Waarom social media in je WordPress website integreren?

Heb je een eigen WordPress website? Dan is het zeer waarschijnlijk dat het integreren van social media kanalen voor jou nuttig is. Het koppelen van een WordPress website aan social media heeft verschillende voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel: je bent zichtbaarder, zowel voor je vaste bezoekers als voor potentiële nieuwe bezoekers. Mensen die je website al kennen worden op de hoogte gehouden en zullen je website of bedrijf daardoor ook minder snel vergeten; potentiële nieuwe bezoekers leren je kennen. Wat hiermee samenhangt, is dat je met social media aan de branding van je website of bedrijf kunt werken. Je zorgt er dan niet alleen voor dát mensen je zien, maar beïnvloedt ook de manier waarop ze je zien.

Een ander groot voordeel van actief zijn op social media is dat het je inzicht geeft in je doelgroep. Daarnaast heb je meteen de mogelijkheid om met deze groep te communiceren. Bezoekers kunnen via reacties en berichten in contact komen met jou, maar jij kunt hen ook aanspreken. Een positief effect van social media dat wellicht minder bekend, maar wel belangrijk is: wordt je WordPress website via social media veelvuldig positief beoordeeld en gedeeld, dan verwerf je eerder een goede positie in de zoekresultaten van zoekmachines. Wanneer je een zakelijke website of een webshop hebt, dan kunnen alle bovenstaande effecten uiteindelijk leiden tot meer sales.


Hoe integreer je social media in je WordPress site?

Om je social media kanalen op een efficiënte manier te integreren in je website, kun je gebruik maken van een social media plugin voor WordPress. Er zijn talloze WordPress social media plugins met de meest uiteenlopende functies beschikbaar. Waar je met de ene plugin enkel een rijtje social media buttons aan je WordPress site kunt toevoegen, biedt de andere plugin je een uitgebreid inzicht in je websitestatistieken. Bedenk voor je een plugin gaat installeren goed hoe jij social media wilt inzetten. Simpelweg kiezen voor de WordPress social media plugin met de meeste mogelijkheden is niet altijd verstandig; gebruik je slechts een klein deel van de functies dan maakt zo’n plugin je site alleen maar onnodig trager.

Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden die je hebt met WordPress social media plugins. Het voert daarbij te ver om alle opties aan bod te laten komen. We zullen kort bespreken hoe je de verschillende social media kanalen kunt integreren in je website en ter illustratie steeds enkele plugins noemen. Daarbij richten we ons op Facebook, Twitter, Google Plus, Instagram en Pinterest.


Algemene WordPress social media plugins

Verschillende WordPress social media plugins bieden je de mogelijkheid om in één keer meerdere social media kanalen aan je WordPress website te koppelen. Algemene social media plugins die veel gebruikt worden zijn onder meer:

 • Easy Social Share Buttons - Met deze social media plugin voor WordPress voeg je op een eenvoudige manier social media buttons toe aan pagina’s en posts. De social media kanalen waarvoor deze plugin ontwikkeld is, zijn Facebook, Twitter, Google Plus en Pinterest.
 • Social Media and Share Icons - Kenmerkend voor deze WordPress social media plugin is dat je veel vrijheid hebt bij het toevoegen van social media icons. Je kunt kiezen uit verschillende designs, de icons diverse functies geven en bijvoorbeeld ook bepalen of de icons op een vaste plek staan of ‘zweven’.
 • Shareaholic - Shareaholic is meer dan een gewone WordPress social media plugin; het is eerder een compleet platform. De plugin helpt je om share buttons en follow buttons toe te voegen, maar toont ook gerelateerde content en biedt je inzicht in je websitestatistieken.

Facebook Button voor WordPress

WordPress & Facebook

WordPress en Facebook kun je op allerlei manieren met elkaar combineren: voeg een simpele Facebook button toe aan ieder artikel dat je publiceert, stel in dat alle posts die je op je website plaatst automatisch op Facebook te zien zijn, of voeg door middel van een widget een ‘like box’ toe. De volgende Facebook plugins voor WordPress zijn populaire voorbeelden:

 • Custom Facebook Feed - Wil je een feed van een Facebook pagina op je website plaatsen? Met deze Facebook feed plugin voor WordPress stel je gemakkelijk één of meerdere feeds in die je bovendien helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen.
 • Facebook (Facebook Like Box plugin) - Met deze WordPress Facebook plugin creëer je een like box: een blokje waarin je laatste updates en je volgers te zien zijn. Hiervoor kun je zowel een widget als een shortcode gebruiken.
 • WP Embed Facebook - Deze WordPress Facebook plugin maakt het mogelijk om verschillende soorten Facebook content (profiel, fanpagina, post, event, album, foto, video of comment) te embedden op je website. Dit gebeurt met behulp van shortcodes.

