Webhosting WordPress

Waarom je WordPress site geschikt maken voor mobiel?

Steeds vaker worden websites niet via een desktop, maar via een smartphone of tablet bezocht. Wanneer je WordPress website op kleinere schermen niet optimaal weergegeven wordt, kan dit bezoekers afschrikken en tot gevolg hebben dat zij je website niet nogmaals openen. Heb je een webshop of een zakelijke website, dan leidt dit al gauw tot minder omzet. Maar het gevaar van minder bezoekers is niet de enige reden om je website geschikt te maken voor mobiel. Een site die geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, verwerft ook eerder een hogere positie in de zoekresultaten van Google.

Op deze pagina leggen we uit hoe je je WordPress website geschikt maakt voor weergave op mobiele apparaten. Daarbij heb je twee mogelijkheden: een aparte mobiele WordPress website creëren of je volledige WordPress website responsive maken.


Een aparte mobiele website maken met WordPress

Wanneer je je WordPress website wilt optimaliseren voor mobiel gebruik, is het maken van een aparte mobiele website de eerste optie. Een relatief eenvoudige manier om dit te doen is het installeren van een WordPress mobile plugin. Zulke plugins zijn als het ware WordPress mobile themes, die in verbinding staan met het reguliere thema van je site. Er zijn verschillende WordPress mobile plugins beschikbaar, maar een bekend voorbeeld is WPtouch. Een WordPress mobile plugin als deze installeer je als volgt:

 1. Ga in het linkermenu op je admin dashboard naar 'Plugins' en dan naar 'Nieuwe plugin'. Je ziet nu alle verkrijgbare plugins en je kunt via de zoekfunctie op zoek gaan naar een geschikte WordPress mobile plugin. Voer hier bijvoorbeeld 'WPtouch' in.
 2. Wanneer je een geschikte plugin gevonden hebt, klik je op 'Nu installeren' en vervolgens op 'Activeren'.
 3. De gekozen WordPress mobile plugin staat nu in je plugin-overzicht en zou al meteen moeten werken.
 4. Je ziet de WordPress mobile plugin nu waarschijnlijk ook in het linkermenu van je admin dashboard. Klik je via dit menu op de plugin, dan kun je de instellingen ervan wijzigen.

Met WordPress een responsive website maken

Behalve dat je een aparte mobiele website kunt creëren, kun je ook je volledige WordPress website responsive maken. Een responsive website is een website die zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat waarop deze wordt weergegeven. Of je de site nu op een smartphone, op een tablet of via een desktop opent; de weergave is altijd optimaal. Het grootste voordeel van deze optie: je hoeft maar één website te maken en te onderhouden.

Het maken van een responsive WordPress website is helemaal niet moeilijk; er zijn veel responsive WordPress themes verkrijgbaar en zo'n theme is eigenlijk het enige dat je nodig hebt. Bijna alle nieuwe WordPress themes zijn al responsive. Mocht je nog een ouder template gebruiken, dat niet responsive is, dan kan het handig zijn om dit template te vervangen door één van de nieuwere responsive WordPress themes.

Via WordPress een responsive theme installeren doe je in een paar simpele stappen. Het volgende stappenplan geldt voor templates uit de Free theme directory van WordPress (het deel dat je meteen via je admin dashboard kunt zien).

 1. Ga in het linker menu op je admin dashboard naar 'Weergave' en dan naar 'Thema's'.
 2. Zoek nu een responsive theme uit. Of WordPress themes responsive zijn, kun je controleren door de beschrijving te lezen; normaliter staat dit kenmerk hierin genoemd.
 3. Kies je een template dat al geïnstalleerd is, dan klik je op 'Activeren'. In andere gevallen ga je eerst via 'Nieuwe toevoegen' naar het betreffende theme en klik je op 'Installeren'.
 4. Wanneer je het thema eenmaal geactiveerd hebt, is je WordPress website meteen responsive.

Mocht je liever één van de Premium responsive WordPress themes gebruiken, dan zijn er nog enkele tussenstappen. Een dergelijk thema krijg je doorgaans in de vorm van een .ZIP-bestand. Wanneer je via 'Weergave' naar 'Thema's' en dan naar 'Nieuwe thema's' gaat, zie je de optie 'Thema uploaden'. Klik je hierop, dan kun je via 'Bestand kiezen' het gewenste .ZIP-bestand selecteren. Vervolgens klik je op 'Nu installeren'. Is de installatie afgerond, dan staat je nieuwe WordPress responsive theme bij de geïnstalleerde thema's en kun je het stappenplan hierboven verder volgen.


Een mobiele/responsive WordPress site; enkele tips

 • Het is belangrijk dat je website duidelijk en overzichtelijk blijft, ook op een klein scherm. Nu gebruik je daarvoor natuurlijk een WordPress mobile theme of een WordPress responsive theme, maar ook een minimalistisch webdesign draagt bij aan de overzichtelijkheid van je website. Houd hier rekening mee en kies voor een rustig kleurenpallet.
 • Controleer of de buttons op je website ook op een klein scherm groot genoeg zijn. Heb je meerdere, kleinere buttons, plaats ze dan niet te dicht bij elkaar. Op deze manier kunnen bezoekers gemakkelijker hun weg vinden op je site.
 • Google heeft een tool ontwikkeld waarmee je kunt testen of je website geschikt is voor weergave op mobiele apparaten. Je voert je URL in, waarna Google je site analyseert. Uit deze analyse komt een algemeen oordeel over de mobiel-vriendelijkheid van je website en je ziet mogelijk ook een lijstje met verbeterpunten.
 • Wil je meerdere RSS-feeds weergeven, dan zijn er verschillende WordPress RSS-plugins die erg handig zijn.

Samengevat

 • Veel internetverkeer gaat tegenwoordig via een mobiel apparaat. Twee belangrijke redenen om je WordPress website mobiel-vriendelijk te maken: je hebt minder kans dat bezoekers je website verlaten en/of niet meer terugkeren, en je verwerft eerder een hogere positie in de zoekresultaten van Google.
 • Een WordPress website kun je op twee manieren geschikt maken voor mobiele weergave: door een aparte mobiele WordPress website te creëren of door je gehele website responsive te maken.
 • Een aparte mobiele website maak je met een WordPress mobile plugin, zoals WPtouch.
 • Je WordPress website responsive maken doe je door een responsive WordPress theme als basis voor je site te gebruiken.