Wat is een WordPress redirect?

Je bent ze ongetwijfeld regelmatig tegengekomen tijdens het surfen op internet: redirects. Wanneer op een bepaalde WordPress pagina een redirect is ingesteld, worden bezoekers die de URL van die pagina invoeren automatisch doorverwezen naar een (vergelijkbare) pagina met een andere URL. De website laat aan de browser van de bezoeker weten dat de gezochte pagina verplaatst is en via welke URL deze pagina nu te vinden is. De browser zoekt dan de nieuwe URL op.

Er bestaan verschillende soorten redirects. Voorbeelden zijn de 301-redirect, de 302-redirect, de 307-redirect en de 308-redirect. De 301-redirect en de 308-redirect geven aan dat de locatie van een bepaalde pagina definitief veranderd is; de 302-redirect en de 307-redirect wijzen erop dat de locatie van een pagina slechts tijdelijk is veranderd. De 301-redirect wordt veruit het meest gebruikt. Dit is dan ook de WordPress redirect die we op deze pagina zullen behandelen. Hieronder lees je in welke gevallen een WordPress 301-redirect nuttig is, waarom het instellen van een 301-redirect belangrijk kan zijn en hoe je zelf een 301-redirect op je WordPress site kunt instellen.


Wanneer gebruik je een WordPress 301-redirect?

Een 301-redirect geeft aan dat een pagina definitief naar een ander adres is verplaatst. Een dergelijke redirect kan in verschillende situaties van pas komen. Een WordPress 301-redirect wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt wanneer een complete website naar een ander domein is verhuisd. Alle pagina’s kunnen dan gekoppeld worden aan de vergelijkbare pagina’s op de nieuwe site. Heb je een nieuw artikel geschreven dat eigenlijk een geactualiseerde versie van een oud artikel is? Of staan er op andere websites links naar een pagina die je hebt verwijderd? De WordPress 301-redirect is ook geschikt wanneer de doorverwijzing slechts voor bepaalde pagina’s op je website moet gelden. Wanneer er geen vergelijkbare pagina meer op je website staat, kun je ervoor kiezen een redirect naar je homepage te plaatsen. Je voorkomt dan in ieder geval dat bezoekers (en zoekmachines) een 404-foutmelding te zien krijgen.


Waarom gebruik je een WordPress 301-redirect?

Wellicht vraag je je af waarom het nodig is om een 301-redirect in te stellen op pagina’s die niet meer bestaan. Eén reden ligt daarbij voor de hand: bezoekers die een verouderd webadres invoeren, komen automatisch op de juiste pagina terecht. Hiermee wordt je website niet alleen gebruiksvriendelijker, maar voorkom je bovendien dat de bezoekersaantallen teruglopen omdat je site lastig te vinden is. Een WordPress 301-redirect heeft ook een ander groot voordeel: wanneer een oude pagina in de zoekresultaten van zoekmachines te vinden was, zal de nieuwe versie ervan hier ook meteen in staan. Door de 301-redirect weet de zoekmachine dat een bestaande pagina een andere plek heeft gekregen en zal deze alleen de link veranderen.


Hoe stel je een 301-redirect voor WordPress in?

Wil je een 301-redirect op je WordPress website? Dan zijn er twee methodes waar je uit kunt kiezen: je kunt gebruik maken van een WordPress redirect-plugin of je kunt de redirect handmatig instellen met behulp van het .htaccess-bestand. Een voordeel van de laatste methode is dat je, omdat je geen plugin installeert, voorkomt dat je website trager wordt. Voor deze methode heb je echter wel de nodige technische kennis nodig; des te meer omdat een klein foutje in de codering al grote gevolgen voor je site kan hebben. Een stuk gemakkelijker is het gebruiken van een WordPress redirect-plugin. Wij zullen beide manieren kort behandelen.


