment weer nodig.


Stap 3: WordPress gegevens aanpassen en uploaden

De volgende stap is het aanpassen van bestaande gegevens. Hiervoor open je het bestand wp-config.php in een tekstverwerker als Kladblok of Notepad. Dit bestand vind je in de root directory van de gemaakte back-up. Pas hier de DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD en DB_HOST aan, vul de gegevens van de nieuwe database in, en sla de gegevens op. Je blog is nu klaar voor de WordPress migratie. Met behulp van FileZilla of een soortgelijk programma worden vervolgens kopieën van alle WordPress bestanden en -mappen in de root directory van de nieuwe server geüpload.


Stap 4: domein veranderen

Verandert het domein van je website of blog tijdens de verhuizing, dan kan dit direct, voor het uploaden, in het SQL-bestand aangepast worden. Door met een tekstverwerker naar de zoekwoorden “siteurl” en “home” te zoeken, kun je het oude domein vervangen door het nieuwe.


Stap 5: de database importeren

Om de WordPress migration af te sluiten, moet eerst de database nog worden geïmporteerd. Hiervoor ga je naar de klantenlogin van je nieuwe hostingprovider en gebruik je het programma phpMyAdmin, of de mySQLDumper voor grotere websites. De oude database, die je lokaal hebt opgeslagen en eventueel hebt aangepast, kan nu gemakkelijk worden geïmporteerd. 


Stap 6: WordPress mail verhuizen naar een andere host

Voor het verhuizen van je mail is het belangrijk om te weten of je de mail downloadt van de server (POP3) of dat je op de server blijft staan (IMAP).  Maak in ieder geval op de nieuwe server dezelfde mailbox aan die je op de oude server ook had. Maak je gebruik van POP3, dan hoef je alleen een nieuwe mailserver in te stellen om zo je WordPress mail te verhuizen naar een andere host. Gebruik je IMAP, dan kun je alle mappen verplaatsen door je oude en nieuwe mailserver te koppelen in bijvoorbeeld Outlook.


Stap 7: WordPress migratie afsluiten en controleren

De website zou nu op de nieuwe server moeten werken. Toch komt het soms voor dat er foutmeldingen optreden. De drie meest voorkomende problemen hebben we hieronder beschreven, evenals de manier waarop je ze oplost:

  • .htaccess-error - In het .htaccess-bestand kunnen redirects handmatig opgeslagen worden. Na een WordPress migratie komt het vaak voor dat enkele van deze redirects nog naar het oude domein verwijzen, waardoor foutmeldingen ontstaan. De redirects kunnen gemakkelijk en snel in het .htaccess-bestand aangepast worden.
  • Trema’s en accenten worden niet correct weergegeven - Wanneer trema’s of andere accenten niet correct worden weergegeven, heeft dit meestal te maken met verkeerde codering. De foute codering dient dan vervangen of aangepast te worden. Vaak helpt het al om met verschillende opties (latin, UTF-8 etc.) te experimenteren tot je de correcte weergave krijgt. De juiste codering voor tabellen kan ook uit een WordPress installatie gehaald worden. Daarnaast zijn er verschillende plug-ins die het trema-probleem kunnen verhelpen.
  • Mod_rewrite en internal error 500 - Wanneer de nieuwe server geen htaccess-bestanden kan lezen, komt dit omdat de nieuwe server niet over een mod_rewrite-module beschikt. Het gevolg hiervan is de internal error 500-foutmelding bij het laden van een pagina. In je dashboard kun je dit onder “Instellingen/Permalinks” deactiveren. Blijven de foutmeldingen vervolgens weg, dan kun je mod_rewrite activeren en werkt je website ook na de WordPress migration probleemloos.

WordPress migration met behulp van plug-ins

WordPress migration plugin

Als het handmatig migreren van je website te ingewikkeld lijkt, zijn er gelukkig veel gratis WordPress migratieplugins beschikbaar. De plugins verzorgen het migratieproces en verzekeren je er evenwel van dat alle essentiële beveiligingsstappen worden doorlopen. Vergeet echter niet alsnog een back-up te maken. Hieronder vind je een kleine lijst van migratietools.


  • WordPress Move - De WordPress migratieplugin WordPress Move is erg gemakkelijk en intuïtief in gebruik. De migration-assistent maakt een complete verhuizing van de website mogelijk, evenals het veranderen van het domein en het overzetten van databases. Daarnaast dient WordPress Move als back-up tool.
  • All-in-One WP Migration - Zoals de naam al zegt is de All-in-One WP Migration tool een totaaloplossing voor WordPress migratie. De plugin exporteert de complete database en alle gegevens, plugins en thema’s in één keer.
  • WordPress Clone by WordPress Academy - De plugin WordPress Clone is waarschijnlijk de snelste en makkelijkste tool om je WordPress website mee te verhuizen. Je kunt de plugin bovendien gebruiken om je website naar/van een lokale server te verhuizen, om zo kopieën te creëren van je website voor ontwikkelings- of testdoeleinden.
  • WordPress Duplicator - De WordPress Duplicator maakt duplicatie van een blog mogelijk, evenals het overzetten van de website van server A naar server B. Deze geavanceerde tool is echter niet geschikt voor WordPress leken; hij is eerder bedoeld voor ontwikkelaars.