WordPress tags

Stel: je hebt een WordPress blog en publiceert daar regelmatig nieuwe artikelen op. Hoewel je je posts netjes hebt onderverdeeld in verschillende categorieën, merk je na verloop van tijd toch dat je het overzicht een beetje verliest. Naast categorieën kun je dan gebruik maken van WordPress tags. WordPress tags zijn een soort labels die je aan een post kunt hangen. Afhankelijk van je thema en de widgets die je geactiveerd hebt, worden WordPress tags op verschillende manieren weergegeven. Meestal verschijnen ze onder een artikel, maar het kan ook zijn dat de WordPress tags aan de zijkant verschijnen, of boven het artikel. In principe functioneren tags op dezelfde manier als categorieën, met als grootste verschil dat tags specifieker zijn.


Hoe gebruik je WordPress tags?

Categorieën en WordPress tags kunnen elkaar prima aanvullen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je de tags op de juiste manier gebruikt. Je zou WordPress tags als een soort subcategorieën kunnen zien. Als je bijvoorbeeld een blog hebt met lekkere recepten, heb je je website misschien wel onderverdeeld op basis van het soort gerecht (ontbijt, lunch, tussendoortjes, hoofdgerecht, etc.). Wanneer je vervolgens een artikel schrijft over een lekkere Thaise curry met kip, hoef je ‘hoofdgerecht’ niet meer als tag te gebruiken. Wel kun je bijvoorbeeld ‘Aziatisch’, ‘kip’ en ‘curry’ taggen. Bezoekers kunnen dan gemakkelijk doorklikken naar andere Aziatische gerechten, recepten met kip of curries.

Bovenstaand voorbeeld toont aan hoe je WordPress tags in kunt zetten om verbeteringen aan te brengen in de navigatie van je website. Omdat bezoekers op die manier gemakkelijker relevante content kunnen vinden, blijven ze mogelijk langer op je website. Het is aan te raden om spaarzaam en efficiënt om te gaan met WordPress tags. Dat betekent dat de gekozen tags relevant moeten zijn voor de content en dat je de tags kort en bondig maakt. Per artikel moet je uitgaan van drie tot vijf tags.

Als je voordeel wilt halen uit het gebruik van WordPress tags, is het aan te raden om bij iedere post een paar minuten de tijd nemen om de juiste tags toe te voegen. Daarnaast is het belangrijk om zo nu en dan dubbele tags samen te voegen en tags die je te vaak of te weinig gebruikt te verwijderen. Als je dit niet regelmatig doet, eindig je namelijk met een willekeurige lijst tags. Gelukkig zijn er plugins die je daarbij kunnen helpen, zoals de plugin Term Management Tools of de plugin Free Tag Management System from Mezzobit.


WordPress tags en SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization en omvat alle activiteiten die tot doel hebben om een site beter te laten scoren in zoekmachines. Veel mensen vragen zich af of WordPress tags goed zijn voor SEO. Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de manier waarop je WordPress tags gebruikt. Het doel van iedere zoekmachine is om te denken als een gebruiker. Een zoekmachine zal dus trachten om de kwaliteit van de content te beoordelen. Tags kunnen daarbij helpen, maar dan moeten deze wel op de juiste manier gebruikt worden. Gebruik tags altijd met de gebruiker in je achterhoofd; dan doe je het automatisch goed voor zoekmachines.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om WordPress tags op te nemen in je XML-sitemap. Een XML-sitemap is een bestand dat alle URL's van een website bevat, en dat een zoekmachine informeert over de structuur van de site. Hierdoor kan de zoekmachine de website beter indexeren. Wanneer je WordPress tags in dit bestand opneemt, moet je de categorieën (die standaard in het bestand worden opgenomen) verwijderen. Je moet je dus afvragen of op jouw website de categorieën of juist de WordPress tags een betere structuur bieden.

