Webhosting WordPress

WordPress: kosten waar je rekening mee moet houden

Wat kost WordPress? Dit is een veelgestelde vraag. In principe kun je de kosten voor je WordPress website zo hoog maken als je zelf wilt. Ben je bijvoorbeeld een beginnend blogger, dan kun je ervoor kiezen een blog te starten en ervaring op te doen met de gratis dienst van wordpress.com. Maar wil je het wat groter en professioneler aanpakken dan is wordpress.org een betere optie.

De software van wordpress.org is gratis en gemakkelijk te downloaden en de meeste plugins zijn te installeren zonder dat hiervoor betaald hoeft te worden. De kosten voor je WordPress website ontstaan op het moment dat je je eigen website online wilt hebben. Dan zul je namelijk een domeinnaam moeten registreren en een webhost moeten zoeken. Bovendien kunnen er kosten ontstaan bij het gebruiken van thema’s en plugins. We gaan hieronder uitgebreid in op de mogelijke WordPress kosten die kunnen ontstaan bij het maken van een website en de mogelijkheid om gratis een WordPress website te maken


Wordpress.com: een WordPress website maken zonder kosten

Het is via wordpress.com mogelijk om gratis een WordPress website te maken. Deze optie is vooral handig voor iedereen die een persoonlijke blog of persoonlijke website wil maken en deze niet voor professionele doeleinden wil gebruiken. WordPress geeft je bij deze gratis optie wat ruimte op een subdomein van WordPress. Je URL zal er om deze reden als volgt uitzien: 'voorbeeld.wordpress.com'. Met een kosteloze WordPress website via wordpress.com kun je overigens uit tientallen gratis thema’s kiezen. Voor uitbreidingen en aanpassingen van het design moet wel betaald worden. Bovendien mag WordPress advertenties plaatsen op jouw website.


Wordpress.org: de standaard WordPress kosten voor je site

Kies je ervoor om je website via WordPress.org te starten, dan komen hier standaard de kosten voor een webhost en een domeinnaam bij kijken; downloaden van de software is wel gratis. Je kunt je webhosting en je domeinnaam aan de hand van je te besteden budget en tijd uitkiezen.

Domeinnaam - Een domeinnaam zorgt ervoor dat je website op het web gevonden kan worden door je gebruikers. Bij de registratie van een domeinnaam komen kosten kijken. De hoogte van deze kosten voor je WordPress website zijn uiteenlopend en hangen vooral af van de domeinextensie die je kiest; aan elke extensie hangt een ander prijskaartje.

Bovendien wordt er een onderscheid gemaakt tussen klassieke domeinextensies en nieuwe domeinextensies. Klassieke domeinextensies (zoals .nl en .com) zijn vaak voordeliger dan nieuwe domeinextensies (zoals .design en .taxi) die al meteen iets over de branche of het soort website zeggen. Op de website van STRATO kun je in een mooi overzicht zien welke extensies er allemaal beschikbaar zijn, en wat de bijbehorende prijzen zijn. Zo kun je in één oogopslag zien met welke kosten je rekening moet houden voor je WordPress site.

Webhosting - Naast de registratie van een domeinnaam heb je webhosting nodig, zodat je website ook daadwerkelijk via het internet te bereiken is. Webhosting is als het ware het huren van een stukje schrijfruimte op een server. De kosten hiervoor hangen af van de wensen die je voor jouw website hebt. Er kan een keuze gemaakt worden uit verschillende pakketten. Bedenk goed wat jij zoekt in een webhostingpakket; bij de één spelen bijvoorbeeld vooral de kosten een rol, en bij de ander is de hoeveelheid beschikbare webspace het belangrijkst.


Wordpress.org: optionele kosten voor WordPress

Buiten de standaard kosten die je kwijt bent aan een webhost en een domeinnaam, zijn er ook optionele kosten voor je WordPress website. Zo kan er naar wens gekozen worden voor thema’s en plugins.

Thema’s - Een WordPress thema is een reeks bestanden die bepaalt hoe jouw website eruit ziet. Er kan gekozen worden uit duizenden gratis en betaalde WordPress thema’s. De gratis thema’s van WordPress werken in de meeste gevallen prima en zijn handig voor iedereen met een klein budget en/of een eenvoudige website. Voor een website die voor professionele doeleinden bestemd is, is vaak een premium thema vereist. Kies je voor een premium thema, dan levert dat extra kosten voor je WordPress website op. De voordelen van premium thema’s zijn onder andere dat ze stabiel gebouwd zijn, meestal goed worden weergegeven op mobiele apparaten en altijd up-to-date zijn. Ook kun je met een premium thema hulp inschakelen als je ergens niet uitkomt.

Plugins - Plugins zijn kleine stukjes software en voegen nieuwe functies toe aan je website. Er zijn duizenden plugins beschikbaar voor je WordPress website. Bij gratis WordPress plugins moet je er goed op letten dat de plugins op de wordpress.org pagina te vinden zijn. Verder is het belangrijk om na te gaan hoe vaak de plugin gedownload is én hoeveel sterren hij heeft. Bij betaalde WordPress plugins is de waardering van de plugin erg belangrijk. Bovendien is het aan te raden om te kijken of de prijs van de WordPress plugin in verhouding staat met de extra’s die je ervoor krijgt ten opzichte van gratis varianten. Kortom: ook de kosten van een WordPress plugin kun je zo hoog maken als je zelf wilt. Bij STRATO heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om met de eenvoudige "WooCommerce" plugin een moderne webshop te creëren en direct kosten te besparen.

Andere WordPress kosten - De bovenstaande standaard- en optionele kosten voor je WordPress website zijn de meest voorkomende. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog vele andere mogelijkheden die de kosten van je WordPress site kunnen beïnvloeden. Zo kun je ervoor kiezen om de webteksten te laten schrijven door een professionele tekstschrijver, kun je een SEO-deskundige inhuren om je website te optimaliseren, of kun je gebruik maken van professionele stockfoto’s voor je website.


WordPress kosten in het kort

  • Er zijn twee mogelijkheden om een website met WordPress te maken; via wordpress.com en via wordpress.org.
  • Een website maken met wordpress.com is gratis en vooral geschikt voor een site met persoonlijke doeleinden. Hierbij mag WordPress echter wel adverteren op jouw website.
  • Voor een website met professionele doeleinden kun je de software beter bij wordpress.org downloaden. De standaard WordPress kosten waar je dan rekening mee moet houden zijn de kosten voor domeinnaamregistratie en voor webhosting.
  • De aanschaf van thema’s en plugins zorgen voor optionele kosten.