WordPress search

  • De standaard search functie van WordPress
  • Het activeren van de WordPress search functie
WordPress aanbiedingen

De WordPress search functie

WordPress is standaard uitgerust met een zoekfunctie. Deze standaard zoekfunctie werkt prima wanneer je een kleine website hebt. Wanneer je website veel content bevat, zal je echter merken dat de WordPress search functie zijn beperkingen heeft. De WordPress search page geeft namelijk niet altijd de meest relevante zoekresultaten weer, en dat kan het vinden van de juiste content lastig maken.

Dat de WordPress search page niet altijd de meest relevante zoekresultaten weergeeft, is te verklaren door de manier waarop de WordPress zoekfunctie naar informatie zoekt. De WordPress zoekfunctie doorzoekt namelijk alleen de titel en de content van een pagina, en niet de terms, categorieën en tags, metavelden, reacties en thema opties. Bovendien sorteert de WordPress search functie standaard op datum, waardoor zoekresultaten waar het zoekwoord maar één keer in voor komt alsnog als eerste in de resultatenlijst kunnen komen te staan.


Het activeren van de standaard zoekfunctie van WordPress

Wil je gebruik maken van de standaard zoekfunctie van WordPress, dan moet je deze functie eerst nog aan je website toevoegen. Dit doe je door op je WordPress dashboard naar ‘Weergave’ > ’Widgets’ te gaan.

Zoekfunctie WordPress toevoegen
Zoekfunctie WordPress toevoegen


Je komt dan op de widgetpagina van je website terecht, waar je aan de linkerkant onder ‘Beschikbare widgets’ het vak ‘Zoeken’ ziet staan. Sleep dit vak, ook wel WordPress search form genaamd, naar rechts. Maak hier een keuze over de plek waar je het WordPress search form op je website wilt hebben; dit kan in je sidebar zijn, maar ook onderaan de pagina. Sla je keuze vervolgens op, en de standaard zoekfunctie van WordPress is aan je site toegevoegd. Je kunt controleren of het WordPress search form correct is toegevoegd door naar de front page van je website te gaan.

WordPress search plugins

Als de standaard WordPress search functie niet genoeg opties biedt voor jouw website, dan kun je een WordPress search plugin installeren. WordPress search plugins zijn speciaal ontworpen om het zoeken naar relevante content op een website te vergemakkelijken. Sommige WordPress search plugins nemen het hele zoekproces van WordPress over. Andere WordPress search plugins vullen de standaard WordPress search functie aan. We zullen hier een drietal populaire en handige plugins bespreken.

  • Relevanssi is een van de meest gebruikte search plugins voor WordPress. De plugin vervangt de standaard zoekfunctie van WordPress en verbetert de zoekervaring op je website. Bovendien zal je website na de installatie van Relevanssi veel meer functionaliteiten hebben en opties die je kunt instellen. Zo zorgt deze WordPress search plugin er onder andere voor dat je op reacties, metavelden en categorieën kunt zoeken én op relevantie in plaats van alleen op datum.
  • Ook de plugin WP Search vervangt de standaard zoekfunctie van WordPress. Wat deze plugin zo handig maakt, is dat je hem op maat kunt maken. Je kunt namelijk zelf aangeven welke pagina’s en berichten je relevant vindt voor bepaalde zoekwoorden. Andere handige eigenschappen van WP Search: de pagina’s van je website worden automatisch geïndexeerd, je krijgt inzicht in het zoekgedrag van bezoekers en de plugin is volledig aan te passen aan je eigen voorkeuren.
  • Een andere goede plugin om je zoekfunctie mee te verbeteren is Search Everything. Deze plugin vervangt de standaard zoekfunctie van WordPress niet zoals bij bovenstaande plugins, maar breidt hem juist uit. Je krijgt dus geen extra zoekveld, maar er kunnen extra functionaliteiten worden toegevoegd aan de bestaande zoekmogelijkheden. Zo kun je bij het installeren en instellen van Search Everything aanvinken waar je allemaal op wilt zoeken en waar je gebruik van wilt maken.

WordPress search in het kort

  • De standaard WordPress search functie is handig voor als je een kleine website hebt met weinig content. Websites met veel content zullen beperkingen ervaren met deze standaard zoekfunctie. Dit komt door de manier waarop de WordPress zoekfunctie naar informatie zoekt.
  • De standaard WordPress zoekfunctie is eenvoudig toe te voegen aan je website via de widgetpagina. Hier sleep je het WordPress search form naar de plek van jouw keuze.
  • WordPress search plugins zijn speciaal ontworpen om het zoeken naar relevante content op je website te vergemakkelijken. De volgende WordPress search plugins zijn aan te raden: Relevanssi, WP Search en Search Everything