Wil je graag beginnen met bloggen, maar weet je niet goed welk blogplatform het beste bij je past? Dan biedt deze pagina wellicht uitkomst. Hier vergelijken we namelijk de twee populairste blogplatformen van de wereld: Blogger en WordPress. Blogger en WordPress staan beide bekend als gebruiksvriendelijke content management systemen; systemen die je in staat stellen om een website op eenvoudige wijze te beheren. Wie gebruik wil maken van Blogger of WordPress, heeft geen technische kennis nodig, ook niet van HTML of CSS. Om erachter te komen welk systeem het beste bij je past, Blogger of WordPress, zetten we een aantal voor- en nadelen van beide systemen voor je op een rij. Naast deze vergelijking hebben we nog twee artikelen waarin we een vergelijking maken tussen WordPress en Joomla en WordPress en Typo3.
Blogger is een gratis blogplatform dat onderdeel is van techgigant Google. Het beheer van jouw website ligt daardoor ook bij Google. Dit betekent dat Google het recht heeft om, op wat voor moment dan ook, je website offline te halen of om bepaalde gegevens met derden te delen. Met WordPress is dat niet het geval. Althans, als je ervoor kiest om via een externe host een website met WordPress te maken. Wie namelijk via WordPress.com een blog begint, zit wél vast aan de voorwaarden van WordPress. Door een externe host te benaderen, kun je zelf bepalen hoe lang je website online staat en wat er met je gegevens gebeurt. Daarnaast heb je meer keuzevrijheid als het gaat om domeinnamen, webspace en databases.
Beginnende bloggers maken met zowel Blogger als WordPress een goede keuze. Toch verschilt de hoeveelheid controle die je over je blog hebt wel sterk. Blogger blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid, met name vanwege de overzichtelijke interface. WordPress is voor beginners iets minder overzichtelijk, maar biedt wel veel meer mogelijkheden. Terwijl je met Blogger slechts over een beperkt aantal tools beschikt, kun je WordPress uitbreiden met de meest uiteenlopende functies. Er zijn namelijk duizenden WordPress plugins beschikbaar om toe te voegen aan je website. Zo kun je bijvoorbeeld een webwinkel toevoegen aan je blog, of ervoor zorgen dat je blog beter gevonden wordt door zoekmachines.
Waarschijnlijk vind je het design van je website erg belangrijk. Het is immers het eerste wat je bezoekers zien wanneer ze op je website komen; het zegt dus veel over de kwaliteit van de website. Maar welk systeem scoort beter op het gebied van design, Blogger of WordPress? Beide blogplatformen werken met templates, een verzameling bestanden die zorgt voor de grafische weergave van je website. In Blogger kun je die templates deels aanpassen, maar je kunt geen eigen layouts creëren. In WordPress kan dat wel. Bovendien beschikt WordPress over meer templates, waardoor je voor iedere soort website wel een geschikt thema kunt vinden.
Omdat Blogger deel uitmaakt van Google, is de beveiliging erg goed geregeld. Zo hoef je je niet bezig te houden met het maken van back-ups of het beveiligen van je website tegen hackers en andere internetcriminelen. Hoewel WordPress ook relatief veilig is, ben je wel zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van je website. Er zijn verschillende plugins die je hiermee kunnen helpen.
Of je nu gebruik maakt van Blogger of WordPress, het kan voorkomen dat je tegen een probleem aanloopt waarvoor je ondersteuning nodig hebt. In dat geval biedt Blogger basisondersteuning, maar WordPress gaat hier veel verder in. Niet alleen heeft WordPress een zeer actieve community die je wil helpen bij ieder probleem, maar veel hostingproviders bieden ook nog eens premium WordPress ondersteuning.
Blogger en WordPress bestaan beide al een hele tijd. In 1999 werd Blogger opgericht; WordPress in 2003. Beide systemen hebben sinds die tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De toekomst van Blogger ligt volledig in handen van Google. Dat betekent enerzijds dat nieuwe applicaties van Google waarschijnlijk als eerste beschikbaar zijn voor Blogger, maar anderzijds dat Google zomaar de stekker uit het platform kan trekken. WordPress is open source; de broncode is dus gratis te gebruiken. Daardoor is de toekomst van het platform niet afhankelijk van één bedrijf. De community van WordPress (die voor een groot deel bestaat uit ontwikkelaars) zorgt er zelf voor dat nieuwe updates en plugins voor iedereen beschikbaar zijn.
We hopen dat deze ‘WordPress vs. Blogger’-vergelijking je verder heeft geholpen bij je keuze voor één van beide systemen. Blogger en WordPress zitten in principe beide goed in elkaar en zijn ook beide geschikt voor beginners. Toch richt vooral Blogger zich op deze laatste doelgroep. Wie op zoek is naar gebruiksgemak, en verder niet te veeleisend is, maakt dan ook een goede keuze met Blogger. Maar wie het iets professioneler aan wil pakken en op zoek is naar meer functionaliteiten, komt al snel bij WordPress uit. Dit systeem is voor beginners ook goed te begrijpen en biedt simpelweg meer mogelijkheden.
Is je blog op dit moment in het beheer van Blogger, maar wil je na bovenstaand bericht liever overstappen naar WordPress? Dat kan! Met de WordPress plugin Blogger Importer kun je heel eenvoudig de inhoud van je blog (posts, afbeeldingen, commentaren, etc.) overzetten. Volg de instructies van de plugin, dan gaat de overstap van Blogger naar WordPress heel natuurlijk. Nadat WordPress klaar is met de Blogger import, doe je er goed aan om nog even de permalinks aan te passen en je oude website door te laten verwijzen naar de nieuwe website. Hierna is je nieuwe WordPress website klaar voor gebruik!