Webhosting WordPress

Wat is een WordPress .htaccess-bestand?

Heel simpel gezegd is een .htaccess-bestand van WordPress een tekstbestand waarmee je configuratie-instellingen kunt overschrijven. Een configuratie is een samenstelling van zogenaamde basisbouwstenen, die ervoor zorgt dat een systeem de juiste functionaliteit heeft. Je kunt deze instellingen voor WordPress dus met een .htaccess-bestand wijzigen. Het bestand bevat informatie, ofwel instructies, in de vorm van tekst die de server kan lezen.

Wat kun je met een WordPress .htaccess-file?

Er zijn verschillende dingen waar je een .htaccess-bestand bij WordPress voor kunt gebruiken:

  • Je kunt er foutmeldingen mee aanpassen of eigen error-pagina’s mee maken.
  • Je kunt een redirect (ofwel doorverwijzing) maken naar een andere pagina.
  • Je kunt bepaalde bezoekers weren door hun IP-adressen te blokkeren.
  • Het is mogelijk om bepaalde mappen op je server extra te beveiligen.
  • Je kunt de structuur van je permalinks optimaliseren; de manier waarop de URL’s van je website samengesteld worden.

Waar vind je het WordPress .htaccess-bestand?

Het .htaccess-bestand van je WordPress website is terug te vinden in de ‘root’ van je webserver (de map waarin alle bestanden van je website worden opgeslagen). Om de root te vinden, heb je een FTP-programma nodig, waarmee je verbinding maakt met je website. Zodra je verbinding hebt gemaakt, kom je terecht in een standaard map waar je de root map van je website terugvindt. In deze map van WordPress is de .htaccess location te vinden. Let hierbij wel op dat in de meeste FTP-programma’s puntbestanden (bestanden die beginnen met een ‘.’) standaard verborgen worden. Om het bestand te kunnen vinden, dien je daarom eerst de optie in te schakelen die ervoor zorgt dat het programma dit soort bestanden toont.


Hoe maak je zelf een WordPress .htaccess-bestand?

Op het moment dat er geen .htaccess-bestand op je WordPress server aanwezig is, kun je er zelf een maken. Met een teksteditor, zoals NotePad of Kladblok, kun je een tekstbestand maken met daarin een aantal regels of codes. Deze regels zijn afhankelijk van wat je wilt bereiken. Nadat je het tekstbestand hebt gecreëerd, sla je het op als ´.htaccess´. Vervolgens zet je deze op de server in de map waar je de regels wilt toepassen. Let er wel op dat als je een .htaccess-bestand in de root map én in een submap hebt staan, de versie in de root map door de submap wordt overruled. De versie in de root map wordt dan dus overschreven.

WordPress default .htaccess-bestand

Wanneer je WordPress installeert via een hostingprovider, komt het systeem vaak met een standaard .htaccess-bestand dat je terug kan vinden in de root. Een andere benaming voor deze file is het WordPress default .htaccess-bestand. Indien je dit zelf wilt maken, gebruik je de volgende WordPress .htaccess code:

># BEGIN WordPress
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ./index.php [L]

Doorverwijzen

Om door te verwijzen naar een andere pagina binnen WordPress, voeg je aan het .htaccess-bestand de redirect regel toe. Dit doe je door “redirect 301/verkeerd.html /juist.html” aan je tekstbestand toe te voegen. Mocht je een bezoeker nu permanent naar een submap door willen verwijzen, dan voeg je de volgende regel toe: “RedirectMatch permanent ^/*$ /submap/”

IP-adres blokkeren

Op het moment dat een bezoeker vervelend is, of zorgt voor spam, is er de mogelijkheid om zijn of haar IP-adres te blokkeren. Let er wel op dat als iemand echt kwaad wil, deze methode niet volledig werkt. Iemand kan namelijk altijd een proxy server gebruiken of naar een internetcafé gaan. Om een IP-adres te blokkeren gebruik je de volgende regel:

order deny,allow
deny from x.x.x.x
allow from all

Op de plaats van de ‘x.x.x.x’ vul je het IP-adres in. Om meerdere IP-adressen tegelijk te blokkeren, kopieer je simpelweg ‘deny from x.x.x.x’ meerdere keren met de juiste IP-adressen op de ‘x.x.x.x’.

Wat je ook kunt doen is slechts enkele IP-adressen toegang geven. Je weigert dan alle andere IP-adressen. Dit is vooral handig als je bijvoorbleeld een map hebt waar alleen de administrator toegang tot mag hebben. Dit doe je door de volgende regel:

order deny,allow
deny from all
allow from x.x.x.x

Ook hier vul je het IP-adres in op de plaats van de ‘x.x.x.x’. Dit keer is het echter het IP-adres dat toegang mag hebben tot de map.


Het WordPress .htaccess-bestand in het kort

  • Met een .htaccess-bestand kun je de configuratie-instellingen van WordPress overschrijven.
  • Je kunt onder andere foutmeldingen maken, bezoekers doorverwijzen naar andere pagina’s, en mappen extra beveiligen.
  • Het standaard WordPress default .htaccess-bestand vind je in de root map op de server. Om hier te komen dien je een FTP-programma te gebruiken.
  • Het .htaccess-bestand van WordPress pas je aan met een regel of code, waarna je het bestand in de map plaatst waarin je de wijziging door wilt voeren.