Waarom een WordPress backup maken?

Als je een eigen WordPress website of WordPress webshop hebt, is het erg belangrijk om hier regelmatig back-ups van te maken. Er kan namelijk altijd wat misgaan, bijvoorbeeld bij het updaten van je site, door problemen bij je hostingprovider of door een hacker die inbreekt. Op zulke momenten is het handig om een actuele backup van je WordPress site achter de hand te hebben. Sla deze backup overigens op verschillende plekken op voor extra veiligheid. Zo kun je bijvoorbeeld een kopie op de harde schrijf van je laptop opslaan en een kopie bewaren op je externe harde schrijf.

Het maken van een WordPress backup is niet ingewikkeld. Houd er echter rekening mee dat het proces uit twee aparte onderdelen bestaat. Er moet namelijk een backup van de WordPress bestanden op de server gemaakt worden en een backup van je WordPress database.


Een backup van je WordPress bestanden en database

Onder WordPress bestanden verstaan we alle bestanden die zich in de hoofdmap op de webserver bevinden. Deze map heet meestal ‘public_html’ of ‘www’. De bestanden die je in deze hoofdmap vindt, zijn: installatiebestanden van WordPress, plugin- en themabestanden, afbeeldingen die gebruikt worden op je website en diverse Javascripts en PHP-scripts.

In de database vind je alle tekstuele content van je website, zoals posts en pagina’s. Wanneer je database verloren gaat, kun je vaak niet verder met je website. Het is daarom erg belangrijk om ook hier een backup van te maken. Een WordPress backup van je database en een WordPress backup van je bestanden kun je op onderstaande manieren uitvoeren.


WordPress backup maken via het control panel

De meeste hostingproviders maken gebruik van een control panel waarmee je je eigen hostingaccount kunt beheren. Via het control panel heb je meestal de mogelijkheid om eenvoudig een backup te maken van je WordPress database en van de bestanden die op de webserver staan. Vraag bij je hostingprovider na of dit ook bij hen mogelijk is. Op deze manier een WordPress backup maken is aan te raden als je een dagelijkse backup wilt creëren, die telkens de vorige versie overschrijft. Voor de backup van je gehele server kan beter een andere manier gekozen worden, aangezien dit niet de meest ruimtebesparende methode is.


Handmatig een WordPress backup maken

Handmatig een WordPress backup maken is ook mogelijk. Deze manier neemt echter wat meer tijd in beslag. Wil je handmatig een WordPress backup maken van je bestanden, dan heb je een FTP-programma nodig; FTP staat voor File Transfer Protocol. Een FTP-programma maakt het mogelijk om bestanden van je computer naar de server te versturen en andersom. Maak verbinding met de webserver van je website door je FTP-gegevens in te voeren. Navigeer dan naar de map met de bestanden van je WordPress website waarvan je een backup wilt maken; deze map heet meestal ‘public_html’ of ‘www’. Download vervolgens al deze bestanden naar je computer, en je hebt handmatig een WordPress backup gemaakt van je bestanden.

Ook een WordPress backup van je database is handmatig te maken. De meeste hostingproviders gebruiken het programma ‘phpMyAdmin', zodat iedereen zijn eigen database kan beheren. Om van deze database een backup te maken van je WordPress site, dien je eerst toegang te krijgen tot phpMyAdmin. Deze toegang verkrijg je over het algemeen via het control panel. Log in op je hostingaccount en zoek naar de ‘phpMyAdmin’-link. Klik op deze link en vul hier de login-gegevens van je database in. Vervolgens klik je in het hoofdscherm van ‘phpMyAdmin’ op de link ‘Databases’ en vul je hier de naam van de database in die je voor je WordPress website gebruikt.

Je krijgt nu een lijst te zien met alle tabellen die zich in de database bevinden. Bovenaan kun je op ‘Export’ klikken. Nu zie je een scherm waar de WordPress backup van de database mee gemaakt kan worden. Selecteer hier alles wat voor jou van toepassing is en klik dan onderaan de pagina op ‘Save as file’ en ten slotte op ‘Go’. Het downloaden van de database zal nu automatisch starten, waarna het bestand in een map op je computer opgeslagen kan worden en de WordPress backup van je database voltooid is.


WordPress backup plugins

Er is een groot aanbod aan WordPress backup plugins. Zo heb je WordPress database backup plugins, plugins speciaal voor het maken van een backup van je bestanden, maar ook plugins die beide doen. Deze backup plugins van WordPress helpen je om op een gemakkelijk en snelle manier een backup te maken. Door het ruime aanbod in de WordPress directory, is het soms lastig een keuze te maken. Want welke zijn nu goed? En welke kun je beter niet gebruiken? De volgende plugins zijn voorbeelden van populaire en goed werkende WordPress backup plugins.

  • UpdraftPlus - Met bijna één miljoen gebruikers is dit de meest populaire WordPress backup plugin. UpdraftPlus biedt een alles-in-een oplossing, wat betekent dat er zowel een back-up van je bestanden als van je database gemaakt wordt.
  • WordPress Backup to Dropbox - maak je gebruik van Dropbox, dan is deze WordPress backup plugin ideaal. Je kunt met deze plugin gratis een backup van je bestanden en je database maken.
  • WP Database Backup - Deze WordPress backup plugin is al een tijdje op de markt en erg gebruiksvriendelijk. De plugin maakt het mogelijk om backups te versturen per e-mail of naar een FTP-account. Wanneer je alleen een database backup nodig hebt, is deze plugin een prima keuze.

WordPress backup in het kort

  • Het is belangrijk een backup van je website te maken, zodat je altijd een versie achter de hand hebt, mocht er iets misgaan. Sla je backup op verschillende plekken op voor extra veiligheid.
  • Een backup maken van je WordPress website kan op verschillende manieren. Je kunt een backup creëren via het control panel van je hosting provider, je kunt handmatig een backup maken en je kunt ook een backup plugin gebruiken voor je WordPress site.
  • Met behulp van WordPress backup plugins kun je gemakkelijk en snel een backup maken. Handige WordPress backup plugins zijn: UpdraftPlus, WordPress Backup to Dropbox en WP Database Backup.