WordPress site offline zetten?

Iedereen die regelmatig op het web surft, komt het wel eens tegen: een website die onder constructie is. De eigenaren van deze websites hebben ervoor gekozen hun website tijdelijk offline te halen om zo aanpassingen aan hun website te kunnen maken zonder dat deze direct zichtbaar zijn. Terwijl ze bezig zijn met het maken van de aanpassingen, tonen ze de bezoekers een alternatieve website waarop de bezoeker kort geïnformeerd wordt over het onderhoud. Met WordPress kun je heel eenvoudig je site offline halen en zo’n alternatieve website creëren. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.


Waarom zou je je WordPress site offline zetten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je WordPress site offline wilt zetten.

 • Een van de meest voorkomende redenen is dat je simpelweg nog niet klaar bent met het maken van je website. Omdat je geen website wilt tonen die maar half af is, kies je ervoor om je WordPress website offline te bouwen. Om bezoekers te laten weten dat ze nog even geduld moeten hebben, kun je een speciaal bericht instellen.
 • Ook komt het regelmatig voor dat je website geüpdatet moet worden. Je wilt bijvoorbeeld het thema of de codering wat aanpassen, maar je wilt deze veranderingen eerst testen voordat je ze online zet.
 • Het kan ook zijn dat je op vakantie gaat en daarom tijdelijk geen zaken wilt doen. Vooral wanneer je een klein hobbybedrijfje hebt, is het logisch dat je dan je WordPress website tijdelijk offline wilt zetten.

Zo zet je jouw WordPress website tijdelijk offline

Er zijn twee manieren om je WordPress website tijdelijk offline te zetten. Je kunt handmatig aan de slag gaan door het .htaccess-bestand aan te passen, of je kunt een plugin installeren die je het werk uit handen neemt.


Het .htaccess-bestand

Als je gebruik maakt van de Apache-server, kun je het .htaccess-bestand gebruiken om je WordPress website tijdelijk offline te zetten. Je kunt de instellingen zodanig wijzigen dat anderen je website niet kunnen zien, maar jij zelf als administrator wel. Om WordPress in offline mode te zetten, kun je het beste gebruik maken van een 503-melding (service unavailable). Voordat je de codering in het .htaccess-bestand aanpast, moet je eerst een nieuw bestand met de naam .maintenance creëren waarin je kort over het onderhoud schrijft. Dit bestand kun je geheel naar wens stylen en dient ter vervanging van de oorspronkelijke website. Vervolgens kun je het .htaccess-bestand openen en de volgende codering toevoegen:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123\.456\.789\.000
RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.(jpe?g?|png|gif) [NC]
RewriteRule .* /maintenance.html [R=503,L]
</IfModule> 

Waar op dit moment ‘RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123\.456\.789\.000’ staat, moet je je eigen IP-adres invullen. Deze regel zorgt er namelijk voor dat je zelf nog wel toegang hebt tot de website. Wanneer je klaar bent met het maken van de website, verwijder je zowel de 503-melding als het .maintenance-bestand.


Installeren van een plugin

Er zijn verschillende plugins die je WordPress site tijdelijk offline kunnen zetten. Deze plugins kunnen geïnstalleerd worden vanuit het dashboard, en zijn over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk. Een klein overzicht:

 • Site Offline or Coming Soon - Deze plugin zorgt ervoor dat je WordPress site in offline mode wordt gezet. Daarnaast kun je met deze plugin eenvoudig een onderhoudspagina creëren. Je kunt zowel de tekst als de look en feel van de pagina aanpassen.
 • WP Maintenance Mode - WP Maintenance Mode is een responsive plugin waarmee je eenvoudig een leuke onderhoudspagina creëert. Zo kun je bijvoorbeeld een grote afbeelding instellen als achtergrond. Ook kun je een contactformulier toevoegen, e-maillijst beginnen, social media kanalen koppelen en/of een countdown beginnen.
 • Simple Maintenance - Deze plugin zit in vergelijking met andere plugins erg simpel in elkaar en is vooral geschikt voor mensen die snel en gemakkelijk een maintenance-pagina willen creëren.
 • Slim Maintenance Mode - Een andere plugin die je WordPress site in offline mode zet en een simpele onderhoudspagina creëert, is de ‘Slim Maintenance Mode’.
 • Ultimate Maintenance Mode - Deze plugin is anders dan andere plugins, omdat het je de mogelijkheid biedt om alvast een sneak preview te geven van de nieuwe website. De plugin maakt automatisch een screenshot van je nieuwe website, waardoor bezoekers alvast een glimp van de nieuwe website opvangen.

In het kort: zo zet je een WordPress site offline

 • Soms kan het handig zijn om je WordPress site tijdelijk offline te zetten. Je kunt dan aanpassingen maken zonder dat deze direct zichtbaar zijn voor de bezoekers van je website. Om bezoekers op de hoogte te houden over het onderhoud, kun je een speciale onderhoudspagina creëren.
 • Er zijn twee manieren om je WordPress website tijdelijk offline te zetten: het .htaccess-bestand aanpassen of een speciale plugin installeren.
 • Als je je WordPress website via het .htaccess-bestand offline wilt zetten, kun je het beste gebruik maken van een 503-melding (service unavailable). Voordat je de codering in het .htaccess-bestand aanpast, moet je eerst een nieuw bestand met de naam .maintenance creëren waarin je kort over het onderhoud schrijft.
 • Makkelijker dan aanpassingen maken in het .htaccess-bestand, is het installeren van een plugin. Onder andere ‘Site Offline or Coming Soon’, ‘WP Maintenance Mode’, ‘Simple Maintenance’, ‘Slim Maintenance Mode’ en ‘Ultimate Maintenance Mode’ zijn goede keuzes.