Wat is WordPress?

Wat is WordPress?

WordPress aanbiedingen bekijken

Wat is WordPress precies?

Veel mensen hebben wel eens van WordPress gehoord, maar weten eigenlijk niet wat het inhoudt. Daarom geven wij op deze pagina antwoord op de vraag: wat is WordPress precies? WordPress is wereldwijd het populairste content management systeem (CMS), waarmee je heel eenvoudig een website kunt bouwen. Meer dan 75% van de websites met een content management systeem draait op WordPress. Of je nu een blog, een informatieve website of een webshop wilt maken; met WordPress is het allemaal mogelijk. Zelfs grote bedrijven zoals CNN en eBay maken gebruik van WordPress.


De geschiedenis van WordPress

In 2003 werd WordPress gestart, met het doel om het publiceren van teksten op internet makkelijker te maken. In eerste instantie was WordPress volledig gericht op bloggers, en was het nog niet zo gebruiksvriendelijk als tegenwoordig. Doordat het een zogeheten open source is, is WordPress toegankelijk voor iedereen. Dit heeft ertoe geleid dat mensen van over de hele wereld dagelijks bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen voor WordPress. Hierdoor is het platform steeds functioneler geworden en wordt WordPress al lang niet meer alleen voor blogs gebruikt, maar ook voor websites met een zakelijk doeleinde. Designs en plugins worden voortdurend vernieuwd en verbeterd, waardoor je je website gemakkelijk up-to-date kunt houden. Daarnaast is en blijft WordPress gratis.


Wat is het voordeel van WordPress?

Wordpress is niet voor niets het populairste content management systeem ter wereld; vergeleken met andere systemen heeft WordPress verschillende voordelen.


Wat is WordPress

1. WordPress is gebruiksvriendelijk

Wat is de kracht van WordPress? Die zit voornamelijk in de gebruiksvriendelijkheid. Zonder enige technische voorkennis kun je een eigen website maken én onderhouden. Je hoeft geen ervaring te hebben met het wijzigen van teksten, het invoegen van afbeeldingen, en het toevoegen of verwijderen van webpagina’s. Ook is WordPress zoekmachinevriendelijk en kun je er door middel van eenvoudige stappen voor zorgen dat je beter vindbaar wordt in Google.


Wat is WordPress

2. WordPress biedt eindeloze design-opties

Voor de afwerking van je website heb je, naast het geraamte van de website, ook een design nodig. Het design (ook vaak thema of template genoemd) bepaalt de uitstraling van je website; denk aan lay-out, kleurmogelijkheden, waar de afbeeldingen komen te staan, lettertype, etc. Met WordPress heb je toegang tot duizenden designs in alle soorten en maten, waarvan vele gratis beschikbaar zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale restaurant- en fotografiedesigns. Zonder in de codes te hoeven duiken, kun je je website volledig naar eigen smaak inrichten. Mocht je over wat meer codeerkennis beschikken, dan is het ook nog mogelijk om een bestaande template zelf aan te passen.


Wat is WordPress

3. WordPress biedt talloze plugins

Naast de vele designs die WordPress biedt, zijn er maar liefst 20.000 verschillende plugins. Een plugin is een klein stukje software, dat je aan WordPress koppelt en waarmee je de functionaliteit van je website uitbreidt. Zo heb je de optie om een simpel contactformulier of een inschrijfbalkje voor je nieuwsbrief toe te voegen, maar kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een webshopfunctie of leermodule. Daarnaast zijn er minder zichtbare plugins, waarmee je je website kunt beschermen tegen spam of hackers.

Plugins zorgen er ook voor dat het heel eenvoudig is om met je bezoekers te communiceren. Met behulp van een plugin kun je je bezoekers bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om een reactie onder je artikelen te plaatsen, maar je kunt je site ook koppelen aan verschillende social media-kanalen. Maak een koppeling naar je laatste tweets, importeer automatisch je Facebook-foto’s of voeg like-buttons toe aan je website. Zo verbind je alle communicatiekanalen met elkaar en bereik je in één keer al je volgers en bezoekers.


Wat is WordPress

4. De WordPress-community zorgt voor snelle groei

Vrijwel alle designs en plugins worden ontwikkeld door programmeurs wereldwijd, die graag een bijdrage willen leveren aan de WordPress-community. Sommige programmeurs verdienen hier geld mee, door een klein bedrag te vragen voor het design of de plugin, maar het overgrote deel van de designs en plugins is gratis te verkrijgen. WordPress is zo populair, dat velen mee willen werken aan het verbeteren ervan. De community zorgt ervoor dat WordPress zich sneller ontwikkelt dan elk ander content management systeem.


Wat is WordPress

5. WordPress is geschikt voor mobiele weergave

Websites worden tegenwoordig vaak bezocht via een smartphone of tablet. Wanneer je je website met WordPress maakt, kun je deze gemakkelijk geschikt maken voor mobiele weergave. De meeste WordPress-designs zijn namelijk responsive. Dit houdt in dat de website zich automatisch aanpast aan het apparaat waarmee de site opgevraagd wordt.


Dus: wat is WordPress in het kort?

  • WordPress is het populairste content management systeem ter wereld.
  • WordPress is flexibel; zowel te gebruiken voor blogging-platforms als voor zakelijke websites.
  • Met WordPress heb je geen technische kennis nodig voor het maken en onderhouden van een eigen website.
  • Met WordPress beschik je over duizenden designs voor je website.
  • Een WordPress-site is aan te vullen met meer dan 20.000 plugins, waarmee je de functionaliteit van je website kunt verbeteren.
  • Je WordPress-website is gemakkelijk aan verschillende social media-kanalen te koppelen.
  • WordPress ontwikkelt zich sneller dan andere content management systemen.
  • WordPress biedt je de mogelijkheid je website geschikt te maken voor weergave op mobiele apparaten.