Indien je voor de WordPress tags kiest, moet je in je XML-sitemap ‘Use noindex for Archives’ en ‘Use noindex for Categories’ aanvinken, en ‘Use index for Posts’ juist niet. Een goede plugin die je kan helpen bij het maken van een XML-sitemap is Yoast SEO.


Hoe voeg je tags toe aan je WordPress website?

Het toevoegen van een tag aan een WordPress post is heel gemakkelijk. Als je een nieuw bericht aanmaakt of een bestaand bericht bewerkt, zie je aan de zijkant een veld met ‘Tags’. Hier kun je nieuwe tags toevoegen of kiezen uit eerder gebruikte tags.

Wil je tags toevoegen aan een WordPress pagina? Dan moet je iets meer moeite doen. WordPress biedt namelijk niet standaard de optie om tags aan pagina’s toe te voegen. De plugin Tag Pages kan je uit de brand helpen.


WordPress tag cloud

Een WordPress tag cloud is een visuele weergave van je meest gebruikte tags. Veelgebruikte tags worden daarbij groter en opvallender afgebeeld dan minder gebruikte tags. Een tag cloud op WordPress kan gezien worden als een alternatieve vorm van navigatie, waarbij bezoekers bij het aanklikken van een tag automatisch doorverwezen worden naar een pagina die over een gerelateerd onderwerp gaat. WordPress biedt standaard de mogelijkheid om een tag cloud aan je website toe te voegen. Ga daarvoor naar je dashboard, klik op ‘Weergave’ en vervolgens op ‘Widgets’. Je kunt de tag cloud aan je WordPress website toevoegen door de widget naar één van de beschikbare locaties binnen je template te slepen.

Een tag cloud is voor je WordPress website een leuke en handige toevoeging, mits je de widget op de juiste manier gebruikt. Wanneer je namelijk veel tags hebt die allemaal op elkaar lijken, kan een tag cloud juist tot verwarring leiden. Een WordPress tag cloud zorgt ervoor dat onderliggende links als belangrijk worden gezien door zoekmachines. Dat kan voordelig zijn wanneer je wilt dat een paar pagina’s goed scoren in zoekmachines. Als je echter wilt dat je gehele website goed scoort, kun je een tag cloud beter weglaten.


Let op!

WordPress tags zijn niet hetzelfde als WordPress meta tags. Het toevoegen van meta tags in WordPress verloopt dan ook via een ander proces. Meta tags bevatten de belangrijkste informatie over je website, zoals de auteur, keywords, korte beschrijvingen, het documenttype en andere relevante informatie. Wanneer je WordPress installeert, bevatten de meta tags niet standaard keywords en een korte beschrijving. Deze moet je dus handmatig toevoegen door veranderingen in het thema aan te brengen of door gebruik te maken van speciaal hiervoor ontwikkelde plugins.


WordPress tags in het kort

  • WordPress tags zijn een soort labels die je aan een post kunt hangen. In principe functioneren tags op dezelfde manier als categorieën, met als grootste verschil dat tags specifieker zijn.
  • Tags dienen in Wordpress ter verbetering van de websitenavigatie. Tags zorgen ervoor dat bezoekers gemakkelijker relevante content kunnen vinden, waardoor ze mogelijk langer op je website blijven.
  • Veel mensen vragen zich af of WordPress tags goed zijn voor SEO. Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de manier waarop je WordPress tags gebruikt. Gebruik tags altijd met de gebruiker in je achterhoofd; dan doe je het automatisch goed voor zoekmachines. Daarnaast kun je ervoor kiezen om WordPress tags op te nemen in je XML-sitemap.
  • Een WordPress tag cloud is een visuele weergave van je meestgebruikte tags. Veelgebruikte tags worden daarbij groter en opvallender afgebeeld dan minder gebruikte tags. WordPress biedt standaard de mogelijkheid om een tag cloud aan je website toe te voegen.
  • Let op: WordPress tags zijn niet hetzelfde als WordPress meta tags.