Wat zijn WordPress plugins?

De vrijheid die je hebt bij het maken van een WordPress site komt onder andere voort uit het feit dat je beschikking hebt over duizenden plugins. Een WordPress plugin is een stukje software, dat een functie (of meerdere functies) aan je WordPress website toevoegt of bestaande functies beïnvloedt. Plugins zorgen ervoor dat je je thema (de basis van je website) precies zo uit kunt breiden als je wilt, zonder dat je je daarvoor moet verdiepen in ingewikkelde codetalen. WordPress plugins zijn er voor uiteenlopende doeleinden: ze kunnen het publiceren van foto´s of video´s gemakkelijker maken, ze kunnen je helpen je website aan je social media kanalen te koppelen, specifieke functionaliteiten aan je website toe te voegen zoals een zoekfunctie of een forum, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook de basis vormen voor de beveiliging van je website.


Gratis versus premium WordPress plugins

WordPress plugins vind je in de WordPress directory (het gedeelte waar je terechtkomt als je via je Admin Dashboard op zoek gaat naar een nieuwe plugin), maar je kunt ook via andere websites (premium) WordPress plugins downloaden en vervolgens uploaden.

De plugins in de WordPress directory zijn gratis. Een ander voordeel van deze plugins is dat ze voldoen aan de richtlijnen die WordPress opgesteld heeft, waardoor je ervan uit kunt gaan dat ze veilig zijn. Dat ze door WordPress zijn gecontroleerd, betekent echter niet dat ze altijd goed functioneren.

Voordelen van premium WordPress plugins zijn dat je bij vragen vaak contact op kan nemen met de ontwikkelaars ervan, en dat deze ontwikkelaars er doorgaans ook voor zorgen dat hun plugins up-to-date zijn. Daarnaast zit de codering van premium WordPress plugins over het algemeen beter in elkaar. Ook zijn er veel premium plugins die gewoonweg meer functies hebben dan vergelijkbare gratis plugins. Bij sommige WordPress plugins is er sprake van een gratis basisversie (verkrijgbaar via de WordPress directory) en een versie met meer functies (waar wel kosten aan verbonden zijn).


Hoe installeer je een WordPress plugin?

Het installatieproces van plugins uit de WordPress directory verschilt gedeeltelijk van dat van premium WordPress plugins. In de korte WordPress plugin tutorial hieronder zetten we beide methodes op een rijtje.

Via de WordPress directory een plugin installeren

  1. Ga in het linker menu op je Admin Dashboard naar ´Plugins´ en dan naar ´Nieuwe plugin´.
  2. Je komt nu bij de WordPress plugin directory. Hier zie je ook een zoekfunctie, die handig is wanneer je al een concrete plugin of functie voor ogen hebt. Bij het kiezen van een WordPress plugin kun je het aantal installaties en de beoordelingen van andere gebruikers als leidraad nemen. Ook is het een goed teken wanneer de plugin recentelijk nog bijgewerkt is.
  3. Als je een geschikte plugin gevonden hebt, klik je op ´Nu installeren´ en vervolgens op ´Activeren´.
  4. De gekozen WordPress plugin staat nu in je overzicht met geïnstalleerde plugins en zou al meteen moeten werken.

Een premium WordPress plugin installeren

  1. Download de WordPress plugin die je op het oog hebt. Premium WordPress plugins kun je op veel verschillende websites vinden. Voorbeelden van websites met grotere aantallen premium WordPress plugins zijn codecanyon.net en wpmudev.org.
  2. Wanneer je de plugin hebt gedownload, ga je via je Admin Dashboard naar ‘Plugins’ en dan naar ‘Nieuwe plugin’.
  3. Ga vervolgens bovenaan de pagina naar ‘Plugin uploaden’.
  4. Klik nu op ‘Bladeren’, om het ZIP-bestand met de gedownloade plugin te selecteren op je computer. Heb je het bestand geselecteerd, dan klik je op ‘Nu installeren’.
  5. Wanneer de nieuwe WordPress plugin geïnstalleerd is, klik je op ‘Activeren’. De plugin is nu actief.

Overbodige WordPress plugins verwijderen

Al die duizenden WordPress plugins bieden oneindig veel mogelijkheden, die op het eerste gezicht wellicht allemaal goed van pas lijken te komen. Het kan dan ook verleidelijk zijn om veel verschillende plugins te installeren of om voor de plugins te gaan die de meeste opties bieden. Toch is het aan te raden goed na te gaan welke functies je echt gebruikt voor je website. Alle plugins nemen ruimte in en een grote hoeveelheid plugins zorgt er al snel voor dat je website trager gaat werken. Mocht je bepaalde WordPress plugins bij nader inzien toch niet gebruiken, verwijder deze dan weer. Ga via je Admin Dashboard naar ‘Plugins’ en dan naar ‘Geïnstalleerde plugins’. Is de plugin die je wilt verwijderen nog actief, dan klik je eerst op ‘Deactiveren’. Vervolgens klik je op ‘Verwijderen’.


WordPress plugins in het kort

  • Een WordPress plugin is een stukje software dat een functie (of meerdere functies) aan je WordPress website toevoegt of bestaande functies beïnvloedt.
  • Er zijn kosteloze en premium WordPress plugins. De gratis plugins in de WordPress directory voldoen aan de voorwaarden die WordPress aan plugins stelt, maar premium plugins zijn vaak beter gebouwd en meer up-to-date. Ook zit er vaak support bij inbegrepen.
  • Wil je een gratis WordPress plugin installeren, dan haal je deze direct uit de WordPress plugin directory. De premium plugins moet je eerst via een externe bron downloaden en vervolgens uploaden.
  • Behoud alleen de plugins die je daadwerkelijk gebruikt; overbodige plugins nemen alleen maar ruimte in en kunnen je website langzamer maken.