Een 301-redirect instellen met een WordPress redirect-plugin

Met een speciale WordPress redirect-plugin is het instellen van een redirect op je WordPress site eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn verschillende redirect-plugins verkrijgbaar. Bekende voorbeelden zijn Redirection, Simple 301 Redirects en Quick Page/Post Redirect Plugin. Ter illustratie nemen we hier de WordPress plugin Redirection. Met deze plugin kun je 301-redirects instellen, maar ook gemakkelijk controleren of je website geen 404-foutmeldingen weergeeft.

  1. Ga in het linker menu op je admin dashboard naar 'Plugins' en dan naar 'Nieuwe plugin'. Je ziet nu alle verkrijgbare plugins en je kunt in de zoekbalk ‘Redirection’ invoeren.
  2. Wanneer je de WordPress Redirection plugin gevonden hebt, klik je op 'Nu installeren' en vervolgens op 'Activeren'.
  3. WordPress Redirection staat nu in je plugin-overzicht en kun je openen door in het linker menu op je admin dashboard naar ‘Extra’ te gaan en dan naar ‘Redirection’.
  4. Via het tabblad ‘Redirects’ kun je de gewenste redirects activeren. Je voert de bron-URL en de doel-URL in, geeft bij ‘Vergelijk met’ aan hoe je de bron-URL wilt koppelen en bij ‘Actie’ wat er moet gebeuren als de bron-URL gekoppeld is. ‘Regular expression’ vink je aan wanneer de bron-URL een patroon is dat aan verschillende URL’s kan worden gekoppeld.
  5. Klik nu op ‘Voeg redirect toe’ en je WordPress 301-redirect is geactiveerd.

Via het tabblad ‘404s’ zie je in één oogopslag waar op je website nog 404-foutmeldingen te vinden zijn. Zo weet je meteen voor welke URL’s op je WordPress site nog een redirect ingesteld moet worden.


Handmatig een WordPress 301-redirect instellen via .htaccess

Het instellen van een 301-redirect via .htaccess is op zich niet ingewikkeld, maar is vooral geschikt voor websitebeheerders die al weten hoe ze het .htaccess-bestand via FTP aan kunnen passen. Let op! Omdat er gemakkelijk iets mis kan gaan wanneer je het .htaccess-bestand gaat wijzigen, is het in ieder geval aan te raden om hier eerst een backup van te maken.

Wil je verwijzen naar een andere pagina binnen hetzelfde domein, dan voeg je de volgende regels toe aan je.htaccess-bestand:

# BEGIN 301-redirects
Redirect 301 /oorspronkelijke-pagina/ http://je-domeinnaam/nieuwe-pagina/
# END 301-redirects

Heb je je hele website naar een nieuw domein verplaatst en wil je alle pagina’s van je oude domein aan de corresponderende pagina’s op je nieuwe domein koppelen? Dan voeg je deze regels toe aan het .htaccess-bestand van je oude domein:

# BEGIN WordPress

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oorspronkelijk-domein\.nl$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.oorspronkelijk-domein\.nl$
RewriteRule (.*)$ http://www.nieuw-domein.nl/$1 [R=301,L]

# END WordPress

In het kort: een redirect op je WordPress website

  • Met een redirect stuur je bezoekers die een bepaalde URL ingevoerd hebben automatisch door naar een (vergelijkbare) pagina met een andere URL.
  • Er zijn verschillende soorten redirects, waarvan de 301-redirect veruit de meest gangbare is.
  • Een WordPress 301-redirect kan praktisch zijn wanneer je hele website naar een ander domein is verhuisd, maar ook wanneer je bezoekers wilt doorverwijzen naar een andere pagina op de site zelf.
  • 301-redirects zijn niet alleen handig voor bezoekers van je website, maar helpen je ook je positie in de zoekresultaten van zoekmachines te behouden.
  • Het instellen van een 301-redirect op je WordPress site kan op twee manieren: via een redirect plugin voor WordPress of handmatig via het .htaccess bestand.