Bootstrap vs WordPress

Misschien heb je de term Bootstrap wel eens voorbij horen komen. Bootstrap wordt vaak in één zin genoemd met WordPress maar WordPress en Bootstrap zijn in principe twee onafhankelijke systemen. Bootstrap is een front-end framework waarmee je responsive websites kunt bouwen; WordPress een content management systeem waarmee je websites kunt maken én onderhouden. Wel kun je Bootstrap gebruiken bij het creëren van een WordPress theme, of kun je simpelweg een bestaand WordPress Bootstrap theme downloaden. WordPress en Bootstrap zijn dus wel compatibel maar kunnen ook als losstaande systemen worden gezien.


Wat is Bootstrap?

Bootstrap en WordPress zijn dus geen systemen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar wat is Bootstrap dan wel? Met Bootstrap kun je gemakkelijk responsive websites maken. Responsive websites zijn websites die zich automatisch aanpassen aan de schermgrootte van het apparaat waarop ze worden weergegeven. Het maakt met een responsive website dus niet uit of je de website bezoekt met een smartphone, tablet of laptop. Daarnaast gaat Bootstrap uit van het principe ‘mobile first’. Dit betekent dat het systeem in de basis al uitgaat van de ontwikkeling voor een mobiel apparaat. Oorspronkelijk is Bootstrap door ontwikkelaars van Twitter gemaakt voor intern gebruik maar in 2011 stelden zij het systeem beschikbaar voor derden.

Het framework bestaat uit een uitgebreide set van elementen voor HTML en CSS, zoals een navigatiemenu, formulieren, buttons, meldingen en andere interface gerelateerde elementen. Er kan bij het integreren van de elementen zowel gebruik worden gemaakt van een fixed grid als een fluid grid. Naast HTML- en CSS-componenten bevat Bootstrap ook meer dan 10 custom jQuery plugins. Daarmee kunnen bijvoorbeeld carousels, modals en dropdown menu’s worden gemaakt. Met Bootstrap kun je zonder al te veel kennis van HTML en CSS toch een mooie website maken. Zie daar een overeenkomst tussen WordPress en Bootstrap. Ook voor webdesigners met wat meer ervaring kan Bootstrap een handig framework zijn.


Voor- en nadelen van een WordPress Bootstrap theme

Zoals eerder aangegeven zijn WordPress en Bootstrap compatibel. Dat wil zeggen dat de software van Bootstrap en WordPress tegelijk kan worden gebruikt. Met Bootstrap kun je namelijk een WordPress theme maken dat je vervolgens via WordPress verder uit kunt breiden met plugins en andere functionaliteiten. Wat zijn de voor- en nadelen van een WordPress theme dat gemaakt is met Bootstrap?

Voordelen WordPress Bootstrap theme

  • Responsive layout
  • Werkt goed op mobiele apparaten
  • Veel templates beschikbaar
  • Eenvoudig in gebruik
  • Compatibel met de meest gebruikte browsers
  • Veel ingebouwde functionaliteiten

Nadelen WordPress Bootstrap theme

  • Websites lijken vaak op elkaar
  • Veel codering, die niet altijd gebruikt wordt
  • Relatief zwaar framework

WordPress Bootstrap theme gebruiken

Wanneer je een WordPress Bootstrap theme wilt gebruiken, heb je in principe twee mogelijkheden: je kunt gebruik maken van een bestaand WordPress Bootstrap theme of zelf aan de slag met het creëren van een eigen theme.

Bestaand WordPress Bootstrap theme

Op zoek gaan naar een Bootstrap theme werkt met WordPress precies hetzelfde als op zoek gaan naar een ander thema. Het grootste aanbod Bootstrap WordPress themes is te vinden op speciaal hiervoor ontwikkelde WordPress theme-marktplaatsen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Themeforest, MOJO Themes en ThemeFuse. Voor een klein bedrag kun je dan een kant-en-klaar premium Bootstrap theme aanschaffen. Er zijn ook een aantal gratis Bootstrap WordPress themes, maar deze zijn moeilijker verkrijgbaar. Een gratis Bootstrap theme is namelijk in 99% van de gevallen een WordPress Bootstrap starter theme. Starter themes zijn bedoeld voor ontwikkelaars die een eigen thema willen maken maar niet helemaal vanaf nul willen beginnen.

Zelf een WordPress Bootstrap theme maken

Wie zelf een WordPress Bootstrap theme wil maken, kan het beste beginnen bij de officiële website van Bootstrap. Daar kan namelijk altijd de meest recente versie van Bootstrap worden gedownload. Je kan ervoor kiezen om het gehele framework te downloaden, inclusief alle CSS-componenten en jQuery-plugins. Je hebt dan de meest complete versie van Bootstrap maar het nadeel is dat je thema dan vrij zwaar wordt. Als je liever een lichter bestand wilt, kun je met behulp van de Customize-pagina je eigen Bootstrap framework samenstellen. Je kiest dan zelf welke CSS- en JQuery-componenten je wilt behouden en welke niet. Op die manier kun je Bootstrap zo licht maken als je zelf wilt.

Veel ontwikkelaars die ervoor kiezen om zelf een WordPress Bootstrap theme te maken, downloaden eerst een WordPress Bootstrap starter theme. Deze zijn vaak gratis en bieden een goede basis om snel een eigen thema te maken. Een WordPress Bootstrap starter theme kan, net zoals een ander WordPress Bootstrap theme, gedownload worden via speciaal hiervoor ontwikkelde marktplaatsen.


In het kort: de combinatie WordPress en Bootstrap

  • WordPress en Bootstrap zijn twee onafhankelijke systemen maar zijn wel compatibel met elkaar.
  • Bootstrap is een front-end framework, waarmee je gemakkelijk responsive websites kunt bouwen; WordPress is een content management systeem waarmee je websites kunt maken én onderhouden.
  • Er zijn twee manieren om een WordPress Bootstrap theme te gebruiken: een bestaand thema downloaden of zelf een nieuw thema creëren.