WordPress en lightbox

 • Wat is een lightbox?
 • Hoe voeg je een lightbox aan je WordPress site toe?
WordPress aanbiedingen

Wat is een lightbox?

Op websites wordt bij het tonen van foto’s en video’s regelmatig gebruik gemaakt van een lightbox. Wanneer je dan op de thumbnail (een kleine afbeelding) van een foto of video klikt, wordt deze als het ware uitgelicht en in groot formaat op je scherm weergegeven. Om de foto of video heen komt een transparante rand, waar je de webpagina nog doorheen kunt zien. Wanneer je het mediabestand opent, verlaat je de website dus niet. Betreft het een serie foto’s of video’s, dan kun je via de lightbox meteen door de hele galerij navigeren.

Heb je een WordPress website en wil je je foto’s en video’s zo mooi mogelijk uit laten komen? Dan is het toevoegen van een lightbox een geschikte optie. Je kunt een lightbox voor WordPress creëren door zelf aan de slag te gaan met de codering. Veel gemakkelijker is het echter om gebruik te maken van een WordPress lightbox plugin.


WordPress lightbox plugins

Voor het creëren van een WordPress lightbox heb je de keuze uit veel verschillende plugins. De onderstaande WordPress lightbox plugins worden veel gebruikt en positief beoordeeld door websitebeheerders. Allemaal zorgen ze ervoor dat de lightbox responsive is; je foto’s en video’s worden op ieder schermformaat optimaal weergegeven. Aangezien veel internetverkeer tegenwoordig via smartphones en tablets loopt, is dit een essentiële eigenschap.

 • Lightbox Gallery (Lightbox Slider) - Wanneer het je vooral gaat om het plaatsen van foto’s (in plaats van video’s), is de WordPress plugin Lightbox Gallery een goede optie. Via een shortcode kun je op iedere gewenste pagina een WordPress gallery in lightbox-vorm laten verschijnen. Daarbij heb je de keuze uit twee verschillende lay-outs en twee kleurenschema’s. Voor meer opties kun je overstappen naar de pro-versie van deze plugin.
 • Huge-IT Lightbox - Deze WordPress lightbox plugin is bedoeld voor het tonen van zowel foto’s als video’s. Huge-IT Lightbox ondersteunt video’s van YouTube en Vimeo. De lightbox-functie wordt automatisch geactiveerd; je hoeft hiervoor geen shortcode toe te voegen. Je hebt de keuze uit vijf verschillende lightbox types en kunt enkele instellingen zelf aanpassen. Wanneer je graag over meer opties wilt beschikken, kun je de premium-versie aanschaffen.
 • Lightbox Bank - Ook deze lightbox plugin voor WordPress is zowel geschikt voor het weergeven van foto’s als voor het weergeven van YouTube- en Vimeo-video’s. De makers ervan hechten veel waarde aan optimale weergave op mobiele apparaten en navigatie via touch screens. Net als bij Huge-IT Lightbox het geval is, hoef je geen shortcode te gebruiken om de lightbox op je WordPress site te activeren.

Een lightbox aan je WordPress site toevoegen

Wellicht vraag je je af hoe het creëren van een WordPress lightbox met een plugin precies werkt. Dit is gelukkig helemaal niet moeilijk. We beschrijven hieronder kort welke stappen je dient te volgen, waarbij we de WordPress plugin Huge-IT Lightbox als voorbeeld nemen.

Huge-IT lightbox plugin
Huge-IT Lightbox plugin voor WordPress: voorbeeld lightbox gallery
 1. Ga op je admin dashboard naar ‘Plugins’ en dan naar ‘Nieuwe plugin’.
 2. Via de zoekbalk vind je Huge-IT Lightbox voor WordPress. klik daarna op ‘Nu installeren’ en vervolgens op ‘Activeren’.
 3. Na het activeren zou de plugin er al voor moeten zorgen dat alle afbeeldingen op je website (die als mediabestand in je bibliotheek staan) automatisch in een lightbox geopend worden.
 4. Wil je een YouTube- of Vimeo-video in een lightbox laten weergeven, dan voeg je de URL hiervan aan je post toe. Dit kun je op twee manieren doen: ga naar ‘Media toevoegen’ en dan naar ‘Invoegen via URL’ of plak de URL direct in het visuele gedeelte van je WordPress editor.
 5. Je ziet HUGE-IT Lightbox nu ook in het linker menu van je dashboard staan. Wanneer je hier op de plugin klikt en vervolgens op ‘Lightbox’, kun je bepaalde instellingen wijzigen. Hier selecteer je bijvoorbeeld één van de vijf lightbox types.

WordPress lightbox
Huge-IT Lightbox plugin voor WordPress: instellingen


WordPress en lightbox in het kort

 • Heb je een lightbox op je WordPress site geactiveerd, dan verschijnen je foto’s en video’s in groot formaat op je scherm, waarbij je website op de achtergrond nog zichtbaar blijft.
 • De gemakkelijkste manier om een lightbox aan je WordPress website toe te voegen is het gebruiken van een WordPress lightbox plugin.
 • Er zijn veel verschillende WordPress lightbox plugins beschikbaar. Populaire plugins zijn bijvoorbeeld Lightbox Gallery (Lightbox Slider), Huge-IT Lightbox en Lightbox Bank.