TYPO3 vs. WordPress

  • Overeenkomsten en verschillen tussen TYPO3 en WordPress
  • TYPO3 vs. WordPress; welke kies je?
WordPress aanbiedingen

TYPO3 versus WordPress

TYPO3 versus WordPress; voor welk content management systeem (CMS) ga jij? Het is belangrijk hierin de juiste keuze te maken; het CMS dat je kiest, vormt namelijk de basis van je website. Maar wat is de juiste keuze? Dat hangt af van het soort website dat je wilt starten en de eisen die je aan je website stelt. Wil je een blogsite of professionele website beginnen? We beschrijven hier de twee CMS’en TYPO3 en WordPress en hopen je hiermee te helpen in de keuze voor het juiste CMS voor jouw website.

WordPress bestaat sinds 2003 en is oorspronkelijk opgericht als blogsysteem. Door de gebruiksvriendelijkheid van dit CMS en de simpele opzet is WordPress onder bloggers erg populair. Maar ook bij het maken van zakelijke websites wordt steeds vaker voor WordPress gekozen. Dit heeft te maken met de vele extensies en de ruime keuze aan thema’s. WordPress is de laatste jaren uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS ter wereld.

TYPO3 is minder bekend dan WordPress, maar dat betekent niet per definitie dat TYPO3 minder goed is. TYPO3 bestaat sinds 1998 en wordt door de specifieke maatwerk oplossingen vooral door grotere bedrijven en overheidsinstellingen gebruikt.


Overeenkomsten tussen TYPO3 en WordPress

Open source - De belangrijkste overeenkomst tussen TYPO3 en WordPress is dat ze beide open source zijn. Dit betekent dat de software gratis te downloaden is en dat er geen licentiekosten betaald hoeven te worden. Dat de software goedkoop is, is ook gelijk de voornaamste reden dat veel gebruikers ervoor kiezen. Het open source karakter van TYPO3 en WordPress maakt deze CMS’en erg toegankelijk voor iedereen.

LAMP-stack - De term ‘LAMP’ is een afkorting voor de softwarepakketten Linux, Apache, MySQL en de programmeertaal PHP (of Perl en Python). Zowel WordPress als TYPO3 hebben de zogenoemde LAMP-stack als basis. Deze combinatie is als basis voor je website een stabiele oplossing. Zo zorgt de LAMP-stack ervoor dat je qua configuratie voor de minste verrassingen komt te staan. Bovendien wordt het door bijna alle hostingproviders standaard geleverd.

Community - Zowel WordPress als TYPO3 hebben een community van ontwikkelaars en gebruikers die zich bezig houden met de verdere ontwikkeling van de systemen. De community’s zorgen ervoor dat TYPO3 en WordPress altijd up-to-date zijn. Zo verschijnen er regelmatig nieuwe updates voor bijvoorbeeld nieuwe features, bugfixes of reparaties van eventuele veiligheidslekken.

Gebruiksklaar - Waarom er vaak voor TYPO3 en WordPress gekozen wordt, is omdat beide systemen in principe direct gebruiksklaar zijn. Er kan met de standaard functionaliteit van de basisversie van zowel WordPress als TYPO3 meteen al een simpele website gemaakt worden. Je dient alleen nog uitbreidingen, ook wel extensies of plugins genoemd, toe te voegen, en je website is klaar voor gebruik. Er zijn voor beide systemen erg veel uitbreidingen beschikbaar en deze zijn meestal gratis te installeren.


TYPO3 vs. WordPress; de verschillen

WordPress en TYPO3 verschillen op meerdere punten van elkaar. We hebben hier een aantal van de meest opvallende verschillen op een rijtje gezet.

  • Bij de ontwikkeling van WordPress en TYPO3 was er een aanzienlijk verschil tussen de CMS’en. Zo is WordPress van oorsprong een blogsysteem en is hiermee erg populair geworden. Pas vanaf versie 3.0 is WordPress een volwaardig content management systeem geworden. TYPO3 heeft zich vanaf het begin als framework geprofileerd maar groeide al snel uit tot een enterprise CMS waarmee kleine en grote websites gemaakt kunnen worden. Daarnaast worden ook intranetoplossingen geboden.
  • WordPress is een erg licht systeem en daardoor toegankelijk voor een breed publiek. TYPO3 daarentegen is vrij zwaar maar kan wel een grote belasting aan. Hierdoor zie je dat dit CMS vooral veel door grote organisaties gebruikt wordt. Door de zwaarte en complexiteit van het systeem, is het aan te raden om bij gebruik van TYPO3 een gespecialiseerde hostingprovider te benaderen.
  • WordPress is erg gemakkelijk in gebruik en snel geïnstalleerd. De gemiddelde webbeheerder zal zonder enige moeite een mooie website online kunnen zetten. Dit is mede te danken aan de vele templates die beschikbaar zijn en vanuit WordPress zelf geïnstalleerd kunnen worden. TYPO3 is een groot content management systeem, waarmee eenvoudig meertalige websites online gezet kunnen worden. Voor het opzetten en onderhouden van dit systeem is echter wel enige kennis vereist.

Hopelijk heeft deze ‘TYPO3 vs. WordPress’-vergelijking je geholpen om een beter inzicht te krijgen in beide content management systemen en zal het je helpen bij je keuze voor het systeem dat het beste bij jouw wensen past.


Samenvatting TYPO3 versus WordPress

  • TYPO3 versus WordPress; voor de basis van je website is het belangrijk om het juiste CMS te kiezen. De keuze hangt af van je eisen en wensen.
  • Er zijn enkele overeenkomsten tussen TYPO3 en WordPress: ze hebben beide een open source karakter, LAMP-stack als basis, een community van ontwikkelaars achter zich en ze zijn direct gebruiksklaar.
  • WordPress begon als blogsysteem en is uitgegroeid tot volwaardig CMS. Het systeem is licht en is geschikt voor een breed publiek. Je kunt met WordPress een website maken zonder technische kennis.
  • TYPO3 begon als framework en groeide uit tot enterprise CMS die vooral bij overheidsinstellingen wordt gebruikt. Het systeem is zwaar, maar kan ook grote belasting aan. Gespecialiseerde hosting is bij TYPO3 aan te raden. Bovendien is enige kennis in het bouwen van een website vereist.


De keuze voor het juiste CMS kan soms erg lastig zijn. Ben je er nog niet zeker van welk systeem voor jouw project het meest geschikt is, lees dan ook eens onze Blogger vs. Wordpress vergelijking, of ons artikel over WordPress en Joomla.