Een video in je WordPress site integreren

Wil je video’s aan je website toevoegen om je content levendiger te maken? Of maak je zelf filmpjes en wil je deze graag via je website met anderen delen? Dit is met een WordPress website heel goed mogelijk.

Globaal gezien heb je bij het plaatsen van video’s op je WordPress website twee mogelijkheden: de video uploaden of de video insluiten. Wanneer je voor de eerste methode kiest, wordt de video opgeslagen op je eigen webruimte. Kies je voor insluiten, dan upload je de video naar een extern videoplatform (bijvoorbeeld YouTube of Vimeo) en wordt deze daar opgeslagen (of je gebruikt een video die daar door iemand anders op is geplaatst). Vervolgens voeg je deze video met behulp van de video-URL aan je WordPress website toe.

In de meeste gevallen is het uploaden van video’s naar je WordPress site af te raden en kun je ze beter insluiten via een ander platform. Wanneer je een video opslaat op je WordPress website, neemt deze veel ruimte in beslag en wordt de server meer belast. Vooral als de video veel wordt bekeken, bestaat de kans dat je website vastloopt. Een bijkomend voordeel van het plaatsen van video’s op een platform als YouTube, is dat ze dan doorgaans meer traffic opleveren. Vanwege de grote voordelen die insluiten ten opzichte van uploaden heeft, zullen we op deze pagina enkel ingaan op het toevoegen van video’s via een extern platform.


Een video insluiten met WordPress

Wil je via een extern platform een video op je WordPress website plaatsen maar vraag je je af hoe dat precies werkt? Het insluiten van een video met WordPress is gelukkig heel eenvoudig. Bij oudere WordPress versies (voor versie 2.9) gebruikte je hiervoor een speciale embed-URL, die je bijvoorbeeld op YouTube onder elke video kunt vinden. Deze embed-URL plaatste je dan in het code-gedeelte van je WordPress editor.

Vanaf versie 2.9 is het insluiten van een video via WordPress nog gemakkelijker geworden. Is de video opgeslagen op één van de platformen die WordPress ondersteunt (bijvoorbeeld op YouTube, Vimeo, Flickr of Photobucket), dan hoef je slechts de URL van de video uit je browserbalk te kopiëren en in het visuele gedeelte van je WordPress editor te plakken. WordPress zoekt de video dan op en voegt deze in een geschikt formaat aan je post toe. Let er wel op dat de URL op een aparte regel staat en dat het geen klikbare link is. Het is ook mogelijk om op deze manier een complete playlist met video’s aan je WordPress site toe te voegen. In plaats van de URL van één video, gebruik je dan de URL van de betreffende playlist.

Wanneer je bij het insluiten van video’s op je WordPress site meer mogelijkheden wilt, kun je gebruik maken van een WordPress video plugin. Wij zullen hieronder eerst ingaan op enkele populaire YouTube plugins en vervolgens een aantal meer algemene WordPress video plugins aan bod laten komen.


YouTube plugins voor WordPress

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het insluiten van een YouTube video in een WordPress post eenvoudig. Je kunt met YouTube en WordPress echter meer doen dan alleen video’s in je posts verwerken. Mocht je meer opties willen en bijvoorbeeld een YouTube gallery aan je WordPress site toe willen voegen, dan biedt een WordPress YouTube plugin uitkomst. Er zijn allerlei YouTube plugins verkrijgbaar, waaronder de volgende drie:

  • YouTube Showcase – Video Gallery - Wanneer je een YouTube gallery op je website wilt plaatsen, is deze WordPress YouTube plugin een geschikte optie. Na het activeren van de plugin wordt er automatisch een gallery pagina aangemaakt, die je zelf verder kunt bewerken. Bij de plugin zitten ook twee YouTube widgets inbegrepen: één voor gerelateerde video’s en één voor recent geplaatste video’s.
  • YouTube Embed WordPress plugin - Met deze YouTube plugin voor WordPress kun je op een gemakkelijke manier een responsive video, een YouTube channel gallery of een playlist gallery toevoegen aan je website. Deze onderdelen kun je allemaal zelf vormgeven.
  • Widget Responsive for YouTube - Deze WordPress YouTube plugin is handig wanneer je YouTube video’s aan je WordPress sidebar toe wilt voegen. Je kunt daarbij onder andere instellen of de video’s automatisch afspelen, of het mogelijk is om ze in full screen te bekijken en of er na het afspelen videosuggesties verschijnen.

Andere WordPress video plugins

Naast YouTube zijn er natuurlijk nog heel wat andere platformen waar je je video’s kunt uploaden. Vandaar dat we ook nog aandacht besteden aan de WordPress video plugins die niet enkel voor YouTube zijn bedoeld. De onderstaande plugins worden eveneens veel gebruikt voor het toevoegen van video’s aan WordPress websites:

  • Video Thumbnails Reloaded - Deze WordPress video plugin (niet met de drie meest recente WordPress versies getest) zorgt ervoor dat er automatisch een thumbnail aangemaakt wordt wanneer je een video hebt ingesloten in een post. De thumbnails kunnen ook in je mediabibliotheek opgeslagen worden. De plugin ondersteunt diverse platformen, waaronder YouTube, Facebook, Vimeo en Vine.
  • Smart Slider 3 - Smart Slider 3 voor WordPress is er voor het toevoegen van YouTube en Vimeo slideshows. De plugin biedt je veel opties bij het vormgeven van de video sliders; je kiest bijvoorbeeld zelf de lettertypes, kleuren en formaten die gehanteerd worden en kunt ook afbeeldingen en links toevoegen.
  • Video Sidebar Widgets - Bij deze video plugin voor WordPress zitten twee widgets inbegrepen waarmee je video’s van verschillende platformen (waaronder YouTube, Vimeo en MySpace) aan je sidebar kunt toevoegen. Je stelt zelf het formaat van deze video’s in en bepaalt ook of ze automatisch afspelen na het laden van de pagina.

In het kort: WordPress video’s

  • Wanneer je een video aan je WordPress website toe wilt voegen, kun je ervoor kiezen om deze direct naar je website te uploaden, of om de video naar een extern platform te uploaden en vervolgens via een URL aan je website toe te voegen. Aan te raden is de laatste optie.
  • Het insluiten van een video via WordPress is erg eenvoudig; je plaatst gewoon de link van de video (of afspeellijst) in het visuele gedeelte van je WordPress editor.
  • Voor meer opties (bijvoorbeeld het toevoegen van een volledige WordPress video gallery) kun je gebruik maken van een WordPress YouTube plugin of een andere WordPress video plugin.


Naast video plugins zijn er ook plugins beschikbaar voor het toevoegen van kalenders aan je website, social media, iDeal, of bijvoorbeeld voor een lidmaatschapsregistratie.