Twitter Button voor WordPress

WordPress & Twitter

Wil je graag je Twitter account aan je WordPress website koppelen? Met WordPress Twitter plugins kun je je laatste tweets op je website laten verschijnen of juist de posts die je op je website publiceert automatisch op Twitter laten zetten. Voorbeelden van Twitter plugins voor WordPress zijn:

 • Rotating Tweets - Met de Rotating Tweets plugin, die een Twitter widget en een shortcode bevat, worden je laatste tweets één voor één weergegeven via een rotatiesysteem. Je bepaalt zelf hoeveel tweets er in totaal voorbijkomen en of retweets en replies ook te zien zijn.
 • Twitter Auto Publish - Deze WordPress Twitter plugin zorgt ervoor dat iedere post die je op je website publiceert, automatisch op je Twitter account verschijnt. De post kan getoond worden als tekstbericht of als bericht met een afbeelding.
 • Twitter Widget - Twitter Widget voor WordPress helpt je om Twitter helemaal in je website te integreren: je kunt bijvoorbeeld tweets op je website laten weergeven, maar je kunt ook verschillende Twitter buttons aan je posts en pagina’s toevoegen.

Google+ Button voor WordPress

WordPress & Google Plus

Maak je gebruik van Google Plus? Dan kun je een WordPress Google Plus plugin gebruiken om een Google Plus button op je website te plaatsen. Ook kun je je Google Plus profiel door middel van een feed of een ‘follow box’ aan je site koppelen. Voor Google Plus heeft WordPress onder meer de volgende plugins:

 • Google Plus - Met deze WordPress Google Plus plugin kun je op een eenvoudige manier, via een widget, een Google Plus badge aan je WordPress site toevoegen. Hoe deze badge er precies uit komt te zien, bepaal je zelf.
 • Custom Google Plus Feed - Wil je een Google Plus feed instellen op je website, dan kun je deze WordPress Google Plus plugin gebruiken. Je site kan zowel gekoppeld worden aan een Google Plus pagina als aan een Google Plus profiel en de plugin is SEO-vriendelijk.
 • Google+ Follow Box - Met deze WordPress Google Plus plugin kun je een follow box aan je website toevoegen: een blokje waarin de profielfoto’s van een deel van je volgers te zien zijn en waarmee bezoekers zichzelf ook als volger aan kunnen melden.

Instagram Button voor WordPress

WordPress & Instagram

Ben je actief op Instagram? Naast het plaatsen van een simpele Instagram button, kun je met een WordPress Instagram plugin onder meer een Instagram feed aan je WordPress site toevoegen. Ook is het mogelijk om een Instagram fotogalerij te verwerken in een post. Enkele veelgebruike WordPress Instagram plugins zijn:

 • WP Instagram widget - Deze WordPress Instagram widget is ontwikkeld om op een simpele manier je nieuwste Instagram foto’s te laten weergeven in je sidebar (of op andere plekken waar je theme widgets toelaat).
 • Instagram Feed - Met deze Instagram plugin voor WordPress kun je zowel voor één Instagram account als voor meerdere accounts een feed instellen. Zelf bepaal je onder andere hoeveel foto’s worden weergegeven, het formaat van de foto’s en de achtergrondkleur.
 • Enjoy Instagram - Deze WordPress Instagram plugin levert simpele shortcodes en widgets voor het publiceren van je Instagram foto’s. De foto’s kunnen vertoond worden op pagina’s, in posts en in sidebars, en in carousel-vorm of in rooster-vorm.

Instagram Button voor WordPress

WordPress & Pinterest

WordPress Pinterest plugins en widgets maken het mogelijk om (via ‘Pin it’ buttons) afbeeldingen op je Pinterest board te zetten, maar ook om je Pinterest afbeeldingen over te zetten naar je website. Voorbeelden van WordPress Pinterest plugins zijn:

 • Pinterest Pin It Button On Image Hover And Post - De naam zegt het eigenlijk al: deze WordPress Pinteres plugin biedt je de mogelijkheid om op een simpele manier een ‘Pin it’ button toe te voegen aan een afbeelding, een pagina of een post.
 • Pinterest widgets - In deze WordPress Pinterest plugin zitten verschillende widgets inbegrepen. Zo is er een widget voor een follow button, een widget waarmee je één van je Pins kunt laten weergeven en een widget die een grotere hoeveelheid van je laatst geplaatste Pins toont.
 • Pinterest RSS Widget - Met deze Pinterest widget voor WordPress worden de titels en thumbnails van je laatste Pinterest Pins (of die van iemand anders) weergegeven in de sidebar van je website. Dit gaat via je Pinterest RSS feed.

WordPress en lightbox in het kort

 • Heb je een lightbox op je WordPress site geactiveerd, dan verschijnen je foto’s en video’s in groot formaat op je scherm, waarbij je website op de achtergrond nog zichtbaar blijft.
 • De gemakkelijkste manier om een lightbox aan je WordPress website toe te voegen is het gebruiken van een WordPress lightbox plugin.
 • Er zijn veel verschillende WordPress lightbox plugins beschikbaar. Populaire plugins zijn bijvoorbeeld Lightbox Gallery (Lightbox Slider), Huge-IT Lightbox en Lightbox Bank.