Wat is een WordPress slider?

Slider voor WordPress
Voorbeeld van een WordPress slider

Waarschijnlijk ben je op de homepage van een website wel eens een diavoorstelling met verschillende afbeeldingen tegengekomen. Zo’n diavoorstelling wordt ook wel een slider genoemd en is een populaire manier om afbeeldingen of tekst op je website weer te geven. Wanneer je een WordPress site hebt, kun je een slider toevoegen aan je homepage, landingpage of bericht. Veel WordPress thema’s bevatten standaard een slider, maar als dit niet het geval is, of je niet tevreden bent over de aangeboden slider, kun je er altijd voor kiezen om een WordPress slider plugin te downloaden.

Een groot voordeel van een WordPress slider is dat je als beheerder de mogelijkheid hebt om belangrijke content visueel weer te geven. Daardoor kunnen gebruikers snel zien welke content relevant is, en daar eventueel op klikken. Een WordPress slider kan op verschillende manieren worden weergegeven. Zo zijn er sliders die na verloop van tijd automatisch van slide veranderen, maar er zijn ook sliders die bestuurd dienen te worden door de gebruiker. De meeste WordPress sliders zijn een combinatie van beide: eventueel kan de gebruiker de slides zelf besturen, maar na enkele seconden zal de slider ook automatisch van content veranderen.


Een WordPress slider kiezen

Wanneer je een slider aan je WordPress site toe wilt voegen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je erop letten dat de WordPress slider je website niet te veel vertraagt. Wanneer je gebruik maakt van een WordPress slider, maak je meestal ook veel gebruik van afbeeldingen en die kunnen zwaar wegen. Ook maakt een WordPress slider plugin meestal gebruik van JavaScript; een veelgebruikte scripttaal die je websitesnelheid beïnvloedt. Een andere vraag die je jezelf moet stellen is of je WordPress slider geoptimaliseerd is voor mobiele websites. Zeker wanneer je WordPress website responsive is, is het belangrijk om na te gaan of de WordPress slider plugin dat ook is. Alleen zo ben je er zeker van dat de WordPress slider op alle apparaten goed wordt weergegeven.


De keuze voor een WordPress slider plugin

WordPress slider plugins zijn er in allerlei soorten en maten; van een simpele WordPress image slider die enkel afbeeldingen toont, tot een geavanceerde WordPress post slider, die responsive is en bovendien geoptimaliseerd kan worden voor zoekmachines. We zetten een paar veelgebruikte WordPress slider plugins voor je op een rij.

Revolution slider voor WordPress

Een van de populairste slider plugins voor WordPress is de Revolution Slider. De Revolution Slider voor WordPress zit technisch erg goed in elkaar, wat ervoor zorgt dat de slider vrijwel alle bestanden met de juiste instructies aan de browser levert. Daardoor is de Revolution Slider voor WordPress bij uitstek geschikt voor SEO. Daarnaast beschikt de WordPress slider over veel geavanceerde opties. Zo kun je gebruik maken van stijlvolle parallax-effecten en kun je layers linken naar andere slides. Een nadeel van de Revolution Slider voor WordPress is de gebruiksvriendelijkheid. In vergelijking met andere WordPress sliders oogt de slider namelijk wat onoverzichtelijk.

LayerSlider WP

Een andere populaire slider plugin voor WordPress is LayerSlider WP. Wat LayerSlider WP vooral erg goed maakt, is de combinatie van gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide functionaliteiten. De plugin is overzichtelijk en toont bijvoorbeeld een voorbeeldafbeelding wanneer je een slideshow gaat bewerken. De WordPress slider plugin werkt met verschillende layers die afzonderlijk ingesteld kunnen worden. Daardoor heb je maximale vrijheid bij het creëren van een slideshow. Een nadeel van LayerSlider WP is de optimalisatie voor zoekmachines. Hoewel LayerSlider WP dusdanig is opgebouwd dat zoekmachines de content kunnen indexeren, doen andere WordPress slider plugins dit beter.

Master Slider WP

Wanneer LayerSlider WP en de Revolution slider voor WordPress besproken worden, wordt ook vaak de vergelijking gemaakt met Master Slider WP. Master Slider WP lijkt qua functionaliteiten veel op de andere twee WordPress slider plugins, maar is net wat uitgebreider. Zo biedt deze WordPress slider ondersteuning voor WooCommerce en kun je gebruik maken van een tijdlijn. Bovendien is de interface erg gebruiksvriendelijk. Een mogelijk nadeel van Master Slider WP is, net zoals bij LayerSlider WP, de optimalisatie voor zoekmachines.

Meta Slider

Bovenstaande WordPress sliders zijn weliswaar uitgebreid, maar kosten ook allemaal geld. Indien je geen budget hebt, is Meta Slider een goede oplossing. Deze WordPress slider is gratis en biedt toch veel gebruiksgemak. Je kunt kiezen uit vier jQuery sliders die bijna allemaal responsive zijn. Het aanmaken van een nieuwe slider is heel gemakkelijk: je voegt een afbeelding toe, selecteert een slider en vervolgens geeft de plugin je een shortcode. Deze shortcode kun je overal op je website plaatsen.


In het kort: zo kies je een WordPress slider

  • Waarschijnlijk ben je op de homepage van een website wel eens een diavoorstelling met verschillende afbeeldingen tegengekomen. Zo’n diavoorstelling wordt ook wel een slider genoemd, en is een populaire manier om afbeeldingen of tekst op je website weer te geven.
  • Een WordPress slider kan op verschillende manieren worden weergegeven. De meeste WordPress sliders kunnen door de gebruiker zelf bestuurd worden, maar veranderen na enkele seconden ook automatisch van content.
  • Wanneer je een slider aan je WordPress site toe wilt voegen, moet je erop letten dat de WordPress slider je website niet te veel vertraagt. Ook is het belangrijk dat de WordPress slider geoptimaliseerd is voor mobiele websites.
  • Voorbeelden van populaire WordPress sliders: Revolution Slider voor WordPress, LayerSlider WP, Master Slider WP en Meta Slider.