Wat is een WordPress sitemap?

Voorheen bevatten de hoofdpagina’s van veel WordPress websites een sitemap die met HTML gecreëerd was. Het ging dan om een lijst met alle pagina’s die zich op de website bevonden. Hoewel sommige WordPress websites nog een sitemap hebben die met HTML gecreëerd is, is de sitemap van de meeste WordPress sites inmiddels opgebouwd met XML (Extensible Markup Language). Bovendien heeft de sitemap een ander doel gekregen.

Tegenwoordig is een met XML opgebouwde sitemap in WordPress voor websitebeheerders een middel om de zoekmachines op de hoogte te stellen van alle bestaande pagina’s op hun website. Een WordPress XML sitemap vertelt de zoekmachines daarnaast welke links op de website het belangrijkst zijn en hoe vaak de website geüpdatet wordt. Hoewel een WordPress sitemap niets doet voor je positie in de zoekresultaten, geeft het de zoekmachines wel de mogelijkheid om een beter inzicht in je website te krijgen.


Waarom een XML sitemap voor je WordPress website?

Zoals gezegd: een WordPress sitemap beïnvloedt niet de zoekmachine-ranking van je website op zich. Toch is het vanuit SEO-oogpunt wel heel belangrijk om een sitemap op je WordPress website te hebben. Op het moment dat een pagina van je website namelijk niet geïndexeerd is, zorgt een sitemap ervoor dat je een zoekmachine toch op de hoogte kunt stellen van deze pagina. Hierdoor wordt je website correct geïndexeerd door de zoekmachine.

Een WordPress sitemap kan erg handig zijn bij beginnende websites of blogs. Normaliter krijg je als starter namelijk maar weinig of geen backlinks naar je website, waardoor het voor zoekmachines lastig is om alle pagina’s van de website te ontdekken. Een WordPress sitemap kan er dan voor zorgen dat zoekmachines je website efficiënter kunnen indexeren. Maar ook voor de wat populairdere sites is een WordPress sitemap een handige tool om effectiever met de zoekmachines te communiceren. Door bijvoorbeeld aan te geven wanneer bepaalde delen van je website geüpdatet zijn, wordt je zichtbaarheid groter voor zoekmachines.


Hoe creëer je een sitemap in WordPress?

Om alle pagina’s van je website in een lijst te verwerken, kun je met een zogenaamde sitemap generator eenvoudig in WordPress een sitemap maken. Deze generators kun je met een speciale WordPress sitemap plugin op je website installeren. Het praktische van deze plugins is dat ze zich aan de zogenaamde sitemap-protocollen houden. Het is van belang dat je WordPress sitemap voldoet aan deze protocollen, omdat je de sitemap uiteindelijk in moet dienen bij Google Search Console (hier later meer over).

Als het gaat om het kiezen van een WordPress sitemap plugin, dan heb je een paar opties. Zo kun je een plugin installeren waarmee je een WordPress sitemap kunt maken, maar die je ook helpt met andere SEO-maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn de plugins Yoast SEO en All in One SEO Pack. Maar het is ook mogelijk om een plugin te gebruiken die je uitsluitend helpt bij het maken van een WordPress sitemap. In dat geval zijn de volgende plugins aan te raden:

  • Google Sitemap - Met een gemiddelde beoordeling van 4.3 sterren is deze WordPress sitemap plugin een stabiele sitemap generator voor veel WordPress websites. De plugin doet precies wat er in de beschrijving staat en maakt het eenvoudig om een sitemap te creëren. Met een simpele checklist en weinig verplichte instellingen kun je snel aanvinken welke pagina’s je in de WordPress sitemap wilt. Vervolgens kun je jouw WordPress sitemap eenvoudig vanuit de Google sitemap plugin toevoegen aan de Google Search Console.
  • Better WordPress Google XML Sitemap - Deze WordPress sitemap plugin is met een beoordeling van 4.1 sterren een populair alternatief voor de Google Sitemap. De plugin heeft bovendien zelfs voordelen ten opzichte van de Google Sitemap. Zo is deze plugin geschikt voor multisites, bestaat er een verbinding met Google News, en is de WordPress sitemap eenvoudig te personaliseren. De Better WordPress Google XML Sitemap plugin is perfect voor developers die hun sitemap naar een hoger niveau willen brengen.
  • XML Sitemaps - Mocht je niet al te veel tijd en geld willen investeren in je WordPress sitemap, dan is de XML Sitemaps plugin erg geschikt. Deze WordPress sitemap plugin is gratis en genereert automatisch een sitemap voor je website. Daarnaast stelt deze plugin de zoekmachines op de hoogte zodra je één van je pagina’s geüpdatet hebt.

Zoekmachines op de hoogte stellen van je sitemap

Tegenwoordig zijn zoekmachines slim genoeg om een sitemap op je WordPress website te vinden. Elke keer wanneer je jouw website update, krijgen zoekmachines een melding van de verandering. Toch is het slim om je WordPress sitemap bij Google aan te melden met behulp van Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools). Het voordeel hiervan is dat Google je inzicht geeft in de error-pagina’s van je website en andere statistieken die je kunnen helpen als websitebeheerder

Zo voeg je je WordPress sitemap toe aan Google Search Console:

  1. Om in te kunnen loggen bij Google Search Console dien je een Google-account te hebben. Zodra je bent ingelogd kun je op de startpagina van Search Console op de knop ‘Een property toevoegen’ klikken. Voer hier de URL van je website in en klik op ‘Doorgaan’.
  2. Op het scherm dat zich dan opent, word je gevraagd om de website te verifiëren. Selecteer hier de verificatiemethode waarmee je wilt laten zien dat jij de eigenaar van de website bent en volg de verificatie-instructies.
  3. Let op: wanneer je site meerdere protocollen of domeinen ondersteunt, dien je elke versie afzonderlijk toe te voegen.

WordPress sitemap in het kort

  • Een sitemap op je WordPress website geeft alle pagina’s van je website weer, met de bijbehorende updates. Voor een correcte indexering door zoekmachines, is het tegenwoordig vanuit SEO-oogpunt verstandig om een sitemap aan je website toe te voegen.
  • Een eenvoudige manier om een sitemap te maken is het gebruiken van een WordPress sitemap plugin, zoals Google Sitemap, Better WordPress Google XML Sitemap en XML Sitemaps.
  • Wanneer je je WordPress sitemap toevoegt aan Google Search Console, geeft Google je inzicht in je website door te laten zien welke pagina’s een error geven en door statistieken te tonen.